Rozhovor Britských listů 623. Nedají si říct. Bude to stát 2 biliony Kč

5. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta

   

Česká vláda je posedlá vybudováním čtyř jaderných bloků v Temelíně a v Dukovanech. Bude to stát 2 biliony Kč a povede to k zdražení elektřiny. O tom, proč je tento projekt naprosto nerealistický, hovoří Jan Čulík s odborníkem na jadernou problematiku z organizace Calla Edvardem Sequensem.

 18196

Životní prostředí: Stovky akademiků požadují na britských univerzitách 100% rostlinnou stravu

5. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Otevřený dopis podporuje studentskou kampaň za veganské stravování v boji proti klimatické krizi


Více než 650 akademiků vyzvalo britské univerzity, aby se v rámci boje proti klimatické krizi zavázaly ke 100% rostlinnému stravování, a uvedlo, že tyto instituce jsou "po staletí zářivými světly intelektuálního, morálního a vědeckého pokroku".

V otevřeném dopise, který zorganizovala studentská kampaň Plant-Based Universities, přirovnávají přechod na bezmasé stravování k odprodeji fosilních paliv, k němuž se již zavázalo 101 britských univerzit.
 
Snížení spotřeby masa v bohatých zemích je zásadní pro řešení klimatické krize a podle vědců je to jediný způsob, jak mohou lidé snížit svůj dopad na planetu.

 16740

Prodej Mafry jinému oligarchovi je dalším příkladem vratké plurality médií v Česku

4. 9. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Oligarchizace české mediální scény se nadále prohlubuje

Média v rukou obchodních a politických vztahů se stávají standardem veřejné debaty v Česku

Několik posledních týdnů očekávaný prodej Mafry ze skupiny Agrofert Andreje Babiše do rukou oligarchy s podobně pochybnou pověstí, jakým je Karel Pražák a jeho společnost Kaprain, není žádnou dobrou zprávou pro již tak vachrlatou pluralitu médií v Česku.

Tato transakce je naopak ukázkou toho, jak jsou klíčové mediální domy v Česku redukovány do hraček v rukou samozvaných byznysmenů – ve skutečnosti oligarchů jejichž aktivity se neobejdou bez vazeb na politiku – a jejich spletence zájmů v byznysu a politice.

Rakouské a české potraviny

5. 9. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Když jsem v neděli poslouchal Otázky V. Moravce, podivoval jsem se, jaký význam má další debata o cenách potravin. Mohl tomu vůbec někdo rozumět? Pořád dokola ty samé argumenty a to samé přetahování mezi obchodníky, zemědělci, potravináři, ministerstvem. Člověk by mohl snadno nabýt dojmu, že nelze věřit nikomu a že by měl přijít nějaký diktátor, aby udělal konečně pořádek.

Británie: Poslanci si pozvali na kobereček šéfa supermarketu Asda ohledně příliš vysokých cen základního zboží

5. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Kdy začnou totéž dělat čeští poslanci?

Poslanci se ptají společnosti Asda na schopnost čelit tlaku na životní náklady

Spolumajitel supermarketu Mohsin Issa byl požádán, aby upřesnil firemní strukturu i ziskové marže na benzinu

Poslanci vyjádřili obavy, že vlastnická struktura společnosti Asda může omezovat schopnost supermarketu podporovat zákazníky v době krize životních nákladů

Darren Jones, předseda parlamentního výboru pro podnikání a obchod, v dopise Mohsinu Issovi, jednomu z bratrů miliardářů, kteří supermarket Asda koupili v roce 2020 spolu s partnerem TDR Capital, požádal o podrobné informace o podnikové struktuře maloobchodního řetězce, kapitálových investicích a ziskových maržích na benzinu.

V Británii se z drolícího se betonu školních budov stává neuvěřitelný skandál. Lidi už mají silný pocit, že žijí v blázinci

5. 9. 2023

čas čtení 5 minut

Tlak na prolhaného britského premiéra a nemožnou ministryni školství kvůli krizi s drolícím se betonem ve školních budovách roste

Jdou žáci do školy s tím, že jim ve třídě spadne strop na hlavu? Nikdo neví, kolik škol je postiženo

Premiér je obviňován z toho, že v době, kdy byl ministrem financí, drasticky snížil výdaje na opravu školních budov, zatímco ministryně školství byla nucena omluvit se za vulgární výroky pronesené po televizním interview


Krishnan Guru-Murthy: "Stovky škol mají RAAC, ten drolící se beton,  a děti do nich budou chodit, i když se může zřítit střecha?"

Nick Gibb, ministerstvo školství: "Jsme velmi opatrní. Opatrnější než kdekoli jinde na světě."

KGM, "To  moc opatrně
nezní."



 20747

Masaryk a jeho rodina

5. 9. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 18 minut


Když se vysloví jméno Tomáš Garrigue Masaryk, není mezi námi nikdo, komu by v mysli okamžitě nevyvstala odpověď, která zní: „První prezident Československé republiky, nebo také chcete-li prezident Osvoboditel“, neboť tak se mu také často přezdívalo. Byl nejen výjimečným politikem, státníkem a ideologem, ale před nástupem do prezidentské funkce působil také jako profesor na Karlově univerzitě, jenž kromě toho přispíval svými erudovanými články do časopisů Athenaeum, Naše doba a dalších.

 20334

V Anglii bude znovu rozšířeno testování na COVID, v důsledku šířící se nákazy

5. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

 
Nová varianta a slábnoucí imunita znamenají, že se znovu zvýší testování na covid
 
Britská Agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) potvrdila, že s blížící se zimou plánuje posílit testování a dohled nad šířením koronaviru.

Oznámení bylo učiněno v době, kdy se školy a univerzity v Anglii připravují na návrat studentů po letních prázdninách, zaměstnanci se vracejí do práce a častěji se scházejí v uzavřených prostorách, což jsou faktory, které zvyšují riziko šíření respiračních infekcí, včetně covidu.

Rozhovor Britských listů 622. Proč je Fialova vláda takovým zklamáním a co s tím dělat

22. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Fiala prostě toho Blažka nevyhodí. S politologem Jiřím Pehem hovoří Jan Čulík o současné české politické situaci.




 19422

Twitter byl obviněn z napomáhání Saúdské Arábii při porušování lidských práv

5. 9. 2023

čas čtení 7 minut

 

Žaloba konstatuje, že síť na žádost saúdských úřadů zveřejňuje údaje o uživatelích v daleko větší míře než u uživatelů ze západních zemí

Společnost provozující sociální média dříve známá jako Twitter je v občanskoprávní žalobě v USA obviněna, že pomáhá Saúdské Arábii závažně porušovat lidská práva svých uživatelů, mimo jiné tím, že na žádost saúdských úřadů zveřejňuje důvěrné údaje o uživatelích v mnohem větší míře než v případě USA, Spojeného království nebo Kanady.

