19663

Dnes je to právě padesát let od toho "prvního" 11. září - od Pinochetova puče v Chile

11. 9. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 1 minuta

Chilský puč je vlastně dodnes v mnoha ohledech paradigmatickou událostí. Allende symbolizuje všechny latino-americké politiky, kteří se pokoušeli jít levicovou cestou a narazili na kombinaci zájmů amerických firem a paranoie americké politické třídy z opakování kubánského scénáře, Pinochet zosobňuje všechny vojenské diktátory brutálně potlačující sebemenší opozici, o nichž Američané říkali "možná je to parchant, ale je to náš parchant". Pinochetismus je navíc obklopen aureolou téměř ekonomického zázraku, jímž jej do značné míry ověnčili "Chicago boys", již jezdili juntě v ekonomických otázkách radit.

 20792

11. září, útočiště konspiračních teorií 21. století

11. 9. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 10 minut


Konspirační teorie vládnou světu od té doby, co se Eva spikla s hadem. Ve 20. století pravděpodobně žádná konspirační teorie nenakrmila více myslí než ty o atentátu na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. V naší současné době, i když žijeme v epoše ostře poznamenané nekontrolovatelným šířením konspiračních teorií, které rozněcuje rétoriku krajní pravice, byly útoky na Světové obchodní centrum a Pentagon 11. září 2001 ztělesněním široké nedůvěry vůči oficiálním verzím této události  pocházejících z establishmentu.

 20785

Zabránil Havel tomu, aby Kundera dostal Nobelovu cenu?

11. 9. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Derek Sayer upozornil na delší článek o Milanu Kunderovi, který v časopise Compact vydal Petr Drulák. Drulák z řady důvodů je  kontroverzní postava a v tomto kontextu bychom měli posuzovat jeho argumentaci. Drulák se zmiňuje o nedávném, podle mě nešťastném rozhovoru Věry Kunderové (z roku 2019) pro časopis Host, v němž řekla celou řadu dost pochybných věcí. Mimo jiné, jak to shrnuje Aktuálně.cz, "Kunderová: Emigrace je blbost, návrat nebyl možný kvůli disidentům"  Proč "je emigrace blbost"? Otevře se vám celý svět, jak dnes vědí především mnozí mladí Češi. A že by se Kundera býval nemohl vrátit do ČR "kvůli disidentům"? Oni skutečně měli takovou moc? Spíš bych řekl, že ne, velmi rychle je po pádu komunismu vyšachoval Václav Klaus. A i kdyby bývali měli moc, mohlo to Kunderovi zabránit, aby se vrátil do Brna? Ne.

Drulák ve svém článku politováníhodný rozhovor Věry Kunderové jaksi vyšperkovává a konstruuje situaci, kdy prý se Havel a Kundera vzájemně nenáviděli. Především Havel prý žárlil na světoznámého Kunderu. A dalším nenávistníkem, který házel Kunderovi, "bývalému komunistovi", klacky do cesty, byl prý Pavel Tigrid, první postkomunistický ministr kultury, pravicový sekerník, agent CIA. Byl vydavatelem čtvrtletníku Svědectví, který přímo financovala americká CIA. 

Ano, je známa "kontroverze" mezi Kunderou a Havlem z doby nedlouho po okupaci Varšavské smlouvy ze srpna 1968, kdy Kundera vydal nadšený článek oslavující "jedinečné" úspěchy československého pražskojarního "socialismu s lidskou tváří", a nedlouho poté na to Havel uveřejnil poněkud sžíravou repliku v tom smyslu, že skutečnost, že za Pražského jara došlo ke zrušení cenzury a omezení moci tajné policie způsobem, jak to normálně funguje desítky let v zavedených západních demokraciích, není zas nic tak světaborného. Mám tendenci v této diskusi být spíš na straně Václava Havla.

Ale že by Havel Kunderu nenáviděl? Vždyť mu dal vyznamenání...

 20788

Ruská agrese na Ukrajině: Lula odvolal své tvrzení, že Putin v Brazílii "nebude zatčen"

11. 9. 2023

čas čtení 14 minut

- Brazilský vůdce v pondělí odvolal své osobní ujištění, že ruský prezident Vladimir Putin nebude zatčen, pokud se příští rok zúčastní summitu G20 v Riu de Janeiru, a uvedl, že o tom rozhodne justice.

Putin se letošního setkání v indickém hlavním městě Dillí nezúčastnil, aby se vyhnul možné politické oposici a případnému riziku trestního zadržení na základě zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC).

Brazílie je členem ICC, ale prezident Luiz Inacio Lula da Silva o víkendu vyvolal pozdvižení, když indické zpravodajské síti Firstpost řekl: "Pokud jsem prezidentem Brazílie a pokud přijede do Brazílie, není možné, aby byl zatčen."

V pondělí však  novinářům řekl: "Nevím, jestli ho brazilská justice zadrží. Rozhoduje o tom justice, ne vláda."

Putin vynechal nedávná mezinárodní setkání a místo toho vyslal svého ministra zahraničí Sergeje Lavrova do Dillí na zasedání skupiny G20, které se uskutečnilo 9. a 10. září, přestože Indie není signatářem Mezinárodního trestního soudu.

V březnu ICC oznámil vydání zatykače na Putina kvůli obvinění z válečného zločinu nezákonné deportace ukrajinských dětí. Kreml obvinění odmítá a trvá na tom, že zatykač na Putina je "neplatný".

 20791

Proč ne v Česku? Dánská ekonomika dramaticky prosperuje, má lék na hubnutí Wegovy

11. 9. 2023

čas čtení 8 minut

 
Dánsko má necelých šest milionů obyvatel


Společnost Novo Nordisk, výrobce vysoce úspěšné a populární injekce proti obezitě, vlastnoručně, jako jediná zachránila Dánsko před recesí
 
Díky rostoucí poptávce po léku na hubnutí Wegovy se tento dánský podnik minulý týden stal největší evropskou společností podle hodnoty akcií a předstihl dosavadního držitele tohoto titulu, francouzskou luxusní skupinu LVMH. Tržní hodnota akcií společnosti Novo Nordisk ve výši 425 miliard dolarů nyní převyšuje celý hospodářský výkon Dánska, který se letos odhaduje na 403 miliard dolarů.

Prudký nárůst prodeje tohoto léku v zahraničí zvýšil hodnotu dánské koruny, což donutilo centrální banku země udržovat úrokové sazby na nižší úrovni, než by jinak musela, aby hodnotu měny udržela na uzdě. Koruna je vázána na euro, aby se usnadnil obchod s eurozónou.

Hospodaření OSBL za srpen 2023

6. 9. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V srpnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 51 631,70, výdaje byly v srpnu 66 829,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář. Zůstatek 1.9. 2023 je 493,55 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20789

Kde se stala chyba?

11. 9. 2023 / Filip Pertold

čas čtení < 1 minuta

Až se jednou bude hledat odpověď na otázku, kde se stala chyba v posledních dvou až třech letech, celkem by mě zajímaly odpovědi na tyto otázky:

1. Jak moc krach Bohemia Energy a obecně špatná regulace dodavatelů přispěla k brzkému nárůstu inflace a jak moc to přispělo k všeobecné vystrašenosti domácností a jejich snížení spotřeby.

