Rozhovor Britských listů 370. Jak čeští oligarchové podporují na Balkáně ultrapravicové autoritáře

8. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Česká média jsou posedlá sama sebou, případně událostmi v ČR a to, co je často klíčové, pomíjejí. A česká veřejnost sleduje jen to, co jí servírují česká média, takže se o důležitých věcech často nedovědí nic. Věděli jste, že Petr Kellner a jeho impérium PPF podporuje svým projektem v Srbsku ultrapravicového vládce Srbska Alexandra Vučiće, který se snaží potlačovat nezávislá média a má vazby na Putina a Čínu? Věděli jste, že PPF prostřednictvím CME ovlivňuje mediální scénu ve Slovinsku, kde vládne ultrapravičák Janez Janša, který agresivně útočí na nezávislé novináře? Věděli jste, že televize společnosti CME ve Slovinsku poskytla velmi příznivý, nekritický prostor k interview českému oligarchovi Křetínskému? O těchto znepokojujících skutečnostech , které česká média zcela pomíjejí, hovoří Bohumil Kartous s Albínem Syberou, v současnosti pobývajícím ve Slovinsku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 10. března 2021.

K tomu:


 16447

Průběžné zpravodajství:

V Řecku zemřelo na koronavirus nemluvně ve věku 37 dní

9. 3. 2021

čas čtení 6 minut

V pondělí 8.3.  bylo v ČR zaznamenáno dalších 10 466 nových denních nákaz.   Zemřelo 22 147 lidí, to je denní nárůst o 265 mrtvých.   V nemocnicích je 8478 lidí, to jen nárůst o 499 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 335 815 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V pondělí 8.3.  bylo v ČR očkováno jen 29,439 osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 4300  osob. (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 862,670 dávek.) Pro srovnání: V Británii se v úterý naočkovalo 215 273 osob. Celkem  bylo  v Británii první vakcínou naočkováno už 33,8 procent obyvatel, tedy, 22,5 milionu lidí. 


https://www.czso.cz/csu/czso/pocet-lednovych-umrti-zlomil-historicke-rekordy

9. března 2021

V lednu 2021 zemřelo podle předběžných údajů 15,9 tisíce obyvatel České republiky, tedy o 50 % více oproti pětiletému průměru let 2015–2019. Absolutně jde o nárůst o 5,3 tisíce osob. Na každých 100 tisíc obyvatel tak letos v lednu připadlo 148 úmrtí, kdežto v průměrném lednu z let 2015–2019 to bylo 100 úmrtí.

„Počet zemřelých byl v lednu vysoce nadprůměrný ve všech krajích. Nejvíce převýšil průměr z let 2015–2019 v Karlovarském kraji, kde byl letos více než dvojnásobný. Počty zemřelých zde navíc jako v jediném kraji v průběhu jednotlivých kalendářních týdnů plynule rostly,“ upozorňuje Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ. O 85 % nad pětiletým průměrem byl počet zemřelých v Královéhradeckém kraji. Následovaly kraje Moravskoslezský a Liberecký, kde byl nárůst zemřelých o 63, resp. 62 %. Naopak Hlavní město Praha bylo s 27% nárůstem krajem s nejmenším navýšením počtu zemřelých v měsíci lednu. Méně než 40% bylo zvýšení počtu zemřelých již jen v kraji Plzeňském a Jihočeském.





Ivan Kytka, novinář žijící v Londýně, se pokusil v Deníku N (placený přístup) vysvětlit, proč je situace s pandemií v Británii nyní mnohokrát lepší než v ČR, přestože donedávna Británie a ČR dělaly skoro stejně chyby a byly na tom stejně špatně. Citujeme pár vět:

"Při pohledu z periferie Evropy je zřejmé, že současná česká vládní garnitura nedokázala ve druhé vlně veřejnost přesvědčit, jak závažný průběh může onemocnění covid-19 mít. Nedokázala jí vysvětlit zásady základní pandemické prevence. Nedokázala vysvětlit  že společenská ohleduplnost a solidarita jsou občanskými ctnostmi a společnými hodnotami, kolem kterých se sluší v čase krize bez reptání a bez výmluv semknout. V polovině prosince se navíc Britové vrátili k ještě tvrdší restrikci: s výjimkou života a zdraví ohrožujících situací zakázali vzájemné návštěvy rodin v domácnostech. Veřejnost vzala bez remcání na vědomí, že dlouhodobé společné pobyty v uzavřených místnostech bez vzdušné ventilace jsou jedním z hlavních rizik pro šíření viru a onemocnění.

