20510

HRW: Kdy je soudní proces válečným zločinem?

11. 7. 2023 / Andrew Stroehlein

čas čtení 5 minut

Foto: Logo kurské organizace Rasan

V tomto bulletinu jsem opakovaně psal o válečných zločinech Ruska při jeho kruté invazi a okupaci Ukrajiny, konstatuje Andrew Stroehlein. Popsal jsem zde také různé fingované soudní případy uvnitř Ruska, kde úřady jednoduše ignorují základní práva a ničí samotný koncept spravedlnosti.

Tato dvě témata se spojují v dnešním hlavním příběhu.

Ruský Jižní obvodní vojenský soud v Rostově na Donu zahájil trestní řízení proti 13 mužům a 9 ženám z ukrajinské brigády "Azov".

V duchu naprostého bezpráví, které je jádrem kremelského myšlení, jsou obžalovaní stíháni na základě několika obvinění, včetně akcí údajně směřujících ke svržení Ruskem podporovaných úřadů v okupovaných částech Ukrajiny a zapojení do činnosti "teroristické organizace".

Rozhovor Britských listů 612. Ohlédnutí za filmovým festivalem v Karlových Varech 2023

8. 7. 2023

čas čtení 18 minut

Doplnili jsme tento rozhovor jeho kompletním transkriptem, viz níže.






Dokumentaristka Dominika Švecová a Jan Čulík hovoří o tom, co viděli na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Přepis tohoto rozhovoru:

 

Dominika Švecová 

Vážení televizní diváci, zdravím vás z 57. ročníku mezinárodního filmového festivalu Z Karlových Vareů a pane Čulíku, co jste tady letos viděl za zajímavé filmy?


Jan Čulík

Tak, vážení televizní diváci, jedna věc mě jako každý rok fascinuje, ale letos mně to přišlo ještě daleko silnější. Víte, jak je ta Česká republika jazykově a vůbec kulturně do sebe uzavřená, Tak ty Karlovy Vary do ní vůbec nepatří, protože jak tady sedím v těch sálech a dívám se naa ty filmy, ten festival je neuvěřitelně kosmopolitní. Já už jsem se tady zmiňoval několikrát, že ti kurátoři, co vybírají ty filmy, jezdí po světových filmových festivalech a vybírají to nejlepší. A že ty filmy mimo soutěž jsou vlastně vždycky lepší - etos se to tak úplně nepotvrdilo - než ty všecky ostatní. A teď já přicházím do tohoto rozhovoru poněkud otřesen poté, co jsem viděl, prosím vás, súdánský film, dvouhodinový Na shledanou, Julie a nebudu vám říkat, o čem ten film je, ale říkal jsem si, sakra. proč jsou ty africké filmy tisíckrát lepší než ty filmy české? Proč ty české filmy jsou tak infantilní a proč ony nejsou schopny dát dohromady dramatický, nosný, sociálně významný příběh?


 16525

Vlna veder v Itálii znamená, že se teploty přiblíží evropskému rekordu

11. 7. 2023

čas čtení 5 minut


Tlaková výše zvýší teploty až na 48 °C. Španělsko, Francii, Německo a Polsko zachvátí horké počasí

V ČR dosáhne od čtvrtka do víkendu teplota 30 - 34 stupňů Celsia

Teploty v Itálii tento týden zřejmě překnají evropský rekord. Velkou část kontinentu zachvacuje  vlna veder.

Anticyklóna - oblast vysokého tlaku vzduchu - s názvem Cerberus způsobí, že teploty na většině území Itálie  do středy překročí 40 °C, přičemž na ostrovech Sicílie a Sardinie bude podle předpovědí nejvyšší teplota 47-48 °C.

Extremní vedro usmrtilo v roce 2022 v Evropě 61 000 lidí!





 18100

Skotští politici mají odvahu dekriminalizovat drogy, ale Londýn je příliš bázlivý, než aby jim to dovolil

11. 7. 2023

čas čtení 4 minuty


Kdysi byl tabu i odpor proti trestu smrti. Skutečná změna přichází od politiků, kteří mají dost odvahy se ozvat


Skotská vláda minulý týden prohlásila, že chce dekriminalizovat držení drog pro vlastní potřebu. Držení drog ve Skotsku se nadále řídí zákonem o zneužívání drog z roku 1971,  a jak říká skotská ministryně pro protidrogovou politiku Elena Whithamová, současný přístup "selhal". Skotsko má nejvyšší úmrtnost na drogy v Evropě. Užívání drog zamořuje všechny veřejné služby od duševního zdraví a bezdomovectví až po sociální péči, policii a vězeňství, píše Simon Jenkins.

Skotsko má údajně tyto služby na starosti. Přesto centrální vláda v Londýně naprosto odmítá, aby Skotsko mělo právo udělat cokoliv samostatně v protidrogové politice.  Na oznámení Whithamové reagovala, jako by byla lobbistkou dealerů.

 20461

Podporuje Putina skutečně 70 procent Rusů?

11. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Téměř 70 procent Rusů podpoří v příštích volbách diktátora Putina - průzkum Levada Center (to je ruská sociologická organizace, která se zabývá průzkumy veřejného mínění). Ale je tomu skutečně tak? ptá se Anton Geraščenko.

Většina respondentů označuje svůj postoj k Putinovi jako "pozitivně neutrální". Dvě třetiny Rusů by si přály jeho znovuzvolení v roce 2024.

Jeho příznivci vysvětlují, že Putin podle nich "provádí správnou politiku", "je dobrým vůdcem", "je pro lidi" a "nemá alternativu".

Tuto zprávu již převzala nejen kremelská propagandistická média, ale i řada nezávislých a západních médií, často s tím, že jde o další potvrzení toho, jak je většina ruského obyvatelstva loajální k Putinovu kurzu. Ve skutečnosti tomu tak není.

 18380

"Jsou ve vzduchu, v pitné vodě, v prachu, v potravinách..." Jak snížit vaše vystavení mikroplastům?