2. Jak moc dysfunkční antimonopolního legislativa a regulace přispívá k inflaci, když přijde vnější šok? Neboli jak moc máme konkurenční prostředí v potravinách, energiích a další?

3. Skutečně vlastní měnová politika pomáhá, když je inflační šok primárně nákladový?

4. Proč máme tak velký pokles domácí spotřeby, když máme tak obrovský příliv lidí z Ukrajiny?

Samé otázky pro experty v industrial organisation, případně applied macro. Bohužel tu nějak nejsou...

 17911

Tato vláda nefunguje, ale máme řešení

11. 9. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 7 minut

Aneb pozdrav z daleké lepé Ostravy

Modrá Zeď nářků

Politici, podnikatelé, odbory, firmy i občané po třiatřiceti letech pochodu na Západ zjistili, že je před námi Velká, tučná a děsně modrá zeď. Za zdí je snad onen pověstný Západ, ale kdo ví? Makali jsme, škrtili jsme, šetřili jsme, lichvařili, odkláněli a ojebávali stát, až jsme se dostali ke Zdi nářků.

30683

Zranitelnost - škodlivá slabost, anebo nezbytná síla?

11. 9. 2023 / Kateřina Paříková

čas čtení 4 minuty


Současná doba zažívá boom v oblasti psychologie. Důraz je čím dál více kladen na oblast kvalitního sebepoznání a celistvého prožívání života, od čehož se následně odvíjí kvalita našich vztahů a odtud podoba celospolečenského systému.

Témat, která je potřeba podrobně rozpracovávat, je mnoho. Lidskou psychiku si de facto můžeme představit obdobně jako hlubiny vesmíru - nemáme je ani zdaleka probádané.

"Dary zranitelnosti" je téma současně probíhajícího kurzu pod záštitou našeho předního odborníka v oblasti psychologie Pavla Rataje, který ho vede společně s uznávanou koučkou Ivetou Clarke.

Proč tedy věnovat pozornost tématu naší zranitelnosti v kontextu toku řeky našich životních příběhů?

 18993

Ještě k děsivému stavu britských věznic

11. 9. 2023

čas čtení 6 minut

Jak jsme už referovali, v souvislosti s útěkem jednadvacetiletého mladíka z vězení, který je obviněn z údajné špionáže pro Írán, se objevily v britských médiích šokující informace o děsivém stavu britských věznic, které jsou zcela rozložené - jako v podstatě dnes v Británii všechno.

V sobotním diskusním pořadu rozhlasu BBC Any Answers, kam telefonují posluchači, jste mohli vyslechnout několik šokujících svědectví o britských věznicích od bývalých vězňů. Mezi těmito svědectvími telefonovali do pořadu fašističtí důchodci, kteří požadovali zavedení ještě daleko tvrdších poměrů ve věznicích.

Obávám se, že poměry v českých věznicích nebudou asi příliš odlišné. I v českých věznicích je příliš mnoho vězňů, kteří tam nepatří. Obávám se ovšem, že pokud nedojde k průšvihu, jako nyní v Británii, poměry ve věznicích nikdo moc neřeší. (JČ)

Zde je svědectví jednoho britského vězně z výše uvedeného pořadu:

Zemětřesení v Maroku: Hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce pomáhá

11. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

 
Centrální Maroko zasáhlo v noci na sobotu silné zemětřesení o síle až 6,8° Richtera. Počet mrtvých  převyšuje 2000, stovky zraněných, tisíce lidí bez přístřeší.

Bezprostředně byly na místě týmy Marockého červeného půlměsíce, v koordinaci s Mezinárodní federací Červeného kříže a Červeného půlměsíce a místními úřady. Provádějí vyhledávání zasažených, poskytují první pomoc, psychosociální pomoc a pomoc evakuovaným, transportují raněné do nemocnic. 

Probíhá zjišťování rozsahu škod, nejhůře postižené jsou odlehlé horské oblasti. 

Souběžně s pátráním po raněných poskytujeme pomoc přeživším. Zásadní je hygiena, zajištění pitné vody, přístřeší a důstojné zacházení s lidskými ostatky.

Pomoc Hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce v místě lze podpořit i prostřednictvím
sbírkového účtu Českého červeného kříže

» č. ú. 333999/2700 v.s.2305

Pro Romana Jocha: K porozumění problémům musí být v pracovním týmu většina žen

11. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Jak se lidské mozky dokáží navzájem synchronizovat a proč je to důležité

Čím vyšší je počet žen ve skupině, tím lépe bude tato skupina schopna využít skutečnou kognitivní kapacitu, kterou má k dispozici.

Výroky jako Romana Jocha dokazují, jak skutečně hluboké idiocie někdy dosahuje český diskurs. A vůbec netuší, která bije...



Překlad:

Od druhé světové války se s každou generací zvyšovalo naše IQ, docházelo k postupnému zvyšování inteligence. Ale u těch, kteří se narodili v 70. letech 20. století, se zdálo, že jsme dosáhli vrcholu našeho IQ, a od té doby jako bychom neustále klesali, tak proč tomu tak je? 

Možná na našem individuálním IQ skutečně nezáleží? 

Co je tedy přesně kolektivní inteligence? Faktor K, jak ho nazývají neurovědci, je ve skutečnosti to, jak dobře se skupiny lidí dokáží společně učit a společně řešit problémy. Jak dokážou řešit hádanky? A aby bylo možné tuto inteligenci efektivně a inovativně využívat, je tento faktor K, tato kolektivní inteligence, opravdu důležitý.

 19422

Elon Musk a fašistická pátá kolona Západu

9. 9. 2023

čas čtení 11 minut

Musk v době války vlastizrádně pomáhá nepříteli

Trump může být v lednu 2025 americkým prezidentem, a v tom případě se Evropa bude muset bránit proti Rusku, bez podpory USA a možná, kdo ví, tváří v tvář odporu USA. Největší moc Západu se může brzy ocitnout v rukou mužů, kteří se spojí s největšími nepřáteli Západu. Z této vyhlídky bychom měli mít velký strach

Teoreticky by mělo být možné, aby se odpůrci západní podpory Ukrajiny postavili proti Vladimiru Putinovi. Mohli by odsoudit nezákonnou ruskou invazi, odsoudit znásilňování a mučení a popřát ukrajinskému odboji vše dobré, a přitom stále tvrdit, že se nás tato válka netýká, píše komentátor Nick Cohen.

Teoreticky by opět mělo být možné odmítnout větu George Orwella o pacifismu, který "je objektivně profašistický", jako pomluvu. Lidé, kteří chtějí ukončení války, nemusí být proboha fašisty. Mohou být mírotvorci.

Mám více sympatií než jiní prozápadní komentátoři s těmi, kteří jsou v USA nebo ve Velké Británii zavrhováni jako izolacionisté nebo omezení Angličané. Jejich nepochopení pomáhá vysvětlit vzestup populismu. Pokud žijete na středozápadě USA nebo v anglickém Midlands, co je pro vás Rusko nebo vy pro něj? Proč by vás měl zajímat ruský imperialismus, natož abyste byli ochotni obětovat krev a poklady svého národa, abyste se mu postavili?  Ve východní Evropě je Rusko přímou hrozbou, ale pokud žijete ve Velké Británii nebo v Irsku, natož v Kanadě nebo ve Spojených státech, může vám Kreml připadat vzdálený.