Žalobu na společnost X, jak se nyní Twitter jmenuje, podala loni v květnu Areej al-Sadhan, sestra saúdského humanitárního pracovníka, který byl násilně zmizen a později odsouzen k 20 letům vězení.

 20746

Aj ja som pliaga (neřád)

5. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Pred osemdesiadimi rokmi boli na Slovenku pliagou Židia a väčšina mojej rodiny vyfučala v Auschwitzi komínom, píše Victor Breiner.

Slovenskí ľudáci ich lovili, strieľali a nakladali do vagónov. Otec rozprával hrôzostrašné príbehy.

Dnes sú pliagou LGBTI+ ľudia - tak ako kedysi Židia - naši vlastní občania, susedia, kolegovia, učitelia našich detí, priatelia. Dvoch už popravili.

Slovenský klérus mentálne zamrzol na Tisovom ludáckom Slovensku, ktoré pliagu vozilo do lágrov a rabovalo ich majetky.

Nehorázna samozrejmosť s ktorou sa dnes pošmykol občan Majerský (pán sa nehodí), nech je mementom pre všetkých pričetných a slušných konzervatívnych demokratov, ktorí týchto černoknažníkov zvažujú voliť.

A čo vy ostatní? Budete tíško šúchať nohami, tak ako keď zastrelili dvoch mladých chalanov? Veď vás sa to netýka. Kde sú tí intelektuáli, ktorých márne hľadal Fedor Gál? Ktorí idú v pohnutej dobe cnosťou príkladom ostatným. Dobre sme ho zjazdili za to, že žiadnych nenašiel...

Chcem krajinu, ktorá hľadí dopredu. A vy?


 

Vládní křižovatka smrti

4. 9. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Aneb nešťastná republika naštěstí na scestí

Umřel nebo prašivě chcíp?

Český drsný a krutý neoliberální kapitalismus vybudovaný na nezrušitelných základech českého veksláka mocněného soudružskou východní pěstí prý již dojemně umírá nebo snad konečně chcíp. 

Copak dál už nemohl táhnout svatý úděl české nízkopříjmové ekonomiky? Copak vážně dál nemohl zvyšovat extrémní ceny, ať si nevěřícně kroutí hlavou nad cenami v Česku volný trh v Německu i Rakousku? 

Vážně dál nejde snižovat reálné platy poddaným, ať se nám třebas smějí i v Rusku. Světoví ekonomové (nikoli tuzemské výroby) nesdílejí názor české neoliberální fosilní pravice, že, čím nižší plat pro tvrdě pracující a nepatrná daň pro firmy, (molochy, kolosy a oligopoly zvláště), tím vyšší blahobyt státu i občana.

 20739

Moje čtení Hamleta

4. 9. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 24 minut


Když jsem kolem roku 2000 začal psát své komentáře k velkým literárním dílům západních dějin, stále jsem si sliboval, že se brzy dostanu k Shakespearovi. Napsal jsem nakonec jenom něco k básním „Venuše a Adónis“ a „Zneuctění Lukrécie“. Až teprve letos jsem se konečně dostal k Hamletovi (je to moje druhé a vlastně hned i třetí čtení Hamleta po 25 letech). Troufám si své myšlenky nabídnout čtenářům Britských listů.

Na křižovatce žít nechci

4. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta

Pevně doufám, že tato vize se nesplní. Na křižovatce fakt žít nechci.  Taková pěkná křižovatka je třeba U Bulhara, píše Filip Pertold.

 20049

Krátký vzkaz adresovaný radní Magistrátu hlavního města Prahy pro otázky sociální a bydlení - paní A. Udženiji z ODS

3. 9. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 2 minuty


"Tak jsme už zas sami. Je to všecko tak couravé, tak těžké, tak smutné…"
L. F. Céline, první věta románu Smrt na úvěr, 1936

Sociální pracovníci jsou zoufalí z toho, jak jste dokázala zničit během několika měsíců nejen projekt dostupného bydlení. Jsou zoufalí z toho,  kolik desítek skvělých lidí odešlo, neboť nechce s Vámi spolupracovat....

Uvědomujete si,  paní radni, kolik stovek lidí jste připravila o naději bydlet? Lidé, jako jste vy,  nemají v sociální oblasti v roce 2023 v těžké sociální situaci ČR co dělat. To nemyslím ve zlém - stejně tak já nemám co pohledávat třeba v oboru bankovnictví...

 20740

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zaútočilo na přístav Izmail několik hodin před jednáním Putina a Erdogana o obnovení dohody o dodávkách obilí

4. 9. 2023

čas čtení 15 minut

Foto: Ruský útok v Oděse (Ukrainian Operational Command)


- Ukrajina hlásí pokroky na východní a jižní frontě

Ukrajina oznámila, že její vojáci získali zpět další území na východní frontě a postupují dále na jih v rámci protiofenzívy proti ruským silám, informuje agentura Reuters.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar uvedla, že kyjevské síly v uplynulém týdnu dobyly zpět asi 3 km2 území v okolí východního města Bachmut, které ruské jednotky dobyly v květnu po měsících těžkých bojů.

Informovala také o blíže nespecifikovaném "úspěchu" směrem k obcím Novodanylivka a Novoprokopivka v jižní oblasti Záporoží, ale neuvedla žádné podrobnosti.

Od zahájení protiofenzívy na začátku června Ukrajina nyní dobyla zpět asi 47 km2 území, napsal Maliar na Telegramu.

Kyjev během své tříměsíční ofenzívy dobyl zpět řadu vesnic a osad, ale jeho vojákům brání v postupu rozsáhlá ruská minová pole a zákopy.

Maliarová minulý týden uvedla, že ukrajinské jednotky prolomily první linii ruské obrany, a ukrajinská armáda nyní očekává rychlejší postup.

- Ukrajinu v budoucnu čeká až 20 000 lidí s amputovanými končetinami, z nichž mnozí jsou vojáci, kteří navíc trpí psychickým traumatem z války, píše agentura Associated Press.

Olha Rudneva, vedoucí centra Superhumans pro rehabilitaci ukrajinských vojenských amputovaných osob, odhaduje, že od začátku války prodělalo alespoň jednu amputaci 20 000 Ukrajinců.

Rehabilitační centra Unbroken a Superhumans poskytují protézy pro ukrajinské vojáky z prostředků poskytnutých dárcovskými zeměmi, charitativními organizacemi a soukromými ukrajinskými společnostmi.
 

