Napětí mezi Íránem a Afghánistánem hrozí destabilizovat Střední Asii

7. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
Kábul staví kanál, který bude brát pro místní použití až jednu čtvrtinu vody, jež odtékala do jiných zemí. To již vyvolalo boje mezi íránskými a afghánskými silami - a může to brzy vést i ke střetům mezi Afghánistánem a zeměmi na severu.

V Uzbekistánu, který bude nejhůře zasažen, alespoň v krátkodobém horizontu, lidé už říkají afghánskému vodnímu kanálu "vrah Amudarji", podle řeky, bez které není jasné, jak Uzbekistán přežije - a tak se z ní pravděpodobně stane casus belli.

To je možná nejdramatičtější, ale zdaleka ne jediný důsledek poklesu průtoku řek ve střední Asii, který zabíjí Aralské moře a celý region vrhá na pokraj ekologické katastrofy s demografickými, sociálními a politickými důsledky.

Ze 76 milionů lidí, kteří žijí v pět zemí Střední Asie, 22 milionů, téměř třetina populace, nemá přístup k pitné vodě. Rostoucí teploty v důsledku globálního oteplování a rychle rostoucí populace znamenají, že tato čísla v nadcházející letech dramaticky vzrostou.

Do konce tohoto desetiletí obě největší řeky v regionu, Amudarja a Syrdarja, budou mít 10-15 % délky toku vyschlých. To znamená, že pobřežní čára Aralského moře, které je již na cestě k zániku, každoročně ustoupí o 20 až 30 metrů.

Kombinace těchto faktorů znamená, že slanost moře se zvýší do té míry, že rybolov se stane nemožným, i když některé ropné a plynárenské společnosti využívají situace k těžbě většího objemu petrochemikálií z oblasti.

Bohužel, o této tragédii vlády v regionu nebyly vůbec ochotné veřejně diskutovat. Mapy vydané tamními úředníky stále ukazují oblast Aralského v podobě před 40 nebo 50 lety. A debaty o tom, co může a mělo by být uděláno, jsou přísně kontrolovány, aby nevyvolaly sociální protesty nebo přeshraniční násilí.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3887

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2023