A přestože neexistuje žádný důvod, proč by odpůrci pomoci Ukrajině měli podporovat ruský fašismus, vůdci protiukrajinského hnutí na Západě ruský fašismus ve skutečnosti podporují. Jsou objektivně a skutečně prokazatelně "profašističtí". Neříkají jen, že je "strašný" nápad, aby se Západ zapojil do "hádky ve vzdálené zemi mezi lidmi, o nichž nevíme nic", abych citoval slova Nevilla Chamberlaina, který v roce 1938 přenechal Československo nacistům.  Chamberlain nacisty nepodporoval. Hnusilo se mu na nich všechno. Jen nechtěl zavázat britské impérium k válce.

 20790

Zemřel tvůrce konceptu kreativního volného času a home office

11. 9. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 
Ve věku 85 let zemřel v Římě jeden z nejvlivnějších myslitelů konce 20. století, italský sociolog Domenico de Masi, který se zasloužil o formulaci konceptu "tvůrčího volného času" a měl velký vliv na vznik italské strany Hnutí 5 hvězd. Home office, masová nezaměstnanost a hospodářská krize byly pro sociologa Domenica de Masiho opakujícími se tématy ještě před pandemií Covid-19.

 20788

Dvojí metr: Lula zve Putina do Brazílie

10. 9. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Lula toto tvrzení poopravil, uvedl, že o tom, zda bude v Brazílii Putin zatčen, nerozhoduje jeho vláda, ale brazilské soudnictví. Brazílie podepsala smlouvu o vydávání zločinců.

Když se bývalý křesťanský fundamentalistický krajně pravicový populistický prezident Jair Bolsonaro setkal v předvečer invaze na Ukrajinu s autokratickým ruským prezidentem Vladimírem Putinem, brazilský tisk žádal, aby jeho hlava skončila pod gilotinou. Nyní, když současný levicový prezident Luís Inácio da Silva, známý jako Lula, pozval neostalinistického ruského vůdce do Brazílie, protože "určitě nebude zatčen", je považován za usmiřovatele.

Ruská agrese na Ukrajině: Ruské bezpilotní letouny útočí na Kyjev; Moskva chválí prohlášení G20

10. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Rusko tvrdí, že skupina G20 jednala v zájmu řešení konfliktu - Ukrajina označuje kompromisní znění za "nic, na co bychom mohli být hrdí"
 
 - Výbuchy v Kyjevě, 32 ruských bezpilotních letounů se zaměřilo na město, sdělují ukrajinské pozemní síly


Ukrajinské pozemní síly uvedly, že systémy protivzdušné obrany zničily 25 z 32 ruských bezpilotních letounů Šahed íránské výroby, z nichž většina byla zaměřena na Kyjev a okolní region.

Svědci agentury Reuters slyšeli nejméně pět výbuchů po celém Kyjevě a záběry ukrajinských médií ukázaly řadu poškozených automobilů.

"Drony přilétaly na hlavní město ve skupinách a z různých směrů," uvedl na Telegramu Serhij Popko, šéf kyjevské městské vojenské správy.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko uvedl, že v historické čtvrti Podil byl zraněn jeden člověk a poblíž jednoho z městských parků vypukl požár.

Trosky ze sestřelených bezpilotních letounů dopadly na Darnytskyi, Solomianskyi, Shevchenkivskyi, Sviatoshynskyi a Podil, uvedl Kličko a městská vojenská správa.

Rusko se k tomu bezprostředně nevyjádřilo. Moskva provádí téměř každodenní útoky na území Ukrajiny. Podle ukrajinských představitelů zabil ve středu ruský útok ve východním městě Kosťantynivka 17 lidí.

- Rusko brání svá letadla před drony sítěmi:



Jak Seznam.cz manipuluje české čtenáře

10. 9. 2023 / Albín Sybera

čas čtení < 1 minuta

Na stránkách Sport.cz je k přečtení menší óda na investiční politiku do fotbalu v podání Viktora Orbána, jejíž stinnou stránkou je zplundrovaná maďarská ekonomika a rozkradené miliardy v eurofondech (což si mnoho sportovních fanoušků ve volném čase už dohledávat zřejmě nebude).

Namísto toho je z notoricky známé fotbalové akademie v rodné dědině Viktora Orbána a prvního oligarchy Maďarska Lorince Meszároše prostě “pecka” pro všechny fotbalové nadšence.

I takové texty vytváří podobu Seznamu.cz, české obdoby Yahoo! O významu Seznamu.cz pro českou mediální scénu jsme tento týden hovořili s Janem Čulíkem a Bohumilem Kartousem v souvislosti s prohozením kontroly nad Mafrou mezi českými oligarchy.

Rozhovor Britských listů 623. Nedají si říct. Bude to stát 2 biliony Kč

5. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta

   

Česká vláda je posedlá vybudováním čtyř jaderných bloků v Temelíně a v Dukovanech. Bude to stát 2 biliony Kč a povede to k zdražení elektřiny. O tom, proč je tento projekt naprosto nerealistický, hovoří Jan Čulík s odborníkem na jadernou problematiku z organizace Calla Edvardem Sequensem.

 20780

Roman Joch je obětí nejistoty

9. 9. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Povšimněte si prosím, jaké pacient Roman J. vybral příklady údajných úspěchů patriarchátu. Jde o symboly pevnosti, v některých případech výrazně falické, jimiž nám pacient nepřímo sděluje, že v patriarchátu spatřuje nenahraditelnou oporu své trvalé existenciální nejistoty.

Rozhovor Britských listů 622. Proč je Fialova vláda takovým zklamáním a co s tím dělat

22. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Fiala prostě toho Blažka nevyhodí. S politologem Jiřím Pehem hovoří Jan Čulík o současné české politické situaci.




 20780

Patriarchát nic nevykonal

9. 9. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Několikrát jsem na Facebooku narazil na sdílení prohlášení Romana Jocha, že patriarchát udělal ty či ony triumfy lidského důvtipu a techniky. K tomu pár slov. Je jasné, že patriarchát nic nevykonal.

 16578

Češi na své chudé spoluobčany kašlou

9. 9. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

"To, co je odvozené a druhořadé, je zkoumáno se strašlivou podrobností, avšak to, co je nejdůležitější, je neznámé stejně jako před tisíci lety"
Leonid Lipavskij, 1934 

Těch asi 600 podpisů pod peticí za zachování (nejen) sociálního bydlení v Praze a několik stovek lidí na demonstraci není žádný velký úspěch, když vezmu v úvahu zejména fakt, že jsou to stále stejní nadšenci několika organizací, kteří se opravdu vejdou do těch padesáti postavených stanů před Magistrátem hlavního města Prahy. A pochopitelně počítám i několik "přifařených" politiků nebo budoucích politiků, kteří si zde mnohdy hrají své vlastní mocenské hry.


Ruská agrese na Ukrajině. Útok v okupovaném ukrajinském městě zničil sídlo strany Jednotné Rusko

9. 9. 2023

čas čtení 8 minut

- Útok na Krivij Rih:

- Útok v okupovaném ukrajinském městě zničil sídlo strany Jednotné Rusko, říká starosta

Ivan Fjodorov neuvádí žádné podrobnosti o tom, jak byly ruské úřady "vypáleny" z  budovy své politické strany v Záporoží, hovoří o obětech na životech

Podle starosty Melitopolu bylo v pátek při útoku zničeno sídlo politické strany Jednotné Rusko v Ruskem okupovaném ukrajinském městě Polohy, píše Kyiv Independent.