Zaplnili Mariánské náměstí

4. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta




Rozhovor Britských listů 620. Polozapomenutý autor Karel Teige

15. 8. 2023

čas čtení 4 minuty



Vynikající umělec a avantgardní teoretik Karel Teige měl smůlu. Byl to sice marxista, ale jeho druh marxismu se nelíbil komunistickému režimu, takže ten režim Teigeho potlačoval. Po pádu komunismu sice v Československu byli schopni ocenit Teigeho avantgardní postoje, jenže zase se jim nelíbil jeho marxismus, takže zase zůstalo i v postkomunismu jeho ocenění stranou. Možná se to trochu mění: Joe Grim Feinberg, pracovník filozofického ústavu Karlovy univerzity, byl právě editorem sborníku o Teigovi The Marketplace of Art (Jarmark umění) a vydal s kolegy v angličtině také Teigeho texty. O zásadním významu Karla Teigeho pro českou kulturu v době, kdy byla ještě světově proslulá, hovoří s Joem Grim Feinbergem Albín Sybera.

PS. K tomuto rozhovoru upozorňuje Albín Sybera na text od Pavla Karouse:


ČR definují 5xP: (Pivo, Porno, Pervitin a Podhodnocená Práce)

Nedávno jsem seděl v Praze na pivu s jedním mladým, vzdělaným Francouzem, který mi položil otázku: "Jak to, že dokážu vyjmenovat z hlavy pět československých spisovatelů a režisérů a i výtvarníků, ale žádného z doby České republiky. Co se u vás změnilo?"

 20578

Zelenskyj vymění svého ministra obrany

4. 9. 2023

čas čtení 4 minuty


Osud ministra obrany Oleksije Reznikova byl na Ukrajině předmětem stále častějších spekulací

Jedná se o největší změnu v ukrajinské vládě od začáku  ruské invaze v plném rozsahu

Prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli oznámil, že vymění svého ministra obrany. Je to největší otřes ve vedení ukrajinského válečného úsilí od ruské invaze v plném rozsahu v únoru loňského roku.

Osud ministra obrany Oleksije Reznikova byl na Ukrajině předmětem stále častějších spekulací, protože vyšly najevo finanční nesrovnalosti na ministerstvu a vláda zahájila několik vyšetřování korupce úředníků.

Zelenskj v prohlášení uvedl, že Reznikova, který nebyl osobně zapleten do rozšiřujících se vyšetřování špatného nakládání s vojenskými zakázkami, nahradí Rustem Umerov, předseda ukrajinského Fondu státního majetku.  Zelenskyj uvedl, že očekává, že ukrajinský parlament, který musí změnu schválit, jeho žádost podpoří.

Rozhovor Britských listů 619. Ukrajina - v dnešní době

11. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Adamem Syberou, který pracuje na Ukrajině pro dvě humanitární organizace a shromažďuje důkazy o válečných zločinech ruské armády, o nynější situaci v této zemi.

 16951

BBC: Jaká je konkrétně situace na Ukrajině a co američtí a evropští spojenci?

4. 9. 2023

čas čtení 18 minut

Toto  je český překlad analytického bloku o Ukrajině, který vysílala rozhlasová stanice BBC Radio 4 v pořadu The World this Weekend v neděli 3. září ve 13 hodin:

Moderátor: Ukrajina dnes sděluje, že prolomila ruskou frontovou linii u Záporoží na jihu země, což by znamenalo významný krok v protiofenzívě. Bílý dům to označuje za významný pokrok.  Ukrajinci tedy vydávají optimistické zprávy o svém postupu. Všechny signály z Moskvy však naznačují, že Vladimir Putin se zakopává na dlouhou trať. Podívejme se na pravděpodobné důsledky pro země NATO, které touží zachovat jednotu aliance pro vyhlídky na případná mírová jednání. Nejprve vojenský obraz tohoto víkendu, Dr. Jack Watling, vedoucí výzkumný pracovník v oblasti pozemního válčení v think tanku Royal United Services Institute.

Dr. Jack Watling: Je to významný milník, ale ještě to neznamená dosažení jejich operačního cíle, mají před sebou ještě kus cesty.

Moderátor: Co to naznačuje? 

 17231

Severokorejsko-ruská aliance představuje nebezpečnou hrozbu

4. 9. 2023

čas čtení 5 minut

Jsme svědky nového typu vztahu mezi Severní Koreou a Ruskem. Moskva poskytuje zdroje a potraviny, které jsou v Severní Koreji zoufale potřebné, a Pchjongjang dodává vojenské vybavení, které Rusko nadále potřebuje, protože jeho síly mají těžké ztráty a jeho zásobovací sítě se nadále potýkají s problémy. Vzhledem k tomu, že se tento vztah nadále vyvíjí, je třeba diskutovat o způsobech, jak tyto transfery zbraní zastavit, píše Bruce E. Bechtol Jr..

 20683

"Bez pádu Ruska se věci nikam nepohnou"

4. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

Vladimir Putin a jeho režim bojují nejen proti Ukrajině ale proti modernitě samé, proti světu, který se odvrátí od závislosti na uhlovodících k obnovitelnému energetickému systému. Blížící se konec Ruské federace nepovede k ničemu horšímu, než co máme teď, říká Alexandr Etkind.

 18235

Státní duma komentuje návrhy na mobilizaci 3 milionů Rusů

4. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

V Rusku existuje myšlenka mobilizovat tři miliony lidí pro válku s Ukrajinou, řekl generálporučík Andrej Guruljov, člen obranného výboru Státní dumy, v rozhovoru pro Transbaikalii. "Říkají: 'Mobilizujme 3 miliony'," řekl náměstek, aniž by upřesnil, odkud přesně návrh přišel.

 20734

Ruská agrese na Ukrajině: Dva zranění v Oděse při útoku Moskvy dronem na přístavní infrastrukturu

3. 9. 2023

čas čtení 10 minut

Foto: Pražské metro, neděle 3.9. 2023 (Foto Dominika Švecová)

- Ukrajinské letectvo uvedlo, že sestřelilo 22 z 25 dronů Shahed íránské výroby, které Rusko vypustilo v neděli brzy ráno

 - Dva zranění při ruském útoku 25 bezpilotními letouny na oděskou infrastrukturu


Rusko v neděli časně ráno podniklo tříapůlhodinový útok drony na jižní části Oděské oblasti, při kterém zasáhlo přístavní infrastrukturu na řece Dunaji a zranilo nejméně dva lidi, uvedl Kyjev.

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany sestřelily 22 z 25 dronů Shahed íránské výroby, které Rusko v neděli v ranních hodinách vypustilo na Oděsu, uvedlo podle agentury Reuters ukrajinské letectvo na Telegramu.

