Ruská agrese na Ukrajině: Falešné volby v nelegálně okupovaných oblastech Ukrajiny; Rusko "potápí lodě", aby zablokovalo útoky na krymský most

1. 9. 2023

čas čtení 22 minut
- Sobotní požár v Petrohradě:


- Rusko riskuje rozdělení svých sil, aby zastavilo ukrajinský průlom, sděluje britské ministerstvo obrany

Ve své nejnovější zpravodajské informaci ministerstvo uvedlo, že ukrajinské síly pokračují v ofenzivních akcích na ose Orichiv na jihu Ukrajiny, přičemž jednotky dosáhly první ruské hlavní obranné linie.

"Ruské síly, složené především z 58. kombinované armády a prvků ruských vzdušně-výsadkových sil, se snaží zastavit ukrajinskou protiofenzívu a zároveň udržovat vlastní ofenzívu na severní ose kolem Kupjanska," uvádí se v aktualizaci ministerstva, zveřejněné na X/Twitteru.


-  U Moskvy hoří výrobna elektroniky pro rakety:

- Ukrajinští útočníci na ruské letiště Pskov zatelefonovali na místní ruské úřady s dotazem, zda byl jejich útok úspěšný. Když jim bylo sděleno, že jedno letadlo hoří, odpověděli, "Děkujeme, tak my ještě zničíme i ta ostatní":




- Několik švédských zákonodárců bude po pozvání Ruska bojkotovat Nobelovu cenu

Několik švédských zákonodárců v pátek prohlásilo, že budou bojkotovat letošní udílení Nobelových cen poté, co soukromá nadace, která toto ocenění uděluje, změnila svou politiku a pozvala Rusko, Bělorusko a Írán, kterým byla účast dříve zakázána.

Nobelova nadace uvedla, že pozvánky na akce v roce 2023 byly rozšířeny na všechny země s diplomatickými zastoupeními ve Švédsku a Norsku, protože to "podporuje příležitosti předat důležité poselství Nobelovy ceny všem".

Nebylo jasné, zda již byly pozvánky odeslány.

Vidar Helgesen, výkonný ředitel Nobelovy nadace, v pátečním prohlášení uvedl, že existuje celosvětový trend, kdy se "omezuje dialog mezi těmi, kteří mají odlišné názory".

Aby tomu čelil, uvedl, že "nyní rozšiřujeme naše pozvánky, abychom oslavili a pochopili Nobelovu cenu a význam svobodné vědy, svobodné kultury a svobodné, mírové společnosti".

V loňském roce se kvůli válce na Ukrajině nemohli slavnostních ceremoniálů a banketů zúčastnit diplomatičtí zástupci Ruska a Běloruska a vyloučen byl také velvyslanec Íránu kvůli "vážné a vyhrocené situaci" v zemi.

O Nobelovu cenu míru za rok 2022 se podělili vězněný běloruský aktivista za práva Ales Bjaljackij, ruská skupina Memorial a ukrajinská organizace Centrum pro občanské svobody. Cena byla vnímána jako silná výtka autoritářské vládě ruského prezidenta Vladimira Putina.

Švédský premiér Ulf Kristersson řekl švédské tiskové agentuře TT, že by Rusku účast nedovolil, kdyby to bylo na jeho rozhodnutí.

"Izolovat Rusko všemi možnými způsoby - vojensky, ekonomicky - je nezbytné," řekl agentuře TT.

Kristersson se nevyjádřil k tomu, zda bude akci bojkotovat, ale ostatní byli přímočařejší.

Muharrem Demirok, vůdce malé švédské opoziční Strany středu, uvedl, že se na účast na ceremoniálu těšil. "Ale dokud Rusko vede válku proti Ukrajině, nemohu se zúčastnit stejného večírku jako jejich velvyslanec."

Märta Steneviová ze Strany zelených souhlasila a řekla, že "není co slavit společně s ruským velvyslancem". Švédský ministr práce Johan Pehrson napsal na X - dříve známý jako Twitter - a označil toto rozhodnutí za "mimořádně nerozumné".