Veřejný – často nevyslovený a nevyslovovaný – konsenzus ve věci základních mravních hodnot činí občanskou společnost v krizi odolnější a úspěšnější.

Z britského pohledu by tedy bylo rozumnější připravit českou společnost v těchto dnech spíše na tříměsíční, nikoliv třítýdenní přísnou karanténu. Vyhlašovaná vládní rozhodnutí by měla být rázná, jednoduchá, srozumitelná, spravedlivá a univerzální.

Každý obyvatel Spojeného království s výplatní páskou či řádně vyplněným daňovým přiznáním má už přesně rok automaticky nárok na 80 procent svého příjmu z předcházejícího daňového roku – v přepočtu do výše 75 tisíc korun hrubého měsíčního platu. Právě pevnost či pružnost sociální sítě zvyšovaly ochotu podřídit se drakonickým vládním instrukcím.

Do distribuce vakcín Johnson zapojil armádu, systém registrace pro jistotu zdvojil, aby sítem nikdo nepropadl. Systém rozdělení do věkových skupin je přehledný a srozumitelný. Na vakcinaci se lze objednat centrálně na internetu či telefonicky a také přes svého obvodního lékaře. Po naočkování zhruba třetiny britské populace vyčkává nebo vakcínu odmítá podle vládních statistik jen jedno procento obyvatel."


- Řecko truchlí po úmrtí nejmladší oběti koronaviru, nemluvněti ve věku pouhých 37 dní. V Řecku zemřelo dosud 6800 osob.

- Vakcína firem Pfizer/BioNTech je účinná proti brazilské variantě, která se tam rychle šíří. Vyplývá to ze studie vydané v pondělí v New England Journal of Medicine.

- Británie zaznamenala už "jen" 4712 nových nákaz a 65 nových denních úmrtí. V nemocnicích však je stále 10 898 osob, je to ale o 3942 méně než minulý týden. 33,5 procent britského obyvatelstva bylo očkováno nejméně jednou dávkou vakcíny.

- Americké letecké společnosti žádají Joea Bidena, aby podpořil dočasné předpisy pro cestování letadly, aby se zastavil krach leteckého průmyslu.

Mezitím v Absurdistánu 166:

Masakrování vlků, řády pro katolíky a všudypřítomná korupce

9. 3. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Poté, co na ně zaútočila smečka vlků, se dva hrdinní dřevorubci bránili patnáct minut pomocí motorové pily. Ne, toto není scénář k novému hororovému béčkovému filmu. To je vlastně příběh, který sdělil médiím jeden z polských prokurátorů. Říká, „Bylo to bezprecedentní“ a má naprostou pravdu: vlci na lidi prakticky nikdy nezaútočí. Přesto všechna média zachytila ​​tento příběh a polské noviny a online portály jsou nyní plné děsivých příběhů o tom, jak jsou vlci nebezpeční pro veřejnost a jak by měli být všichni zastřeleni.

Brazilský Nejvyšší soud zrušil soudní rozsudky nad Lulou a umožnil mu kandidovat na prezidenta proti Bolsonarovi

9. 3. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

 
Ve zcela neočekávaném rozhodnutí zrušil brazilský Nejvyšší soud trestní rozsudky proti bývalému levicovému prezidentovi Luizu Inacio da Silva, známému jako Lula, a obnovil jeho politická práva před volbami stanovenými na rok 2022. Brazilský zákon neumožňuje kandidátům, kteří byli odsouzeni za trestné činy, kandidovat. Nyní Lula, který v posledním průzkumu veřejného mínění vykazuje 53% preferencí mezi konzultovanými voliči, oproti 33 % pro Bolsonara, představuje  pro současného křesťanského fundamentalistického krajně pravicového prezidenta vážnou hrozbu.

