Stopy u pacientů s revmatickými onemocněními ukazují na potenciální příčinu dlouhého COVIDu

8. 9. 2023

čas čtení 3 minuty
Populace pacientů se zvýšeným rizikem závažného onemocnění COVIDem-19 může vědcům pomoci pochopit, proč se u některých lidí objevují dlouhodobé, přetrvávající příznaky (dlouhý COVID), zatímco u jiných ne.

Revmatologové z Brigham and Women's Hospital a Massachusetts General Hospital, zakládající členové systému zdravotní péče Mass General Brigham, se spojili s odborníky na imunologii a virologii z Ragon Institute of Mass General, MIT a Harvardu, aby hledali stopy dlouhého COVIDu v krevních vzorcích od pacientů se systémovým autoimunitním revmatickým onemocněním.

Tým zjistil, že u těchto pacientů měli ti, u kterých se vyvinul dlouhý COVID, s větší pravděpodobností vyšší koncentraci prozánětlivých protilátek specifických pro koronavirus, který způsobuje běžné nachlazení. Jejich zjištění naznačují, že virová anamnéza člověka, zejména předchozí infekce a rozšíření protilátek proti koronaviru před pandemií, by mohla připravit imunitní systém na rozvoj dlouhého COVIDu.

Až 45 % jedinců s revmatickými onemocněními, která zahrnují revmatoidní artritidu a další chronické autoimunitní poruchy, které způsobují zánět, zaznamenalo přetrvávající příznaky spojené s dlouhým COVIDem 28 dní po akutní infekci virem SARS-CoV-2. Pacienti s revmatickým onemocněním jsou také ohroženi závažnějším onemocněním a komplikacemi z akutní infekce.

Od začátku pandemie věnoval Wallace a jeho kolegové v Brigham a MGH této skupině pacientů zvláštní pozornost, aby našli poznatky, které by mohly pomoci informovat o jejich léčbě i péči o širší populaci pacientů s dlouhým COVIDem.

"Na samém začátku pandemie jsme spojili síly, abychom identifikovali každého pacienta s revmatickým onemocněním a s COVIDem, který se objevil v našich institucích, abychom mohli sledovat jejich klinický průběh a shromažďovat údaje o průzkumu a krvi," uvedl spoluautor Jeffrey Sparks, MD, MMSc, z oddělení revmatologie, zánětu a imunity v Brigham and Women's Hospital.

"Nejprve jsme si mysleli, že bychom to mohli dělat měsíc nebo dva, ale práce pokračuje i dnes a získáváme důležité poznatky o potenciálním imunitním mechanismu, který může vést k dlouhému COVIDu, zejména u pacientů s revmatickým onemocněním."

Wallace, Sparks a kolegové porovnávali imunologické změny u pacientů s revmatickým onemocněním, kteří se zotavili z COVIDu-19. Konkrétně vyšetřovatelé měřili protilátkovou odpověď proti klíčovým antigenům SARS-CoV-2 a porovnávali pacienty, u kterých se vyvinul dlouhý COVID, s těmi, kteří tyto příznaky nevykazovali. Hledali rozdíly v imunologických otiscích prstů, které zanechaly předchozí infekce.

Tým našel neočekávaný signál spojený s OC43, koronavirem, který způsobuje příznaky podobné nachlazení. Jedinci s dlouhým COVIDem měli větší pravděpodobnost, že budou mít protilátkovou odpověď specifickou pro tuto formu koronaviru.

Autoři poznamenávají, že jejich studie je omezena na jedince s revmatickými onemocněními a je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, zda se jejich zjištění budou vztahovat na pacienty bez již existující autoimunitní poruchy. Výzkumníci plánují dále sledovat biomarkery dlouhého COVIDu, včetně podpisu OC43, což může být užitečné pro vývoj diagnostiky, terapeutik a cílenějších klinických studií k testování intervencí.

"Tím, že začneme pacienty s revmatickými onemocněními, můžeme být schopni vyvinout biomarkery, které nám pomohou pochopit, kdo je vystaven vysokému riziku vzniku dlouhého COVIDu, a strategicky zařadit jednotlivce do klinických studií, abychom buď zabránili dlouhému COVIDu, nebo vyvinuli terapie k léčbě," řekl Wallace. "Tato studie představuje důležitý krok tímto směrem."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4042

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2023