Jižní vojenské velitelství Ukrajiny na sociálních sítích uvedlo, že při útoku na "civilní infrastrukturu na Dunaji" byli zraněni nejméně dva civilisté.

- Moldavská prezidentka Maia Sanduová odsoudila útok ruského bezpilotního letounu, který  v neděli zasáhl jižní části Oděské oblasti.

Moldavsko, stejně jako Ukrajina, požádalo o vstup do EU v loňském roce krátce po ruské invazi, která do země poslala mnoho ukrajinských uprchlíků a zasáhla ekonomiku.



 20733

Dopravní nehody v okolí škol: nejvíce v Prostějově, nejméně v Ústí nad Labem

3. 9. 2023

čas čtení 8 minut

Tisková zpráva organizace Pěšky městem, z. s. ze 3. 9. 2023

Začíná školní rok. Školy začínají cílit na bezpečnost malých chodců

Nezisková organizace Pěšky městem se dlouhodobě zabývá dopravní situací v okolí škol. Díky podpoře Ministerstva životního prostředí a ve spolupráci s odborníky na sociologii, antropologii a sociální geografii se pustila do rozsáhlého průzkumu, který si klade za cíl zmapovat hlavní problémy, obavy a bariéry ovlivňující volbu dopravy do škol. Cílem je především usnadnit školám a obcím snahu o zklidnění dopravy a podporu udržitelné dopravy školáků. Dílčím výstupem výzkumu je i mapa nehodovosti v okolí základních škol v České republice.

 18993

Jak v britském kapitalismu nic nefunguje - podobnost s ČR čistě náhodná?

3. 9. 2023

čas čtení 7 minut

Česká vláda snižuje výdaje na školství a na infrastrukturu. Skončí jako Británie. Ekonomické škrty jsou absolutní cestou do pekla, upozorňují ekonomové. Marně. - Komentátor Will Hutton:

Chaos v letecké dopravě, rozpadající se beton ve školních budovách, padající stropy v učebnách. Železnice a zdravotnictví ochromeny stávkami: chmurné příznaky britské nemoci

Dlouhodobý nedostatek investic způsobil, že britská infrastruktura je v troskách. Místo toho jsme obětí hrozivých následků událostí, které bychom měli mít pod kontrolou

V 21. století nejsou cestou k prosperitě nižší, ale vyšší daně, za které se kupuje infrastruktura, spravedlnost, výzkum a vývoj a vysoká kvalifikace

Britský národní neduh spočívá v tom, že nic nefunguje a že se země rozpadá. Dvě nedávné epizody zachytily chmurnou náladu. V pondělí došlo k několikahodinovému výpadku národních letových provozních služeb (Nats), které se dostaly do krize v důsledku zadání malého množství nesouhlasících údajů, což způsobilo chaos v britské letecké dopravě, 1 600 letů bylo zrušeno a mnoho dalších mělo zpoždění a život statisíců vracejících se dovolenkářů byl narušen. A ve čtvrtek, několik dní před začátkem nového školního roku, jsme se dozvěděli, že více než 100 škol bude zcela nebo částečně uzavřeno kvůli obavám, že by se lehký beton, z něhož jsou vyrobeny, mohl zřítit.

 20049

Bydlení, bydlení, bydlení… Magistrát hlavního města Prahy se vrací skoro o 15 let nazpátek

1. 9. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Jenže v situaci, která je daleko těžší než v roce 2008 a naši klienti jsou již úplně v koncích….A my, sociální pracovníci - vlastně také!

„Život je příliš krátký na to, aby byl stráven v Česku.“
Ross Hedvíček, blogger, 2023

Tuto neděli od 17.00 se na „Mariánsko/mafiánském“ náměstí bude konat demonstrace, která určitě nebude mít desetitisíce účastníků, budou to však občané, které by tato země neměla ztrácet – jsou to lidé velmi empatičtí, vzdělaní, stateční a co si budeme povídat: Po něch je v civilizovaném světě vždy poptávka, jelikož společnost svým kritickým myšlením a neohnutými zády před politickou a oligarchickou mocí posunují dál.

 20031

Londýnský primátor Sadiq Khan ostře vystoupil proti kritice rozšíření londýnské zony nízkých emisí

3. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Brtiští konzervativci v zoufalé snaze posílit svou brutálně klesající volební podporu vyvolávají nesmyslné kulturní války.

Rozhodnutí zavést v centru Londýna Ultra low emissions zone, ULEZ, učinil někdejší konzervativní primátor Londýna Boris Johnson. Konzervativci, včetně ministrů, až donedávna podporovali její rozšíření na celý Londýn. Jenže pak nedávno došlo k doplňovacím volbám v bývalém Johnsonově volebním okrsku na okraji Londýna, a ty volby proti očekávání asi o 400 hlasů vyhráli konzervativci, ne labouristé, jak se očekávalo, zřejmě kvůli protestům proti zavedení nízkoemisní zóny. Konzervativcům napadlo, že je to vítané téma pro možné zastavení jejich volebního propadu, a tak začal premiér Rishi Sunak tvrdit, že Sadiq Khan zavedením nízkoemisní zóny "vede válku proti motoristům". Přitom snížení znečištění vzduchu v Londýně je kriticky důležité - nedávno zemřela asi devítiletá Londýňanka s astmatem a koroner konstatoval, že to byla přímá oběť znečištění vzduchu (žila u frekventované křižovatky). Ultrapravicové aktivisté ničí v Londýně kamery, které mají zaznamenávat poznávací značky přijíždějících vozidel.

Překvapení

3. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta



Přední ukrajinský generál sděluje, že jeho jednotky dosáhly důležitého průlomu u Záporoží

2. 9. 2023

čas čtení 6 minut

 

Ukrajinské síly po týdnech usilovného odminovávání rozhodujícím způsobem prolomily první ruskou obrannou linii u Záporoží a očekávají rychlejší úspěchy při postupu na slabší druhou linii, uvedl generál, který vede jižní protiofenzívu.

Brigádní generál Oleksandr Tarnavskij odhadl, že Rusko věnovalo 60 % svého času a zdrojů na vybudování první obranné linie a pouze po 20 % na druhou a třetí linii, protože Moskva neočekávala, že by se ukrajinské síly mohly dostat skrz první obrannou linii.

 19995

Putin vede nekonečnou válku. Západ teď nemůže Ukrajinu zradit

2. 9. 2023

čas čtení 3 minuty


 
Moskva se nezastaví před podmaněním Kyjeva. Proto musí spojenci v NATO ignorovat řeči o rozhovorech a začít bojovat o vítězství,
píše Simon Tisdall.
 
