Záchrana globální demokratické politiky vyžaduje dalekosáhlé ekonomické reformy

2. 9. 2023

čas čtení 4 minuty
 



Řešení ekonomické a politické nerovnosti je nezbytné, pokud chceme, aby lidé odmítli autoritářství, píše ekonom a laureát Nobelovy ceny Joseph Stiglitz. Podobnost s poměry v  ČR čistě náhodná?

V posledních letech se hodně mluví o ústupu demokracie a vzestupu autoritářství. Ačkoli slibují, že budou chránit běžné občany a zachovávat dlouholeté národní hodnoty, politikové prosazují strategii, která chrání mocné a boří dlouholeté normy.

I když existuje mnoho vysvětlení, jedno z nich vyčnívá - růst nerovnosti, problém pramenící z moderního neoliberálního kapitalismu, který je v mnoha ohledech spojen s erozí demokracie. Ekonomická nerovnost nevyhnutelně vede k nerovnosti politické, i když v různých zemích v různé míře. V zemi, jako jsou USA, kde prakticky neexistují žádná omezení týkající se příspěvků na volební kampaně, se "jeden člověk, jeden hlas" změnilo v "jeden dolar, jeden hlas".


Tato politická nerovnost se sama posiluje a vede k politickým strategiím, které dále prohlubují ekonomickou nerovnost. Daňová politika zvýhodňuje bohaté, vzdělávací systém upřednostňuje již privilegované a nedostatečně navržená a prosazovaná antimonopolní regulace dává korporacím volnou ruku při hromadění a využívání tržní síly. Vzhledem k tomu, že média ovládají soukromé společnosti vlastněné plutokraty,   většina mainstreamového diskurzu navíc podporuje stejné trendy. Konzumenti zpravodajství se tak dlouho dozvídali, že zdanění bohatých škodí hospodářskému růstu, že dědická daň je poplatkem za smrt atd.

V poslední době se k tradičním médiím ovládaným superbohatými přidaly i společnosti provozující sociální média ovládaná také superbohatými, s tím rozdílem, že ty jsou v šíření dezinformací ještě méně omezovány.

Měli bychom se v tomto kontextu kapitalismu bez odpovědnosti divit, že tolik lidí pohlíží na rostoucí koncentraci bohatství s podezřením nebo že se domnívají, že systém je zmanipulovaný? 

Všudypřítomný pocit, že demokracie přináší nespravedlivé výsledky, podkopává důvěru v demokracii a vede některé k závěru, že alternativní systémy by mohly přinést lepší výsledky.

Tato debata se však odehrává ve světě, kde mají velmi bohatí lidé nástroje k tomu, aby formovali národní a globální myšlení, někdy i pomocí otevřených lží ("Volby byly ukradeny!"). "Hlasovací zařízení byla zfalšována!" - nepravda, která stála Fox News 787 milionů dolarů).

Jedním z výsledků je prohlubující se polarizace, která brání fungování demokracie - zejména v zemích, jako jsou USA, s volbami, v nichž vítěz bere vše.

Když polarizace dosáhne takové míry, často se zdá, že sázky jsou příliš vysoké na to, aby bylo možné v čemkoli ustoupit. Místo hledání společné řeči budou ti, kdo jsou u moci, využívat prostředky, které mají k dispozici, aby upevnili své vlastní pozice.

Demokracie funguje nejlépe, když vnímané sázky nejsou ani příliš nízké, ani příliš vysoké. Demokracie mohou učinit určitá rozhodnutí, která zlepší šance na dosažení této zlaté střední cesty. Parlamentní systémy například podporují vytváření koalic a často dávají moc spíše centristům než extremistům. Ukázalo se, že v tomto ohledu pomáhá také povinné hlasování a volba pořadí, stejně jako přítomnost angažované a chráněné státní správy.

Nyní však ekonomická a politická nerovnost vzrostla natolik, že mnozí odmítají demokracii. To je živná půda pro autoritářství, zejména pro pravicový populismus, který reprezentují Trump, Bolsonaro a další. Tito vůdci však ukázali, že nemají žádnou z odpovědí, které nespokojení voliči hledají. Naopak, politika, kterou zavádějí, když se dostanou k moci, situaci jen zhoršuje.

Místo abychom hledali alternativy jinde, musíme se podívat dovnitř, na náš vlastní systém. Správnými reformami se demokracie může stát inkluzivnější, více vstřícnou vůči občanům a méně vstřícnou vůči korporacím a bohatým jednotlivcům, kteří v současnosti drží v rukou peněženky. Záchrana naší politiky však bude vyžadovat i stejně dramatické ekonomické reformy. Spravedlivě zvýšit blahobyt všech občanů - a sebrat vítr z plachet populistům - můžeme začít teprve tehdy, až opustíme neoliberální kapitalismus a mnohem lépe se nám podaří vytvořit sdílenou prosperitu, které si tak vážíme.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3843

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2023