Kde je Bolsonaro? Stále čeká na převrat?

12. 11. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

Od 31. října, kdy Lula vyhrál brazilské prezidentské volby, byl křesťanský fundamentalistický autokratický prezident Jair Bolsonaro viděn na veřejnosti celkem 14 minut. Nikdy nepřiznal, že volby prohrál. Statisíce Bolsonarových příznivců způsobují blokády silnic a dnem i nocí táboří před většinou vojenských velitelství v zemi a doslova se modlí, aby podpořili puč a zabránili Lulovi převzít moc 1. ledna 2023. Bolsonaro se skrývá ve svém paláci a prý čeká, až se demonstrace rozšíří, aby měla armáda důvod zavést výjimečný stav a pozastavit Lulovu inauguraci.


Naposledy jsme Bolsonara viděli ve velmi improvizovaném krátkém videu, v němž neochotně žádal lidi, aby protestovali, ale neblokovali silnice, aby nezpůsobili problémy ostatním obyvatelům. K natočení tohoto videa byl dotlačen poté, co týden trvající blokády způsobovaly vážné ekonomické škody mnoha jeho spojencům ze zemědělského a obchodního sektoru. Kvůli zablokovaným silnicím nebyli schopni dodávat své produkty.

Bolsonaro má však jen málo spojenců. Téměř všechny politické strany a politici přešli na Lulovu stranu. Dokonce i jeho vlastní strana s Lulou otevřeně flirtovala, ale po výhrůžkách ze strany Bolsonara se rozhodla prohlásit, že zůstane v opozici, ale přidala záludnost "vůči jakýmkoli komunistickým činům nové vlády". Co se týče těch nekomunistických... Členové Bolsonarovy strany si mohou svobodně vybrat, zda budou hlasovat s Lulovou vládou, nebo ne. Kromě pár desítek bláznivých nově zvolených poslanců, kteří jsou zarytými a loajálními "bolsomínions", je krajně pravicový populista a bývalý armádní kapitán v paradoxní situaci, kdy má sice velkou podporu lidu, ale jeho politická moc se v posledních dnech povážlivě zhoršila.

Rozehrává se v Brazílii soudní telenovela, v níž se předseda Nejvyššího soudu Alexandre de Moraes snaží donutit policii, aby protestující dostala ze silnic a armádního velitelství, ukládá drahé pokuty a dokonce prosazuje soudní proces, který má posoudit, zda se policejní šéfové nedopouštějí vlastizrady, když ignorují příkaz Nejvyššího soudu k evakuaci protestujících. Zatím panuje détente, kdy policie a armáda proti protestujícím prostě nezasahuje a často je na záběrech vidět, jak se k nim přidává. Tato síla, která pochází z armádních a policejních složek, spolu s většinou střední třídy dává Bolsonarovi naději, že se mu podaří vykvasit dostatečně velkou krizi, aby se udržel u moci.

Na druhé straně barikády má Bolsonaro celý establishment - politický svět, média, Spojené státy, soudní systém -, který se chová tak, aby byl Lula považován za příštího prezidenta. 

Skutečnost, že byl Lula pozván na konferenci o životním prostředí COP27 v Šarm-al-Šejku, Bolsonara rozzuřila. Jeho oficiální vyslanci se dočkali zrušení všech plánovaných schůzek. Jeli tam  s popírací politikou, připraveni prohlásit, že Amazonie není plícemi světa, ale územím bohatým na nerostné suroviny a bohatství, které je třeba prozkoumat. Chtěl, aby jeho zástupci řekli, že Evropa své pralesy zničila už dávno, a proto nemá právo žádat po Brazílii, aby nedělala totéž. Tento druh dětinské argumentace, který je tak běžný pro krajní pravici, nenašel jeviště, protože Lula a jeho tým, jehož součástí je Marina Silva, bývalá prezidentská kandidátka a ministryně životního prostředí, která je jednou z nejuznávanějších autorit ohledně Amazonie, se postarali o to, aby červený koberec akce byl zcela věnován jemu. Jeho pondělní nebo úterní vystoupení se velmi očekává. Prohlásí, že Brazílie nyní staví životní prostředí do popředí a že svět je zván, aby se připojil   a pomohl zachránit deštný prales.

Mezitím celá Bolsonarova rodina požádala o italské občanství. Jeho tři nejstarší synové byli viděni, jak společně vstupují na ambasádu, a v jejich prohlášení se uvádí, že jejich záměrem pro získání italského pasu není utéct z Brazílie nyní, ale pro případ, že by Lula proměnil zemi v novou Venezuelu. 


1
Vytisknout
5822

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2022