Průzkum: Rusové v "blízkém zahraničí" se málokdy cítí cizinci

10. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Průzkum mezi etnickými Rusy v osmi bývalých sovětských republikách zjistil, že tito lidé se v drtivé většině identifikují se zeměmi, kde žijí. Příslušníci starší generace se někdy identifikují se SSSR, ale ani oni se neztotožňují s dnešní Ruskou federací, podle Alexeje Firsova z agentury pro výzkum veřejného mínění Platform.

Téměř dvě třetiny z 1 350 dotázaných uvedly, že jsou hrdí na země, kde nyní žijí a vnímají ruský jazyk pouze jako spojení s širším světem, spíše než jako základ identity.

Podle Firsova existují dva trendy, které snižují počty těch, kdo se v zahraničí identifikují jako Rusové: Tendence mladých lidí změnit svou identitu směrem k té založené spíše na občanství než na etnickém původu - a pak skutečnost, že počet etnických Rusů v poměru k místním národnostem klesá kvůli nižší porodnosti.

Tyto trendy podkopávají jak vyjádření, tak politiku Vladimira Putina, který zjevně věří, že jazyk definuje identitu a že rusky mluvící jsou Rusové, kteří se nevyhnutelně identifikují s Ruskou federací.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3332

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2023