Stále jim to nedochází. I po osmnácti měsících hrůzy na Ukrajině se zdá, že příliš mnoho významných politiků v USA a Evropě není schopno nebo ochotno pochopit existenční hrozbu, kterou Rusko Vladimira Putina  představuje pro nás pro všechny

Nadále předpokládají, že tato válka, stejně jako jiné konflikty, nakonec skončí jednáním. Kreml však nepožaduje nic menšího než úplnou kapitulaci Kyjeva - a to se nestane.

 20076

"Doufám, že se mýlím": spoluzakladatel společnosti DeepMind píše o tom, jak umělá inteligence hrozí změnit život, jak ho známe

2. 9. 2023

čas čtení 7 minut

 
Mustafa Suleyman hovoří o ohromujícím potenciálu umělé inteligence - od syntetických organismů po zabijácké drony - a o tom, jak se ještě můžeme vyhnout katastrofě


Stinná stránka je do značné míry tím, co Suleymana zaměstnává v jeho nové knize, kterou napsal společně s výzkumníkem Michaelem Bhaskarem a která nese zlověstný název Přicházející vlna. Je to skutečně ohromující čtení, které popisuje neodvratné síly, jež v příštích deseti letech zcela změní politiku, společnost a dokonce i samotnou podstatu života.

Kniha The Coming Wave (Přicházející vlna) důrazně a srozumitelně popisuje to, co se stane. Umělá inteligence, tvrdí Suleyman, dramaticky sníží cenu dosažení jakéhokoli cíle. Její ohromující schopnosti ušetřit práci a řešit problémy budou dostupné levně a každému, kdo je bude chtít využít. Nazývá to "prudce klesající cenou výkonu". Jestliže knihtisk umožnil obyčejným lidem vlastnit knihy a křemíkový čip dal počítač do každé domácnosti, umělá inteligence zdemokratizuje prosté dělání věcí. Jistě, to znamená, že si necháte virtuálního asistenta, aby za vás založil firmu, nebo využijete hejno stavitelských botů, kteří vám postaví přístavbu. Bohužel to ale také znamená, že zaútočite na banku nebo vytvoříte smrtící virus pomocí syntetizátoru DNA.

 20731

Záchrana globální demokratické politiky vyžaduje dalekosáhlé ekonomické reformy

2. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

 



Řešení ekonomické a politické nerovnosti je nezbytné, pokud chceme, aby lidé odmítli autoritářství, píše ekonom a laureát Nobelovy ceny Joseph Stiglitz. Podobnost s poměry v  ČR čistě náhodná?

V posledních letech se hodně mluví o ústupu demokracie a vzestupu autoritářství. Ačkoli slibují, že budou chránit běžné občany a zachovávat dlouholeté národní hodnoty, politikové prosazují strategii, která chrání mocné a boří dlouholeté normy.

I když existuje mnoho vysvětlení, jedno z nich vyčnívá - růst nerovnosti, problém pramenící z moderního neoliberálního kapitalismu, který je v mnoha ohledech spojen s erozí demokracie. Ekonomická nerovnost nevyhnutelně vede k nerovnosti politické, i když v různých zemích v různé míře. V zemi, jako jsou USA, kde prakticky neexistují žádná omezení týkající se příspěvků na volební kampaně, se "jeden člověk, jeden hlas" změnilo v "jeden dolar, jeden hlas".

29710

Na ministerstvu financí nedokážou odlišit investice od nákladů

Když o státním rozpočtu rozhodují účetní a ne národohospodáři

31. 8. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty


Vypůjčím si zde glosu od Daniela Münicha, špičky v ekonomii vzdělávání a jednoho z nejerudovanějších odborníků na českou vzdělávací politiku: bezhlavé škrty v rozpočtu dělají účetní, ne národohospodáři. Daniel Münich tímto reagoval na skutečnost, že současná vláda se rozhodla relativně významně seškrtat rozpočet kapitoly školství. Ano, účetním je jedno, kde škrtají, nerozlišují totiž mezi náklady a investicemi. Předpokladem je, že na ministerstvu financí nerozhodují účetní a že když, premiér je ochoten je upozornit na jejich přízemní uvažování. V Česku ale hrozí, že účetní budou rozhodovat o budoucnosti...

 20729

Filip Pertold k dnešní české politice

1. 9. 2023 / Filip Pertold

čas čtení 2 minuty

Ve Vídni zúží na kousku ulici, aby mohli mít pěkný strom... Mám takový utkvělý pocit, že tu vládne odlišný přístup v urbanismu než v Praze. Řekl bych přesně opačný...

A takových cyklostezek jsem neviděl ani v Dánsku, ale to už asi všichni vědí.

* * *

Na konci léta jsem vždy nějak vnímavější k okolí. Co mě zaujalo?

Třeba muži nad padesát, se sešli, aby určili vizi Česka na třicet let dopředu.

 18993

Další skandál v Británii: Rozpadají se školní budovy

1. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

Nejnovějším šokem, který zasáhl anglické školy, je beton s rizikem rozpadu
 
Po letech omezeného financování jsou učitelé rozzuřeni "šokujícím zanedbáváním" budov ze strany vlády


Tisíce žáků možná budou muset začít školní rok online, protože více než 100 škol je postiženo rizikem rozpadu betonu

Kromě toho  stávkují lékaři v nemocnicích a železničáři. Policie je nefunkční: pokud ohlásíte krádež z vašeho auta, britská policie to bude vyšetřovat v 1,8 procentech ohlášených případů


 

Školám v Británii hrozí hrozí náhlé zřícení. Taková je realita začátku školního roku 2023-24 pro více než 100 škol, vyšších odborných škol a školek v Anglii, kde byl objeven potenciálně nebezpečný železobeton s autoklávovaným pórobetonem (RAAC).Tento beton, používaný od padesátých let, se po třiceti letech drolí, takže vzniká nebezpečí kolapsu budov z něho postavených.

Ruská agrese na Ukrajině: Falešné volby v nelegálně okupovaných oblastech Ukrajiny; Rusko "potápí lodě", aby zablokovalo útoky na krymský most

1. 9. 2023

čas čtení 22 minut

- Sobotní požár v Petrohradě:


- Rusko riskuje rozdělení svých sil, aby zastavilo ukrajinský průlom, sděluje britské ministerstvo obrany

Ve své nejnovější zpravodajské informaci ministerstvo uvedlo, že ukrajinské síly pokračují v ofenzivních akcích na ose Orichiv na jihu Ukrajiny, přičemž jednotky dosáhly první ruské hlavní obranné linie.

"Ruské síly, složené především z 58. kombinované armády a prvků ruských vzdušně-výsadkových sil, se snaží zastavit ukrajinskou protiofenzívu a zároveň udržovat vlastní ofenzívu na severní ose kolem Kupjanska," uvádí se v aktualizaci ministerstva, zveřejněné na X/Twitteru.


