Válka na Ukrajině: Zprávy o "krvavých bojích" v ocelárnách Azovstal; 600 mrtvých při bombardování divadla v Mariupolu

5. 5. 2022

čas čtení 18 minut


- Rusko cvičí údery raketami s jadernými hlavicemi, sděluje ruské ministerstvo obrany

Rusko uvedlo, že jeho síly ve středu cvičily simulované raketové údery s jadernými zbraněmi v západní enklávě Kaliningradu, která se nachází mezi Polskem a Litvou podél pobřeží Baltského moře.

Rusko cvičilo simulované "elektronické odpaly" mobilních balistických raketových systémů Iskander s jadernými zbraněmi, uvedlo ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

Ruské síly cvičily jednotlivé i vícenásobné údery na cíle imitující odpalovací zařízení raketových systémů, letiště, chráněnou infrastrukturu, vojenské vybavení a velitelská stanoviště falešného nepřítele, citovala z prohlášení agentura AFP.

Po provedení "elektronických" odpalů provedli vojáci manévr na změnu polohy, aby se vyhnuli "případnému odvetnému úderu", dodalo ministerstvo obrany. Cvičení se údajně zúčastnilo více než 100 vojáků.

Rusko uvedlo jaderné síly do stavu zvýšené pohotovosti krátce po invazi na Ukrajinu 24. února a ruský prezident Vladimir Putin naznačil nasazení taktických jaderných zbraní a varoval před "bleskovou" odvetou, pokud Západ přímo zasáhne do konfliktu na Ukrajině.
 


- Podle vyšetřování agentury Associated Press zahynulo při březnovém ruském bombardování divadla ve zdevastovaném ukrajinském městě Mariupol až 600 lidí. Na základě výpovědí téměř dvou desítek přeživších, záchranářů a lidí důvěrně obeznámených s divadlem nalezla agentura AP důkazy, že útok byl ve skutečnosti dvakrát smrtelnější, než se odhadovalo.

- Podle šéfa kyjevské regionální policie Andrije Nebytova byla v uplynulých 24 hodinách v Kyjevské oblasti nalezena těla dalších 20 civilistů. Nejnovější nálezy, nalezené ve městě Boroďanka a okolních vesnicích, zvyšují celkový počet dosud nalezených civilních těl v regionu na 1235.

-  Evropská unie navrhuje v rámci šestého balíku sankcí zakázat veškerý dovoz ruské ropy. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že Putin musí zaplatit "vysokou cenu za svou brutální agresi" na Ukrajině. Maďarský ministr mezinárodních vztahů Zoltán Kovács uvedl, že jeho země bude návrh EU vetovat.

- Ukrajinské síly se zapojily do "krvavých bojů" v ocelárnách Azovstal


Uvnitř oceláren Azovstal v Mariupolu svádějí ukrajinské síly "těžké krvavé boje" s ruskými jednotkami, informuje agentura Reuters.

"Jsem hrdý na své vojáky, kteří vyvíjejí nadlidské úsilí, aby zvládli tlak nepřítele... situace je nesmírně obtížná," uvedl ve videozprávě na Telegramu velitel pluku Azov Denis Prokopenko.

Ruské síly vstoupily na území mariupolských oceláren Azovstal ve středu, uvedl ukrajinský představitel. Video z účtu podporovaného Ruskem údajně ukazuje letecké údery zasahující továrnu, zatímco civilisté hledají uvnitř úkryt, ale není zcela jasné, kdy k úderům došlo.

 
- Sir Andrew Wood, bývalý britský velvyslanec v Rusku a Moldavsku, poskytl rozhovor televizi Sky News ve Spojeném království. Na otázku týkající se vyhlídky na velký posun ve válce nebo ruské taktiky s blížícím se svátkem Dne vítězství 9. května odpověděl:

"Mysleli si, že [Putin] válku vyhraje už dávno předtím. Ve skutečnosti těžce prohrává. A myslím, že si musíme uvědomit, že válku nemůže vyhrát ve smyslu dosažení rozhodnutého výsledku. Nikdo na Ukrajině mu nezapomene, co udělal, co udělaly jeho síly a jakým způsobem to udělaly. To samo o sobě znamená porážku."

K vyhlídkám na mírové rozhovory Wood uvedl: "V současné době je situace v Ukrajině velmi složitá: Nemyslím si, že by mohlo dojít ke skutečnému dialogu, dokud nebudou jasné výsledky ve východní oblasti. Pokud bude Rusko nadále ztrácet vojáky takovým tempem, jakým ztrácí, pak by se mohlo jednat v podstatě o ústupu Ruska. Pokud [Putin] zvítězí ve smyslu, že povraždí více Ukrajinců, stále to není vítězství, protože to není trvalé řešení."