 16761

Anglická královna vydala prohlášení k obvinění z rasismu monarchie

9. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Aktualizace:
Anglická monarchie vydala v úterý v 18.30 večer, skoro dva dny po odvysílání televizního rozhovoru Oprah Winfreyové s princem Harrym a jeho manželkou Meghan Markelovou, jménem královny toto prohlášení:

"Celá [královská] rodina je zarmoucená, když se dověděla o plném rozsahu toho, jak problematické bylo posledních několik let pro Harry a Meghan. Otázky o nichž hovořili, zejména problém rasismu, je znepokojující. I když některé vzpomínky se mohou lišit, bereme je velmi vážně a rodina je bude řešit v soukromí.  Harry, Meghan a [jejich syn] Archie budou vždycky milovanými členy rodiny."


Potíž je, proč královská rodina nedělala po celá léta vůbec nic, když byla Meghan Markel trvale terčem neuvěřitelně sprostých, lživých útoků anglického bulvárního tisku? Prohlášení se zdá být smířlivé a rozumné, ale zakrývá skutečnost, že po dobu tří let anglické královské rodině bylo zřejmě naprosto jedno, co se děje.

Více než 61 procent mladých Britů podle průzkumu agentury YouGov je na straně Meghan a Harryho, naproti tomu z penzistů starších 65 let je na jejich straně jen 15 procent. (JČ)

Američtí televizní satirikové si z prohlášení královny dělají obrovskou legraci, upozorňuje New York Times. Pověst britské královské rodiny je globálně zlikvidována:


 16637

Středoevropské země houfně nakupují čínskou vakcínu. Nikdo neví, zda řádně funguje

9. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Už nejméně 25 zemí, většinou v Asii a na Blízkém východě - používá čínské vakcíny

Polský prezident Andrzej Duda prosil telefonicky Xi Jinpinga o vakcíny. Objednala si je z Číny i Česká republika a maďarský premiér Viktor Orbán se čínskou vakcínou dokonce nechal sám očkovat.

Evropské země, které mají nedostatek vakcín, hledají stále intenzivnějí vakcíny mimo EU - a Peking rád pomáhá.

Čínské vakcíny už tvoří 32 procent veškerých dodávek vakcín do Maďarska - daleko více než ruský Sputnik V, ruských vakcín je v Maďarsku méně než tři procenta. Peking přislíbil 45 zemím celkem půl miliardy vakcín, píše server Politico.

30689

Novinářské pohrdání ruskou a čínskou vakcínou je zároveň směšné a smutné

9. 3. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Evropská léková agentura (EMA) nyní analyzuje, zda bude ruská vakcína Sputnik V vhodná pro distribuci a následné použití v zemích Evropské unie. Účinnost a bezpečnost této očkovací látky byla začátkem února potvrzena předním lékařským časopisem Lancet a výhrady vůči ní nemají ani někteří čeští odborníci. Ostrá palba proti „orientálním vakcínám“ z Ruska a Číny jako obvykle výhradně přichází z mediálního pole.

 16761

Anglická monarchie se octla pod silným tlakem, aby vysvětlila svůj rasismus

9. 3. 2021

čas čtení 3 minuty


"Ruční granát" rozhovoru prince Harryho a Meghan Markelové s Oprah Winfreyovou otřásl anglickou královskou rodinou do základů: členové královské rodiny jsou nyní podezřelí z otevřeného rasismu


Odvysílaný dvouhodinový rozhovor zdrcujícím způsobem zničil pověst britské monarchie. Nejšokující na rozhovoru bylo svědectví prince Harryho a jeho manželky Meghan, že se Harryho kdosi v královské domácnosti zeptal, jak tmavá bude kůže jejich syna, Archieho, který se teprve měl narodit. Moderátorka americké televize Oprah Winfreyová ujasnila, že to nebyla ani královna Alžbětam, ani princ Filip.

Rozhovor Britských listů 369.
Z každých 10 000 nakažených
umírá 200 lidí

4. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Víme stoprocentně, že zemřou, ale nevíme, kdo z těch 10 000 to bude. Ti lidé tu teď s námi jsou a do čtrnácti dnů budou mrtví. Měli bychom pro 21 000 obětí pandemie v ČR něco udělat. Petr Pospíchal, novinář a signatář Charty 77, s kolegy apeluje na veřejnost, abychom v pondělí 22. března, kdy před rokem zemřela v Česku první oběť covidu-19, drželi minutu ticha za oběti pandemie. Měly by na věžích kostelů zvonit zvony. Jan Čulík hovoří s Petrem Pospíchalem o tom, jak se Česká republika srovnává s nynější morovou ranou a o tom, že bude po ukončení pandemie státní a ekonomický systém v České republice nezbytné pozměnit. Konec konců se o nutnosti změn, které odhalila pandemie po celém světě, nyní mluví všude. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. března 2021.

