500 nejbohatších lidí světa si v první polovině roku 2023 přišlo na 852 miliard dolarů

7. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

500 nejbohatších lidí planety si v první polovině roku 2023 na svá konta připsalo dohromady 852 miliard dolarů, z velké části díky rekordnímu růstu na americkém akciovém trhu. Podle analýzy Bloomberganalysis si nejbohatší lidé světa za posledních šest měsíců připsali ke svému majetku v průměru 14 milionů dolarů denně, což je "nejlepší pololetí pro miliardáře od druhé poloviny roku 2020, kdy se ekonomika odrazila od propadu vyvolaného pandemii", píše Jake Johnson.

Největší nárůst čistého jmění ze všech světových miliardářů zaznamenal generální ředitel společnosti Tesla a majitel Twitteru Elon Musk, který si v prvním pololetí přišel na téměř 97 miliard dolarů. Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg zaznamenal nárůst svého majetku o téměř 59 miliard dolarů, což je druhý největší přírůstek ze všech miliardářů.

"Mohou si dovolit platit svůj spravedlivý podíl na daních," uvedli ve středu v reakci na analýzu agentury Bloomberg Američané za daňovou spravedlnost

V USA se kapitálové zisky zdaňují až po jejich realizaci, například při prodeji akcií. To je způsob, jakým Musk a další mega miliardáři disponují obrovským majetkem, ale malými daňovými účty, jak loni podrobně popsala agentura ProPublica.

"S výjimkou jednoho roku Muskovy daňové účty nijak neodrážejí jmění, kterým disponuje," poznamenal investigativní server. "V roce 2015 zaplatil na federální dani z příjmu 68 000 dolarů. V roce 2017 to bylo 65 000 dolarů a v roce 2018 nezaplatil žádnou federální daň z příjmu. V letech 2014 až 2018 měl skutečnou daňovou sazbu 3,27 %."

Americký prezident Joe Biden ve svém návrhu rozpočtu na fiskální rok 2024 vyzval k zavedení daně z nerealizovaných zisků ultrabohatých - s touto myšlenkou již dříve přišel senátor Ron Wyden. Toto opatření však pravděpodobně neprojde Sněmovnou reprezentantů ovládanou republikány, která se v současné době snaží snížit daně nejbohatším Američanům.

Již tak mizivé vyhlídky na schválení daně z bohatství v blízké budoucnosti se mohou brzy ještě zhoršit.

 

Celý text v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
4886

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2023