11. 7. 2023

čas čtení 10 minut

 

Žádný kout planety není bez miniaturních úlomků plastů

Neviditelná smítka erodovaného plastu z dávno zapomenutých zubních kartáčků, obalů od bonbónů a hraček  jsou všude. Jsou v našich koších na prádlo, v Mariánském příkopu i v lidském krevním oběhu. Mikročástice plastů mohou být dostatečně malé na to, aby pronikly biologickými bariérami, jako jsou střeva, kůže a tkáň placenty. Všichni jsme nyní částečně plastoví - ale jak moc bychom se měli obávat a existuje nějaký způsob, jak minimalizovat naše vystavení plastům?

Co je to vlastně ta přirozenost

11. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty




Moje oblíbené téma už mnoho let je téma přirozenosti. Přirozenost je v tradiční v západní kultuře chápána jako správnost. Je to starý platónský a aristotelský trik, jak udělat naše normy a naše intuice něčím, co vyplývá ze samé přírody.

Problém v Británii: Nebělošské děti mají lepší školní výsledky než bělošské děti

11. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Když to bylo obráceně, horší byli nebělošští žáci, byla to vina černošských rodičů. Když mají nyní v britských školách lepší výsledky nebělošské děti, není to vinou bělošských rodičů, ale důsledkem "politické korektnosti a levicovosti škol".



 20438

Putinův tající ledovec moci: Důsledky Wagnerovy vzpoury

11. 7. 2023 / Vitalij Portnikov

čas čtení 6 minut

 
Vysvětlující článek o konkurenčních silách, které dnes působí v Putinově Rusku


 
Historické soupeření v Rusku mezi aktivisty komunistické strany, armádou a tajnou policií bylo v posledních dvou desetiletích do značné míry pod Putinovou kontrolou. Wagnerova vzpoura však ukazuje obrovské trhliny, které se v jeho velitelské struktuře vytvářejí, a jak se tyto síly projeví, není zdaleka jisté, píše Vitalij Portnikov na serveru VIsegrad Insight.

Nedávný projev a pochod Jevgenije Prigožina ohromil Rusko i Západ. Pro Putina to znamenalo nevítané upozornění na jím vytvořený a v současnosti "řízený" stát i na jeho nedostatečnou efektivitu.

Jak Praha ohrožuje život cyklistů

10. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



 20195

Princ Bachacha, princ Chachacha a princ Juchuchu

10. 7. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Aneb neklesejme na duchu

Státní agenda propaganda: Bachacha a signál 

Princ Bachacha frčí smutnou zemí plnou plných veselých lidí, kteří se tváří, jak se jim dobře pod jeho vládou daří, když sršící humorné signály vládce stírají z očí kal a z tváří žal.

 20353

Jak děti naučit, aby přežily AI - a zvládly vše, co přijde

10. 7. 2023

čas čtení 8 minut


Nestačí postavit učení na jedné společenské změně. Žáci by měli být vyškoleni tak, aby zvládli rychle se měnící svět

"Ze dne na den byla naše profese vymazána. Probudili jsme se a zjistili, že naše dovednosti jsou zbytečné." To mi řekli dva úspěšní grafičtí designéři o dopadu umělé inteligence. Starý slib - kreativní pracovníci budou před mechanizací chráněni lépe než ostatní - přes noc implodoval. Pokud mohou výtvarné umělce nahradit stroje, kdo je v bezpečí? píše George Monbiot.

O "spravedlivém přechodu" pro grafiky ani pro ostatní profese, které mají být zničeny, se nemluví. A i když se hodně mluví o tom, jak by se mohlo změnit vzdělávání, málo se dělá pro to, aby byli studenti připraveni na svět, jehož podmínky se tak rychle mění. Nejen v zaměstnání budou mladí lidé konfrontováni s náhlými změnami. Budou také pravděpodobně svědky kaskádovitého rozpadu životního prostředí a kolapsu některých systémů vytvořených člověkem.

 19789

Vloni se ruského občanství zřeklo více jak 4 000 osob

10. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

V roce 2022 se ruského občanství vzdalo 4 306 lidí z Ruské federace. Velká část téměř jistě z důvodů typických pro obyvatele jiných zemí, kteří podniknou takové kroky, jako je sňatek s cizincem nebo dlouhodobý pobyt v jiné zemi.

 20509

Průzkum: Rusové v "blízkém zahraničí" se málokdy cítí cizinci

10. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Průzkum mezi etnickými Rusy v osmi bývalých sovětských republikách zjistil, že tito lidé se v drtivé většině identifikují se zeměmi, kde žijí. Příslušníci starší generace se někdy identifikují se SSSR, ale ani oni se neztotožňují s dnešní Ruskou federací, podle Alexeje Firsova z agentury pro výzkum veřejného mínění Platform.

 20508

V Rusku dramaticky narůstá počet rozvodů

10. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Rozvody, kdysi extrémně vzácné, jsou v celé Ruské federaci stále běžnější, jejich počet jen v letech 2021 až 2022 vzrostl o 6 %. Nejdramatičtější nárůst však byl zaznamenán na Severním Kavkaze, kde se počet rozvodů mezi lety 2020 a 2022 ztrojnásobil.

Rozhovor Britských listů 610. Dokáže psychiatrie v ČR pomoci mladým lidem, kteří jsou po covidu v krizi?

23. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Ta krize je opravdu vážná, avšak jsou psychiatři a psychologové v ČR schopni s tím něco dělat? Psychiatrie je zanedbaná a psychiatři a psychologové se neshodnou, co vlastně dál dělat. Viz nedávná krize v psychiatrické nemocnici v Kroměříži, kde protestovali proti řediteli (který pak odstoupil) tamější odborníci. Napsali petici, která nebyla vyslyšela, a proto pak polovina primářů, většina atestovaných lékařů, někteří kliničtí psychologové a k nim se přidala i většina mladých lékařů podali výpovědi. O této problematice hovoří Jan Čulík s Davidem Ungerem, klinickým psychologem který nyní působí ve Zlíně.

