Ukrajinská armáda "prolomila Surovikinovu linii"

1. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Největší síť opevnění, překážek, příkopů a zákopů od 2. světové války, vybudovaná ruskou armádou v očekávání ukrajinské ofenzívy, by mohla padnout v kriticky důležitém sektoru fronty v Záporožské oblasti.

Ozbrojené síly Ukrajiny prolomily takzvanou Surovikinovu linii poblíž vesnice Verbove, píše válečný korespondent deníku Bild Julian Roepke s odkazem na satelitní snímky potvrzené geolokací.

Obranná linie pojmenována po generálovi, který vedl skupinu na Ukrajině až do prosince, a po povstání Wagnerovců byl zadržen a zbaven všech postů, obranná linie skládá ze tří souvislých řad "dračích zubů" - betonových pyramid, které měly zastavit pohyb tanků. Ale "zuby", které guvernér Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov srovnal se středověkou "zásekovou linií" (používanou v obraně proti krymsko-nogajským nájezdníkům - pozn. BL), dokázaly omezit ozbrojené síly Ukrajiny v cestě hlavního útoku jen na jeden den, píše Roepke.

Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny ve středu potvrdil "úspěch" ve směrech "Novodanilovka - Novoprokopovka a Malaja Tokmačka - Verbove" a uvedl, že vojska se konsolidují na dosažených liniích.

Za účelem prolomení obrany v oblasti Záporoží a postupu směrem na Melitopol k odříznutí "pozemního mostu na Krym", velení ozbrojených sil Ukrajiny poslalo do bitvy jednu z posledních dostupných záložních formací. 82. výsadková brigáda ozbrojených sil Ukrajiny čítající dva tisíce lidí, vybavená britskými tanky Challenger, stejně jako bojovými vozidly pěchoty Marder a Stryker, byla přesunuta do oblasti Robotyne v polovině srpna, napsal Forbes. Současně se ozbrojeným silám Ukrajiny podařilo znovu obsadit Urožajne, kde se nacházela jedna z opevněných oblastí ruské armády. Druhá linie ruské obrany v Záporoží může být znatelně slabší než první, napsali odborníci z Institutu pro studium války (ISW).

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3407

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2023