 16754

Mezinárodní den žen - ČR je na tom v genderové rovnosti příležitostí velmi špatně

8. 3. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Tento obrázek dnes, v Mezinárodní den žen koluje v ČR na Twitteru. Česky:

CO CHCEME:
- rovný plat
- rovná práva
- rovné příležitosti
- rovné politické zastoupení

CO DOSTÁVÁME:
- růže

Česká republika na tom není v genderové rovnosti zrovna dobře. Podle zprávy Světového ekonomického fóra ohledně nerovnosti mezi pohlavími je globálně na 78. místě:



Je nesmírně zajímavé, že ohledně zdraví a školství je ČR v rovnosti mužů a žen naprostá jednička. V Česku se ženám dovolí, aby vystudovaly za stejných poměrů jako muži. Jakmile však opustí školy, pokud jde o ekonomický a politický vliv, mají ho ve společnosti absolutně minimální:


Neuvěřitelný rasismus v anglické královské rodině

8. 3. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

;

Normálně se nesmysly, jako je anglická královská rodina, nezabýváme, nicméně asi je důležité zaznamenat, že v široce globálně medializovaném televizním rozhovoru anglického prince Harryho a jeho manželky, americké herečky Meghan Markelové s americkou televizní moderátorkou Oprah Winfrey vyšel najevo neuvěřitelný rasismus anglické královské rodiny.

Megan Markelová byla do anglické královské rodiny zpočátku přijata, avšak jakmile otěhotněla, členové královské rodiny začali otevřeně vyjadřovat obavy, ohledně toho, jak tmavá bude kůže jejího syna Archieho, odepřeli mu královský titul a odmítli mu poskytnout bezpečnost. Děsivě brutální a primitivní britský bulvární tisk, vlastněný oligarchy žijícími většinou v zahraničí, zahájil proti Meghan Markelové otevřenou rasistickou kampaň a nikdo z královské rodiny se nepostavil na její obranu ani nezměnil rozhodnutí ohledně absence jakýchkoliv bezpečnostních opatření pro syna Archieho. Markelová se cítila absolutně bez pomoci a bez ochrany od "firmy" - administrativního aparátu obklopujícího královskou rodinu. Ten opakovaně odmítal její prosby o pomoc a zakazoval ji, aby opouštěla královskou budovu.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus:Testování splašků je nesmírně účinnou prevencí pandemie

8. 3. 2021

čas čtení 5 minut

V nedělí 7.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších  3923 nových denních nákaz. (O víkendu se v ČR řádně netestuje ani neočkuje, zdravotníci jedou na chatu.)  Zemřelo 21 882 lidí, to je denní nárůst o 165 mrtvých.   V nemocnicích je 7979 lidí, to jen nárůst o 80 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 325 291 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Karlův most v Praze byl o víkendu přeplněn lidmi, stejně tak místa v Brně. Jen asi třetina lidí měla respirátory. Občané neberou pandemii vážně, mezi lidmi se šíří nesmysl, že "umírání je přirozené". Vyvraždění 22 000 lidí, kteří mohli žít ještě desítky let, však přirozené není. Nesou za to odpovědnost všichni. Problém, který si lidi neuvědomují, je, že v zemi, kde pandemie zuří tak široce a intenzivně jako v ČR, nutně vzniknou nové kmeny koronaviru, které se nejen mohou vyhnout vakcínám, ale mohou začít zabíjet i lidi každého věku. Už to začalo s britskou variantou.

V nedělí  bylo v ČR očkováno jen 9578 (!!) osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 777 !! osob. (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 829 555 dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za  dva dny. Pro srovnání: Jen v sobotu 6.3 bylo v Británii první dávkou proočkováno 416 834 osob.) Počet očkovaných denně v ČR je stále nesmírně nízký. Země musí očkovat půl milionu lidí týdně, upozorňuje matematik René Levínský.