Řekl, že dosavadní podpora, kterou Británie poskytla Ukrajině, je "pevná a účinná" a zvýšila ppověst Británie ve východní části EU. Možnost vstupu Švédska a Finska do NATO označil za "radikální změnu" v Evropě.

- Spojené státy poskytly zpravodajské informace, které pomohly ukrajinským silám zabít mnoho ruských generálů, kteří padli ve válce na Ukrajin
ě, uvedl deník New York Times s odvoláním na vysoké americké představitele.

Pomoc při zaměřování je součástí utajovaného úsilí Bidenovy administrativy poskytovat Ukrajině zpravodajské informace o bojišti v reálném čase, uvedl deník.

Washington údajně poskytl Ukrajině podrobnosti o očekávaných pohybech ruských vojsk a umístění a další podrobnosti o ruském mobilním vojenském velitelství a Ukrajina tuto pomoc zkombinovala s vlastními zpravodajskými informacemi a provedla dělostřelecké údery a další útoky, při nichž byli zabiti ruští důstojníci.

Zpravodajské informace zahrnují také předpokládané pohyby ruských vojsk získané z nedávných amerických hodnocení tajného bojového plánu Moskvy pro boje v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny, uvedli představitelé.

Podle deníku New York Times ukrajinští představitelé uvedli, že na bojišti zabili asi 12 ruských generálů. Činitelé odmítli upřesnit, kolik generálů bylo zabito v důsledku americké pomoci, dodaly noviny.

 
- Británie poskytne 45 milionů liber na pomoc zranitelným na Ukrajině a na jejích hranicích

Peníze půjdou agenturám OSN a charitativním organizacím, které poskytují životně důležitou pomoc a podporují oběti sexuálního násilí ve válkou zmítané zemi.

Organizace poskytující pomoc v Moldavsku a dalších sousedních zemích obdrží 10 milionů na ochranu osob prchajících před válkou,   5 milionů dostane Mezinárodní federace Červeného kříže na Ukrajině.

- Ruské síly vedou intenzivní boje v jižní oblasti Chersonu a snaží se vytvořit pozemní most mezi Krymským poloostrovem a východním Donbasem.

Těžké boje však pokračují v Mariupolu, kde ruští okupanti zaměřují své úsilí na blokování a snahu zničit ukrajinské jednotky umístěné v oblasti ocelárny Azovstal, dodali úředníci.

Za podpory letadel nepřítel obnovil ofenzívu s cílem převzít kontrolu nad závodem, pokračovala zpráva.

- Rusko rovněž "provokuje napětí" v moldavském Podněstří,sděluje  Ukrajina.
 
- Joe Biden uvedl, že tento týden bude s ostatními vedoucími představiteli skupiny G7 hovořit o případných dalších sankcích proti Rusku. Jeho ministryně financí Janet Yellenová uvedla, že USA o tom neustále diskutují se svými partnery.

- Švédsko obdrželo od USA ujištění, že se mu dostane podpory po dobu, kdy bude 30 zemí aliance zpracovávat případnou žádost o vstup do NATO, uvedla ve Washingtonu švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová.


- Rusko uvedlo, že od čtvrtka zavede na tři dny příměří, aby umožnilo další evakuaci civilistů z elektrárny Azovstal v obléhaném městě Mariupo
l.

"Ruské ozbrojené síly otevřou od 8 do 18 hodin (moskevského času) ve dnech 5., 6. a 7. května humanitární koridor z území metalurgického závodu Azovstal pro evakuaci civilistů," uvedlo ve středu ministerstvo obrany.

"Během tohoto období ruské ozbrojené síly a formace Doněcké lidové republiky jednostranně ukončí jakékoli nepřátelské akce," dodalo ministerstvo.

Ukrajina však tvrdí, že Rusko obnovilo ofenzívu na Mariupol s cílem převzít kontrolu nad závodem, a uvádí, že těžké boje pokračují.

Ukrajinské síly dříve uvedly, že svádějí "těžké krvavé boje" proti ruským jednotkám uvnitř ocelárny Azovstal.

"Jsem hrdý na své vojáky, kteří vyvíjejí nadlidské úsilí, aby zvládli tlak nepřítele ... situace je nesmírně obtížná," uvedl Denis Prokopenko, velitel pluku Azov, ve videozprávě zveřejněné na Telegramu.

Ruské síly vstoupily na území mariupolských oceláren Azovstal ve středu, uvedl ukrajinský představitel. Video z účtu podporovaného Ruskem údajně ukazuje letecké údery zasahující továrnu, zatímco civilisté hledají uvnitř úkryt, ale není zcela jasné, kdy k úderům došlo.

- Z Mariupolu uprchlo dalších 344 lidí, Zelenskij požádal OSN o pomoc


V rámci druhé evakuační operace bylo z obléhaného města Mariupol zachráněno dalších 344 lidí, potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém posledním národním projevu.

