Petr Pavel zapomněl na Obnosova. Fiala a Lipavský taky

10. 7. 2023

čas čtení 3 minuty
Český prezident Petr Pavel se nedávno vyjádřil, že by Rusové žijící v zahraničí měli být sledováni a upozornil na internaci Japonců v USA za druhé světové války (kontroverzní akci, za niž se pak Američané, včetně prezidenta Ronalda Reagana omluvili).

Petr Pavel ale zapomněl na Borise Obnosova, žijícího v Praze. Petr Fiala vykládá, jak  ČR podporuje Ukrajinu, ale že v Praze žije výrobce ruských raket ostřelujících Ukrajinu, to mu nevadí. (JČ)

Rodina Borise Obnosova, šéfa ruského holdingu Tactical Missile Weapons, který vyrábí rakety, jimiž Rusko ostřeluje Ukrajinu, žije v Praze a vlastní zde nemovitosti v hodnotě přes 7 milionů eur.
 




Na holding Tactical Missile Weapons se vztahují sankce EU. Na samotného Borise Obnosova, jeho dceru a zetě však EU sankce neuvalila (Obnosov je na sankčních seznamech USA, Kanady, Austrálie, Ukrajiny a Nového Zélandu).

Obnosovova dcera Olga Zoriková a její manžel Rostislav Zorikov oficiálně mnoho peněz nevydělávají. Olga pracuje ve společnosti zabývající se plánováním akcí a Rostislav vlastní malou firmu, která dodává tiskařská zařízení. V roce 2020 si vydělal 444 000 rublů (4 400 eur) - 37 000 rublů (368 eur) měsíčně.

Olga vlastní některá aktiva korporace Tactical Missile Weapons - jejich majitelkou se stala ve 23 letech, kdy pracovala jako kadeřnice a vizážistka.

Rostislav Zorikov je oficiálním vlastníkem čtyřpatrové budovy v historické části Prahy v hodnotě 6 milionů eur. Kromě toho Zorikov vlastní v Praze penthouse o rozloze 140 m2 v hodnotě asi 1,1 milionu eur.

Zorikovovi jsou také sběrateli automobilů, vlastní Jaguar F-Pace, Lambordghini Aventador, Rolls-Royce Phantom, Packard, Mercedes třídy S a další vozidla v hodnotě asi 77 milionů rublů (766 000 EUR).

Peníze, které Obnosov vydělává výrobou raket, které zabíjejí Ukrajince, umožňují jeho rodině užívat si života ve velkém stylu v Evropě.

Vyzývá k osobním sankcím rodin všech vedoucích pracovníků v ruských podnicích vyrábějících zbraně.

Toto je definice beztrestnosti. Strávila jsem hodiny rozhovory s českým ministerstvem zahraničních věcí a českou policií ohledně tohoto případu. Přinesli jsme neprůstřelné důkazy o zapojení této osoby do byznysu s výrobou ruských státních raket. Našli jsme jejich majetek v České republice.

Jaká byla reakce? Nic. Žádnou oficiální odpověď a nic víc než "uvidíme, co se dá dělat" osobně.

Zřejmě se Zorikovovi nepovažují v Česku za hrozbu pro národní bezpečnost. Patriarcha Kirill ano (ten je sankcionován), ale výrobci raket nikoli.

No, teď už to vidíte. Zorikov nejenže dál žije v Praze, ale žije si jako mafián. Jezdí v luxusních autech, pro  která nemá oficiální příjem, a mlátí lidi, kteří si dovolí protestovat proti korupci a bezpráví.

3
Vytisknout
4057

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2023