 16525

Planeta se otepluje, světová ekonomika se ochlazuje - skutečná globální recese je ekologická

10. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 


Vlády se zaměřují na klima, když mají jen málo jiných ekonomických starostí. To už nemůže platit


Nejprve to byla pandemie. Pak to byla válka na Ukrajině. Teď to zřejmě bude klimatická krize

V pondělí minulého týdne svět zaznamenal nejteplejší den v historii, ale rekord vydržel jen 24 hodin, než byl překonán ještě žhavějším úterkem. A zatímco se teplota stále zvyšuje, světová ekonomika se nadále ochlazuje, píše Larry Eliott.

Německo je již v recesi a zdá se, že spousta dalších vyspělých zemí - včetně Velké Británie - k ní směřuje. Čínské oživení po uzavření ekonomiky ustalo, americký trh práce se zdá být ochlazen v reakci na vyšší úrokové sazby.

Kombinace slabé aktivity a rostoucího počtu extrémních povětrnostních jevů je znepokojující. Obvykle se tlak na životní prostředí stupňuje během konjunktury, což je důvod, proč došlo k velkému nárůstu podpory zeleného hnutí na počátku 70. let, na konci 80. let a v období bezprostředně před globální finanční krizí v roce 2008.

Pokud, jak se zdá být pravděpodobné, nebude globální oteplování navzdory zpomalení růstu polevovat, je to skutečně znepokojující. Americká ekonomika se možná technicky vyhne pádu do recese, ale skutečnost, že nedávné kanadské lesní požáry vedly k tomu, že se New York dusil v jedovatém oranžovém smogu, vypovídá o tom, že planeta směřuje ke katastrofě. V jistém smyslu je skutečnou recesí ta ekologická krize.

30537

Nejasné linie kulturních válek

7. 7. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Zatímco v jiných zemích střední Evropy se otázka manželství pro všechny stala předmětem žhavých kulturních válek už před několika lety, u nás podobné vášně nevyvolala. Většina obyvatelstva je podle všech průzkumů vlažně pro, což spíš než o pokrokovém smýšlení české populace svědčí o celkové nezainteresovanosti na otázce, kterou nelze instrumentálně propojit s ohrožením české identity.

 20505

Většina Němců je pro vstup Ukrajiny do NATO

10. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Většina Němců je pro to, aby Ukrajina dříve či později vstoupila do NATO. V průzkumu, který provedl institut pro výzkum veřejného mínění YouGov pro německou tiskovou agenturu, je 42 % pro, aby se tak stalo až po skončení ruské agresivní války proti zemi.

Rozhovor Britských listů 608. Jakou roli hraje v ČR antikomunismus?

16. 6. 2023

čas čtení 15 minut



V souvislosti s nedávnou aférou v Pirátské straně, která nesmyslně vyhodila ze svého vedení jednu svou levicovější aktivistku, hovoří Bohumil Kartous s analytikem Matějem Metelcem o roli antikomunismu v české společnosti. Matěj Metelec argumentuje, že antikomunismus v ČR v podstatě skončil jako politická sila letos začátkem roku při volbě nového prezidenta, když byla většina českého národa ochotna zvolit prezidentem bývalé členy KSČ. Avšak přesto hraje určitou negativní roli v české společnosti i nadále.

Přepis rozhovoru:

 20001

"Potřebujeme mnohem víc": Nedostatek palebné síly brzdí postup Ukrajiny na frontové linii v Záporoží

10. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Jak řekl nejvýše postavený ukrajinský generál, každý metr země v protiofenzívě země je vykoupen "krví". Postup ukrajinských vojáků je obzvláště vyčerpávající v jihovýchodní Záporožské oblasti. Gwendoline Debono se hlásí z frontové linie, kde ruské síly nedávají ukrajinským dělostřelcům žádný oddech.

Rozhovor Britských listů 607. Ohrožuje demokracii v ČR komunismus, nebo pravice?

9. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Zdá se, že Česká republika je jaksi posedlá irelevantními hloupostmi. Pirátská strana vyhazuje svou členku ze svého vedení, protože zašla na "špatnou" akci, vládnoucí koalice, jak se zdá, není vůbec tak centristická, jak to vypadalo před posledními všeobecnými volbami, a půjde Česko cestou Maďarska, Polska a Slovenska? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Ondřejem Slačálkem.

 16879

NATO, Čína a summit ve Vilniusu

10. 7. 2023

čas čtení 13 minut

Koncem roku 2019 mohl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg sebevědomě prohlásit, že "není možné, aby se NATO přesunulo do Jihočínského moře, ale musíme se vypořádat se skutečností, že se k nám Čína přibližuje". O tři a půl roku později však aliance NATO pravděpodobně již nemá luxus zůstat mimo indo-pacifický region. Dopad války na Ukrajině je pociťován daleko za břehy evropského kontinentu, což vytváří rostoucí spojení mezi indo-pacifickým a evropským bezpečnostním bojištěm, píšou Garret Martin a James Goldgeier.

 16951

O aroganci televizních celebrit: Další skandál v BBC

10. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Aktualizace:


BBC uvádí, že dopis od právníka zmíněné dívky uvádí, že veškerá tato obvinění  jsou "nesmysl".

BBC oznámila, že právník, který zastupuje mladou dívku, jež je do případu údajně zapletena, označil tvrzení proti nejmenovanému moderátorovi, který byl suspendován, za "nesmysl".

V dopise se uvádí:

Aby se předešlo pochybnostem, mezi našíklientkou a osobností BBC nedošlo k ničemu nevhodnému ani nezákonnému a obvinění uvedená v deníku Sun jsou nesmysl.


***

Známý televizní moderátor z BBC byl suspendován kvůli explicitně sexuálním snímkům nezletilé dívky

Nejmenovaná televizní celebrita, která údajně dala mladé dívce 35 000 liber, které ta utratila za drogový návyk, byla rovněž nahlášena policii
 

Policisté se mají v pondělí sejít s BBC poté, co byl známý televizní moderátor suspendován  kvůli obvinění, že platil mladistvé dívkce za sexuálně explicitní snímky.

BBC se snaží zvládnout rostoucí skandál, že známá celebrita  zaplatila během tří let 35 000 liber mladé dívce, která peníze použila na financování svého návyku na crack.