Ivan Fjodorov v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram uvedl, že místní obyvatelé hovořili o tom, že Rusové byli  "vypáleni" ze svého sídla během "pekelných pseudovoleb" v částečně okupované Záporožské oblasti.

Nebyly uvedeny žádné podrobnosti o tom, jak byla budova zničena, ani o případných obětech z řad ruských úřadů. Fedorov však o obětech hovořil, když řekl:

    Někteří šli do nemocnice a někteří rovnou do márnice.

Záporoží patří mezi čtyři ukrajinské regiony, které Moskva nezákonně anektovala, ale plně je nekontroluje a  pořádá tam  regionální volby. Ukrajina a USA odsoudily tyto volby jako podvod.

Jednotné Rusko je konzervativní strana prezidenta Vladimira Putina.

Zemětřesení v Maroku: stovky mrtvých

9. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Památkově chráněné staré město v Marrákeši je mezi oblastmi zasaženými zemětřesením o síle nejméně 6,8 stupně s ohniskem v pohoří Vysoký Atlas

Silné zemětřesení s ohniskem v marockém pohoří Vysoký Atlas usmrtilo  stovky lidí, uvedla vláda poté, co se v několika městech a obcích zřítily budovy.

Obyvatelé Marrákeše, nejbližšího velkého města od epicentra, uvedli, že ve starém městě, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, se zřítily některé budovy, a místní televize ukázala záběry zříceného minaretu mešity a trosek ležících na rozbitých autech poté, co k zemětřesení došlo  v pátek ve 23.11 hodin.

 

 19422

A pak Elon Musk řekl, že už nebude žádná válka - ne prostřednictvím jeho satelitů. To jsme rádi, že je náš svět v jeho rukou!

8. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Technologické božstvo  vypnulo svůj systém Starlink, aby zmařilo ukrajinský útok. Je on tou vůdčí silou, kterou právě teď potřebujeme? ptá Marina Hyde.

Když Elon Musk loni v říjnu zveřejnil osobně vytvořený 280znakový "mírový plán" pro válku na Ukrajině, jeden ukrajinský diplomat nabídl pečlivě zvážené hodnocení. Ta čítala celá dvě slova: "Fuck off". Obvinění z tohoto týdne, že Musk vypnul svůj systém Starlink (na který se komunikací rozvrácená Ukrajina spoléhá při obraně proti Rusku) přímo uprostřed loňské protiofenzívy si vynucuje novou otázku. Až se tam konečně dostane ve své velké vesmírné raketě, bude Mars dost daleko na to, aby  tam Elon Musk kurva odcestoval a dal nám pokoj?


 19422

Elon Musk se vypnutím Starlinku "dopustil zla", tvrdí ukrajinský činitel

8. 9. 2023

čas čtení 3 minuty


Poradce ukrajinského prezidenta říká, že smrt civilistů je "cenou za směsici nevědomosti a příliš velkého ega".

 

Vysoce postavený ukrajinský představitel obvinil Elona Muska že "spáchal zlo" poté, co nový Muskův životopis odhalil podrobnosti o tom, jak tento podnikatelský magnát loni nařídil vypnout svou satelitní komunikační síť Starlink poblíž krymského pobřeží, aby znemožnil útok ukrajinských dronů na ruské válečné lodě.

Vlny smrtelných vlhkých veder se budou s oteplováním klimatu rychle šířit - studie

8. 9. 2023

čas čtení 6 minut

 

Malý nárůst globálních teplot postihne stovky milionů lidí a mohl by způsobit prudký nárůst úmrtí

Životu nebezpečná období vysokých veder a vlhkosti se rychle rozšíří po celém světě i při malém zvýšení globálních teplot, což by mohlo způsobit prudké zvýšení počtu úmrtí v důsledku klimatické krize.

Extrémy, které mohou být pro zdravé lidi smrtelné během šesti hodin, by mohly postihnout stovky milionů lidí, kteří nejsou na takové podmínky zvyklí. V důsledku toho by mohlo dojít k rychlému nárůstu úmrtí v důsledku horka, pokud nebude urychleně vyvinuto vážné úsilí o přípravu obyvatelstva, uvedl výzkum.

Za normálních okolností se lidské tělo ochlazuje produkcí potu, který se odpařuje a odvádí teplo. Při vysoké vlhkosti vzduchu se však odpařování snižuje. Studie použila hranici založenou na pokusech na lidech, která ukazuje, že když kombinace tepla a vlhkosti, měřená tzv. teplotou mokrého teploměru, překročí 31,5 °C, tělo už není schopno se ochlazovat.

Každých ... let:

 20773

Ruská agrese na Ukrajině: 'Cílem je zničení Ukrajiny': varuje Západ ukrajinský exministr obrany

8. 9. 2023

čas čtení 10 minut


Bývalý ukrajinský ministr obrany varoval své západní protějšky, že jednání s Moskvou mír nepřinesou a že Vladimir Putin je i nadále odhodlán Ukrajinu zcela zničit a její občany asimilovat do Ruské federace.

V článku pro deník Guardian Oleksij Reznikov tvrdí, že jakákoli "dohoda" s Kremlem konflikt neukončí. "Rusko požaduje uznání okupovaných území Ukrajiny za své území výměnou za ukončení války," píše.

"To však zjevně sleduje jediné - získat čas, přeskupit se a 'konečně vyřešit ukrajinskou otázku' s využitím nových zdrojů. Rusko neuznává existenci Ukrajiny a ukrajinského lidu.

"Jeho cílem je zničení ukrajinské státnosti a asimilace Ukrajinců".

Reznikov - kterého v neděli odvolal z funkce prezident Volodymyr Zelenskyj - přirovnal výzvy k územním ústupkům Ukrajiny k mezinárodním požadavkům z roku 1938, aby se Československo vzdalo Sudet ve prospěch nacistického Německa. K předání došlo na příkaz Velké Británie a Francie.


 20774

OSN neví...

8. 9. 2023 / Vít Kučík

čas čtení 2 minuty

“Komise OSN zatím nenašla na Ukrajině důkazy ruské genocidy.” “Papež promluvil k ruské mládeži a vyzval ji, aby byla hradá na odkaz nejlepších tradic svého národa.” “AI shledala mnohé případy porušování lidských práv na obou stranách konfliktu," píše Vít Kučík.

Ty případy spojuje snaha odstup či pochopení obou stran konfliktu ve snaze o objektivitu a pozdější syntézu - zhodnocení, pochopení, usmíření, vyřešení.

Jenže tento mentální přístup odstupu funguje u morálně přibližně rovnocených aktérů sporu (Sparta - Slávie, severoirští protestanti - katolíci, …) - odstup znamená nadhled, naopak příklon k jedné ze stran zabřednutí do morálně nepřehledného konfliktu, ztrátu objektivity a důvěryhodnosti.