-  U Moskvy hoří výrobna elektroniky pro rakety:

- Ukrajinští útočníci na ruské letiště Pskov zatelefonovali na místní ruské úřady s dotazem, zda byl jejich útok úspěšný. Když jim bylo sděleno, že jedno letadlo hoří, odpověděli, "Děkujeme, tak my ještě zničíme i ta ostatní":




- Několik švédských zákonodárců bude po pozvání Ruska bojkotovat Nobelovu cenu

Několik švédských zákonodárců v pátek prohlásilo, že budou bojkotovat letošní udílení Nobelových cen poté, co soukromá nadace, která toto ocenění uděluje, změnila svou politiku a pozvala Rusko, Bělorusko a Írán, kterým byla účast dříve zakázána.

Nobelova nadace uvedla, že pozvánky na akce v roce 2023 byly rozšířeny na všechny země s diplomatickými zastoupeními ve Švédsku a Norsku, protože to "podporuje příležitosti předat důležité poselství Nobelovy ceny všem".

Nebylo jasné, zda již byly pozvánky odeslány.

Vidar Helgesen, výkonný ředitel Nobelovy nadace, v pátečním prohlášení uvedl, že existuje celosvětový trend, kdy se "omezuje dialog mezi těmi, kteří mají odlišné názory".

Aby tomu čelil, uvedl, že "nyní rozšiřujeme naše pozvánky, abychom oslavili a pochopili Nobelovu cenu a význam svobodné vědy, svobodné kultury a svobodné, mírové společnosti".

V loňském roce se kvůli válce na Ukrajině nemohli slavnostních ceremoniálů a banketů zúčastnit diplomatičtí zástupci Ruska a Běloruska a vyloučen byl také velvyslanec Íránu kvůli "vážné a vyhrocené situaci" v zemi.

O Nobelovu cenu míru za rok 2022 se podělili vězněný běloruský aktivista za práva Ales Bjaljackij, ruská skupina Memorial a ukrajinská organizace Centrum pro občanské svobody. Cena byla vnímána jako silná výtka autoritářské vládě ruského prezidenta Vladimira Putina.

Švédský premiér Ulf Kristersson řekl švédské tiskové agentuře TT, že by Rusku účast nedovolil, kdyby to bylo na jeho rozhodnutí.

"Izolovat Rusko všemi možnými způsoby - vojensky, ekonomicky - je nezbytné," řekl agentuře TT.

Kristersson se nevyjádřil k tomu, zda bude akci bojkotovat, ale ostatní byli přímočařejší.

Muharrem Demirok, vůdce malé švédské opoziční Strany středu, uvedl, že se na účast na ceremoniálu těšil. "Ale dokud Rusko vede válku proti Ukrajině, nemohu se zúčastnit stejného večírku jako jejich velvyslanec."

Märta Steneviová ze Strany zelených souhlasila a řekla, že "není co slavit společně s ruským velvyslancem". Švédský ministr práce Johan Pehrson napsal na X - dříve známý jako Twitter - a označil toto rozhodnutí za "mimořádně nerozumné".

Nadace rovněž oznámila, že své pozvání rozšiřuje na všechny politické strany ve Švédsku a Norsku, "které mají parlamentní zastoupení prostřednictvím demokratických voleb".

Letošní laureáti Nobelovy ceny budou vyhlášeni na začátku října.

- Ruské letiště bylo napadeno z vlastního území, sděluje Ukrajina


Ukrajinská vojenská rozvědka v pátek uvedla, že nedávný útok dronem na letiště na severozápadě Ruska, který poškodil několik dopravních letadel, byl proveden z ruského území.

Toto tvrzení, které připadlo na první den školního roku, přišlo v době, kdy prezident Vladimir Putin řekl ruským studentům, že jejich země je "neporazitelná", a policie v Kyjevě se snažila reagovat na bombové hrozby ve školách, píše agentura AFP.

 20604

Úspěch kremelské propagandy: proputinovské názory pronikají do italských médií

1. 9. 2023

čas čtení 7 minut

 
Vzhledem k tomu, že se v italské televizi pravidelně objevují proruští komentátoři, je pravděpodobnost, že Italové podporují Ukrajinu, nižší než u obyvatel většiny ostatních států EU


 
Kdykoli se Nello Scavo vrací z Ukrajiny, přemáhá ho frustrace. Jako válečný zpravodaj italských celostátních novin Avvenire ví, že první otázka, kterou mu lidé položí, bude: "Je to opravdu na té Ukrajině tak špatné?".

"Někdy si myslím, že teprve když se vrátím těžce zraněný, začnou mě lidé brát vážně," řekl. "Jako by nevěřili, že Rusko masakruje civilisty. Problém je v tom, že Vladimir Putin se vždy těšil širokým sympatiím italské politiky a veřejného mínění, Kreml se zde vždy těšil účinné propagandě."

Přestože italská krajně pravicová vláda patří k nejvěrnějším evropským podporovatelům Ukrajiny, ruská propaganda a dezinformace pronikají do italských médií - což výzkumníci přičítají politice a historickému antiamerikanismu - a do nejpopulárnějších talkshow v zemi jsou zváni otevřeně proruští hosté. Průzkum, který v dubnu zveřejnila agentura Ipsos, ukázal, že téměř 50 % Italů dává přednost tomu, aby se v konfliktu nestavěli na žádnou stranu.

 19387

Britští vědci zjistili souvislost mezi proteiny souvisejícími s krevními sraženinami a dlouhým covidem

1. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Objev biomarkerů naznačuje, že osoby trpící mozkovou mlhou a únavou po viróze by mohly být léčeny antikoagulanty

 
Vědci identifikovali molekulární znaky v krvi, které souvisejí s mozkovou mlhou, dalšími kognitivními problémy a únavou u pacientů, u nichž byl po onemocnění virem diagnostikován dlouhý covid.

Vědci zjistili, že zvýšená hladina dvou různých proteinů byla častější u lidí, u nichž se objevily příznaky dlouhého covidu, které postihly jejich mozek. Obě jsou charakteristickými znaky krevních sraženin v těle a  jsou pravděpodobnou příčinou uváděných příznaků.