 20416

Británie všude zavádí třicítku. Není to jediná země, která to dělá

10. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Británie zavádí pro auta rychlostní limit 30 km/h



Po zrušení EET odmítají restaurace v ČR platby kartou. Zjevně je to utajování příjmů a vyhýbání se daním

10. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Velmi silně to postihlo Karlovy Vary během filmového festivalu (JČ)



Petr Pavel zapomněl na Obnosova. Fiala a Lipavský taky

10. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Český prezident Petr Pavel se nedávno vyjádřil, že by Rusové žijící v zahraničí měli být sledováni a upozornil na internaci Japonců v USA za druhé světové války (kontroverzní akci, za niž se pak Američané, včetně prezidenta Ronalda Reagana omluvili).

Petr Pavel ale zapomněl na Borise Obnosova, žijícího v Praze. Petr Fiala vykládá, jak  ČR podporuje Ukrajinu, ale že v Praze žije výrobce ruských raket ostřelujících Ukrajinu, to mu nevadí. (JČ)

Rodina Borise Obnosova, šéfa ruského holdingu Tactical Missile Weapons, který vyrábí rakety, jimiž Rusko ostřeluje Ukrajinu, žije v Praze a vlastní zde nemovitosti v hodnotě přes 7 milionů eur.
 



 19422

Muskovy "ověřené" modré účty na Twitteru brutálně šíří dezinformace o válce na Ukrajině

10. 7. 2023

čas čtení 5 minut

Kenneth Roth, Human Rights Watch: Protože Elon Musk zničil modrou verifikaci Twitteru a proměnil ji ve výdělečnou akci (kdokoliv si nyní může koupit tuto modrou verifikaci), účty s modrou verifikací se staly prvotním zdrojem dezinformací o Ukrajině. A to všechno proto, že Musk nemá dost peněz.

 
Na hlavních platformách sociálních médií se stále šíří nepravdivé a zavádějící příspěvky o konfliktu na Ukrajině.

Některé z nejčastěji sdílených příkladů lze nalézt na Twitteru, kde je zveřejňují předplatitelé s "modrou verifikací," kteří si platí za propagaci svého materiálu mezi ostatními uživateli.

 20501

Tažná síla české ideologické rozplizlosti

7. 7. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Během projednávání novely o manželství stejnopohlavních párů vycenil zoubky jinak zdánlivě neviditelný český konzervativismus. Přes všechnu tu zuřivost, s jakou byl ochoten prskat kolem sebe tautologie o koních a opakovat socialistické poučky o fázích historického materialismu ze základní školy (obzvlášť zajímavé u poslance “křesťana”) je to na první pohled taková čivava: nepříjemný kravál produkovaný křehkým, roztřeseným stvořením, o jehož zdraví máte upřímnou starost. Manifestace českého konzervativismu jsou součástí českého diskursu tak nějak z musu: Pokud v médiích chcete vyvolat dojem, že Českem protéká nějaký živý konzervativní proud, prostě si pozvete paní Trdlicovou Jochovou a necháte ji vzdát se v přímém přenosu volebního práva. Bůh ochraňuj tu dobrou ženu, kdyby náhodou nemohla dávat interview, posledním zástupcem konzervativních žen by zůstal její manžel.

 17380

Jak nám katolická církev dala Husa

8. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Když jsem v posledních dnech přemýšlel a diskutoval o Janu Husovi, uvědomil jsem si, jak je jeho postavení v českých dějinách dokonalým paradoxem. Hus byl středověký katolík, který v oblasti obsahu myšlení nepřišel s ničím novým. Jeho vzdělání bylo scholastické, v tom taky zůstal. Inspiroval se Viklefem, ale rozhodně nebyl tím, kdo by jej skutečně rozvíjel. S ničím novým nepřišel.

 16879

Porážka Ukrajiny by znamenala globální katastrofu. NATO musí konečně zasáhnout a zastavit Rusko

8. 7. 2023

čas čtení 6 minut


NATO tento týden čelí velmi závažné otázce: zda dělá dost pro to, aby Kyjev válku vyhrál - nebo alespoň neprohrál.


Existuje riziko, že pokud současná protiofenzíva nepřinese žádný průlom, dojdou zásoby zbraní, udeří nová zimní energetická krize a podpora západní veřejnosti dále poklesne, bude Zelenskyj donucen k jednání - dokonce k výměně území za mír. Tajná, neformální jednání mezi USA a Ruskem již probíhají. Kdyby Ukrajina již byla členem NATO, jak bylo slíbeno před 15 lety, k tomu všemu by nedošlo.

Přesto Biden i nyní odmítá jít nad rámec posílených, dlouhodobých "bezpečnostních závazků". Rishi Sunak vágně říká, že "právoplatné místo" Ukrajiny je v NATO. Francouzský prezident Emmanuel Macron se jako obvykle snaží mít obojí. Spolehlivě mdlý německý kancléř Olaf Scholz nechce o členství Kyjeva diskutovat, dokud neskončí válka.

Tvrdí, že se chovají zodpovědně. Ale ono to  má ve skutečnosti kořeny v amerických a západoevropských obavách, že by vyprovokovaný Putin mohl zaútočit na Západ.

To je tak lehkovážné uvažování. Ani za střízliva a s větrem v zádech by chybující ruská armáda nedokázala porazit 2. jedenáctku Ukrajiny. Při všech svých hrozbách se Putin obává konfliktu mezi Ruskem a NATO. Pro něj by to byla politická a vojenská sebevražda.

 19422

Komedie pokračuje: Twitter vyhrožuje společnosti Meta žalobou kvůli konkurenční aplikaci Threads

7. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 

V dopise adresovaném generálnímu řediteli Marku Zuckerbergovi právník aplikace vlastněné Elonem Muskem uvedl, že společnost Meta "neoprávněně zpronevěřila obchodní tajemství".

 
Twitter pohrozil společnosti Meta žalobou kvůli její nové aplikaci Threads, kterou Mark Zuckerberg otevřeně označil za konkurenční, a tvrdí, že společnost porušila "práva duševního vlastnictví" Twitteru.