Nadace rovněž oznámila, že své pozvání rozšiřuje na všechny politické strany ve Švédsku a Norsku, "které mají parlamentní zastoupení prostřednictvím demokratických voleb".

Letošní laureáti Nobelovy ceny budou vyhlášeni na začátku října.

- Ruské letiště bylo napadeno z vlastního území, sděluje Ukrajina


Ukrajinská vojenská rozvědka v pátek uvedla, že nedávný útok dronem na letiště na severozápadě Ruska, který poškodil několik dopravních letadel, byl proveden z ruského území.

Toto tvrzení, které připadlo na první den školního roku, přišlo v době, kdy prezident Vladimir Putin řekl ruským studentům, že jejich země je "neporazitelná", a policie v Kyjevě se snažila reagovat na bombové hrozby ve školách, píše agentura AFP.


Útok na pskovské letiště vzdálené asi 700 kilometrů od Ukrajiny tento týden znamenal poslední úder, který otřásl ruským územím od červencového slibu Kyjeva, že konflikt "vrátí" Moskvě.

"Drony použité k útoku na leteckou základnu 'Kresty' v Pskově byly vypuštěny z Ruska," uvedl v pátek na sociálních sítích šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov.

"V důsledku útoku byla zasažena čtyři ruská vojenská dopravní letadla IL-76. Dvě byla zničena a dvě vážně poškozena," dodal.

Budanov uvedl, že letadla byla používána ministerstvem obrany k přepravě vojáků a nákladu.

Kreml tento týden uvedl, že vojenští experti pracují na tom, aby zjistili, po jakých trasách se bezpilotní letouny pohybovaly, aby "v budoucnu podobným situacím předešli".

Na dotaz ohledně ukrajinských tvrzení se v pátek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl vyjádřit a místo toho odkázal otázky na ministerstvo obrany.

. Oligarcha Igor Kolomojskij, bývalý politický spojenec ukrajinského prezidenta, nyní údajně čelí obvinění z trestného činu kvůli údajným finančním manipulacím souvisejícím s jeho ropnými a plynovými podíly.


Deník Kyiv Independent zveřejnil fotografii, která podle něj zachycuje okamžik, kdy Kolomojskému bezpečnostní složky předaly obvinění v jeho domě před domovní prohlídkou.

Citoval prohlášení bezpečnostní služby, podle něhož je Kolomojskij, který ovládal největší ukrajinskou rafinérskou společnost, dokud vláda v listopadu nezabavila tento "kritický národní zdroj", obviněn z praní špinavých peněz ve výši více než 13,5 milionu dolarů v letech 2019-2020.

Existují tvrzení, že společnost mohla v loňském roce odmítnout zaplatit desítky milionů dolarů na daních. A není to poprvé, co byla provedena razie v jeho sídle.

Mediální impérium vlastněné Kolomojským, který je již pod sankcemi USA za údajné zapojení do "významné korupce", pomohlo zpopularizovat Zelenského jako baviče a poté podpořilo jeho politickou kariéru. Kolomojskij jakékoli pochybení popřel.

- Rusko zařadilo uznávaného novináře a spoluobjevitele Nobelovy ceny Dmitrije Muratova na seznam zahraničních agentů, což je označení, které úřady běžně používají k potlačení kritiky.

Krok namířený proti redaktorovi přední ruské nezávislé publikace Novaja Gazeta je součástí širšího zásahu proti respektovaným institucím občanské společnosti, který se zrychlil v souvislosti s útokem Moskvy na Ukrajinu.

Muratov "využíval zahraniční platformy k šíření názorů zaměřených na formování negativního postoje k zahraniční a vnitřní politice Ruské federace", uvedlo ruské ministerstvo spravedlnosti ve zdůvodnění rozhodnutí. Obvinilo Muratova také z vytváření a šíření materiálu od jiných zahraničních agentů.

"Co je třeba komentovat? V případě připomínek se obraťte na ministerstvo spravedlnosti," uvedl web deníku Novaja gazeta. Dodala, že seznam zahraničních agentů nyní obsahuje 674  osob a organizací.

