Francie: Sbírka pro policistu, který zabil francouzského teenagera, vynesla 1 milion eur

4. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Levicoví politici sbírku založenou krajně pravicovým aktivistou kritizovali, ale GoFundMe ji odmítla stáhnout.
 

Kvůli sbírce pro rodinu francouzského policisty, který je vyšetřován kvůli zastřelení sedmnáctiletého mladíka, se rozhořel spor, který přesáhl 1 milion eur.

Podobná sbírka na pomoc rodině oběti Nahela M., který byl před týdnem zabit v Nanterre u Paříže poté, co ho zastavili dva policisté na motocyklu, vybrala jen necelých 200 000 eur.

 

Zastelenáí mladíka policisty minulé úterý vedla k vlně nepokojů a násilí po celé Francii a prohloubila hluboké politické rozpory.

Sbírku pro osmatřicetiletého policistu jménem Florian M uspořádal Jean Messiha, bývalý mluvčí krajně pravicového prezidentského kandidáta Érica Zemmoura, s původní cílovou částkou 50 000 eur.

"Podpora pro rodinu policisty z Nanterre Floriana M, který dělal svou práci a dnes za ni platí vysokou cenu. Podpořte ho masivně a podpořte naši policii," píše se v něm.

Do pondělního odpoledne přispělo více než 58 000 lidí, z nichž největší částku 3 000 eur věnoval anonymní dárce. Objevilo se i několik darů ve výši 1 000 eur.

Nahelova babička Nadia uvedla, že ji podpora, kterou policistovi lidé projevili, "zlomila srdce". "Vzal život mému vnukovi. Tento muž musí zaplatit, stejně jako všichni ostatní," řekla v neděli televizní stanici BFM. "Mám důvěru v justiční systém. Věřím ve spravedlnost."

Levicoví politici označili fond za "neslušný".

Zdroj v angličtině ZDE
Clémence Guettéová z radikálně levicové strany Nepoddajná Francie uvedla, že fond je "neslušný a naprostá hrůza".

Manon Aubryová, poslankyně Evropského parlamentu za France Unbowed, požadovala zrušení fondu.

"Více než milion eur vybraných z iniciativy krajně pravicového polemisty [Messiha] na podporu policisty, který zabil teenagera. Poselství? Zabít mladého Araba se vyplatí," napsala Aubry na Twitteru.

Éric Bothorel z vládnoucí strany Obroda obvinil Messihu ze "hry s ohněm" a označil fond za "neslušný a skandální".

Francouzské zákony zakazují "otevírání nebo veřejné vyhlašování sbírek, jejichž účelem je kompenzace pokut, nákladů a škod definovaných soudními rozsudky v trestních a nápravných věcech". Zákon umožňuje v případě jeho porušení uložit šestiměsíční trest odnětí svobody nebo pokutu ve výši 45 000 eur.

Tento zákon byl v roce 2019 použit k uzavření fondu na podporu protestujícího gilets jaunes Christopha Dettingera, bývalého boxera, který byl odsouzen za úder pěstí dvou policistů. Platforma Leetchi po interním vyšetřování označila fond za odporující veřejnému pořádku a dary ve výši 146 000 eur byly odesílatelům vráceny.

Mluvčí GoFundMe sdělil francouzskému časopisu Capital, že fond neporušil žádná pravidla, protože peníze nepůjdou na financování právních poplatků nebo obhajoby policisty.

"Peníze budou předány přímo rodině, která byla přidána jako příjemce," uvedli.

Messiha se v pondělí bránil a obvinil "levicové pokrokáře", že se snaží fond zablokovat.

"Naše mobilizace pro rodinu Floriana M. a respektování pravidel se vyplatily," napsal na Twitteru.

Občanská skupina Sleeping Giants France, která byla založena s cílem bojovat proti financování a šíření nenávisti, uvedla, že "samotná existence fondu rozdmýchává pocity nespravedlnosti a prohlubuje napětí".

K zastavení sbírky vyzval také Olivier Faure, šéf Socialistické strany. "Tím, že se podílíte na podpoře policisty vyšetřovaného pro provinění vraždy, udržujete rozkol, který je už tak doširoka otevřený. Uzavřete ji!" napsal.

Éric Ciotti ze středopravicové strany Républicains uvedl, že iniciativu chápe: "Nepřipadá mi šokující, že bychom měli podpořit rodinu policisty, který dnes prožívá těžké chvíle."

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v pondělí setkal s vedením obou komor parlamentu, když se zdálo, že násilné protesty ve Francii kvůli policejnímu zastřelení Nahela po pěti nocích nepokojů, během nichž byly za rozsáhlé destrukce zatčeny tisíce lidí, polevují.

0
Vytisknout
6598

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2023