Ruská agrese na Ukrajině: Čtyři mrtví při raketovém útoku na obytný dům ve Lvově

6. 7. 2023

čas čtení 12 minut
 
Čtyři mrtví a 60 poškozených bytů, říká starosta Lvova

- Počet obětí čtvrtečního raketového úderu na Lvov vzrostl na čtyři, uvedl starosta, zatímco záchranáři pokračují v prohledávání trosek obytného domu a hledají přeživší a oběti, uvedly úřady.

Devět lidí bylo zraněno a záchranáři pokračují v práci na místě, uvedlo v prohlášení ministerstvo vnitra. Raketový úder zničil dvě nejvyšší patra dvou částí budovy, uvedlo.

Regionální guvernér Maksym Kozytskyi zveřejnil třináctisekundové video, na kterém je vidět široký, křivolaký čtyřpatrový obytný dům, jehož části horních pater chybí nebo jsou v troskách.

 



- Americká velvyslankyně na Ukrajině Bridget Brinková označila noční útok na Lvov za "krutý". V příspěvku na sociálních sítích napsala:

    Brink: "Zákeřný ruský raketový útok na Lvov. Opakované útoky Ruska na civilisty jsou naprosto děsivé. Nebudeme tomu přihlížet a budeme nadále posilovat schopnost Ukrajiny bránit se.

Nejméně čtyři lidé byli zabiti a 34 osob zraněno. Záchranné služby sdělují, že zpod trosek vyprostili sedm lidí.

- Pavlo Kyrylenko, ukrajinský gubernátor Doněcku, jedné z okupovaných oblastí Donbasu, o níž Ruská federace tvrdí, že ji anektovala, v operativním sdělení na Telegramu podrobně popsal, že za posledních 24 hodin bylo ostřelováno několik osad. Domy byly zničeny a dva lidé byli zraněni. 

- Denis Pušilin, Ruskem dosazený úřadující gubernátor okupovaného Doněcka, prohlásil, že ruské síly postoupily o 300 m směrem na Vuhledar. Agentura Tass ho cituje s tím, že k postupu došlo navzdory aktivitě ukrajinských ozbrojených sil a že "se nyní jedná o jednu z nejobtížnějších oblastí" fronty.

 - Olena Zelenská označila útok na Lvov za "další noční teror z Ruska".
V příspěvku na sociálních sítích první dáma Ukrajiny uvedla:

"Lvov. Další noční teror z Ruska - stovky kilometrů od frontové linie. Zemřeli pokojní lidé, jsou zranění. Těm, kteří mají pochybnosti o tom, proti komu bojuje Ukrajina, teroristická země opět ukázala, že jejím cílem je, aby se nikdo na Ukrajině necítil bezpečně. Upřímnou soustrast všem, které tato tragédie postihla."

- Agentura Tass uvádí, že počet obětí zničení přehrady Kachovka v Ruskem okupované Chersonské oblasti vzrostl na 53.

S odvoláním na záchranné složky Tass uvedl: "Byla nalezena těla dalších tří mrtvých, celkový počet mrtvých dosáhl 53 osob. Hospitalizováno bylo 139 osob."

Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.


- Maksym Kozytskyi, gubernátor Lvova, poskytl operativní informace po útoku na západoukrajinské město, který si vyžádal nejméně čtyři mrtvé. 

    Nepřítel zaútočil na náš region z Černého moře raketami Kalibr. Letecké velitelství "západ" vzdušných sil ozbrojených sil Ukrajiny zničilo sedm raket nad Lvovskou oblastí.

    Byla potvrzena smrt čtyř lidí. Všichni byli v době střelby v domě. Soustrast příbuzným. Zraněno bylo 34 osob. Bylo poškozeno asi 30 domů a více než 50 automobilů.

Kozytskyi uvedl, že padající trosky způsobily škody také ve dvou samostatných obcích v regionu, ale bez zranění.

Své poselství zakončil výzvou, aby Západ dodal Ukrajině stíhačky F16.

- Organizace Human Rights Watch ve své čtvrteční zprávě uvedla, že ruské i ukrajinské síly používají kazetovou munici, která zabíjí ukrajinské civilisty, zatímco USA zvažují, zda odpovědět na výzvu ukrajinské vlády, aby jí tyto zbraně dodaly.