- Francouzští důchodci v lockdownu bojují proti samotě hovory přes Zoom se zahraničními studenty francouzštiny. Studenti francouzštiny si libují, že se jim velmi zlepšuje znalost jazyka.  Akci organizuje francouzský projekt ShareAmi. ZDE 

- Covid byl v prosinci přítomen ve splašcích více než 80 procent anglických škol. Vědci analyzující splašky přítomnost koronaviru zjistili o týden dříve než testování v komunitě. Testování splašků pro koronavirus je zřejmě nesmírně účinným způsobem jak lokalizovat ohniska nákazy. Hygienici konstatují, že je to spolehlivější a levnější způsob testování než laterální testy nebo testy PCR. Testování splašků dokáže rychle varovat před přítomností nákazy. Po jejím objevení je pak nutno individuálně testovat lidi v dané oblasti. Testování splašků dokáže registrovat covid, i když je nakažena jedna osoba z 10 000.  Testování vodovodní sítě a kanalizace se používá pro účely veřejného zdraví od doby, kdy v roce 1854 dokázal John Snow, londýnský lékař, že se šíří cholera z jedné studně v londýnské čtvrti Soho. Odstranil z pumpy kliku a epidemie cholery přestala.  ZDE  


- Vysoký činitel Evropského lékového úřadu varoval členské země EU, aby neschvalovaly ruskou vakcínu Sputnik V, dokud její bezpečnost a účinnost úřad plně neprověří. Česko je mezi několika zeměmi, které ji chce používat neschválenou.

 16752

Nepodmíněný základní příjem – nová utopie/ dystopie moderny?

8. 3. 2021 / Olga Vlasová

čas čtení 8 minut

Ráno začalo jako obvykle – šálkem silného espressa a tradičním čtením oblíbených novin. Avšak dnešní ranní rituál byl náhle přerušen zprávou z banky, která pana N velmi překvapila. Dnes totiž přistálo na jeho účet xxx tisíc korun. Nebyly to však peníze od zaměstnavatele, příbuzných, kamarádů ani nikoho dalšího, s kým se pan N nachází v každodenním kontaktu. Ve zprávě pro příjemce byla jen krátká poznámka – nepodmíněný základní příjem (NZP).

Faust

8. 3. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

V poslední době jako by se zdálo, že život jednoho člověka není nic podstatného. Statistiky zemřelých narůstají do obludných rozměrů a dost lidí už to bere jako pravidelný denní folklór. Chyba. Každého člověka je velká škoda. Dobrého pak (covidově zprofanovaným slovem) exponenciálně!

Brazílie: Homosexuál uvězněn za zveřejnění vtipu o Bolsonarovi na Twitteru

8. 3. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

João Reginaldo da Silva Júnior viděl v televizi, že se prezident Jair Bolsonaro chystá navštívit jeho město (Uberlândia). Na Twitteru napsal: „Lidi, Bolsonaro bude zítra v našem městě ... Pokusí se někdo stát národním hrdinou?“ Za tuto větu provedla federální policie razii do domu tohoto čtyřiadvacetiletého mladíka a muž byl zatčen a převezen do vězení bez nároku na jakoukoli právní pomoc po dobu 48 hodin na základě zákona o „bezpečnosti státu“ zavedeného vojenskou diktaturou (1964-1985). Protože je ten mladík homosexuál, hrozilo mu, že „se jeho sen  stát se ženou brzy promění ve skutečnost, protože bude v cele s desítkami mužů bez sexu“. Podle policie jeho tweet obsahoval skrytou zprávu požadující vraždu prezidenta.

Tisková zpráva:

Kolik bere kolega? Na to vám budou muset odpovědět už při pohovoru, počítá s tím návrh směrnice

8. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová podporuje návrh směrnice o větší transparentnosti při odměňování žen a mužů. Nová pravidla, která ve čtvrtek představila Evropská komise, počítají s tím, že budou muset větší firmy zveřejňovat rozdíly v mzdách a platech, které dostávají jejich pracovníci a pracovnice. Podle Gregorové je návrh krok správným směrem.

 16478

USA "mohou svázat export zbraní s hodnotami"

8. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta

Hodnoty zastávané zahraničními vládami by měly figurovat v rozhodování USA o tom, zda jim budou poslány zbraně, prohlásil v Senátu Bidenův kandidát na náměstka ministra obrany pro politiku Colin Kahl.