V dopise generálnímu řediteli Marku Zuckerbergovi, který jako první zveřejnil zpravodajský portál Semafor, právník společnosti Twitter uvedl, že společnost "má vážné obavy, že společnost Meta Platforms (Meta) se dopouští systematického, úmyslného a nezákonného zpronevěřování obchodních tajemství a jiného duševního vlastnictví společnosti Twitter".
 

Cesta pustým lesem

8. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



V sobotu odpoledne jsem viděl ještě více než pětadvacet let starý film Ivana Vojnára Cesta pustým lesem (1997) který karlovarský festival uvedl jako součást "návratu k pramenům". Tedy, uznávám dobrou vůli organizátorů, ale poté, co jsem za celý týden festivalu kromě dobrých filmů viděl i spoustu lyrických pokusů bez příběhu, tak bylo obtížně strávit ještě tenhle. Rozhodl jsem se po tomto filmu, že už další film nesnesu. :)
 

Vzhledem k tomu, že je to film z roku 1997, tak musí být zmíněn v mé knižce o postkomunistickém hraném filmu Jací jsme z roku 2007. A je to pravda, psal jsem o tom filmu tehdy toto a nemusím na tom po jeho dnešním zhlédnutí po letech měnit ani čárku. Kupodivu, doboví pražští kritici se mnou souhlasili, viz bibliografie v poznámkách pod čarou. Je návratem k pramenům fotografický lyrismus bez příběhu? 

(Dnešní motto: If  I see another Czech lyrical film without a proper narrative, I shall scream...)


Cesta pustým lesem (1997), režie Ivan Vojnár
Jan Čulík, Jací jsme. Host Brno 2007

Ivan Vojnár natočil vizuálně  lyrický  film, který se podle Andrewa Hortona hodně blíží k poetické tradici ruského filmu než k tradici české nebo západní; podle ruských formalistů je "sujet" (výtvarná stylizace) důležitější než "děj" (zápletka) Horton také poukazuje na spřízněnost režiséra s dílem ruského režiséra Alexandra Sokurova.

Sbohem, Julie

8. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

 

V pátek mě jaksi docela emocionálně napadlo, že je strašná škoda, že většina českých filmů už léta vyráběných je tak infantilních, že - jen s občasnými výjimkami -  Češi nedokážou napsat pořádný příběh, který by vypovídal o situaci v jejich společnosti, utápějí se v takzvaných uměleckých experimentech, nebo je to všechno povrchní materiál -náctiletých. A proč proboha jsou africké filmy a filmy z Blízkého východu tak vynikající? Je to proto, že - jak kdysi říkal tuším Alexander Solženicyn, že máte-li být schopni napsat velký příběh, musíte mít zkušenost útlaku? Ale vždyť ten útlak je i v ČR! Sociální.

 19396

Spojené království nebude dodávat kazetovou munici na Ukrajinu, říká Sunak

8. 7. 2023

čas čtení 4 minuty


Britský premiér vylučuje, že by Británie následovala kontroverzní krok USA, ale říká, že bude naléhat na spojence, aby zvýšili jinou pomoc



Rishi Sunak vyloučil dodávky kazetových bomb na Ukrajinu a uvedl, že Spojené království nebude následovat kontroverzní krok Bidenovy administrativy a místo toho bude tlačit na země, aby zvýšily svou pomoc Kyjevu "jinými způsoby".

Joe Biden v pátek obhajoval podle svých slov "obtížné rozhodnutí" poslat vládě Volodymyra Zelenského široce zakázanou kazetovou munici. Skupiny na ochranu lidských práv Bílý dům kritizovaly a mezi některými demokraty se objevilo znepokojení, přičemž jeden z nich to označil za "zbytečnou a strašnou chybu".

Ruská agrese na Ukrajině: Podle amerického thinktanku Ukrajina dosáhla "takticky významných" úspěchů v Bachmutsku, válka vstoupila do 500. dne

8. 7. 2023

čas čtení 7 minut

 

- Podle Institutu pro studium války se ukrajinská protiofenzíva prosadila v dříve ztracených oblastech; Volodymyr Zelenskyj získal podporu Turecka pro členství v NATO



. Ukrajinské síly dosáhly "takticky významných" úspěchů v Bachmutu, sděluje americký thinktank


Podle amerického thinktanku dosáhly ukrajinské protiofenzívy "takticky významných" zisků v oblasti Bachmut a pokračovaly v operacích v nejméně třech dalších sektorech fronty.

Institue for the Study of War uvedl, že geopolitické záběry ukazují, že ukrajinské síly dosáhly značných úspěchů u vesnic severně a jižně od Bachmutu a znovu získaly kontrolu nad dříve ztracenými pozicemi v oblasti. Vojenští představitelé potvrdili pokračování ofenzivních operací v západním Záporoží a podél hranice mezi Záporožskou a Doněckou oblastí.

Ruské ministerstvo obrany a další ruské zdroje tvrdily, že ukrajinské síly prováděly útočné operace ve směru Kreminna podél charkovsko-luhanské hranice.



 20043

Pozor na pokuty pro automobilisty ve Francii, pokud nemáte nálepku ohledně emisí vašeho auta

8. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Motoristé jedoucí se svým autem do Francie si   budou muset pořídit nálepky, protože ve francouzských městech přibývá nízkoemisních zón.
 

Vydáte-li se letos autem do Francie, musíte mít na autě nálepku pro čistý vzduch - tzv. Crit'Air vignette - pokud plánujete vjet do několika francouzských měst.

Podobně jako ve Velké Británii vznikly  ve Francii zóny čistého ovzduší a zóny s velmi nízkými emisemi, Francouzi  mají nyní nejméně 12 takových zón a stále přibývají další.


Ve Francii musejí mít všechna auta a motorky, které do těchto zón vjíždějí, a to i ta ze zahraničí, nálepku označující emise jejich vozidla. Těm, kteří tak neučiní, hrozí pokuta 68 eur.

