Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskyj žádá "konkrétní" kroky v otázce nabídky NATO, Ukrajina stupňuje kampaň za členství v NATO

7. 7. 2023

čas čtení 8 minut
 
- Ukrajinský prezident naléhá na NATO, aby vyslalo "jasný signál... že Ukrajina bude v alianci


Zelenskyj chce na summitu příští týden konkrétní kroky ohledně členství v NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vedoucí představitele NATO, aby na summitu, který se uskuteční příští týden, podnikli konkrétní kroky k ukrajinskému členství. Vyjádřil se tak během návštěvy Prahy, kde se mu dostalo podpory od českého prezidenta, který podpořil snahu Kyjeva o vstup do aliance.

Zelenskyj uvedl, že Ukrajina potřebuje mnohem více než obecné prohlášení, že dveře do NATO jsou "otevřené".

    Mluvíme o jasném signálu, o nějakých konkrétních věcech ve směru pozvání. Potřebujeme tuto motivaci. Potřebujeme upřímnost v našich vztazích."

- Ruští propagandisté o problémech ruské armády:


- Ruské bezpečnostní složky tvrdí, že na okupovaném Krymu zadržely muže obviněného ze sabotáže železnic v regionu ve prospěch ukrajinských sil.


Podle agentury TASS byl tento obyvatel Simferopolu vycvičen v Oděse a poté pomocí improvizovaného výbušného zařízení vyhodil do povětří železniční tratě na poloostrově, který Ruská federace v roce 2014 nezákonně zabrala.

 
TASS cituje FSB:

    FSB zastavila nezákonnou činnost ruského občana narozeného v roce 1998, který se na pokyn ukrajinských speciálních služeb podílel na spáchání sabotáže a teroristického činu v železničním dopravním zařízení Republiky Krym.

Bezpečnostní služby tvrdí, že tento muž byl napojen na zpravodajskou síť, kterou rozbila v době, kdy plánovala atentát na významné představitele Ruskem dosazené správy na Krymu. Hrozí mu 10 až 20 let vězení.


- Ukrajina hlásí nové úspěchy u  města Bachmut

Ukrajinské jednotky postoupily za poslední den o více než kilometr proti ruským silám u města Bachmut, uvedl v pátek vojenský mluvčí.

Jeho komentář byl posledním vyjádřením Kyjeva, které signalizuje, že protiofenzíva, kterou zahájil na začátku června, postupně postupuje, ačkoli ruské zprávy o bojích v sektoru Bachmut se od ukrajinských liší.

"Obranné síly tam nadále drží iniciativu, vyvíjejí tlak na nepřítele, provádějí útočné operace, postupují podél severního a jižního křídla," řekl podle agentury Reuters vojenský mluvčí Serhij Čerevatij ukrajinské televizi.

"Konkrétně za poslední den postoupili o více než jeden kilometr."

Mluvčí generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že ukrajinské síly zaznamenaly "částečný úspěch" u obce Kliščijivka, jihozápadně od Bachmutu. Rusko stále drží Bachmut, ale obě strany tvrdí, že boje v oblasti jsou intenzivní a ukrajinské síly doufají, že se jim podaří město obklíčit.

- Vjačeslav Gladkov, gubernátor ruské Bělgorodské oblasti, na svém každodenním operačním brífinku uvedl, že za posledních 24 hodin byl ukrajinským ostřelováním zabit jeden člověk.
Zaznamenal také škody v řadě osad způsobené padajícími troskami po působení protivzdušné obrany.

Bělgorod sousedí se Sumami, Charkovem a okupovanou Luhanskou oblastí na severovýchodě Ukrajiny. Tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

- Ruskem dosazené úřady v okupovaném Chersonu zvýšily počet obětí zničení přehrady Kachovka na 55, uvádí zpráva agentury TASS. Se zraněními bylo hospitalizováno 144 lidí.

- Suspilne, ukrajinský státní vysílač, uvádí, že v noci Rusko zasáhlo pravý břeh řeky Dněpr poblíž silničního mostu Antonivka. V Chersonu zůstalo zraněno pět civilistů. Celkem prý došlo k 29 úderům.

V posledních dnech se objevila protichůdná tvrzení o ukrajinských pokusech vynutit si předmostí v této oblasti na Ruskem okupovaném levém břehu Dněpru. Rusko nadále okupuje jižní část Chersonské oblasti.