Mezinárodní skupina na ochranu lidských práv Human Rights Watch vyzvala Rusko i Ukrajinu, aby tyto zbraně přestaly používat, a naléhavě vyzvala USA, aby je nedodávaly.

Více než 120 zemí podepsalo mezinárodní smlouvu o zákazu těchto zbraní, které obvykle rozptýlí na velkém území velké množství menších tzv. bomb, které mohou po měsících či letech zabít nebo zmrzačit nepozorné civilisty.

Rusko, Ukrajina a USA odmítly smlouvu podepsat.

Vysoký představitel Pentagonu koncem minulého měsíce uvedl, že kazetová munice by byla pro Ukrajinu užitečná při odrážení ruských sil, ale kvůli omezením Kongresu a obavám spojenců nebyla pro Kyjev zatím schválena.

- Victoria Amelina, oceňovaná spisovatelka, esejistka a básnířka, zemřela 1. července na následky zranění, která utrpěla při ruském raketovém útoku na restauraci v Kramatorsku. Victoria byla velkorysá, talentovaná a vtipná, měla také mimořádnou morální čistotu a angažovanost, podpořenou obrovskými zásobami neokázalé odvahy.

Po rozsáhlé ruské invazi v únoru 2022 absolvovala výcvik jako výzkumnice válečných zločinů, což znamenalo cestovat na frontu a být svědkem extrémního násilí a utrpení.

Ukrajinská vlast, kde jsou všichni občané svobodní, pro ni byla natolik důležitá, že se neváhala vzdát vlastního domova, aby za něj bojovala, a odvedla svého syna do bezpečí mimo Ukrajinu, aby se pak vrátila po stopách ruské zkázy.

Na svých cestách a ve své práci se snažila čelit hrůze nadějí, dokumentovala zvěrstva, ale také organizovala pomoc a kulturní aktivity, které byly podle ní pro boj s Ukrajinou stejně důležité jako fyzická obživa.


- "Následky nočního útoku ruských teroristů," napsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj k videopříspěvku na Telegramu, který ukazuje poškozenou budovu.

"Nepříteli bude určitě odpovězeno. Hmatatelně."


-V rozhovoru pro CNN Zelenskyj rovněž uvedl, že před protiútokem sdělil americkým a evropským představitelům, že nedostatek zbraní bude mít za následek větší počet obětí.

"Jsem vděčný USA jako vůdcům naší podpory, ale řekl jsem jim, stejně jako evropským vůdcům, že bychom rádi zahájili protiofenzívu dříve, a k tomu budeme potřebovat veškeré zbraně a materiál."

"Proč?" "Jednoduše proto, že když začneme později, půjde to pomaleji a budeme mít ztráty na životech, protože všechno je silně zaminované - budeme to muset všechno projít."


- Zelenskij říká, že pomalé dodávky zbraní zdržely protiofenzívu

Pomalé dodávky zbraní na Ukrajinu zpozdily plánovanou protiofenzívu Kyjeva, což Rusku umožnilo posílit svou obranu v okupovaných oblastech včetně min, uvedl Zelenskij v televizním rozhovoru vysílaném ve středu.

V předem natočeném rozhovoru v ukrajinském přístavním městě Oděsa, který Zelenskij poskytl prostřednictvím překladatele, Zelenskyj před několika dny uvedl, že doufal v zahájení protiofenzívy proti Rusku "mnohem dříve", než bylo její skutečné zahájení počátkem června.

"K naší zpomalené protiofenzívě dochází kvůli určitým obtížím na bojišti. Vše je tam silně zaminováno," řekl Zelenskyj.

"Chtěl jsem, aby se naše protiofenzíva uskutečnila mnohem dříve, protože všichni pochopili, že pokud se protiofenzíva bude rozvíjet později, pak bude zaminována mnohem větší část našeho území."

- Pozorovatelé OSN ve středu apelovali na lepší přístup do největší evropské jaderné elektrárny poté, co si Moskva a Kyjev vyměnily obvinění kvůli možnému "katastrofickému" sabotážnímu činu v Ruskem kontrolovaném zařízení na Ukrajině. Mezinárodní agentura pro atomovou energii ve středu uvedla, že zatím nezaznamenala žádné náznaky min nebo výbušnin, ale vyzvala k dalšímu přístupu do elektrárny.