Označení, které připomíná termín "nepřátelé lidu" ze sovětské éry, přidává těžká administrativní omezení a vyžaduje zveřejnění zdrojů financování.

- Myšlenka Varšavy jako města Fénixe, které bylo po druhé světové válce obnoveno z trosek, je klíčovou součástí identity polského hlavního města. Výstava nyní vrhá nové světlo na inovativní způsob, jakým byly při obnově města využity ruiny a sutiny k vytvoření nového města.

Výstava, která probíhá v posledních týdnech ve Varšavském muzeu, tvrdí, že suť je pro Varšavu tím, čím je carrarský mramor pro Řím nebo portlandský kámen pro Londýn. Ukazuje, jak byly miliony cihel znovu použity v nových budovách a jak bylo obrovské množství suti rozdrceno, aby vznikl nový stavební materiál známý jako "suťový beton", který se používal při stavbě mnoha poválečných projektů.

Podle kurátora výstavy Adama Przywary nabízí poválečná historie Varšavy více než jen historickou zajímavost. "Jsou zde dvě oblasti, které mají současný význam: myšlenka udržitelné architektury a její vztah k obnově na Ukrajině," řekl.

Výstavu navštívili architekti a urbanisté, kteří hledají inspiraci ve varšavských zkušenostech při práci na obnově ukrajinských měst poškozených ruskou invazí.

"Nejlepší pomstou Rusům by bylo stavět lépe ze samotných trosek, které vytvořili," řekla Nataša Kozubová, architektka z Charkova, která je součástí kolektivu architektů a urbanistů Ro3kvit, jenž se zabývá možnými řešeními poválečné rekonstrukce Ukrajiny.


- Rusko tvrdí, že dobylo několik strategických výšin poblíž Kupjanska, východoukrajinského města, kde moskevské jednotky v srpnu zesílily tlak.

-  Jeden z vysokých ukrajinských představitelů uvedl, že údery bezpilotních letounů na ruském území se budou zvyšovat a že nedávné takové útoky ukazují, že válka na Ukrajině se postupně přesouvá na stranu Ruska.

- Vladimir Putin uvedl, že Rusko plánuje v příštích dvou a půl letech vyčlenit z federálního rozpočtu 1,9 bilionu rublů  na rozvoj čtyř ukrajinských regionů, které Moskva loni prohlásila za součást svého území.

- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že za poslední týden zničilo 281 ukrajinských dronů, z toho 29 nad západními regiony Ruska, což naznačuje rozsah války dronů, která nyní mezi Ruskem a Ukrajinou probíhá, píše agentura Reuters.
 
- Rusko vytvořilo podvodní bariéru z ponořených lodí, aby odradilo útočníky na Krymský most, sděluje britské ministerstvo obrany


Britské ministerstvo obrany ve své nejnovější zpravodajské informaci uvedlo, že Rusko vytvořilo podvodní bariéru z ponořených lodí, aby odradilo od útoků na Krymský most, na němž je země logisticky závislá.

Kerčský průliv je úzkým místem pro vojenskou logistickou podporu ruských sil v okupovaných oblastech Chersonské a Záporožské oblasti. Rusko je na Krymském mostě a trajektech při překračování průlivu silně závislé.
.- Ukrajinský dron zaútočil na ruské město poblíž velké jaderné elektrárny, sdělují ruští úředníci

Ukrajinský dron zaútočil na město na západě Ruska v blízkosti jedné z největších jaderných elektráren v zemi, ačkoli podle ruských představitelů nebyly hlášeny žádné škody na elektrárně.

Gubernátor Kurské oblasti Roman Starovojt uvedl, že ukrajinský dron v pátek brzy ráno poškodil fasádu budovy ve městě Kurčatov, které se nachází jen několik kilometrů od kurské jaderné elektrárny, informovala agentura Reuters.

Dříve uvedl, že šlo o dva drony, ale své vyjádření upřesnil.

