Elon Musk se vypnutím Starlinku "dopustil zla", tvrdí ukrajinský činitel

8. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

Poradce ukrajinského prezidenta říká, že smrt civilistů je "cenou za směsici nevědomosti a příliš velkého ega".

 

Vysoce postavený ukrajinský představitel obvinil Elona Muska že "spáchal zlo" poté, co nový Muskův životopis odhalil podrobnosti o tom, jak tento podnikatelský magnát loni nařídil vypnout svou satelitní komunikační síť Starlink poblíž krymského pobřeží, aby znemožnil útok ukrajinských dronů na ruské válečné lodě.

 
 
 

V prohlášení na X, platformě sociálních médií dříve známé jako Twitter, kterou Musk vlastní, napsal poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak, že Muskův zásah vedl ke smrti civilistů, a označil je za "cenu  za směsici nevědomosti a příliš velkého ega".
 

"Tím, že @elonmusk nedovolil ukrajinským dronům zničit část ruské flotily prostřednictvím zásahu Starlinku, umožnil této flotile odpalovat rakety Kalibr na ukrajinská města. V důsledku toho jsou zabíjeni civilisté a děti," napsal Podolyak.

"Proč někteří lidé tak zoufale chtějí hájit válečné zločince a jejich touhu vraždit? A uvědomují si nyní, že páchají zlo a podporují zlo?" dodal.

Musk své rozhodnutí obhajoval s tím, že nechce, aby se jeho společnost SpaceX "výslovně podílela na velkém válečném aktu a eskalaci konfliktu".

CNN ve čtvrtek citovala úryvek z životopisu Elona Muska od Waltera Isaacsona, který popisuje, jak se ozbrojené ponorkové drony blížily k ruské flotile poblíž krymského pobřeží, když "ztratily spojení a neškodně byly vyplaveny na břeh".

V biografii, která má vyjít v úterý, se tvrdí, že Musk nařídil inženýrům Starlinku, aby v oblasti útoku vypnuli službu, protože se obával, že Vladimir Putin by na ukrajinský útok na Ruskem okupovaný Krym odpověděl jadernými zbraněmi.

V pátek také ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov řekl listu Financial Times, že Musk s Isaacsonem sdílel důvěrné výměny informací o vojenském přístupu ke Starlinku bez Fedorovova svolení.

"Není to moc hezké," řekl Fedorov listu Financial Times.

"Nikdy jsem naši korespondenci veřejně neukazoval ani o ní nemluvil."

Musk, který je rovněž generálním ředitelem společnosti Tesla vyrábějící elektromobily a výrobce raket a kosmických lodí SpaceX, původně souhlasil s dodávkou hardwaru Starlink Ukrajině poté, co ruská invaze v plném rozsahu narušila ukrajinské komunikace. Ale údajně si to rozmyslel poté, co se Kyjevu podařilo odrazit počáteční ruský útok a zahájil protiútok.

Musk se již dříve na sociálních sítích dostal do sporu s ukrajinskými představiteli včetně prezidenta Volodymyra Zelenského kvůli svým nápadům na ukončení ruské invaze.

V říjnu loňského roku Musk navrhl mírovou dohodu, která by zahrnovala opětovné uspořádání referend o anexi pod dohledem OSN v Moskvou okupovaných ukrajinských regionech, uznání ruské svrchovanosti nad Krymským poloostrovem a přiznání Ukrajině neutrálního statusu.

Předběžná analýza naznačuje, že dosah a vliv účtů podporovaných Kremlem v první polovině roku 2023 dále vzrostl, což bylo způsobeno zejména zrušením bezpečnostních standardů Twitteru.

EU také obvinila Muskův X, že na svých webových stránkách umožňuje šíření ruské propagandy o Ukrajině.

Studie, kterou minulý týden zveřejnila Evropská komise, řídící orgán Evropské unie, zjistila, že "dosah a vliv účtů podporovaných Kremlem v první polovině roku 2023 dále vzrostl".

Studie uvádí, že zvýšený dosah ruské propagandy na internetu "byl z velké části způsoben Twitterem, kde angažovanost vzrostla o 36 % poté, co se generální ředitel Elon Musk rozhodl zrušit zmírňující opatření vůči účtům podporovaným Kremlem".

Musk se v pátek pokusil studii EU vyvrátit a napsal na své sociální síti: "Kde je všechna ta proruská propaganda? My ji nevidíme."

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3042

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2023