 18389

dTest: Ne děravé regulaci umělé inteligence

8. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Celkem 118 evropských organizací chránících spotřebitele a občanská práva, včetně dTestu, vydalo společné prohlášení k navrhovanému znění Aktu o umělé inteligenci. Důvodem je upravený návrh Aktu o umělé inteligenci, kterým se vytváří mezera v pravidlech pro vysoce rizikové systémy umělé inteligence. Mezera musí být zacelena a principy vysoké úrovně ochrany fyzických osob musí být zachovány.

 20773

Oleksij Reznikov: Cílem civilizovaného světa musí být zastavit Rusko

8. 9. 2023

čas čtení 5 minut

 
V roce 1938 byla ve snaze zabránit tomu, co by se stalo druhou světovou válkou, podepsána v Mnichově nechvalně proslulá dohoda o převodu Sudet z Československa do Třetí říše. Z historie víme, že to Hitlera nezastavilo. Třetí říše brzy zcela ovládla zbytky Československa, včetně jeho značného vojenského arzenálu, který později sehrál důležitou roli při invazi do Polska a Francie. Putinovo jednání se řídí podobným schématem.


Beztrestnost za ruskou invazi do Gruzie v roce 2008 vedla k okupaci Krymu v roce 2014; beztrestnost za okupaci Krymu vedla k okupaci Donbasu; beztrestnost za okupaci Donbasu umožnila agresivní intervenci Ruska v Sýrii; beztrestnost za Sýrii a nevšímavost k událostem na Krymu a v Donbasu vyústila v plnohodnotnou válku na Ukrajině - se statisíci mrtvých, miliony uprchlíků a humanitární a ekologickou katastrofou, píše bývalý ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v deníku Guardian.

Chceme, aby se tento seznam utrpení ještě rozšířil?

Musíte si uvědomit, že jste zodpovědní za budoucnost celého lidstva; proto je nezbytné, abyste jednali rozhodně. Rusko a jeho partneři nezpochybnili pouze nezávislost a suverenitu jedné evropské země, ale celý světový řád - včetně mezinárodního práva a humanitárních a bezpečnostních institucí. To, zda civilizovaný svět dokáže zabránit třetí světové válce, bude záviset na jeho reakci na ruské kroky a na tom, jak válka na Ukrajině skončí.

Rusko nezastaví "zmrazení" konfliktu, příměří ani ústupky.

 20771

Proč jsem tak pesimistický?

8. 9. 2023 / Filip Pertold

čas čtení < 1 minuta

Proč jsi tak pesimistický? Častá otázka. Tak tento graf překonal i můj pesimismus, píše Filip Pertold.

Daňové škrty uprostřed pandemie vejdou do učebnice ptákovin hospodářské politiky. 

Automatické stabilizátory během Energo krize nezapůsobily. Také neměly moc jaké. Plošná regulace cen též nic. Navázání na Německo evidentně problém...

Jo a to tu máme 150k nových pracujících migrantů.

 20772

Británie: Útěk mladíka podezřívaného z terorismu odhalil děsivé poměry v podfinancovaných britských věznicích

8. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Německo nedávno odmítlo deportovat podezřelou osobu do Británie kvůli strašnému stavu britských věznic 

Útěk podezřelého z terorismu vyvolal zuřivou politickou hádku kvůli škrtům ve věznicích

Vláda čelí otázkám ohledně děsivého stavu trestního soudnictví 

Média se začala zabývat děsnými poměry v britských věznicích: Vězni nemají možnost získat jakoukoliv kvalifikaci, tak po propuštění páchají další trestné činy. Věznice jsou ochromeny násilím, vězni se bojí vycházet ze svých cel. Jsou v celách uzavřeni trvale. Mnoho vězňů, včetně mladistvých, je trvale na samotce. 

Útěk bývalého vojáka z jedné  londýnské věznice vyvolal zuřivou politickou kontroverzi, v níž jsou ministři kritizováni za škrty a nedostatek vězeňského personálu, kvůli nimž zůstávají potenciálně nebezpeční vězni ve věznicích s nízkou ostrahou.

Do pátrání po Danielu Chalífovi se zapojilo 150 protiteroristických policistů a policie se ve čtvrtek naléhavě snažila zjistit, zda jednadvacetiletému mladíkovi při útěku z věznice  Wandsworth někdo pomohl.

Detektivové uvedli, že Khalife, který čelí obvinění ze špionáže, se připoutal ke spodní části dodávky, což vyvolává otázky ohledně vybavení, které použil, a jak je možné, že nebyl odhalen, když vozidlo opouštělo věznici.

 20416

"Lidé jsou díky tomu laskavější." Wales se připravuje na zavedení rychlostního limitu 30 km/h skoro všude

8. 9. 2023

čas čtení 5 minut

Zatímco Wales zavádí rychlost 30 km/h skoro všude, pražský primátor demonstrace za třicítku zakazuje  

Obyvatelé vesnice, která omezení vyzkoušela, konstatuje, že se díky němu silnice staly klidnějšími a bezpečnějšími
 


Chris Davies, vlídný hostitel penzionu v jihowaleské vesnici St Brides Major, o tom nepochybuje. "Žiji tu celý život a rychlostní limit byl vždy 30 mil za hodinu. Lidé tudy projížděli rychlostí blesku. Od té doby, co je tu 20 mil za hodinu, je to skvělé. Silnice jsou klidnější a bezpečnější pro všechny, včetně mých šesti vnoučat. Cesta z jednoho konce vesnice na druhý trvá o 40 sekund navíc. Pokud 40 sekund zachrání život, stojí to za to."

Davies ve čtvrtek hostil jiný druh oslavy - návštěvu velšského prvního ministra Marka Drakeforda, který občanům země připomněl, že za 10 dní začne na většině silnic, kde je v současnosti stanovena rychlost 30 km/h, platit standardní omezení na 20 km/h. 


 18389

dTest: Nákup tepelných čerpadel – na jaká úskalí můžete narazit?

8. 9. 2023

čas čtení 7 minut

 

Hlavním důvodem pro výměnu stávajícího topného systému za tepelné čerpadlo je v případě českých spotřebitelů úspora nákladů. Výběr, koupě a instalace tohoto zařízení může přinášet i jisté nepříjemnosti. dTest se proto zúčastnil mezinárodního programu mapujícího možná úskalí výběru, pořízení a instalace tepelných čerpadel. Projekt byl realizován ve čtyřech zemích, kromě České republiky také na Slovensku, ve Slovinsku a ve Španělsku. V jednotlivých zemích národní spotřebitelské organizace v období od března do dubna 2023 zorganizovaly mystery shopping (tedy výzkumnou metodu, kdy sběratelé dat vystupují jako běžní zákazníci), který podal zajímavý obrázek o nákupu čerpadel v praxi.

 17804

ANO kritizuje vládní balíček z pravicových pozic

8. 9. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Říká se, že ANO je levicová formace. Proti ní stojí vláda pravicových stran. Premiér je z ODS, ministr financí je z ODS. Piráti mají všeho všudy čtyři poslance a dělají beztak všechno pro to, aby je někdo náhodou nechápal jako levici. Je pravda, že ANO má na své straně bývalé levicové voliče. Třicet procent podpory v preferencích odpovídá bývalému levicovému elektorátu ČSSD a KSČM. Jenže když si poslechnete kritiku vládního balíčku ze strany údajně levicového hnutí ANO, musíte jen žasnout.