"Nejsou žádné oběti," řekl Starovoit. O případném poškození kurské jaderné elektrárny se nezmínil. Tato tvrzení zatím nebyla nezávisle ověřena.

- Regionální gubernátoři v Rusku uvedli, že obranné systémy sestřelily tři bezpilotní letouny v Kurské, Bělgorodské a Moskevské oblasti, informovala agentura Associated Press.

Moskevská letiště znovu krátce zastavila lety, ale podle ruských úřadů nebyly hlášeny žádné větší škody ani zranění.

Drony zaměřené na cíle v Rusku - z nichž Moskva obviňuje Ukrajinu - se staly téměř každodenním jevem v době, kdy válka vstoupila do svého 19. měsíce a kyjevské síly pokračují v protiofenzívě.


 Rusko používá řadu pasivních obranných opatření, jako jsou generátory kouře a podvodní bariéry, spolu s aktivními obrannými opatřeními, jako jsou systémy protivzdušné obrany, aby posílilo schopnost přechodu přes vodu a minimalizovalo škody způsobené budoucími útoky.

Význam mostu pro logistiku i symboliku ruské okupace si tato rozsáhlá ochranná opatření vynucuje.

Snímky z 29. srpna 2023 potvrzují, že Rusko vytvořilo podvodní bariéru z ponořených lodí a zadržovacích ráhen, která má odradit od útoků na Krymský most plavidly bez posádky (USV).

V jižní části mostu se jedná o několik plavidel vzdálených od sebe 160 metrů. Ty se nacházejí na stejném místě, kde 17. července 2023 zaútočilo ukrajinské USV "Sea Baby".

Předtím, v září 2022, ruské námořnictvo na několik dní krátce vyzkoušelo radarové klamné cíle na bárkách, které měly pravděpodobně odradit rakety naváděné radarem.

Krymský most, známý také jako Kerčský most, postavilo Rusko poté, co v roce 2014 napadlo a de facto anektovalo poloostrov Krym od Ukrajiny.

Dvanáctikilometrový most, jehož součástí je samostatná silniční a železniční komunikace, překlenuje Kerčský průliv a spojuje Krym s pevninským Ruskem.

- Ruské síly v noci na pátek  zasáhly soukromý podnik raketou dlouhého doletu ve středoukrajinské oblasti Vinnycja, uvedly v pátek ukrajinské úřady.

Zásah poškodil majetek a způsobil blíže nespecifikovaný počet zraněných, uvedl regionální gubernátor Serhij Borzov.

"Bohužel jsou zde oběti, je jim poskytována veškerá potřebná pomoc," napsal na Telegramu.

Kyjevské letectvo uvedlo, že při útoku sestřelilo jednu ze dvou přilétajících řízených střel, napsala agentura Reuters.

Raketa byla sestřelena nad centrální Kirovohradskou oblastí, uvedl gubernátor na Telegramu. Tato tvrzení zatím nebyla nezávisle ověřena.

Ukrajinské úřady nyní uvádějí, že poté, co ruské síly zasáhly raketou soukromý podnik ve Vinnycji, byli zraněni tři lidé.

"Bohužel jsou tu oběti - tři civilisté, je jim poskytována veškerá potřebná pomoc," napsal gubernátor Serhij Borzov na Telegramu.

Dodal, že byl poškozen majetek a automobily.
 
- Na Ukrajině nemůže být "udržitelný mír", pokud země nezíská zpět kontrolu nad Krymem, Donbasem a dalšími územími okupovanými Ruskem
, prohlásil v pátek na podnikatelském fóru Evropského domu Ambrosetti v Itálii ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko již dříve uvedlo, že je otevřeno mírovým rozhovorům s Kyjevem, ale trvá na svém nároku na čtyři ukrajinské provincie, které podle svých slov anektovalo v loňském roce a které plně nebo částečně kontroluje, a také na Krym, který anektovalo v roce 2014 - což je podmínka, kterou Kyjev nepřijme.

