HRW: Zabíjení, které přichází po konfliktu

7. 7. 2023

čas čtení 3 minuty
Foto: Nosná část rakety řady 9M27K Uragan, která byla zřejmě odpálena ze Západu, kde ukrajinské síly kontrolovaly území v době, kdy byla tato oblast v roce 2022 pod ruskou okupací, uvízla v zemi poblíž rodinného domu v obci Hlynske. Každá raketa rozhází kolem sebe 30 malých bomb  9N210 nebo 9N235. © 2022 Human Rights Watch


Píše se rok 2034. Válka, která už dávno skončila, se stále vrací jako noční můra těm, kteří jsou dost staří na to, aby ji zažili, ale pro děti narozené v nadějných letech od té doby už není ani vzpomínkou, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch, ve svém každodenním přehledu.

V noci tvrdě spí a ve dne pobíhají po polích a lesích na okraji vesnice stejně bezstarostně jako děti kdekoli jinde - smějí se, křičí, hrají si na honěnou nebo na schovávanou.

Až do dne, kdy jeden z chlapců něco zahlédne pod keřem. Vypadá to trochu jako plechovka od limonády, možná, pomyslí si, ale z jednoho konce tomu trčí okvětní lístky. Zavolá kamaráda, aby přišel, a šťouchne do předmětu nohou, aby ho otočil.

Objeví se záblesk a ohlušující prasknutí. Stovky malých kovových kuliček vystřelí do všech stran.

Když přijede záchranka, nemůže pro chlapce nic udělat. Co se týče dívky, která šla proti němu, ta přežije, ale čeká ji řada rekonstrukčních operací obličeje po několik let.

Oběma bylo osm let. Během války ani nežili, ale přesto se stali jejími oběťmi, protože válčící armády používaly kazetovou munici.

Je to sice fikce, ale nebezpečí je velmi reálné. Kazetová munice jsou zbraně dopravované dělostřelectvem, raketami, střelami a letadly, které se otevírají ve vzduchu a rozptylují desítky nebo stovky bomb na velké ploše - například o velikosti fotbalového hřiště nebo dvou. Pro ty, kdo je odpalují, je téměř nemožné zamířit na vojenské cíle, aniž by způsobily i civilní oběti. Stručně řečeno, jejich použití je téměř zaručeně válečným zločinem.

Mnohé z těchto bomb navíc při prvním použití nevybuchnou a leží tam jako nášlapné miny celé roky.

Existuje mezinárodní úmluva proti kazetové munici; podepsalo ji nebo ratifikovalo 123 zemí, ale Rusko, Ukrajina a Spojené státy jsou tři, které ji neratifikovaly.

Rusko a Ukrajinu zmiňuji proto, že obě země dnes na Ukrajině používají kazetovou munici, která poškozuje a zabíjí civilisty.

Spojené státy zmiňuji proto, že americká vláda je údajně blízko rozhodnutí, zda převést zásoby kazetové munice na Ukrajinu. Rozhodnutí je nyní na Joe Bidenovi.

Mnozí čtenáři jistě pochopí, že zahraniční vlády chtějí pomoci Ukrajině bránit se proti kruté ruské invazi a okupaci Ukrajiny, kterou řídí Vladimir Putin, muž, který je koneckonců hledán Mezinárodním trestním soudem za masové únosy ukrajinských dětí.

Pokud je však cílem této podpory svobodná Ukrajina, kde mohou děti vyrůstat v bezpečí a jistotě - kde mohou běhat po polích a lesích tak, jak by děti měly mít možnost všude - pak použití kazetové munice není cestou, jak toho dosáhnout.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3530

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2023