Ruské střely zničily polovinu ukrajinské elektrické rozvodné sítě

23. 11. 2022

čas čtení 3 minuty
Tento týden se na velké části Ukrajiny snesl první letošní sníh, který předznamenával měsíce krutě chladného počasí. Jak teploty stále klesají, trvalá ruská kampaň raketových a dronových útoků proti ukrajinské energetické síti si vybrala svou daň, což podnítilo časté výpadky proudu po celé zemi a také opakovanou ztrátu připojení k internetu. Ruské útoky také odřízly miliony Ukrajinců od tekoucí vody a tepla, upozorňuje Nolan Peterson.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v pátek novinářům řekl, že ruské údery zatím zničily asi polovinu ukrajinské národní energetické sítě, což představuje před zimou ponurý milník. Ukrajinským dělníkům se podařilo napravit škody dostatečně rychle, aby zabránili úplnému kolapsu energetické sítě, ale možnosti se podle úředníků zužují a pokud ruské útoky brzy neustoupí, situace se může ještě zhoršit.

Asi deset milionů Ukrajinců po celostátních útocích ruských raket ve čtvrtek 17. listopadu přišlo o elektřinu. Následující den byla elektřina obnovena pro téměř 100 % populace, uvedl Oleksandr Charčenko, ředitel Výzkumného centra energetického průmyslu. I přesto mnoho obyvatel Kyjiva hlásilo v pátek 18. listopadu trvající výpadky elektřiny.

Od 10. října, kdy rakety s plochou dráhou letu zasáhly střed Kyjiva v zahajovací salvě eskalované kampaně na dálku, způsobily ruské rakety ukrajinské národní energetické síti větší škody, než během předchozích osmi měsíců plné války.

Mezinárodní partneři zatím přislíbili přibližně 200 milionů dolarů na opravu ukrajinské energetické infrastruktury, řekl Charčenko.

Se svými invazními silami, které ustupují na více frontách, se Moskva uchýlila ke kampani úderů na dlouhé vzdálenosti, zejména za použití řízených střel a íránských explodujících dronů, které měly destabilizovat ukrajinskou ekonomiku a podkopat civilní morálku. Poslední hromadný útok z 15. listopadu zahrnoval zhruba 100 raket namířených proti energetické infrastruktuře po celé Ukrajině.

Výpadky elektřiny se staly novou součástí každodenní rutiny Ukrajinců. Mnoho restaurací v hlavním městě Kyjivě nabízí dvě menu – jedno pro zapnuté napájení a druhé pro stolování během výpadku proudu. Mnoho dalších podniků muselo kvůli plánovaným odstávkám přeplánovat své úřední hodiny. Vzhledem k tomu, že problémy s připojením k internetu jsou stále častější, práce na dálku se stala zdrojem bolestí hlavy.

Kromě nepříjemností udržuje lidi ve stresu nekonečná hrozba raketových a dronových útoků. Většina civilistů se tomuto nebezpečí přizpůsobila a obvykle žije svým normálním životem – ale také s hroznou realitou, že smrtelné nebezpečí se může objevit z nebe prakticky kdykoli.

Nahromaděná válečná devastace se projevila i jinak. Například asi 30 % ukrajinského státního území je nyní zaminováno – což je oblast odpovídající zhruba dvojnásobku rozlohy Rakouska.

"Rozloha a objemy minování na území Ukrajiny se ve srovnání s předválečným obdobím zvýšily desetkrát," řekl v televizním rozhovoru Serhij Kruk, šéf Státní pohotovostní služby Ukrajiny.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4186

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2022