Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Budeme muset delší dobu žít se zvýšenou úmrtností

5. 3. 2021

čas čtení 5 minut
Ve čtvrtek 4.3  bylo v ČR zaznamenáno dalších  14 554 nových denních nákaz.  Zemřelo 21 325 lidí, to je denní nárůst o 197 mrtvých.   V nemocnicích je 8153 lidí.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 299 002 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Ve čtvrtek bylo v ČR očkováno 31 376 osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 3630 osob. (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 771 223 dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za cca dva dny.) Počet očkovaných denně v ČR je stále nesmírně nízký. Země musí očkovat půl milionu lidí týdně, upozorňuje matematik René Levínský.

- Kritik Petr Fischer zveřejnil důležitou úvahu ohledně toho, proč Češi v pandemické krizi tak zoufale selhávají.  Cituje historika Jana Tesaře, který poukázal na to, že Češi nemají schopnost vnímat realitu (přesně o tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů také psycholog David Unger) a neustále si hrají divadýlko, v němž se ubezpečují, jaké jsou jedničky (totéž říká i psycholog David Unger). K tomu přistupuje skutečnost, že nemají výdrž, vždycky se pro něco nadchnou na pět minut a okamžitě je to přejde. Pan Fischer se narodil v roce 1969, v tom roce jsem jako sedmnáctiletý teenager nedokázal pochopit, jak je možné, že po absolutním nadšení pro Pražské jaro se Češi okamžitě dokázali obrátit a nadšeně začít kolaborovat s okupanty. I Igor Lukeš nedávno na slavistické konferenci v Bostonu poukázal na to, že Češi se vždycky pro něco nadchnou a za pět minut to vzdají. Citoval mobilizaci v roce 1938 i rok 1968. A David Unger k tomu dodává, že si Češi také s nadšením šestkrát v moderní historii zlikvidovali svou schopnou elitu. Samotnému mi bylo nepochopitelné, s jakým nadšením Češi bránili v sedmdesátých a v osmdesátých letech schopným lidem, aby pracovali ku prospěchu společnosti. Ty způsobené ekonomické a sociální škody jim vůbec nevadily. Hovořil jsem o tom v Praze někdy v polovině sedmdesátých let se slavným moskevským cembalistou Alexejem Ljubimovem a ten byl naprosto šokován, když zjistil, že Češi si zlovolně zakázali 400 spisovatelů. Rusové to už tou dobou nedělali. - Vrátíme se k tomu s panem Fischerem v Rozhovoru Britských listů příští týden. (JČ)

- Lekce pro ČR. Měli jsme v Británii tak rekordní počet mrtvých, protože jsme přísný lockdown pořád odkládali, konstatuje britský epidemiolog infekčních chorob z Univesity College v Londýně profesor Andrew Hayward. Upozorňuje, že budeme po určitou dobu muset žít s výrazně zvýšenou úmrtností, avšak v důsledku efektivity vakcín se situace časem vrátí k normálu. Hayward si nemyslí, že by varianty koronaviru dokázaly vakcínám stoprocentně uniknout a doufám, že nakonec bude na koronavirus umírat jen tolik lidí, co každoročně umírá na chřipku. ZDE 

- V Británii bylo identifikováno 16 nákaz úplně nové britské varianty. Tato varianta VUI-202102/04 byla poprvé objevena 15. února prostřednictvím genomického horizontálního skenování. Všech šestnáct nakažených je v izolaci. Znamená to, že v Británii existují nyní čtyři varianty, které vědci zkoumají a čtyři varianty, které vědci považují za znepokojující.

 
- Světová zdravotnická organizace zřejmě zruší svou předběžnou zprávu z Číny o původu koronaviru v důsledku rostoucího napětí mezi Washingtonem a Pekingem ohledně tohoto zkoumání a v důsledku apelu od jedné skupiny mezinárodních vědců, aby bylo zahájeno nové vyšetřování původu viru.

- Švédsko a německo rozšířilo své doporučení, aby lidé nad 65 byli očkováni vakcínou Oxford/AstraZeneca poté, co získaly o účinnosti vakcíny pro tyto lidi dostatečná vědecká data.

- Rusko očekává, že několik členských zemí EU schválí tento měsíc užívání vakcíny Sputnik V a pokud  ruskou vakcínu schválí evropský regulační orgán, Moskva by mohla dodat 50 milionů vakcín pro Evropany, konstatovaly ruské orgány.

- Itálie zastavila dodávku vakcíny Oxford/AstraZeneca, vyrobené v EU, do Austrálie.

- Kuba zahájila poslední klinické testy své nejpokročilejší experimentální vakcíny proti covidu-19.

- Brazilské největší město Rio de Janeiro bude poslední, které od zítřka přijme nová karanténní opatření, včetně zákazu nočního vycházení.

- Více než 40 procent lidí starších osmdesáti let žijících v Angli se setkalo během tří týdnů po očkování první vakcínou s někým, kdo nepatřil do jejich podpůrné skupiny.

- Francie kritizovala rozhodnutí Rakouska a Dánska koordinovat výrobu vakcín s Izraelem, rozbíjí se tím jednota EU.

- V zoologické zahradě v San Diegu dostalo devět orangutanů a bonobo experimentální vakcínu proti koronaviru. Jsou to první nelidští primáti očkovaní v USA.

- V Itálii sílí hlasy, aby byli prioritně očkováni kněží. Mnoho z nich totiž pomáhalo nakaženým, a proto zemřelo už 270 italských kněží.

- Kypr dovolí očkovaným britským turistům, aby tam přijeli na dovolenou. Musejí být ovšem očkováni vakcínami, které schválil Evropský lékový úřad (EMA) a musejí být očkováni druhou vakcínou nejméně týden před cestou na Kypr.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
6670

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021