Průzkum: Pětina Němců věří v "ukrajinské spiknutí"

6. 5. 2022

čas čtení 2 minuty
Řada Němců věří v konspirační mýty o ukrajinské válce, například v to, že Putin se na Ukrajině brání "proti globální elitě". Je mezi nimi zvláště velký počet voličů AfD, ale také část voličů strany Die Linke. A zdá se, že záleží také na názoru na koronavirová opatření.

Konspirační narativy o ruské útočné válce proti Ukrajině jsou podle průzkumu v Německu rozšířené a věří jim hlavně voliči AfD a neočkovaní. Celkově téměř pětina dotázaných "spíše" souhlasila s konspiračně-ideologickými prohlášeními o válce, jak uvedly noviny redakční sítě Německo (Redaktionsnetzwerks Deutschland, RND) s odkazem na průzkum Centra pro monitorování, analýzu a strategii (Cemas).

Mezi voliči AfD to bylo dokonce téměř 60 procent. Mezi voliči Die Linke to bylo 26 procent a mezi voliči FDP kolem 15 procent. Voliči CDU/CSU (necelých dvanáct procent) a SPD (kolem deseti procent) se naopak v tomto ohledu téměř nelišili. Nejnižší bylo schvalování konspiračních ideologických výroků s necelými čtyřmi procenty u voličů Zelených.

Průzkum požadoval souhlas s asi desítkou výroků. Přibližně 12 procent souhlasilo zcela a téměř 20 procent alespoň částečně souhlasilo s prohlášením, že Vladimir Putin podniká kroky "proti globální elitě, která tahá za nitky v pozadí". Dobrých 15 procent dotázaných zcela věřilo a asi 16 procent částečně věřilo, že z Putina dělá Západ obětního beránka, aby odvedl pozornost od skutečných problémů.

Téměř sedm procent plně souhlasilo s nepodloženým konspiračním narativem, že Ukrajina společně s USA provozuje tajné laboratoře na výrobu biologických zbraní, a dvojnásobek částečně souhlasil. Průzkum také ukazuje souvislost mezi konspiračními mýty o koronaviru a těmi o ruské válce proti Ukrajině. Mezi neočkovanými a lidmi, kteří jsou také ochotni proti koronavirovým opatřením protestovat, bylo schvalování takových prohlášení nejvyšší, a to kolem 56 procent.

"Výsledky společnosti znovu ukazují to, co jsme již byli schopni pro digitální prostor dokázat: tam, kde bylo dříve tématem popírání koronaviru, je nyní terčem konspirační ideologie útočná válka proti Ukrajině," řekla RND výkonná ředitelka Cemas Pia Lambertyová. "V souladu s tím je důležité vyvinout dlouhodobé strategie, jak se s tím vypořádat. Tyto mobilizace jen tak nezmizí – zvláště s ohledem na mnohonásobné krizové situace," dodala.

Pro účely studie nechal Cemas institut pro výzkum trhu Bilendi & respondi dotazovat lidi ve věku 18 až 92 let od 1. do 12. dubna 2022 pomocí standardizovaného online dotazníku. Podle Cemasu je průzkum reprezentativní pro německou populaci.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
6104

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2022