Rozhovor Britských listů 367. Uzavřete montovny, nebo bude apokalypsa

25. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



"Montovny, to je součást českého náboženství, tak jako v Polsku jsou to kostely, na které nemůže nikdo sáhnout, tak v Česku se zdá, že jsou to montovny. Škoda, že neexistuje mistrovství světa v tom, proč něco nelze udělat, protože v tom by Češi určitě vyhráli."

Jan Čulík mluví s matematikem a dramatikem Reném Levinským z CERGE-EI o stále se zhoršující apokalyptické koronavirové situaci v České republice. Vyhlídky jsou opravdu chmurné: Vláda jedná nekompetentně pokud jde o lockdown i o očkování. Co teď? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. února 2021.

29869

Rusko: Paranoidní Putinova vláda

8. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Před osmašedesáti lety zemřel Stalin. Avšak jeho fyzický odchod neukončil osobní vliv, ani neznemožnil později nástup Putina, který se svým předchůdcem sdílí závažnou paranoiu, krutost a nenávist vůči humanistické evropské kultuře. Tu oba diktátoři považovali za hrozbu své tyranii, napsal Igor Eidman.

 16524

Maďarsko: FIDESZ opustil klub Evropské lidové strany

8. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Maďarský premiér Orbán ve středu oznámil, že europoslanci jeho strany FIDESz opustili parlamentní skupinu Evropské lidové strany (EPP) poté, co strana schválila sadu nových mezinárodních regulací. Politici FIDESZe uvedli, že ještě bude předmětem diskuse, zda také odejít z EPP jako strana.

 16750

Babišistán bez Babiše?

8. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Obrázek: Pixabay.

Mnoho pozornosti je teď věnováno "manažerskému stylu" Andreje Babiše, za což jako komentátor nesu také svůj díl odpovědnosti. Hlavním faktorem selhávání vlády v pandemii však nejsou samotné osobní vlastnosti premiéra. Je jím totiž celý autoritářský korupčnický systém české odrůdy stát privatizujícího populismu, kterou ANO v této zemi vytvořilo. A tento systém by "sám od sebe" nezmizel ani v případě střídání ve Strakovce.

Rozhovor Britských listů 366. Chtějí v ČR skutečně vyvraždit všechny starší lidi?

23. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta



O neuvěřitelně katastrofální koronavirové situaci v ČR a neschopnosti a nečinnosti českých úřadů hovoří Jan Čulík s imunologem Václavem Hořejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. února 2021.

 16637

Co by měl šéfredaktor Práva křičet

7. 3. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Novinky v sobotu publikovaly vyjádření šéfredaktora deníku Právo, pana Porybného, se sugestivním titulkem „Když všichni mlčí, někdo křičet musí“. Ano, musí. Umírají lidé a lék, který jim zachrání život, je možná na dosah.

Je to lék, kterému dávno vypršely patenty, a proto je levný – a nikdo do něj nebude investovat z komerčních důvodů. Jsem rád, že si pan Porybný zažil to, co znám už více než deset let a v čem se cítím hodně osamocený. Už více než deset let mne pronásleduje představa, že tu umírají zbytečně lidé na rakovinu, které by mohl zachránit starý lék proti alkoholismu antabus.

 16749

Narozeniny TGM — je to ještě nějak „dnešní datum“?

7. 3. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty



Některá data už tím, že začala být časem spojována s určitými osobnostmi a událostmi kolem nich, jako kdyby takto se přerodila do historických souvislostí; ne že by nutně byla jen běžným datem kalendáře. Když ale uplyne jistý další čas, ta data se málem automaticky vrátí do všedního stereotypu běžné každodennosti.

Komedie pokračuje. Vážně ohrožení pacienti bez imunity stále nemají přístup k vakcíně

7. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta

Komedie pokračuje. Situace v Babišlandu je opravdu skvělá.

Chronicky nemocný člověk na to nevěřícně kouká, píše Petr Haraším, slepec a pacient, který podstoupil trojnásobnou transplantaci, takže je jeho imunitní systém nefuknční a měl by být očkováno v první řadě, bezodkladně. Tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová nám na opakované dotazy v jeho věci neodpověděla. Petr Haraším pokračuje:

Protože moudrý vladař předpokládá, že chronický pacient si bude vymýšlet, proto se nemůže registrovat v systému, v kterém se registrovat měl a bude situaci řešit s praktikem.

