K diskusi: přidáme se k izraelské alianci na výrobu vakcín?

5. 3. 2021 / Vít Klíma

čas čtení 2 minuty

Česká vláda schválila pokračování projektu vývoje vlastní vakcíny proti koronaviru. Náklady na její vývoj, klinické zhodnocení její bezpečnosti a účinnosti byly odhadnuty na řádově 250 milionů korun. Ministerstvo zdravotnictví navrhlo realizovat projekt vlastní vakcíny hlavně kvůli rozšíření mutací koronaviru, především britské a jihoafrické mutace v ČR, které jsou agresivnější a nebezpečnější, než předchozí kmeny. Zástupci České učené společnosti ČR předložený záměr ministerstva kritizují a jeho realizaci hluboce nedoporučují (ZDE).

I já se domnívám, že pro Čechy bude výhodnější - než ji vyvíjet a vyrábět sami - připojit se k projektu Izraelsko – Rakousko – Dánské aliance na výrobu vakcín. V Izraeli jsou oddělení Výzkumu a vývoje takových farmaceutických společností jakými jsou Pfizer, Moderna, Novartis, Polymun a Böhringer-Ingelheim. Za druhé, izraelské zdravotnictví má s očkováním největší zkušenosti a za třetí, premiér Netanjahu  už začal jednat s firmami Pfizer a Modernou o založení jejich továren na vakcíny v Izraeli. Členové aliance tak v Izraeli brzy najdou obojí – vyspělou vědecko-výzkumnou základnu a zkušené doktory na straně jedné a dostatečné výrobní kapacity pro výrobu vakcín, na straně druhé.

Dánsko a Rakousko by chtělo s Izraelem spolupracovat především ve vývoji a výzkumu vakcín s tím, že továrnu na jejich výrobu by chtěli mít na vlastním území. Obě země už také hledají vhodné stavební lokality. Myslím si, že by pro nás bylo nejpřínosnější spojit se s Rakušany a společně s nimi vybudovat výrobní závod na vakcíny.

Izraelští doktoři mají za velmi pravděpodobné, že se budeme přeočkovávat každoročně, stejně, jako je tomu dnes u klasické chřipky. V tom případě bude dlouhodobě výhodné spoluvlastnit továrnu na výrobu vakcín v blízkosti vlastního území. Druhou velkou výhodou členství v alianci bude, že v zásobování vakcínami už nebudeme závislí výlučně na EU.



-1
Vytisknout
6958

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021