Krutá pravda o budoucím Rusku

7. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Ruská liberální opozice stále sní o pokojném předání moci. Jenže způsob, jakým došlo k Prigožinovu vzpouře, ukazuje, že takové sny jsou neopodstatněné - a opozice musí uznat, že nadcházející předávání moci bude zřejmě všechno, jen ne pokojné, píše Vladimir Pastuchov.

Snění je fajn, pokud se nedostane překážkou na cestě k cílům těch, kteří mu podlehnou. Bohužel prohlášení, že přechod od putinismu bude pokojný, hraje do karet Putinova režim, který, jak ukazuje Prigožinova epizoda, je připraven použít jakékoliv prostředky, aby udržel u moci.

Prigožinova kauza je jasnou ilustrací toho, čeho jsou lidé schopni, pokud jde o jejich osobní pohodu. Tento boj se týkal rozpočtových toků, a tak je těžké si vůbec představit, co budou připraveni dělat, pokud jde o jejich kolektivní přežití u moci.

Neexistují žádné nenásilné prostředky pro změnu tohoto režimu. Byly vyloučeny, když zahájil válku na Ukrajině. Od té chvíle jsou všechny kompromisní strategie pro překonání krize anulovány. To je brutální pravdu o Rusku a jeho budoucnosti - a my se jí musíme naučit čelit.

Násilné povstání je nevyhnutelné a ruská liberální inteligence se bude muset naučit, jak reagovat. Ale to je jen polovina pravdy o situaci. Nejpravděpodobnější je, že nadcházející konflikt bude zahrnovat převrat černosotněnců proti šedým; a největší chybou, kterou může opozice udělat, je stranit šedým, protože jsou lepší než černosotněnci.

Místo toho ruská demokratická opozice si musí zvyknout na myšlenku, že nic nemůže být horší než současní šedí. A to znamená toto: Volání po porážce režimu na Ukrajině je jediným praktickým pracovním receptem na záchranu Ruska, i když toto Rusko se ukazuje být postiženo občanskou válkou.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4103

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2023