 20720

Andrew Tate - zločinec, který zmanipuluje vaše děti

1. 9. 2023

čas čtení 5 minut

Ve Velké Británii má 52 % chlapců ve věku 16 až 17 let na Tatea pozitivní názor

Britská televize odvysílala ve čtvrtek zásadní odhalení

Dokumentární film investigativního reportéra Matta Shea Andrew Tate: The Man Who Groomed the World (Muž, který sexuálně zmanipuloval svět) přináší otřesná a důležitá odhalení

Druhý film investigativního reportéra Matta Shea o misogynním influencerovi je houževnatým, neústupným, znepokojivým a místy až rozzuřujícím dílem. Obsahuje nové důležité informace

 
Podle konvenční logiky by Andrew Tate - angloamerický kickboxer, který se stal veřejným misogynem a v současnosti čeká v Rumunsku na soudní proces kvůli obvinění ze znásilnění a obchodování s lidmi - neměl být tak slavný. Jak se muž, jehož největším nárokem na slávu před TikTokem zůstává šestidenní účinkování v anglické televizní sérii Big Brother v roce 2016, stal jedním z nejgooglovanějších lidí na světě?

 20195

Pečovat o budoucnost

31. 8. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

Asi u nás nebyla vláda, která by se nehlásila ke školství a vzdělání obecně jako prioritě. Nejspíš hlavně proto, že si žádná nemohla dovolit říct, že je jim obojí srdečně jedno. Není problém se vymezit vůči chudým, protože je vždy po ruce rétorika o boji proti „zneužívání dávek“ a škrtat důchody lze vždycky prodat coby „zodpovědnost vůči budoucím generacím“. Těžko ale vysvětlovat, proč se musí šetřit právě na budoucích generacích redukováním prostředků na školství. Přesto právě to má v plánu Fialova vláda, která v předběžném návrhu rozpočtu plánuje na resortu školství ušetřit dvacet devět miliard. Přitom ke školství byl měl premiér Petr Fiala mít úzký vztah – pochází z akademického prostředí a byl o něco déle než rok ministrem školství v Nečasově vládě. Na tomto postu nahradil Josefa Dobeše, který svými plány na „reformu“ vysokého školství vyvolal největší studentské protesty od roku 1989. Je ironií, že muž, který tehdy na školství přišel situaci uklidnit, nyní stojí v čele vlády, která si na něj podle všeho opět hodlá „došlápnout“ jako na resort, do něhož nejspíš zbytečně proudí spousta peněz.

27788

Kočky s ptačí chřipkou? Hrozba roste

1. 9. 2023

čas čtení 8 minut

Varianta ptačí chřipky přenosná na člověka by byla daleko vražednější než covid

Celosvětová epidemie ptačí chřipky H5N1, která již ničí volně žijící ptáky a drůbež, se stále šíří na savce, čímž se o krok přiblížila možnému propuknutí epidemie u lidí, píše v deníku New York Times Zeynep Tufekci.

Samozřejmě od doby, kdy nás pandemie koronaviru naučila, jak důležité je včas a agresivně reagovat na ohniska ...

Promiňte, dělám si legraci, konstatuje autorka. Zdá se, že jsme se z epidemie covidu příliš nepoučili, a není to vtipné.

Neudělalo se dost proti nekontrolovatelnému ohnisku H5N1 na kožešinových farmách ve Finsku ani proti záhadnému ohnisko ptačí chřipky mezi domácími kočkami v Polsku.

 20727

Pronajímané e-koloběžky byly v předvečer zákazu odstraněny z pařížských ulic

1. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Experiment s pronajímáním elektrických koloběžek ve francouzském hlavním městě po pěti letech kontroverzí končí

 
Paříž se v pátek stane prvním evropským hlavním městem, které zakáže půjčování elektrických koloběžek, radnice slíbila "zklidnit" ulice.

Pět let poté, co se Paříž v roce 2018 stala prvním městem v Evropě, které se otevřelo "volně plovoucímu" trhu se sdílenými e-koloběžkami, byly ve čtvrtek odpoledne naloženy do dodávek poslední z 15 000 e-koloběžek ve městě. Znamená to konec jedné éry.

 20660

Ukrajinská armáda "prolomila Surovikinovu linii"

1. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

Největší síť opevnění, překážek, příkopů a zákopů od 2. světové války, vybudovaná ruskou armádou v očekávání ukrajinské ofenzívy, by mohla padnout v kriticky důležitém sektoru fronty v Záporožské oblasti.

 20726

Proč chce Rusko zapomenout na pakt Molotov-Ribbentrop

1. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

Před čtyřiaosmdesáti lety podepsaly sovětský a nacistický režim dokument, který se stal známým jako pakt Molotov-Ribbentrop. Veřejné sliby ohledně neútočení otevřely cestu ke 2. světové válce a tajné protokoly umožnily Stalinovi okupovat pobaltské země stejně jako západní Bělorusko, západní Ukrajinu a části Moldavska.

 20683

Rusem z přinucení

1. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

Kreml nutí Ukrajince k přechodu na ruské občanství. Používají se hrozby, vydírání a dokonce i inzulín, upozorňuje agentura Cholod.

30364

O optimistickém pohledu na svět

31. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Miluji Voltairova Candida, jeho asi vůbec největší dílo. Jde o pikareskní román, o návrat do dob daleko před klasicismus, snad až někam k fabliau, útočně satirické frašce nebo možná k renesančnímu Pantagruelovi a donu Quijotovi.

Voltaire si zde vyřizuje pomocí chaotického příběhu účty s tvrzením filozofa Leibnize, že svět, v němž žijeme, je nejlepší možný ze všech světů. Lepší svět být už prostě nemůže.

 20725

Převrat v Gabonu: Junta slibuje "respektovat všechny závazky"

1. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Gabon bude respektovat všechny své závazky doma i v zahraničí, oznámila junta ve čtvrtek s cílem "uklidnit všechny dárce, rozvojové partnery a věřitele státu" den poté, co byl prezident Ali Bongo svržen. Hlavní opoziční aliance v zemi mezitím vyzvala vůdce převratu, aby uznali, že vyhrála prezidentské volby 26. srpna.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina postupuje směrem k Novoprokopivce,sděluje vojenský mluvčí

31. 8. 2023

čas čtení 9 minut

 
- Ukrajinský vojenský mluvčí sděluje, že ukrajinské ozbrojené síly postupují směrem k Novoprokopivce - obci za Robotyne, směrem na Melitopol

Dobytí Robotyně bylo oznámeno na začátku tohoto týdne. Přestože se nachází jen několik kilometrů od místa, kde se ukrajinské jednotky nacházely na začátku protiofenzívy, znamená to významný úspěch při prolomení počáteční linie ruské obrany připravené v průběhu zimy.

Je to velmi předběžné, ale naznačuje to, že tyto zisky upevňují a postupují dále na jih.

Konečným cílem je prorazit k Azovskému moři a přerušit ruské logistické a komunikační linie s jednotkami v Chersonu a na Krymu.

