Rýže bude kvůli počasí dražší. Možná až o pětinu

7. 7. 2023

čas čtení 4 minuty
Globální ceny rýže, které jsou nyní nejvyšší za 11 let, se dále zvýší poté, co Indie přistoupila ke zvýšení plateb zemědělcům. El Niňo ohrožuje výnosy klíčových producentů a alternativní základní potraviny se stávají dražšími pro chudé Asiaty a Afričany, upozorňuje Rajendra Jadhav.

Indie představuje více než 40% světového vývozu rýže, který v roce 2022 činil 56 milionů tun, ale nízké zásoby znamenají, že jakékoli snížení dodávek podpoří ceny potravin vyhnané nahoru ruskou invazí na Ukrajinu v loňském roce a nevyzpytatelným počasím.

"Indie byla nejlevnějším dodavatelem rýže," řekl agentuře Reuters Krišna Rao, prezident Asociace vývozců rýže (REA). "Vzhledem k tomu, že indické ceny vzrostly kvůli nové minimální ceně podpory, ostatní dodavatelé také začali zvyšovat ceny."

Rýže je základní potravinou pro více než 3 miliardy lidí a téměř 90 % plodiny náročné na vodu se produkuje v Asii, kde klimatický jev El Nino obvykle přináší nižší srážky.

Ještě předtím, než může meteorologický jev narušit produkci, se globální index cen rýže Organizace pro výživu a zemědělství pohybuje nad jedenáctiletým maximem.

To přichází navzdory předpovědi amerického ministerstva zemědělství (USDA) o téměř rekordní produkci všech šesti největších světových producentů - Bangladéše, Číny, Indie, Indonésie, Thajska a Vietnamu.

"Dopad El Niňa není omezen na žádnou jednotlivou zemi; ovlivňuje produkci rýže téměř ve všech produkčních zemích," řekl Nitin Gupta, viceprezident obchodu s rýží Olam India.

Cena indického vývozu rýže vyskočila o 9 % na pětileté maximum, po zvýšení ceny o 7 % minulý měsíc, odkdy vláda platí zemědělcům za novou sezónu běžné rýže.

Vývozní ceny v Thajsku a Vietnamu vzrostly na více než dvouleté maximum od této pobídky, jejímž cílem je přilákat hlasy zemědělců v klíčových indických státních volbách v letošním roce a všeobecných volbách v příštím roce.

V posledních měsících ceny cukru, masa a vajec vyskočily na mnohaletá maxima po celém světě poté, co producenti snížili vývoz, aby udrželi na uzdě domácí náklady.

Navzdory předpovědi silné asijské úrody některé světové obchodní domy očekávají, že El Niňo sníží produkci všech klíčových producentů rýže.

"Ceny rýže již rostou kvůli omezeným dodávkám," dodal Gupta z Olam. "Pokud se produkce sníží, dojde k růstu cen."

Celosvětové zásoby rýže by měly do konce roku klesnout na šestileté minimum 170,2 milionu tun, protože zásoby v Číně a Indii klesají po rostoucí poptávce v posledních letech.

Ceny by mohly vzrůst o pětinu nebo více, pokud výnosy prudce klesnou, protože El Niňo znamená, že druhá úroda rýže v téměř všech asijských zemích bude nižší než obvykle, řekl obchodník s obilím se sídlem v Novém Dillí.

Vývozce č. 2 Thajsko vyzval zemědělce, aby zasadili pouze jednu úrodu rýže poté, co květnové srážky byly o 26 % pod normálem.

V Indii, která zasadí svou druhou úrodu v listopadu, byla výsadba letní rýže v pátek o 26 % nižší než před rokem, protože monzun přinesl o 8 % méně deště než obvykle, ukazují vládní údaje.

Počasí v Číně, která je největším producentem obilniny, nebylo příznivé pro úrodu v rané sezóně, ale vysoké zásoby vyváží nabídku a poptávku, uvedla Rosa Wang, analytička společnosti Shanghai JC Intelligence.

Indickou vládnoucí stranu, která loni zakázala vývoz pšenice a omezila vývoz rýže a cukru, aby snížila ceny, vždy znepokojuje potravinová inflace.

S blížícími se volbami znepokojuje pomalý začátek výsadby uprostřed rostoucích domácích cen Stranu Bháratíja džanta (BJP) premiéra Naréndry Módího, což zvyšuje vyhlídky na to, že by mohla dále omezit vývoz.

"Módího vláda se potýká s úkolem zastavit růst cen pšenice, a proto by neváhala zavést omezení," řekl obchodník se sídlem v Novém Dillí, indickém hlavním městě.

Indická omezení by způsobila, že ostatní země budou mít potíže s dodávkami, říkají představitelé odvětví.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4287

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2023