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskyj žádá "konkrétní" kroky v otázce nabídky NATO, Ukrajina stupňuje kampaň za členství v NATO

7. 7. 2023

čas čtení 8 minut

 
- Ukrajinský prezident naléhá na NATO, aby vyslalo "jasný signál... že Ukrajina bude v alianci


Zelenskyj chce na summitu příští týden konkrétní kroky ohledně členství v NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vedoucí představitele NATO, aby na summitu, který se uskuteční příští týden, podnikli konkrétní kroky k ukrajinskému členství. Vyjádřil se tak během návštěvy Prahy, kde se mu dostalo podpory od českého prezidenta, který podpořil snahu Kyjeva o vstup do aliance.

Zelenskyj uvedl, že Ukrajina potřebuje mnohem více než obecné prohlášení, že dveře do NATO jsou "otevřené".

    Mluvíme o jasném signálu, o nějakých konkrétních věcech ve směru pozvání. Potřebujeme tuto motivaci. Potřebujeme upřímnost v našich vztazích."

- Ruští propagandisté o problémech ruské armády:


- Ruské bezpečnostní složky tvrdí, že na okupovaném Krymu zadržely muže obviněného ze sabotáže železnic v regionu ve prospěch ukrajinských sil.


Podle agentury TASS byl tento obyvatel Simferopolu vycvičen v Oděse a poté pomocí improvizovaného výbušného zařízení vyhodil do povětří železniční tratě na poloostrově, který Ruská federace v roce 2014 nezákonně zabrala.

 20502

HRW: Zabíjení, které přichází po konfliktu

7. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Foto: Nosná část rakety řady 9M27K Uragan, která byla zřejmě odpálena ze Západu, kde ukrajinské síly kontrolovaly území v době, kdy byla tato oblast v roce 2022 pod ruskou okupací, uvízla v zemi poblíž rodinného domu v obci Hlynske. Každá raketa rozhází kolem sebe 30 malých bomb  9N210 nebo 9N235. © 2022 Human Rights Watch


Píše se rok 2034. Válka, která už dávno skončila, se stále vrací jako noční můra těm, kteří jsou dost staří na to, aby ji zažili, ale pro děti narozené v nadějných letech od té doby už není ani vzpomínkou, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch, ve svém každodenním přehledu.

V noci tvrdě spí a ve dne pobíhají po polích a lesích na okraji vesnice stejně bezstarostně jako děti kdekoli jinde - smějí se, křičí, hrají si na honěnou nebo na schovávanou.

Až do dne, kdy jeden z chlapců něco zahlédne pod keřem. Vypadá to trochu jako plechovka od limonády, možná, pomyslí si, ale z jednoho konce tomu trčí okvětní lístky. Zavolá kamaráda, aby přišel, a šťouchne do předmětu nohou, aby ho otočil.

Objeví se záblesk a ohlušující prasknutí. Stovky malých kovových kuliček vystřelí do všech stran.

Když přijede záchranka, nemůže pro chlapce nic udělat. Co se týče dívky, která šla proti němu, ta přežije, ale čeká ji řada rekonstrukčních operací obličeje po několik let.

 18077

Imperialistický argumentační klam? Rozšiřování NATO a válka na Ukrajině

7. 7. 2023

čas čtení 9 minut

V měsících předcházejících ruské invazi na Ukrajinu se tématu nárůstu počtu evropských členů NATO mezi odborníky na mezinárodní vztahy dostalo obnovené pozornosti. Řada politických realistů kritizovala Západ za to, že nepřijal dostatečná opatření k uklidnění Ruska kvůli údajné politice hluchoty a nerespektování údajného varování týkajícího se pokračujícího rozšiřování vojenské aliance na východ, které vydal Putin ve svém projevu na Mnichovské bezpečnostní konferenci v roce 2007. Podniknuté kroky a prohlášení ruských představitelů od začátku války ale ve skutečnosti dodaly další důvěryhodnost argumentům expertů na Rusko, jako jsou američtí historici Alexander Motyl a Timothy Snyder, kteří tvrdí, že otázka rozšiřování NATO je stěží spojena s jakýmikoli legitimními ruskými bezpečnostními obavami a do značné míry představuje vhodný argumentační klam typu "red herring", který má ospravedlnit jiné cíle (dost pravděpodobně inherentně imperiální povahy), jež mají být válkou dosaženy, píše Philip Dandolov.

31576

S Čudokem za hranice všedních dnů (aneb reportáž psaná na zahrádce)

7. 7. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 7 minut

Už intermezzo bylo působivé. Uprostřed balení v předvečer odjezdu na letiště pár minut foukl silnější vítr. Prý spadlo nějaké dálkové vedení, takže asi 8 hodin nešel proud (zdravím pane Maděro :-). Krom toho se přetrhaly nějaké troleje na trati do Prahy, takže tudy cesta na letiště už nevede. Protože soukromou helikoptéru máme zrovna v servisu, ukecali jsme vstřícného venkovského taxikáře za smluvní cenu.

29549

Neočekávané zisky firem vzrostly na jeden bilion dolarů ročně, zatímco pracující trpí

7. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Ve čtvrtek zveřejněná analýza ukazuje, že 722 největších světových korporací dosáhlo v letech 2021 a 2022 neočekávaných zisků v celkové výši jednoho bilionu dolarů ročně, zatímco lidé na celé planetě se potýkali s nedostatkem peněz na uspokojení základních potřeb v důsledku růstu cen, který firmy využily k tomu, aby si vylepšily své zisky. Humanitární skupiny Oxfam a ActionAid zjistily, že společnosti shrábly 1,09 bilionu dolarů neočekávaných zisků - definovaných jako zisky výrazně převyšující průměr dané korporace - v roce 2021 a 1,1 bilionu dolarů v loňském roce, informuje web commondreams.org.

Mezitím v Absurdistánu 232. Strana PiS se připravuje na volby

6. 7. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Volební kampaň v Polsku se již zjevně rozjela naplno. Pochod opozice ve Varšavě 4. června dopadl dobře. Počet účastníků se odhadoval až na půl milionu (můj známý procházel na konci pochodu, několik kilometrů od cíle, a zatímco tam už politici pronášeli projevy k davům, vzadu se lidé teprve chystali na pochod). Takže se z toho vyklubal obrovský úspěch ledaže věříte vládním médiím, pak to byl naprostý propadák, ale nevím, jak by to nemohli nebagatelizovat, vzhledem k tomu, že se místo tohoto největšího protestu od roku 1989 rozhodli vysílat "Přehlídku vesnických klubů žen v domácnosti").