-  Muž, který ve středu odpálil výbušninu v budově soudu v ukrajinském hlavním městě Kyjevě, zemřel, uvedl ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Při výbuchu byli zraněni policisté.

- Americký prezident Joe Biden řekl ve středu švédskému premiérovi Ulfu Kristerssonovi, že se "těší" na to, až bude zastavená žádost země o členství v NATO definitivně schválena. Západní aliance se připravuje na summit, který se uskuteční příští týden. V Oválné pracovně Biden řekl, že chce zopakovat, že "plně, plně podporuje členství Švédska v NATO". Biden dodal, že "s napětím očekává", až bude nabídka ratifikována.

- Britský ministr zahraničí James Cleverly a britský ministr obrany Ben Wallace se ve středu na setkání před summitem NATO v Londýně připojili ke svým polským protějškům Zbigniewu Rauovi a Mariuszovi Blaszczakovi.
Obě země zdůraznily vzájemnou shodu v oblasti obrany a zahraniční politiky před zasedáním NATO, které se uskuteční příští týden.

- OSN vynakládá "veškeré úsilí", aby zajistila prodloužení platnosti dohody o dodávkách obilí z Černomoří a memoranda o porozumění, které má usnadnit přístup ruských hnojiv a dalších výrobků na světové trhy, uvedla šéfka obchodu OSN Rebeca Grynspanová. "Obojí potřebujeme, abychom mohli pokračovat ve snižování cen a měli stabilní trhy s potravinami a hnojivy ve světě," řekla Grynspanová novinářům v Ženevě.

- Ruské ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že ruské síly udeřily na tři ukrajinské armádní skupiny poblíž Bachmutu, a to uprostřed rozporuplných zpráv o bojích v této oblasti. Tisková agentura Reuters nemohla situaci na bojišti nezávisle ověřit. Ministerstvo na svém každodenním brífinku nijak nekomentovalo zprávy, že ruské síly ustoupily z obce Kliščiivka jihozápadně od Bachmutu, což Ruskem dosazený představitel na východě Ukrajiny popřel.

- Vladimir Rogov, jedna z významných proruských osobností v okupované Záporožské oblasti, na svém účtu na Telegramu uvedl, že v regionu byly v důsledku ukrajinské palby "poškozeny domy místních obyvatel, garáž a auto". Uvedl, že nedošlo k žádným obětem na životech. Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

- Bývalý volební mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina byl podle ve středu zveřejněného vládního nařízení pověřen vedením státní tiskové agentury Tass. Kreml od začátku války na Ukrajině zpřísnil kontrolu nad médii, donutil k uzavření přední nezávislé zpravodajské agentury a mnoho novinářů a publikací označil za "zahraniční agenty".

- Italská premiérka Giorgia Meloniová ve středu prohlásila, že summit NATO, který se uskuteční příští týden, musí Ukrajině nabídnout "skutečné bezpečnostní záruky".
V projevu ve Varšavě po boku polského premiéra Mateusze Morawieckého Meloniová uvedla, že Itálie a Polsko se v této otázce "dokonale shodují", informovala agentura Reuters.

- Rusko obvinilo malou charitativní organizaci se sídlem v USA ze "sabotáže" výstavby obřího plynovodu do Číny a zakázalo ji jako "nežádoucí organizaci". Jennifer Castnerová, ředitelka projektu Altaj, označila toto obvinění za absurdní. Tento krok následoval po zákrocích proti mnoha zahraničním nevládním organizacím v Rusku, včetně podobného zákazu, který byl minulý měsíc vydán místní pobočce ekologické skupiny WWF.

- Rusko ve středu uvedlo, že při ukrajinské palbě ve východoukrajinském městě Makijivka, které je obsazeno ruskými silami, byl zabit jeden člověk a dalších 41 osob, včetně dvou dětí, bylo zraněno.

- Při nočním ruském raketovém útoku na Družkivku v Doněcké oblasti byly poškozeny obytné budovy a zdravotnické zařízení.

- Ruské oblasti Kursk a Belgorod se ve středu v časných ranních hodinách dostaly pod palbu ukrajinských sil za hranicí, uvedli gubernátoři těchto oblastí a dodali, že nebyly hlášeny žádné oběti.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4460

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2023