Ovšem ne každý praktik se do očkování zapojil a ne každý praktik má k dispozici mrazák, jenž by umrazil Pfizera, a ne každý pacient může dostat Astru.



 16748

Znovu nepochopitelné idiotství v Lidovkách

7. 3. 2021 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

To se mi snad jen zdá... Opět jsem nahlédl do českých novin a hned se na mě vyvalila neuveřitelná a bezohledná blbost, vedoucí ke covidovému vraždění. Dokonce tam jakási Doležalová doporučuje cestovat do oblastí mezi ještě nenakažené domorodé lidi, kde "se místní zdají k věcem přistupovat klidně a po svém”…To je pro mě nepochopitelný idiotismus, píše Milan Kohout.


 16622

Hospodaření OSBL za únor 2021

6. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

V únoru 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 658,19 výdaje byly  87 731,50  Kč. Zůstatek ke konci února byl 48 735,24 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci únoru 2021.   Počet příspěvků docela výrazně poklesl. Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

 16447

Průběžné zpravodajství:

Vydělají farmaceutické společnosti na vakcínách proti covidu miliardy?

6. 3. 2021

čas čtení 9 minut


V sobotu 6.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších  9066 nových denních nákaz. (O víkendu se v ČR řádně netestuje ani neočkuje, zdravotníci jedou na chatu.)  Zemřelo 21 717 lidí, to je denní nárůst o 159 mrtvých.   V nemocnicích je 7899  lidí.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 321 331 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Karlův most v Praze byl přeplněn lidmi, stejně tak místa v Brně. Jen asi třetina lidí měla respirátory. Občané neberou pandemii vážně, mezi lidmi se šíří nesmysl, že "umírání je přirozené". Vyvraždění 22 000 lidí, kteří mohli žít ještě desítky let, však přirozené není. Nesou za to odpovědnost všichni. Problém, který si lidi neuvědomují, je, že v zemi, kde pandemie zuří tak široce a intenzivně jako v ČR, nutně vzniknou nové kmeny koronaviru, které se nejen mohou vyhnout vakcínám, ale mohou začít zabíjet i lidi každého věku. Už to začalo s britskou variantou.

Proč je v ČR pademická situace nejhorší, nebo téměř nejhorší na světě? Petr Kamberský v Lidových novinách v článku "Nejtemnější hodina" (27.2., placený přístup) poukázal na to, že je to zřejmě v důsledku souhry faktorů. Jedním z nejdůležitějších je neuzavření montoven, které v ČR zaměstnávají 38 procent obyvatelstva, což je rekord. Problém je také, že ČR je orientována na vývoz, a je proto obětí zahraničních zákazníků. Výrazným problémem je i to, že průmysl v ČR je založený na otrocké práci novodobých nevolníků, takzvaných "agenturních pracovníků", kteří nemají vůbec žádná zaměstnanecká práva a jsou pokutováni, když nepřijdou do práce. Takže chodí do práce, i když jsou nakažení, a montovny jsou děsivými ohnisky intenzivní nákazy. - Kromě neefektivnosti české vlády, která naprosto nebyla schopna dát lidem jasné a srozumitelné instrukce, zapůsobilo i to, že loni na jaře byla ČR v boji proti pandemii úspěšná, tak Češi rozhodli, že "vlastně o nic nejde". Naopak občané zemí, které loni na jaře zaznamenali množství mrtvých, to přijali jako vážnou lekci a chovají se od té doby odpovědně. - Třetím důležitým faktorem je skutečnost, že v ČR se stalo zvykem neinformovat o individuálních osudech mrtvých. Ti prostě ze života zmizí. V západních zemích jako je Británie média neustále informují o individuálních osudech těžce nemocných lidí či o lidech, kteří na covid zemřeli. V Itálii vycházejí v novinách mnohostránková oznámení o mrtvých, New York Times věnoval mnoho stránek seznamu jmen zemřelých, po dosažení 100 000 mrtvých četl rozhlas BBC jejich jména. V Česku nic. Kamberský: "K dnešnímu dni jako by zmizelo z mapy celé Blansko nebo Beroun, přesto příběhy lidí, kteří tu s námi mohli být ještě rok, pět nebo pětadvacet let, neznáme." Dalším problémem je, že "Češi každého ignorují. ČR je země, "Where No One Gives a Fuck. Česko, země, kde je všem všechno u prdele," napsala jedna západní novinářka. Chybí solidarita. Dalším problémem je dědictví normalizace, kdy v čele institucí a státu stáli z ideologických důvodů naprostí idioti, a Češi dodnes proto lidmi v čele institucí pohrdají a dělají si individuálně a sobecky, co jen oni sami uznají za vhodné. 