 
- Britský výrobce zbraní BAE Systems zakládá pobočku na Ukrajině


Britská obranná společnost BAE Systems zakládá na Ukrajině místní subjekt a podepsala s její vládou dohody, které jí pomohou zvýšit dodávky zbraní a vybavení.

Společnost BAE uvedla, že bude spolupracovat přímo s Kyjevem, aby prozkoumala potenciální partnery pro plán na konečnou výrobu 105mm lehkých děl na Ukrajině a lépe porozuměla požadavkům Ukrajiny.

Jako největší britský dodavatel v oblasti obrany vyrobila společnost BAE většinu vybavení, které Británie a další vlády poskytly Ukrajině, která se brání ruské invazi.

- Moskva pořádá  "falešné" volby v nelegálně okupovaných oblastech Ukrajiny


Agentura Reuters: Ruskem dosazené úřady začaly ve čtvrtek pořádat regionální volby v částech Ukrajiny, které Rusko loni prohlásilo za své vlastní, a snaží se tak upevnit autoritu Moskvy v oblastech, které nazývá svými "novými územími", navzdory pokračujícímu konfliktu.

Rusko plně nekontroluje žádný ze čtyř regionů, kde se hlasování koná - Doněck, Luhansk, Záporoží a Cherson. Spolu s Krymem - anektovaným Moskvou v roce 2014 - tvoří téměř pětinu Ukrajiny.

Tři čtvrtiny zemí na Valném shromáždění OSN při hlasování loni v říjnu odsoudily to, co označily za "pokus o nezákonnou anexi" těchto čtyř regionů ze strany Ruska.

Podle ukrajinských představitelů jsou volby rovněž nezákonné a ukazují, proč není možné vést s Moskvou žádné mírové rozhovory, dokud Rusko nestáhne všechny své jednotky z ukrajinského území.

Ve všech čtyřech regionech usilují ve volbách, které skončí 10. září, kdy Rusko pořádá regionální volby, o plný mandát Moskvou vybraní gubernátoři, směs proruských politických veteránů a dalších, kteří jsou známí pouze na místní úrovni.

Všichni gubernátoři kandidují s podporou ruského prezidenta Vladimira Putina, který se v posledních měsících s fanfárami připojil ke kremelskému bloku Jednotné Rusko, a čelí pouze nominální opozici.

- V přístavním městě Mariupol v Doněcké oblasti, které Rusko dobylo v květnu 2022 po krkolomném, několikaměsíčním obléhání, viděla agentura Reuters, jak volební úředníci ve čtvrtek zřídili dočasnou volební místnost na dvoře obytného komplexu.

Volební místnost byla otevřena v pondělí v 10:00. Voliči přišli odevzdat svůj hlas, přičemž úředníkům ukazovali nově rozdané ruské pasy, zatímco policisté stáli opodál.

Mnoho lidí uprchlo z Ruskem okupovaného území, které utrpělo jedny z nejhorších škod konfliktu.
žádné mírové rozhovory, dokud Rusko nestáhne z ukrajinského území všechny své jednotky.

- Hlasování ve volbách pořádaných Ruskem v okupovaných regionech Ukrajiny začalo ve čtvrtek také v Záporožské oblasti, jejíž Ruskem dosazený gubernátor Jevgenij Balickij vedl v srpnu rozhovory s Vladimirem Putinem, které byly odvysílány ve státní televizi a v nichž prohlásil, že tato oblast bude hlasovat výrazně prokremelsky.

"Jsme si jisti, že Jednotné Rusko získá ve volbách výsledek, který si zaslouží," řekl agentuře Reuters Balickij, bývalý proruský poslanec ukrajinského parlamentu, jehož region stojí v čele ukrajinské protiofenzívy. Přibližně 80 % jeho území kontroluje Rusko.

Ruskem dosazené úřady ve čtyřech regionech prodloužily hlasování na více dní s tím, že je to nutné pro snížení nebezpečí pro voliče.

