"Vzdát se nepřipadá v úvahu": Velitel Azovského praporu žádá o pomoc jak se dostat z Mariupolu

8. 5. 2022

čas čtení 4 minuty
 

Dva tisíce ukrajinských vojáků jsou po evakuaci civilistů  uvězněny uvnitř oceláren


Příslušníci ukrajinského praporu Azov, kteří uvízli v ocelárně Azovstal v Mariupolu, prohlásili, že se obávají, že budou zabiti, pokud je zajmou ruské jednotku, a prosili ukrajinské úřady, aby pomohly zorganizovat jejich odchod z oceláren

V rozhovoru pro média z nitra obléhaných oceláren velitel a poručík z Azova, kteří vypadali pohuble a bledě, uvedli, že bránili město pro obyvatele Ukrajiny a celý  svět a potřebují třetí stranu, která by vyjednala jejich odchod, ať už po souši nebo po moři.

V závodě je údajně 2000 vojáků, z nichž 700 je zraněno.

 
Poručík Ilja Samojlenko uvedl, že bude bojovat dál, a prohlásil, že jeho spolubojovníci chápou, že v případě zajetí budou zabiti a že kapitulace by byla "darem" nepříteli.

"Jsme svědky ruských zločinů," řekl Samojlenko. "Kapitulace nepřichází v úvahu, protože Rusko nemá zájem o naše životy."
 

Podle velitele Azovského praporu Denise Prokopenka byli všichni civilisté, kteří se nacházeli uvnitř elektrárny, evakuováni.
 

"Potřebujeme řádnou příležitost k evakuaci," řekl Svjatoslav Palamar, zástupce velitele pluku Azov. "Další věc, která bolí, je, že politici řekli: pokračujte (v boji), zatímco my evakuujeme civilisty. Ale my tu  bráníme lidi."

Kritizovali ukrajinskou vládu za to, že v posledních týdnech oslavovala evakuaci několika desítek civilistů, zatímco Ukrajinu za posledních osm let nepřipravila na to, co podle nich bylo nevyhnutelnou válkou s Ruskem.

"Vláda dovolila, aby tu zemřelo 25 000 lidí," řekl Samojlenko, když mluvil o počtu civilistů v Mariupolu, kteří podle jeho odhadů zemřeli.

Azovské jednotky tvrdí, že jsou více než 100 km od nejbližších ukrajinských sil a bez pomoci ukrajinských úřadů se nemohou dostat do bezpečí.

Prapor Azov byl ústředním bodem ruského zdůvodnění invaze na Ukrajinu. Rusko tvrdí, že jeho příslušníci jsou neonacisté, kteří jsou zodpovědní za "nacifikaci" Ukrajiny.

Bojovníci  z Azova uvádějí, že jeho členové zastávají různé politické názory. Azov vznikl jako dobrovolnický prapor v roce 2014 za účelem boje proti Ruskem podporovaným silám a někteří jeho velitelé jsou známí tím, že zastávají krajně pravicové názory. Od roku 2015 je však Azovský prapor součástí ukrajinské armády a krajně pravicoví bojovníci čítají v něm jen asi jedno procento.

Samojlenko řekl, že cítí podporu slovy, ale požádal o letecké útoky na ruské pozice a kritizoval ukrajinské úřady, že nebrání jižní regiony Ukrajiny.

"Děláme svou práci a děláme ji dobře. Někteří politici svou práci nedělají dobře," řekl Samojlenko, který také uvedl, že Azov od 24. února do 25. dubna zabil 2 500 ruských vojáků.

Podle Samojlenka je slabá reakce světa na ruskou agresi v roce 2014 jedním z důvodů, proč k této invazi došlo. Řekl, že západní země měly pochopit, že cenou za prosperitu v Evropě bylo 15 000 ukrajinských životů za posledních osm let, přičemž hovořil o válce v letech 2014-22, kdy podle něj Západ odmítl praporu pomoci.


Samojlenko také kritizoval ukrajinskou vládu za jednání s Ruskem a označil Rusy za "barbary". Řekl, že cílem Azovu je eliminovat nepřátelskou hrozbu pacifikací Ruska a že nebojují jen za Ukrajinu, ale za celý svobodný svět.

Samojlenko odmítl sdělit, kolik vojáků v závodě zůstalo, nebo hovořit o jejich zásobování s tím, že jde o utajované operační informace. Bojovníci tvrdí, že morálka je stále vysoká, přestože jsou pod téměř neustálým ostřelováním.

"Jsme vděční za podporu ze světa a to nám může pomoci," řekl Samoilenko "Lidé vědí, co jsme zač."

1
Vytisknout
4753

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2022