 20766

Tenkrát na Západě

8. 9. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Tenkrát na Západě čelili historickému skandálu. Pořád dokola totiž hovořili o nesmiřitelném nepříteli - ale neudělali nic, čím by ho mohli v dohledné době porazit. 

 17231

Summit s Kimem bude pro Putina ponížením

8. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Putin se setká s Kim Čong-unem prakticky s kloboukem v ruce a prosí o granáty a vybavení, které Sovětský svaz původně licencoval pro severokorejskou výrobu. Ať už se to Putin snaží zarámovat jakkoliv, tento okamžik představuje hluboké ponížení ruské zahraniční a vojenské politiky, píše Robert Farley.

 19106

Putin rozvíjí zlověstný nový plán vítězství

8. 9. 2023

čas čtení 5 minut

Plánovaná schůzka severokorejského vůdce Kim Čong-una s Vladimirem Putinem ve Vladivostoku, jak ji odhalily americké zpravodajské služby, nám dává nový pohled na ruskou strategii na Ukrajině, stejně jako varování před širším nebezpečím pro svět, píše plukovník Richard Kemp.

 20737

Prázdnota Ramaswamyho doktríny

8. 9. 2023

čas čtení 6 minut

Vivek Ramaswamy, osmatřicetiletý podnikatel ucházející se o republikánskou prezidentskou nominaci, zahájil válku proti tomu, co považuje za zastaralou zahraniční politiku establishmentu, píše Jacob Heilbrunn.

 20762

Dopis Dukovi: Instituce rodiny není ohrožena existencí stejnopohlavních svazků

7. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

Otevřený dopis rabína Davida Maxy kardinálu Dominiku Dukovi k jeho nedávným výrokům

Praha 6. září 2023

Vážený pane kardinále,

reaguji na Vaše slova, která byla uveřejněna dne 6. září 2023 na Vaší facebookové stránce: "Je hrozné utrpení těch kdo jsou vydáni vojenské agresi. Ale nejohroženější na světě není ukrajinský voják, ale dítě, které nemá oporu v matce a otci. Židé a křesťané jsou opět jako za nacismu a komunismu pod tlakem, protože hájí manželství muže a ženy." Tímto výrokem jsem pobouřen hned z několika důvodů.

 18993

Chudoba v Británii: Většina anglických škol rozdává dětem oblečení a jídlo

7. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

Některé děti mají doma zakázáno čistit si zuby a splachovat záchod, aby ušetřily vodu

Britské školy rozdávají dětem oblečení a jídlo uprostřed krize životních nákladů, zatímco učitelé hlásí zhoršující se hygienu žáků, protože rodiny omezují čištění zubů, sprchování a dokonce i splachování záchodu.

Podle průzkumu mezi školami v Anglii devět z deseti uvedlo, že žákům poskytují oblečení a uniformy, zatímco sedm z deseti rozdává jídlo ve formě balíčků či z  potravinových bank, poukázek nebo dotovaných snídaní.

Ruská agrese na Ukrajině: Výbuchy v Rostově, kde sídlí velitelství jižního vojenského okruhu Ruska

7. 9. 2023

čas čtení 13 minut


- V ruském městě Rostov, poblíž sídla velitelství jižního vojenského okruhu, které hraje klíčovou roli při ruské invazi na Ukrajinu a bylo jedním z míst, kterých se zmocnil zesnulý vůdce skupiny Wagner Jevgenij Prigožin během své nepovedené červnové vzpoury, byly zaznamenány výbuchy.


Regionální gubernátor Vasilij Golubev na Telegramu uvedl, že nejméně tři budovy a několik automobilů bylo poškozeno a jeden člověk byl zraněn poté, co ruská protivzdušná obrana sestřelila dva ukrajinské drony zaměřené na město, ležící pouhých 100 km východně od hranic s Ukrajinou.

Golubev uvedl, že zbytky jednoho dronu dopadly mimo město, zatímco druhý spadl "v centru, v oblasti ulice Puškinská 42".

Rostov je největší město na jihu Ruska a je hlavním městem Rostovské oblasti, která sousedí s částí východní Ukrajiny, kde zuří válka.

Podle thinktanku Institute for the Study of War (ISW) je sídlem velení ruského jižního vojenského okruhu, jehož 58. kombinovaná armáda bojuje proti kyjevské protiofenzívě na jihu Ukrajiny.

V Rostově se rovněž nachází velitelské centrum pro ruskou spojenou skupinu sil na Ukrajině jako celek, a je tedy pro ruskou armádu kritickým logistickým uzlem.


- NATO nemá žádné indicie, že by trosky dronu nalezené na rumunském území byly způsobeny úmyslným útokem Moskvy proti Rumunsku, uvedl ve čtvrtek šéf aliance.

"Nemáme žádné informace, které by naznačovaly úmyslný útok ze strany Ruska, a čekáme na výsledek probíhajícího vyšetřování," řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zákonodárcům EU.

4575

Privilegovaní chudí, ti se tu maj!

7. 9. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Protože se maj! 

Důchodci, jako privilegovaná přeplacená zhýčkaná vrstva české bohaté společnosti jsou navýsost spokojeni s normalizací po dlouhé době Babiš temného období. Statistika, ač nuda je, nese dobré údaje.

 18993

Británie: Ani StB za komunismu tohle většinou nedělala

7. 9. 2023

čas čtení 7 minut

Před časem vyšlo najevo, že britská policie vysílala do různých organizací, které považovala za extremistické, inkognito své tajné příslušníky, kteří v těchto organizacích předstírali, že jsou jejich aktivisté, a přitom zvnitřku organizaci policii udávali. Šlo o různé levicové organizace, ale v Severním Irsku i o organizace, které usilovaly o sjednocení Irska. Tajní policisté, vystupující pod falešnou identitou politických aktivistů, často měli sexuální poměr s aktivistkami v těchto organizacích, nadělali jim děti a pak z jejich života bez vysvětlení zmizeli.

To by samo o sobě bylo šokující, ani StB za komunismu tohle většinou nedělala (i když manžel Marty Kubišové ji udával policii), jenže teď vyšel najevo případ anglického policisty, který svou manželku svou inkognito totožností podváděl 19 let, ačkoliv žena nebyla politickou aktivistkou a nebyla součástí žádného policejního vyšetřování: 

Odhaleno: britský policista v utajení svedl ženu do 19letého vztahu
Policista zatajil svou skutečnou identitu a měl se ženou dítě

 20760

Lze seskupení BRICS považovat za konkurenci Západu?

7. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

Toto je rozhovor rozhlasu BBC s labouristickým lordem Boatengem, který byl v minulosti vysokým komisařem Británie v Jihoafrické republice a dnes  je členem Výboru pro obranu mezinárodních vztahů ve Sněmovně lordů. Vysílal se v pořadu The World at One dne 23. 8. 2023, v době konání zasedání skupiny BRICS.

Moderátorka:

Očekávají se rozhovory o rozšíření bloku BRICS, přičemž zejména Čína má zájem na rychlém růstu klubu velkých rozvíjejících se ekonomik. To proto, aby mohla působit jako protiváha Spojeným státům.

