Rusko: Aktivisté v Jakutsku prosazují přechod k latinské abecedě

7. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
S cílem posílit národní identitu aktivisté v Saše (Jakutsku) podporují použití latinského písma vyvinutého v době ruské revoluce. Mělo by nahradit abecedu založenou na azbuce, která se používala dříve, než byla v roce 1939 opět nahrazena azbukou.

Na rozdíl od mnoha jiných národností mluvčí v Saše používali azbuku jen proto, aby se jí postupně zbavili - a jsou nyní se snaží získat zpět latinku, kterou jim vzali. Zatím tyto se propagace této změny setkala s lhostejností oficiálních míst nebo s nepřátelstvím, ale říkají, že dělají pokroky mezi sebou - a tím pod rozlišovací schopností vlády.

Aktivisté přiznávají, že v propagaci nedosáhli významného pokroku, i když došlo k jednomu zásadnímu průlomu: Ústav matematiky a informačních věd na severovýchodě vyvinul klávesnici pro operační systém Windows.

V reakci na ruské akce na Ukrajině stále více lidí v Saše vypustili jména a příjmení vnucované jim ruskými úřady, a místo toho používají národní křestní jména a příjmení odvozená z historie Sachy a z geografie.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3627

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2023