    Dnes byla dokončena druhá etapa naší evakuační operace z Mariupolu. Bylo zachráněno 344 lidí - z města a jeho předměstí. Tolik lidí dnes odjelo do Záporoží...

"Všichni dostávají potřebnou pomoc. Všem se dostane od našeho státu té nejpečlivější péče."

Zelenskij uvedl, že jednání o záchraně lidí uvězněných v ocelárnách Azovstal pokračují. "Jsou tam stále ještě civilisté. Ženy, děti," dodal.

"Abychom je zachránili, musíme pokračovat v příměří. Ukrajinská strana je připravena ji poskytnout. Jen vyzdvihnout lidi z těch sklepů, z těch podzemních krytů, vyžaduje čas. V současných podmínkách nemůžeme použít speciální techniku na odklízení trosek. Vše se dělá ručně."

Zelenskij také požádal generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese o pomoc při evakuaci lidí, kteří jsou stále uvězněni v elektrárně.

"Životy lidí, kteří tam zůstali, jsou v ohrožení. Všichni jsou pro nás důležití. Žádáme o pomoc při jejich záchraně," řekl.

- Ruské síly ve středu nacvičovaly na přehlídku ke Dni vítězství, která se má konat 9. května v Moskvě,  Kreml popírá, že by se chystal vyhlásit na Ukrajině totální válku.

- Rusko odmítlo spekulace, že v nadcházejících dnech vyhlásí totální válku na Ukrajině, jako "nesmysl" v souvislosti se spekulacemi západních představitelů, že by prezident Vladimir Putin mohl využít přehlídku vítězství 9. května k oznámení eskalace vojenských akcí. Mnoho komentátorů to ironicky považuje za potvrzení vyhlášení totální války, vzhledem k tomu, jak dlouho Rusko lhalo, že žádnou invazi na Ukrajinu neprovede.

- Ukrajina znovu získala kontrolu nad osadami u Chersonu, sděluje armáda


Ukrajina znovu získala kontrolu nad několika osadami v okolí Mykolajivu a Chersonu na jihu země, uvedli vojenští představitelé.

Díky úspěšným akcím ukrajinských obránců ruské síly "ztratily kontrolu nad několika osadami na hranicích Mykolajivské a Chersonské oblasti", uvádí se v nejnovější zpravodajské zprávě ukrajinského generálního štábu ozbrojených sil.

Ruské síly sváděly těžké boje v jižní Chersonské oblasti a snažily se vytvořit pozemní most mezi

- Zelenskij: "Náš den osvobození se blíží

Ukrajinský prezident ve středečním projevu v Dánsku, v den výročí osvobození země od nacistické okupace za druhé světové války, prohlásil, že věří, že se Ukrajina navzdory válce s Ruskem opět dočká míru.

"Ruský stát není připraven zastavit válku. Sní o obsazení Ukrajiny a dalších evropských zemí. Stále sní o tom, že svoboda Evropy zmizí. Jejich sny se však nesplní. Splní se sen o míru," řekl podle CNN, "stejně jako se to stalo před 77 lety."

Zelensiyj, jehož výroky byly vysílány na náměstích, varoval, že to, co se stane na Ukrajině, bude mít důležité důsledky pro celou Evropu. Vyzval lidi, aby pamatovali na 220 ukrajinských dětí zabitých ve válce, a že "Evropa je schopna učinit přítrž tomuto prodlužování".

"Právě na Ukrajině se nyní rozhoduje o budoucnosti našeho kontinentu. Zda budeme mít mír nejen my, ale i naši sousedé," řekl a dodal: "Nikdo nedokáže říci, kolik dní ještě bude tato válka trvat. Věřím však, že se blíží den našeho osvobození."

- Devadesát procent houfnicových dálkových zbraní, které byly Ukrajině přislíbeny z USA, bylo dodáno, uvedl vysoký americký činitel  prostřednictvím CNN.



- Podle UkraineWorld byla v Brovary  ruská raketa sestřelena ukrajinskou protivzdušnou obranou a její zbytky dopadly na pole mezi vesnicemi.




- Francouzský prezident Emmanuel Macron a indický premiér Naréndra Módí měli ve středu "pracovní večeři", neboť Macron doufá, že se mu podaří Dillí od Ruska odklonit kvůli invazi na Ukrajinu.


Macron měl "zdůrazňovat důsledky války pro mezinárodní pořádek daleko za hranicemi Evropské unie, včetně Asie", uvedl před jednáním jeho úřad.

Francie chce "pomoci Indům diverzifikovat dodávky" ruských zbraní a energií, dodali úředníci.

 Cílem "není nechat Indy bez východiska, ale nabídnout jim řešení", uvedli.