Lord Boateng:

Představa, že by se BRICS měl rozšířit, je sama o sobě v rámci BRICS sporná. Ze strany Jihoafrické republiky nepanuje žádné velké nadšení pro rozšíření BRICS a Brazílie je aktivně proti. Pokud jde o Jihoafrickou republiku a vlastně i Brazílii, důležité je ve skutečnosti nedovolit, aby se skupina BRICS nechala vtáhnout, nedovolit, aby se Afrika a zejména Brazílie nechaly vtáhnout do boje mezi G7, Ruskem a Čínou. 

 20759

Ukrajinští uprchlíci se v Česku stali terčem nenávisti populistů

7. 9. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 8 minut

Foto: Populistická demonstrace v Praze

Česká krajní pravice protestuje proti vojenské pomoci Ukrajině a "příliš štědré" podpoře válečných uprchlíků, píše Albín Sybera na Intellinews.
 

Češi otevřeli náruč, aby přivítali vlnu ukrajinských uprchlíků, kteří od února 2022 prchají před násilím rozpoutaným ruskou armádou.

V přepočtu na obyvatele je ČR na prvním místě v přijímání Ukrajinců v EU s 32,2 uprchlíky na tisíc obyvatel, následuje Polsko (26,6) a Estonsko (25,8), zatímco průměr EU je 9,1.

Osud civilistů ze země, jejíž nejzápadnější část byla kdysi součástí meziválečného Československa, vzbudil vůči Ukrajině skutečné sympatie. Češi v rámci mimořádného vzestupu občanské aktivity přijímali uprchlíky ve svých domovech a zahájili četné charitativní sbírky, včetně sbírek na těžko dostupné nemocniční vybavení a také na zbraně pro ukrajinské ozbrojené síly.

 20690

Summit G20 ve znamení střetu Západu s nastupujícím globálním Jihem

7. 9. 2023

čas čtení 8 minut

Představitelé největších světových ekonomik se o víkendu sejdou v indickém Dillí na summitu G20. Setkání se koná ve složité době pro toto uskupení, které je jedním z mála míst, kde se každoročně střetávají vedoucí představitelé Ruska, Číny, USA a Evropy.

Indie bezpochyby doufá, že zvýší svůj profil lídra globálního Jihu tím, že se zaměří na otázky, jako je změna klimatu a globální ceny potravin, nicméně hrozí, že summit bude paralyzován ruskou válkou na Ukrajině, jejíž spory zabránily tomu, aby se uskupení na svém zasedání v roce 2022 dohodlo na společném komuniké, píše Connor Echols na webu Responsible Statecraft.

 16451

Na Facebook, Apple nebo Google dopadnou nová evropská pravidla

7. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

Novými pravidly se již brzy budou muset začít řídit velké technologické firmy, jako je Meta (provozovatel Facebooku či Instagramu), Alphabet (Google, YouTube) nebo Apple. Evropská komise je dnes zařadila na seznam takzvaných gatekeepers, pro které začne za šest měsíců platit nový Akt o digitálních trzích. Nová pravidla mají předejít zneužívání dominantního postavení na trhu. Podle pirátského europoslance Marcela Kolaji, který na pravidlech pracoval, to znamená například možnost komunikovat napříč platformami.

 18207

Fialova vláda se chová jako organizovaným zločinem řízená demoliční četa

7. 9. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Nedovedu pochopit, jak se mohli čeští voliči nechat oklamat laciným, byť zjevně úspěšným PR trikem, kdy nechvalně proslulá ODS do svého čela vyslala nažehleného klaďase v saku s decentně reprodukovanou mluvou. Vždyť ta samá ODS nyní ve spolupráci s (neo)liberálními a konzervativními pomahači provádí prakticky totéž co v divokých 90. letech, tedy jde bez reptání na ruku velkému byznysu a systematicky decimuje ekonomické postavení české populace napříč demografickým i geografickým spektrem. Reálným řešením nahromaděných problémů v české společnosti je větší daňová zátěž bank, velkých firem, nadnárodních korporací a oligarchů.

30714

Patříme na Západ, ale…

7. 9. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

 Přináležitosti k Západu se do české debaty periodicky vrací, ať už coby skutečná otázka, jako v letech 1945–1948, nebo jako rétorická strategie. V poslední době sledujeme spíše to druhé. Protože Rusko vede na Ukrajině agresivní válku, a podle sociologů je podíl odhodlaně proruských sympatizantů v české společnosti ve skutečnosti velmi malý, politicky významný tah směrem k Východu u nás prakticky neexistuje. Důraz na to, že si máme vybrat, zda patříme na Západ nebo na Východ se objevuje zpravidla v kontextu kulturních válek, v nichž se se používá jako delegitimizační beranidlo na protivníka. Paradoxem je, že v mnoha směrech je naše faktická přináležitost k východu nikoho nezneklidňuje.

30775

"Zúčtování": 500 skupin podpořilo pochod za ukončení využívání fosilních paliv

7. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

Celkem 500 mezinárodních, národních a místních organizací podpořilo Pochod za ukončení využívání fosilních paliv, který se uskuteční 17. září v New Yorku, oznámili v úterý vedoucí představitelé této akce. Pochod se koná před summitem o klimatických ambicích, který pořádá generální tajemník OSN António Guterres, a následuje po létě, kdy fosilní paliva způsobila extrémní počasí, píše Olivia Rosane na webu commondreams.org.

 20758

Reakce na omezení shromažďovacího práva pochodu Poslední generace

7. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

Vážený pane primátore,

obracíme se na Vás v návaznosti na rozhodnutí Magistrátu hlavního města Prahy týkající se námi plánovaného a řádně ohlášeného pochodu za humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku, který se koná v úterý 12. září. Ve svém rozhodnutí magistrát nakazuje pořadateli změnu trasy a použití chodníku namísto vozovky. Dále magistrát zakazuje pořádání happeningu na vozovce před Národním muzeem.

 20495

Zvláštní vyslanec USA pro potravinovou bezpečnost varuje, že klimatická krize může do roku 2050 přispět k celosvětovému nedostatku potravin

7. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

Cary Fowler tvrdí, že svět potřebuje do poloviny století vyprodukovat o 50-60 % více potravin, ale očekává se, že globální oteplování zemědělské výnosy sníží.

Podle zvláštního vyslance Joea Bidena pro potravinovou bezpečnost Dr. Caryho Fowlera může mít svět do roku 2050 nedostatek potravin kvůli klesajícím výnosům plodin, nedostatečným investicím do zemědělského výzkumu a obchodním šokům, informuje list Guardian.

 17432

Afghánské iluze zaslepují USA v otázce Ruska a Ukrajiny

7. 9. 2023

čas čtení 7 minut

Pokud Washington v den dvouletého výročí stažení z Kábulu zapomene na válečné lekce, jeho chyby se budou pravděpodobně opakovat. Při druhém výročí debaklu americké účasti v Afghánistánu bychom se měli zamyslet nad poučením z této katastrofy pro americkou strategii jinde.

Ačkoli případ samotného Afghánistánu je ze své podstaty jedinečný, chyby a selhání Washingtonu odrážely širší a hlubší vzorce - a patologie - v tvorbě americké politiky a politické kultury. Pokud se tyto problémy nebudou řešit, povedou v budoucnu k dalším katastrofám, míní Anatol Lieven.

30777

Velké banky pokračují ve financování klimatického chaosu na globálním Jihu

7. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Organizace ActionAid zjistila, že počínaje uzavřením Pařížské dohody banky financovaly největší zemědělské společnosti podnikající v zemích globálního Jihu částkou 370 miliard dolarů a sektor fosilních paliv částkou 3,2 bilionu dolarů.