Analytikové poukazují na to, že Ukrajinci dokáží střílet na vzdáoenost až 15 km. Jejich nynější posun znamnená že už jsou schopni ostřelovat hlavní ruské zásobovací komunikace, čímž ochromují celou ruskou ofenzívu.


 17834

Severočeské lesní půdy jsou nejzatíženější sírou v celé Evropě

31. 8. 2023

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva Hnutí DUHA 


Ukládání  síry v lesních půdách severních Čech zůstává v celoevropském srovnání nadále nejvyšší. A to i při zohlednění skutečnosti, že se depozice síry pod korunami stromů v Evropě od roku 1997 průměrně snížila o 60 až 70 procent. Obnova českých lesů po rozpadu nevhodně vysázených monokultur může na kritický stav našich lesních půd doplatit. Potřebujeme proto lesy nejen méně znečišťovat, ale také obnovovat mnohem chytřejším a přírodnějším způsobem.

BBC: Rusové: Za útoky ukrajinskými drony v Rusku mohou jedině Ukrajinci

31. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Představte si, že tohle vidíte ze svého okna. "Je to děsivé," říká žena. Zřejmě ukrajinské drony právě zaútočily na ruské letiště a zničily vojenská letadla. Tohle je Pskov. Stovky kilometrů od Ukrajiny. Reakce ze země. V noci na středu bylo cílem ukrajinských útoků šest regionů. Byl to jeden z nejrozsáhlejších útoků drony na ruské území. Tady je továrna v Brjansku. Slyšíte dron. A pak výsledek. Ruské ministerstvo zahraničí přislíbilo, že útoky proti Rusku "nebudou nepotrestány". Avšak v ruských médiích se o nich skoro nehovoří. Tenhle bulletin se vychloubal ruskými útoky proti Ukrajině. Nepřinesl ani slovo o ukrajinských útocích drony na Rusko. Některá státní média se o nich zmínila, ale jen mimochodem.



Německo a USA vycvičily saúdské síly obviněné ze zabíjení migrantů v Jemenu

31. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Výcvik probíhal navzdory rostoucím obavám z rozsahu porušování lidských práv v Saúdské Arábii

Saúdské pohraniční síly obviněné ze zabití stovek lidí, kteří se pokoušeli překročit hranice ze sousedního Jemenu, absolvovaly výcvik v Německu a USA



Navzdory rostoucím obavám z rozsahu porušování lidských práv v Saúdské Arábii za vlády korunního prince a premiéra země Mohammeda bin Salmána se na výcviku saúdských pohraničních sil, které OSN a nevládní organizace zabývající se lidskými právy viní z masového zabíjení, podílela německá spolková policejní služba i armáda USA.

29547

Pošetilé debaty o "vyhazování peněz" za inkluzi

I kdyby se ve školství ušetřilo, peníze mají zůstat v něm!

31. 8. 2023

čas čtení 2 minuty


Běhá nám tu po sítích takový chytlavý názor, nepěkná věc, píše ekonom Daniel Münich. Že prý nám byl inkluzi ve školství čert dlužen, a že jde o vyhazování peněz, které by se daly použít na konsolidaci veřejných rozpočtů. Je pravda, že zvolený mechanismus financování inkluze na školách nebyl před lety zrovna nejšťastnější a není zrovna vzorem efektivnosti. Ale tak to u nás bývá na počátku skoro s každou složitější novotou. Zároveň si musíme uvědomit, že Česko skoro dvě dekády do vzdělání (školství) investovalo jeden z nejmenších podílů HDP v rámci 38 zemí OECD. Prostě jsme škudlili.

 17553

Šéf OSN: Kombinace jaderné modernizace a rostoucí globální nedůvěry je receptem na zkázu

31. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Šéf OSN António Guterres v úterý u příležitosti Mezinárodního dne proti jaderným zkouškám varoval, že kombinace rostoucí nedůvěry ve světě a zrychlující se modernizace jaderných zbraní je "receptem na zkázu".

"V letošním roce čelíme znepokojivému nárůstu globální nedůvěry a rozdělení společnosti," prohlásil generální tajemník OSN António Guterres, který zároveň upozornil, že v současné době je po celém světě uskladněno téměř 13 000 jaderných zbraní. Spojené státy a Rusko kontrolují přibližně 90 % světového jaderného arzenálu, informuje Jake Johnson. 

30898

V Tuchoměřicích se bude o kasinu (na pozemku jednoho ze zastupitelů) rozhodovat v referendu

Kasino u pražského letiště a ruský vliv v ČR

31. 8. 2023

čas čtení 3 minuty


Tohle není obyčejné referendum o obyčejném kasinu, píše na sociální síti brněnský politik Matěj Hollan. Tohle je spíš zápas další posilování ruského vlivu na našem území. O zřízení obřího kasina hned vedle Letiště Václava Havla, tu totiž neusiluje nikdo jiný než “rakouský” Novomatic pod svou českou dceřinkou Paradise Casino Admiral. Když se bavíme o hernách a kasinech, prakticky automaticky k tomu můžeme přidávat podezření z organizovaného zločinu, korupce, prorůstání mafiánských a kartelových struktur do státní správy a podobně. Novomatic je formálně rakouská firma, její chapadla ale vedou skoro všude. Rakouská politika je s Novomaticem prorostlá natolik, že když kvůli Ibizagate padal Kurz, Novomatic v tom byl pochopopitelně taky. Novomatic platil všechny rakouské strany.

30777

Globální dotace na fosilní paliva se vyšplhají na 7 bilionů dolarů ročně, zatímco rok 2023 by měl být nejteplejším v historii měření

31. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Představte si skupinu lidí, kteří jsou uneseni a mučeni tím, že jsou umístěni do silně vytopené místnosti a jejich trýznitelé zde neustále zvyšují teplotu. Vězni se vzbouří a ovládnou termostat. Sami si ho však zapnou, čímž se místnost ještě více rozpálí, a omdlí z úpalu, píše Juan Cole.

 18993

Britové si stěžují, že hlavní politické strany kašlou na jejich chudobu. A umírají v marném čekání na zdravotnictví

31. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Britští labouristé i konzervativci byli obviněni z toho, že ignorují obavy veřejnosti ohledně krize životních nákladů. Podle průzkumu veřejného mínění považuje méně než čtvrtina lidí jejich řešení za prioritu obou stran

Voliči z klíčových demografických skupin  jsou  skeptičtí vůči návrhům hlavních britských politických stran na zmírnění chudoby.

Labouristé jsou vnímáni jako výrazně lépe připravení řešit krizi, a to 40 % občanů oproti 21 % občanům souhlasícim s politikou konzervativců. Ale pouze 23 %, resp. 21 % voličů  si myslí, že řešení krize je pro obě strany prioritou.

Jak pomůžeme ekonomice růst?

30. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
12395