 


(Vysvětlení viz níže:)

 20497

Krutá pravda o budoucím Rusku

7. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Ruská liberální opozice stále sní o pokojném předání moci. Jenže způsob, jakým došlo k Prigožinovu vzpouře, ukazuje, že takové sny jsou neopodstatněné - a opozice musí uznat, že nadcházející předávání moci bude zřejmě všechno, jen ne pokojné, píše Vladimir Pastuchov.

 20495

Rýže bude kvůli počasí dražší. Možná až o pětinu

7. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Globální ceny rýže, které jsou nyní nejvyšší za 11 let, se dále zvýší poté, co Indie přistoupila ke zvýšení plateb zemědělcům. El Niňo ohrožuje výnosy klíčových producentů a alternativní základní potraviny se stávají dražšími pro chudé Asiaty a Afričany, upozorňuje Rajendra Jadhav.

 20494

Ukrajina nemá šanci na "bleskové" vítězství nad Ruskem

7. 7. 2023

čas čtení 5 minut

Stručně řečeno, argumenty na podporu Ukrajiny jsou silné, zatímco argumenty pro její odříznutí od pomoci jsou natolik logicky nekonzistentní a proteovské, že zavánějí ruskými narativy. Dejte Ukrajině šanci vyhrát – když ne letos, tak nakonec, vyzývá Robert Kelly.

30050

500 nejbohatších lidí světa si v první polovině roku 2023 přišlo na 852 miliard dolarů

7. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

500 nejbohatších lidí planety si v první polovině roku 2023 na svá konta připsalo dohromady 852 miliard dolarů, z velké části díky rekordnímu růstu na americkém akciovém trhu. Podle analýzy Bloomberganalysis si nejbohatší lidé světa za posledních šest měsíců připsali ke svému majetku v průměru 14 milionů dolarů denně, což je "nejlepší pololetí pro miliardáře od druhé poloviny roku 2020, kdy se ekonomika odrazila od propadu vyvolaného pandemii", píše Jake Johnson.

 16879

Summit NATO ve Vilniusu: Lze očekávat obrat v ukrajinském konfliktu?

7. 7. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

V první polovině července se v litevské metropoli Vilniusu uskuteční summit NATO, jehož primárním cílem má být podle slov generálního tajemníka aliance Jense Stoltenberga hlubší integrace Ukrajiny do jejích struktur, jakož i "posílení jejího odstrašujícího a obranného potenciálu". Vrcholná schůzka aliance se uskuteční v době, kdy ukrajinská protiofenziva neprobíhá podle představ západních a ukrajinských vojenských a politických představitelů a kdy se Ukrajina a Ruská federace navzájem obviňují z plánované sabotáže Záporožské jaderné elektrárny. Ačkoli by trvalým posláním všech zainteresovaných aktérů ukrajinské války měla být neutralizace lokálních a globálních rizik a hrozeb vyplývajících z eskalace ukrajinského konfliktu, existuje možnost, že plánované aktivity NATO povedou spíše k intenzivnější militarizaci a zahájení nekonečného válčení na evropském kontinentu.

Psáno pro Nowiny Polskie

„Boj s dezinformacemi není vládní prioritou“

7. 7. 2023

čas čtení 6 minut



 

Dominik Presl byl vybrán na Úřad vlády jako člověk, který se bude podílet na strategii vlády boje s dezinformacemi.

Nyní ve vládním týmu dobrovolně končí a s končícím angažmá napsal, co ho k odchodu vedlo.

Nepřekvapivě, je to fakt, že vláda se rozhodla s dezinformacemi vůbec nebojovat.

Každopádně je to zajímavá sonda do priorit vlády v době nejintenzivnější hybridní války, ale taky i do fungování státu jako organizace.

Tam dochází pan Presl k témuž, co mnoho jiných před ním a jejichž názory už jsem vám taky zprostředkovával – náš stát je zkostnatělý, rigidní a nefunkční, přičemž platí, že jeho tíhu nesou na bedrech hlavně vlastenci a srdcaři v jeho útrobách, zatímco spousta jiných, včetně politických reprezentantů se jen veze a tím se podílí na zakonzervování popisovaného stavu.

Dominik Presl: „Proč jsem odešel“

Karlovy Vary: Bílá obloha z umělé hmoty

7. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 12 minut

Zase něco úplně jiného, Bílá obloha z umělé hmoty režisérů Tibora Bánóckého a Sarolty Szabó je pozoruhodný, animovaný (!!) scifi film s vážným ekologickým varováním, vyrobený v maďarsko-slovensko-litevské produkci za podpory Evropské unie. Pracovaly na něm armády animátorů v Maďarsku, na Slovensku a v Litvě. Pozoruhodně kombinuje počítačovou grafikou pozměněné záběry reálného světa s kreslenou fantazií. Zdá se mi, že pohyby hlavních postav byly rotoskopovány, tedy záběry natočeny v reálu a pak překresleny do animovaného filmu.

 

 

 17380

O Husovi, morálce a Dekameronu

6. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


O co vlastně Husovi šlo v jeho kritice mravního stavu společnosti, ve které žil? Jako mnoha jinými lidem, dokonce ještě dnes, mu splýval apel na morálku s nadějí, že společnost bude lepší. Jenže jevy jako korupce, svatokupectví, nota bene pokrytectví obecně, nelze odstranit takto. Apely na morálku, na to, že musíme začít u sebe, že se máme bát pekla, nikdy nic nezlepšily, naopak staly se samy nástrojem pokrytectví a korupce. 

Ruská agrese na Ukrajině: Čtyři mrtví při raketovém útoku na obytný dům ve Lvově

6. 7. 2023

čas čtení 12 minut

 
Čtyři mrtví a 60 poškozených bytů, říká starosta Lvova


- Počet obětí čtvrtečního raketového úderu na Lvov vzrostl na čtyři, uvedl starosta, zatímco záchranáři pokračují v prohledávání trosek obytného domu a hledají přeživší a oběti, uvedly úřady.