Od doby, kdy mezinárodní společenství slíbilo omezit globální oteplování na 1,5 °C nad předindustriální úroveň, poslaly velké světové banky do průmyslových odvětví znečišťujících klima v zemích globálního Jihu dvacetkrát více peněz, než vlády zemí globálního Severu poskytly stejným zemím na řešení klimatické krize.

To je jen jeden ze závěrů studie How the Finance Flows: V pondělí byla zveřejněna zpráva organizace ActionAid: Banky podporují klimatickou krizi.

Od všeho sexuálního života až po vaše politické názory: shromažďování údajů o řidičích aut představuje "noční můru", varuje studie

6. 9. 2023

čas čtení 4 minuty


Nadace Mozilla Foundation zkoumala 25 značek automobilů a zjistila, že některé z nich shromažďují údaje o "sexuální aktivitě" a "politických názorech" jejich majitelů a řidičů


Řidiči jsou varováni, že automobily představují "noční můru pro jejich soukromí", protože výrobci vozidel shromažďují rozsáhlé osobní údaje o řidičích, včetně jejich sexuálních aktivit.

Studie 25 značek automobilů zjistila, že všechny neprošly testy ochrany soukromí spotřebitelů, které provedla nezisková organizace Mozilla Foundation. Z jejího průzkumu vyplynulo, že 84 % automobilových společností přezkoumává, sdílí nebo prodává údaje shromážděné od majitelů automobilů.

O důchodové nekompetenci Fialovy vlády

6. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

Píše Filip Pertold:

Od října do června letošního roku bylo podáno 113 000 žádostí o předčasný důchod. To jsou lidé, kteří zcela jistě odejdou z trhu práce před důchodovým věkem. Za normálních okolností by to bylo přibližně 23 tisíc. Takže počet nadžádostí je asi 90 tisíc, plus mínus nějaké tisíce.

To je důsledek inflačního šoku, který způsobil výhodnost dřívějších předčasných důchodů, následovat budou další lidé, kteří odejdou dříve kvůli očekávání zhoršení podmínek předčasných důchodů. Celkem tedy očekávejme negativní šok do zaměstnanosti řádově 100 tisíc lidí, tedy jedné kohorty.
Zatímco při změně podmínek předčasných důchodů tomuto jevu nelze moc zabránit, u inflačního šoku to samozřejmě šlo. V okamžiku kdy došlo k inflaci šlo třeba posunout započítání vyšších valorizací do nově přiznaných důchodů o další rok nebo dva. 

Jenže vláda dala omezení, že se nesmí nikomu nic zvyšovat. Takže díky diktátu šetření máme mnoha desetimilardové náklady (dřívější důchody plus chybějící odvody), což už jsem říkal někdy v prosinci v rozhovoru na aktualne.cz. Dalšího komentáře netřeba.

Rusové bombardovali trh v Konsťantynivce. 17 mrtvých. Mrtvé dítě. 32 zraněných

6. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

Byly zasaženy trh, obchody a lékárna

Vyjednávání? A pak další vyjednávání? A ještě další? Protože je dovoleno zabíjet. Beztrestně. Jako dnes. Úmyslný raketový útok na trh v #Kosťantynivce. Když je tam spousta civilistů... předběžně 16 zabitých. Pořád nechápu dvě věci. První: pokud nebudou potrestáni vrazi za Kosťantynivku, tak se po vyjednávání určitě stanou beztrestnými, ne? Je to pravda, nebo ne? A za druhé: proč nemůžeme urychlit vojenskou podporu #Ukrajiny, aby se přestalo truchlit nad úmyslně zabíjenými civilisty na Ukrajině?
Podle generální prokuratury bylo poškozeno 20 obchodů, elektrické vedení, administrativní budova a podlaha bytového domu.Při útoku bylo zraněno 32 lidí. 17 osob bylo zabito.

Ministerstvo obrany uvedlo, že trh byl zasažen balistickou střelou.

Namačkané, žíznivé a vyčerpané krávy. Nové záběry ukazují, jak vypadají transporty živých zvířat z Česka

6. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Praha, 6. 9. 2023 – Krávy namačkané v nákladových prostorech kamionů tak, že mají problém se vůbec dostat k napáječce. Často trpí hladem, žízní i vlivem nepříznivých teplot při tisíce kilometrů dlouhých cestách. Takovou realitu ukazuje nové video, které dnes na sociálních sítích zveřejnil spolek OBRAZ – Obránci zvířat. Záběry zachycují mimo jiné zvířata převážená z Česka do zemí mimo Evropskou unii. Obránci zvířat zveřejněním videa odstartovali novou kampaň nazvanou Lepší zákony pro zvířata. Jedním z jejích cílů je dosáhnout zákazu vývozu živých zvířat z Česka do zemí mimo EU.

 20756

Bývalý vůdce americké ultrapravicové skupiny Proud Boys Tarrio byl za útok na Kapitol z 6. ledna 2021 odsouzen na 22 let do vězení

6. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Účastníci útoku na americký Kapitol z 6. ledna 2021 dostávají nesmírně vysoké vězeňské tresty. Jak to dopadne s Trumpem?

 
Bývalý vůdce Proud Boys Henry "Enrique" Tarrio, odsouzený za vedení skupiny, kterou jeden soudce označil za "hrot kopí, díky němuž se lidé nakonec dostali do Kapitolu" 6. ledna 2021, byl v úterý odsouzen k 22 letům vězení, což je zatím nejdelší trest mezi stovkami odsouzených za narušení pokojného předání americké prezidentské moci.

 20755

Pozvání pro Lulu vyvolává spekulace, že Indie změní svůj název

6. 9. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


V minulých dnech vyvolalo mezi diplomaty rozruch oficiální pozvání, které indická vláda zaslala prezidentovi Lulovi i Joeovi Bidenovi a dalším vedoucím představitelům skupiny G20. V dopise oznamujícím slavnostní večeři během summitu nejvýznamnějšího světového bloku se v textu uvádělo, že hostitelem akce bude "prezident Bhártu", nikoli Indie.

Rozhodnutí Indů používat pro oficiální pozvánku výraz Bhárat vyvolalo spekulace, že ultranacionalistický premiér Naréndra Módí možná uvažuje o opuštění anglického názvu používaného pro označení země. Snaha vymazat koloniální minulost není jediným Módího cílem, neboť v zemi reformuje také školní učebnice. Kromě odstranění britských jmen a odkazů ze struktury státu přijal také plán na odstranění islámských názvů z pamětihodností země a dokonce i z důležitých ulic.

Channel 4 News: Indická vláda bourá příbytky muslimského obyvatelstva:

 20387

Najednou by se Slovensko mohlo stát nejnovějším spojencem Ruska

6. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

John Kampfner varuje v deníku Guardian, že všeobecné volby na Slovensku dne 30. září mohou mít katastrofální dopad. Je to důsledkem skutečnosti, že slovenské úřady nezasáhly proti ruským dezinformacím na internetu - české taky nezasahují...

Článek přináší většinu informací, které Češi a Slováci znají, citujeme jen pár odstavců:

Útok na USA, Afghánistán, Irák | Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
12724