Po pondělním setkání s německým kancléřem Olafem Scholzem v Berlíně v rámci evropského turné Módí novinářům řekl, že "v této válce nebude vítězů a všichni prohrají".

Indie se dosud vyhýbala odsouzení ruské invaze nebo hlasování o vyslovení nedůvěry Moskvě v OSN.

Elysejský palác uvedl, že Macron má s Módím, který od roku 2017 navštívil Francii třikrát, "mimořádně vřelý vztah".

Francie má s Indií "důvěrné vztahy", dodali činitelé, a doufá, že se jí podaří vybudovat "strategické partnerství" obou zemí v Indopacifiku.

Zajištění místa Francie v regionu je obzvláště důležité poté, co Británie, Spojené státy a Austrálie loni uzavřely bezpečnostní pakt AUKUS - a cestou se zbavily lukrativní francouzské zakázky na dodávky nové generace ponorek pro Canberru.

Indie nakoupila desítky francouzských stíhaček Rafale a šest ponorek a spolupracuje s Paříží na civilních jaderných projektech.

Francouzský státní energetický gigant EDF chce postavit šest reaktorů EPR nové generace v Džajtapuru na západním pobřeží Indie.

Elysejský palác uvedl, že usilovně tlačí na podepsání této dohody, což zapadá do Macronova slibu před jeho znovuzvolením minulý měsíc, že obnoví francouzský jaderný průmysl a nahradí flotilu stárnoucích elektráren.

- Ve většině ukrajinských regionů byl vyhlášen letecký poplach.

Nové video z účtu podporovaného Ruskem údajně ukazuje nálety na ocelárnu Azovstal v obléhaném městě Mariupol, kde se ukrývají civilisté, informuje CNN.

Ačkoli není zcela jasné, kdy k těmto úderům došlo, neboť podle posledních zpráv do ocelárny vstoupily ruské jednotky, video ukazuje řadu výbuchů, které zasáhly ocelárnu a do vzduchu se z nich valí kouř a plameny.

Starosta Mariupolu uvedl, že k úderům došlo ve chvíli, kdy se uvnitř závodu ukrývali civilisté.


- Potřeby globální potravinové bezpečnosti nelze vyřešit bez pomoci Ruska a Ukrajiny, uvedl dnes šéf OSN, jak informuje agentura Reuters.

Generální tajemník OSN António Guterres dnes prohlásil, že otázku globální potravinové bezpečnosti nelze vyřešit bez obnovení zemědělské produkce Ukrajiny a příspěvků Ruska na světový trh s potravinami a hnojivy.

"Naše analýzy ukazují, že válka na Ukrajině situaci jen zhoršuje a uvádí do pohybu trojrozměrnou krizi, která devastuje globální potravinový, energetický a finanční systém rozvojových zemí," řekl Guterres novinářům v hlavním městě Nigérie Abuji.

"Skutečné řešení problému globální potravinové bezpečnosti skutečně neexistuje bez toho, aby se navzdory válce vrátila zemědělská produkce Ukrajiny a produkce potravin a hnojiv Ruska a Běloruska na světový trh," poznamenal Guterres a dodal, že je odhodlán pomoci usnadnit dialog mezi Ruskem a Ukrajinou s cílem dosáhnout cílů v oblasti produkce potravin.

V dubnu musela Nigérie nakoupit nouzové dodávky kanadské potaše poté, co země nemohla dovážet klíčové hnojivo z Ruska kvůli dopadům západních sankcí, uvedl šéf nigerijského státního investičního úřadu NSIA.

Mezinárodní měnový fond minulý měsíc rovněž oznámil, že ruská invaze na Ukrajinu přinesla subsaharské Africe další "obrovský negativní šok", který zvýšil ceny potravin a energií a vystavil nejzranitelnější obyvatele riziku hladu.

- Hlava ruské pravoslavné církve, patriarcha Kirill, je údajně na návrhu černé listiny dalšího kola sankcí EU. Dokument EU uvádí, že Kirill je "jedním z nejvýznamnějších podporovatelů ruské vojenské agrese proti Ukrajině" a klíčovým hráčem při posilování rétoriky Vladimira Putina vůči Ukrajině.

- Ukrajina obvinila Rusko, že plánuje uspořádat 9. května v dobytém městě Mariupol vojenskou přehlídku "Den vítězství".

-  Británie zakázala veškerý vývoz služeb do Ruska. Byly vyhlášeny nové sankce proti 63 osobám a organizacím. Opatření, která oznámila britská ministryně zahraničních věcí Liz Trussová, omezí přístup Ruska k britským účetním, manažerským poradenským a PR službám. Předpokládá se však, že opatření se nedotknou právnických profesí ani dalších důležitých odvětví služeb, jako je vývoj softwaru a cloudové služby.

1
Vytisknout
6134

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2022