Devět lidí bylo zraněno a záchranáři pokračují v práci na místě, uvedlo v prohlášení ministerstvo vnitra. Raketový úder zničil dvě nejvyšší patra dvou částí budovy, uvedlo.

Regionální guvernér Maksym Kozytskyi zveřejnil třináctisekundové video, na kterém je vidět široký, křivolaký čtyřpatrový obytný dům, jehož části horních pater chybí nebo jsou v troskách.

 



- Americká velvyslankyně na Ukrajině Bridget Brinková označila noční útok na Lvov za "krutý". V příspěvku na sociálních sítích napsala:

    Brink: "Zákeřný ruský raketový útok na Lvov. Opakované útoky Ruska na civilisty jsou naprosto děsivé. Nebudeme tomu přihlížet a budeme nadále posilovat schopnost Ukrajiny bránit se.

Nejméně čtyři lidé byli zabiti a 34 osob zraněno. Záchranné služby sdělují, že zpod trosek vyprostili sedm lidí.

Hlavní cena v Cannes za Anatomii jednoho pádu

6. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut



Tak asi nejzávažnějším a zjevně nejvyhledávanějším středečním filmem v Karlových Varech byl francouzský film Justine Trietové Anatomie jednoho pádu, který letos získal hlavní cenu v Cannes. (Už ho má v distribuci Aerofilm.) Je to dvouapůlhodinový snímek, který vás po celou tuto dobu udrží v napětí, i když, až skoro do závěru tohoto filmu jsem si říkal, že je to sice velmi kompetentní soudní drama, ale proč proboha mu dávat Velkou cenu z Cannes? V posledních minutách filmu jsem svůj názor změnil a už chápu, proč to udělali...

 17380

Dnes by nám věrozvěsti a Hus kázali gay marriage

5. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Často zapomínáme na to, že věrozvěsti i Hus chtěli a přinášeli změnu, nový, lepší svět. Pro nás jsou často ztělesněním minulosti, k níž se máme vracet nebo ji konzervovat. Říkáme si, že oni by takový svět, v němž žijeme, nechtěli, že by si přáli návrat kamsi do námi idealizované minulosti. Jenže abychom si mohli udělat názor na jejich postoje, musíme je srovnávat s jejich vlastní dobou a s tím, co v ní chtěli vlastně dosáhnout.

V Británii jsou potraviny levnější než v ČR

5. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Pozn JČ: V Británii se neplatí a nikdy neplatila za potraviny DPH.



Ruská agrese na Ukrajině: Ruský gubernátor tvrdí, že Kursk a Belgorod jsou z Ukrajiny pod přeshraniční palbou

5. 7. 2023

čas čtení 10 minut


Vjačeslav Gladkov tvrdí, že při útoku u ukrajinských hranic v Belgorodské oblasti byla zraněna jedna žena


"Útok na město Valujky trval více než hodinu," napsal bělgorodský gubernátor Vjačeslav Gladkov v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. Jedna žena utrpěla střepinové zranění hrudníku.

Gladkov uvedl, že ruské obranné síly sestřelily tři vzdušné objekty, včetně jednoho dronu. Dodal, že ukrajinské síly také 12krát vystřelily z raketometů Grad. Při útocích bylo poškozeno nejméně osm soukromých domů.

- Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, uvádí, že v noci byly při raketovém útoku na Družkivku v Doněcké oblasti poškozeny obytné budovy a zdravotnické zařízení.

- V Chersonské oblasti byl vyhlášen letecký poplach. Nejedná se o neobvyklou událost, neboť linie dotyku v oblasti probíhá podél řeky Dněpr, přičemž Ukrajina drží severní část oblasti na pravém břehu a ruské síly okupují jižní část Chersonu na levém břehu. Cherson je jednou z oblastí Ukrajiny, kterou si Ruská federace nárokovala anektovat, přestože území plně nekontroluje.

- Ocelárny Azovstal v Mariupolu dnes:





Český film Přišla v noci se po slibném začátku zvrhl v nepřesvědčivou absurditu

5. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 12 minut



Český film Jana Vejnara a Tomáše Pavlíčka Přišla v noci (2023) je typickým příkladem dramaturgického selháni České televize, v jejíž produkci tento film vznikl.

Film začíná velmi slibně, totiž velmi zábavným rozhovorem postav, nejprve na mejdanu dvou asi pětatřicetiletých dvojic, kdy jeden mluvčí plácne něco netaktního nebo mírně urážlivého a druhé strany se  to dotkne, takže pokračuje v rozhovoru také jemně urážlivými výroky. To pak pokračuje v rodinném bytě jedné této manželské dvojice, dvou hlavních protagonistů Jiřího a Anety, jimž do bytu v noci nenadále vtrhne i s velkým žlutým cestovním kufrem matka Jiřího.


 20490

"Z mého pohledu první fáze ukrajinské ofenzívy selhala"

4. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

V první fázi protiofenzívy se ukrajinská armáda snažila postupovat jako "z učebnice americké armády", říká rakouský vojenský expert Markus Reisner. Ale Rusové byli příliš dobře připraveni. Nyní ukrajinské ozbrojené síly zkusily novou taktiku – a s úspěchem. 

 20418

Francie: Sbírka pro policistu, který zabil francouzského teenagera, vynesla 1 milion eur

4. 7. 2023

čas čtení 4 minuty


Levicoví politici sbírku založenou krajně pravicovým aktivistou kritizovali, ale GoFundMe ji odmítla stáhnout.
 

Kvůli sbírce pro rodinu francouzského policisty, který je vyšetřován kvůli zastřelení sedmnáctiletého mladíka, se rozhořel spor, který přesáhl 1 milion eur.

Podobná sbírka na pomoc rodině oběti Nahela M., který byl před týdnem zabit v Nanterre u Paříže poté, co ho zastavili dva policisté na motocyklu, vybrala jen necelých 200 000 eur.

15702