Další skandál v Británii: Rozpadají se školní budovy

1. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Nejnovějším šokem, který zasáhl anglické školy, je beton s rizikem rozpadu
 
Po letech omezeného financování jsou učitelé rozzuřeni "šokujícím zanedbáváním" budov ze strany vlády


Tisíce žáků možná budou muset začít školní rok online, protože více než 100 škol je postiženo rizikem rozpadu betonu

Kromě toho  stávkují lékaři v nemocnicích a železničáři. Policie je nefunkční: pokud ohlásíte krádež z vašeho auta, britská policie to bude vyšetřovat v 1,8 procentech ohlášených případů


 

Školám v Británii hrozí hrozí náhlé zřícení. Taková je realita začátku školního roku 2023-24 pro více než 100 škol, vyšších odborných škol a školek v Anglii, kde byl objeven potenciálně nebezpečný železobeton s autoklávovaným pórobetonem (RAAC).Tento beton, používaný od padesátých let, se po třiceti letech drolí, takže vzniká nebezpečí kolapsu budov z něho postavených.

 
Po více než roce mimořádně rušivé výuky na dálku během pandemie hrozí příští týden další otřesy. Obrázek možného chaosu je zřejmý z dokumentů s pokyny britského ministerstva školství, které byly narychlo zveřejněny ve čtvrtek jen několik dní před začátkem návratu do škol.

Ředitelům těch škol, které jsou v ohrožení, se  doporučuje, aby hledali prostory v uvolněných kancelářských budovách, oslovili místní komunitní centra, aby je přeměnili na dočasné učebny, a aby se poohlédli po "polotuhých dočasných konstrukcích, které lze rychle přivézt do vaší školní koleje nebo udržované mateřské školy".

 Vláda si je vědoma výskytu RAAC v budovách veřejného sektoru již od roku 1994 a v roce 2018 ministerstvo školství varovalo školy před nutností mít připravené plány pro případ, že by bylo nutné v krátké době opustit budovy zasažené RAAC.

Ředitelé škol zuří. Daniel Kebede, generální tajemník Národního odborového svazu pracovníků ve školství, uvedl, že se tím přidává "urážka k urážce".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2747

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2023