Údaje zveřejněné Kremlem kontrolovanou agenturou pro průzkum veřejného mínění na začátku srpna ukázaly, že kandidáti Jednotného Ruska získali ve všech čtyřech regionech nejméně 80 % hlasů. Podle nezávislého ruského zpravodajského serveru iStories tvoří jen asi polovinu kandidátů Jednotného Ruska v Chersonské a Záporožské oblasti místní lidé, zbytek je přivandrovalý.

V loňském roce Moskva uvedla, že v "referendech", která Ukrajina a její západní spojenci označili za zfalšovaná, se na těchto čtyřech územích vrátila drtivá většina hlasů ve prospěch anexe Ruskem.

- Oživení černomořské dohody o dodávkách obilí je "zásadní" pro potravinovou bezpečnost, uvedl turecký ministr zahraničí Hakan Fidan. Během společného vystoupení pro média se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem řekl: "Zdůraznili jsme její zásadní roli pro celosvětovou potravinovou bezpečnost a stabilitu v Černém moři."

- Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko kritizoval to, co označil za "hloupé požadavky" Polska a pobaltských států, aby bojovníci z Wagnerovy skupiny ukrývající se v jeho zemi odešli
, uvedla agentura AFP. Vagnerovi bojovníci se do Běloruska uchýlili po své krátké vzpouře proti moskevskému vojenskému vedení v červnu, což vyvolalo obavy sousedních zemí.

- Ukrajinské jednotky dosáhly několika nových úspěchů na jihu a východě, když se snažily postoupit v protiofenzívě proti ruským silám,
uvedla náměstkyně ministra obrany Hanna Maliar. Kyjevské síly pomalu postupují proti ruským minovým polím a zákopům, které blokují ukrajinský postup na jihu, jehož cílem je dosáhnout Azovského moře a rozdělit ruské síly, uvedla agentura Associated Press.

- Spoluzakladatel a vojenský velitel ruské žoldnéřské skupiny Wagner Dmitrij Utkin byl ve čtvrtek pohřben nedaleko Moskvy.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se pustil do kritiků taktiky Kyjeva při protiofenzivě proti ruské invazi a prohlásil, že plivou do tváře ukrajinským vojákům a měli by "držet hubu".

- Válečné lodě britského  námořnictva a hlídkové letouny RAF sledovaly řadu ruských válečných lodí, které se pohybovaly v blízkosti Spojeného království, včetně průlivu La Manche.


- Dva ukrajinští "sabotéři" byli zabiti a pět zajato během vpádu do oblasti Brjanska, uvedl ve čtvrtek ruský představitel.


- Rusko ve čtvrtek údajně uvedlo, že hodlá rozvíjet vztahy se Severní Koreou.

- Nově zveřejněný videozáznam Jevgenije Prigožina údajně zachycuje šéfa skupiny Wagner v Africe, jak se vyjadřuje k pomluvám o svém blahobytu a ohrožení svého života, a to jen několik dní před svou smrtí.

- Britská vláda jmenovala bývalého ministra energetiky Granta Shappse novým ministrem obrany. Bývalý náčelník generálního štábu britské armády uvedl, že Shapps ví o obraně "velmi málo" a bude mu trvat "poměrně dlouho, než se dostane do tempa". Shapps je známý tím, že při svých pochybných podnikatelských projektech vystupoval pod asi čtyřmi různými fingovanými jmény.  Byl charakterizován jako "ministr pro rádio" - chodí do médií a vykládá tam nekonkrétní pitomosti na obranu Sunakovy vlády.

- Ukrajinský vojenský mluvčí uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly postupují směrem k Novoprokopivce - vesnici za Robotynem, směrem na Melitopol.

- Ruská protivzdušná obrana má velkíé problémy s odhalováním ukrajinských dronů vypuštěných na její území, soudě podle toho, kolik jich dosáhlo svých cílů,
uvedlo britské ministerstvo obrany ve své nejnovější zpravodajské informaci.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsoudil zkorumpované zdravotní výjimky, které umožnily lidem vyhnout se vojenské službě, a uvedl, že systém podléhal úplatkům a hromadným odchodům do zahraničí.
Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2990

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2023