Blinken na návštěvě Kyjiva oznámil více než miliardu dolarů nové pomoci Ukrajině

8. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Americký ministr zahraničí Antony Blinken během návštěvy Kyjiva oznámil více než 1 miliardu dolarů nové pomoci Ukrajině, o které řekl, že pomůže ukrajinské protiofenzívě "vybudovat hybnou sílu".

Americký ministr zahraničí Antony Blinken oznámil více než 1 miliardu dolarů nové pomoci Ukrajině v balíčku, o kterém řekl, že pomůže ukrajinské protiofenzívě "vybudovat hybnou sílu".

"Dnes oznamujeme novou pomoc v celkové výši více než jedné miliardy dolarů... To zahrnuje 665,5 milionu dolarů nové vojenské a civilní bezpečnostní pomoci," řekl Blinken na tiskové konferenci s ukrajinským protějškem Dmytro Kulebou.

USA poskytnou Ukrajině další pomoc, včetně munice a systémů protivzdušné obrany, uvedl Bílý dům.

Nový balík vojenské pomoci Ukrajině zahrnuje odpalovací systémy raket HIMARS, protitankové zbraně Javelin, tanky Abrams a další zbraňové systémy, uvedla tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierre.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken překvapivě navštívil Ukrajinu uprostřed známek snížené veřejné podpory v USA pro její finanční a vojenskou pomoc Kyjevu. Blinkenova návštěva přichází v době, kdy někteří lidé na Ukrajině kritizují západní země za množství a tempo dodávek zbraní.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2582

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2023