- Počet obětí raketového útoku ve Lvivě stoupl na 10

Počet obětí čtvrtečních ruských úderů na Lviv stoupl na 10, uvedl právě na Telegramu Maksym Kozyckyj, šéf lvovské oblastní státní správy:

    V důsledku včerejšího raketového útoku na obytný dům ve Lvivě zahynulo 10 lidí. Jedna osoba byla nalezena v noci, další dnes ráno.

    Kromě toho bylo zraněno 42 osob. Z nich 16 bylo hospitalizováno.


- Evropská unie učinila významný krok a schválila plány na zvýšení anemické výroby munice a raket v rámci bloku 27 zemí,
informuje agentura AP, aby se mohla bránit a zároveň rychle pomoci Ukrajině ve snaze odrazit invazi Ruska.

Předsednictví EU v pátek brzy ráno oznámilo, že členské státy a Parlament EU dosáhly dohody o "naléhavé mobilizaci" půl miliardy eur ze svého rozpočtu na akci na podporu výroby munice.

Dohoda navazuje na březnové rozhodnutí vedoucích představitelů EU o zvýšení naléhavě potřebných dodávek munice na Ukrajinu, která se tehdy snažila zahájit protiofenzívu proti ruským silám.

- Ukrajina žádá o připojení k Komplexní a progresivní dohodě o Transpacifickém partnerství

Ukrajina předložila Novému Zélandu formální žádost o přistoupení k Komplexní a progresivní dohodě o Transpacifickém partnerství (CPTPP), uvedly v pátek japonské a novozélandské úřady.

Z agentury Reuters: Nový Zéland, který pro partnerství vykonává funkci depozitáře, obdržel formální žádost o přistoupení od Ukrajiny 5. května, uvedl mluvčí novozélandského ministerstva zahraničí.

Další kroky v procesu podávání žádostí určí všichni členové CPTPP, kteří se mají sejít 16. července v novozélandském Aucklandu, uvedl mluvčí.

Japonský ministr hospodářství Šigejuki Goto na pravidelné tiskové konferenci uvedl, že Japonsko jako člen CPTPP "musí pečlivě posoudit, zda Ukrajina plně splňuje vysokou úroveň dohody", pokud jde o přístup na trh a pravidla.

- Podle zpráv jsou Spojené státy připraveny poskytnout Ukrajině kazetovou munici.
Dva američtí představitelé agentuře Reuters sdělili, že Bidenova administrativa ve čtvrtek oznámí nový balíček pomoci Ukrajině v oblasti zbraní, který bude zahrnovat i kazetovou munici.

- Organizace Human Rights Watch vyzvala USA, aby kazetovou munici Ukrajině nedodávaly, a vyzvala Moskvu a Kyjev, aby tyto kontroverzní zbraně přestaly používat.
Podle skupiny by předání kazetových bomb na Ukrajinu nevyhnutelně způsobilo dlouhodobé utrpení civilistů.

-  Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nesankcionovala ani nepodpořila tajné schůzky, které bývalí vrcholní představitelé národní bezpečnosti USA vedli s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a dalšími Rusy o možných rozhovorech o ukončení války na Ukrajině, uvedl ve čtvrtek Bílý dům a ministerstvo zahraničí. Televize NBC News uvedla, že bývalí američtí představitelé se v dubnu v New Yorku setkali s Lavrovem, k němuž se připojil Richard Haass, bývalý americký diplomat a odcházející předseda Rady pro zahraniční vztahy, a dva bývalí asistenti Bílého domu.

- Šéf ukrajinské vojenské špionáže tvrdí, že hrozba ruského útoku na rozsáhlou jadernou elektrárnu v Záporoží ustupuje. Šéf rozvědky Kyrylo Budanov varoval, že se může snadno vrátit, dokud bude zařízení pod okupací moskevských sil.

-  Rumunsko údajně zvažuje otevření regionálního výcvikového střediska pro piloty stíhaček F-16, které by nakonec bylo k dispozici jeho spojencům a partnerům v NATO, včetně Ukrajiny.
Rumunsko, které je členem EU i NATO, hostí americký systém protiraketové obrany a od loňského roku je na jeho území umístěna stálá alianční bojová skupina.

- Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin se vrátil do Ruska, uvedl běloruský prezident, a to navzdory mírové dohodě s Kremlem, podle níž Prigožin souhlasil s přesunem do Běloruska. "Pokud jde o Prigožina, je v Petrohradě. Není na území Běloruska," řekl Alexandr Lukašenko. "Kde je Prigožin dnes ráno? Možná odjel do Moskvy."

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4744

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2023