V sobotu bylo v ČR očkováno 10 924 osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 773 !! osob. (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 818,450 dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za  dva dny.) Počet očkovaných denně v ČR je stále nesmírně nízký. Země musí očkovat půl milionu lidí týdně, upozorňuje matematik René Levínský.

- Britští lékaři varují, že zdravotnictví bude zahlceno milionem lidí s dlouhým covidem. Média zveřejňují případy lidí, kteří byli před covidem "neuvěřitelně fit", jako je případ profesorky historie na Liverpool University, která stále rok po covidu nemůže denně ujít víc než 2000 kroků, nemůže pak dýchat. "No, neumřeli jsme, ale že by tohle byl život, tak nevím." ZDE

- Anglie vyzvala k očkování lidi ve věku 5ž-59 let. 80 procent lidí ve věku 60-69 se nechalo očkovat.

- Ve Vídni se v sobotu konala demonstrace proti lockdownu.

- Statisíce lidí v severní Francii bylu umístěny pod lockdown.

- Vydělají farmaceutické společnost na proticovidových vakcínách miliardy? Moderna a Pfizer účtují více než 30 dolarů za každou jednotlivou vakcínu. Firma Moderna byla založena před 11 lety a dosud nikdy nezaznamenala zisky. Má jen 830 zaměstnanců. Firma Pfizer byla založena r 1849, loni měla zisk 9,6 miliardy dolarů a zaměstnává 80 000 lidí. Jiní výrobci vakcín, AstraZeneca a americká firma Johnson & Johnson, přislíbily, že až do konce pandemie nebudou na poskytování vakcín vydělávat. Očekává se, že v roce 2021 prodá vakcíny za 15-30 miliard dolarů. O zisky se dělí půl na půl s německou firmou BioNTech. Její zakladatelé, manželská dvojice tureckých lékařů  Ugur Sahin a Özlem Türeci se stali loni multimilionáři. Hodnota akcií jejich firmy vzrostla o 156 procent. - Očekává se, že Moderna prodá r. 2021 vakcíny v hodnotě 18-20 miliard dolarů, hodnota jejích akcií za poslední rok stoupla o 372 procent. Firma Johnson & Johnson prodá vakcíny v hodnotě 10 miliard dolarů. AstraZeneca prodá vakcíny za 2-3 miliardy dolarů. ZDE  

-Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf Světové zdravotnické organizace, požaduje, aby byly zrušeny patenty na proticovidové vakcíny, "protože jsme ve válce". Profesorka Sarah Gilbert, tvůrkyně vakcíny z Oxfordské university vyrobené ve spolupráci s firmou AstraZeneca, však v pátek v britském rozhlase varovala, že se to "tak nedá dělat": "34.33 "To je příliš zjednodušené. Musíme zajistit, že když se vakcíny budou vyrábět, musí se při tom dodržovat standard. Musejí to být stejné vakcíny jako ty, které vyrobil původní výrobce. A to AstraZeneca dělá velmi úspěšně. Spolupracuje s množstvím výrobců po celém světě a poskytuje jim sublicence pro tu vakcínu. Nesdílí jen ten patent, sdílí materiál, sdílí techniku, sdílí knowhow a podporuje ty nejrůznější výrobce, aby ty vyráběné vakcíny měly požadovanou kvalitu. Pokud bychom jen sdíleli ta autorská práva a nechali lidi po celém světě, ať si to vyrábějí jakkoliv, sami, trvalo by jim to velmi dlouho, než by vyrobili vakcínu, která by se dala používat. A regulační orgány by to pak považovaly za jinou vakcínu. A musela by se znovu testovat úplně od začátku." ZDE (audio, od minuty 34.33, registrace) 

 16521

Vznikla Iniciativa Zastavme Covid, společně a spravedlivě a chystá první akci

5. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Pozn. red. Tohle je záslužné, ale nestačí to. Zároveň je nutno naléhat na vytvoření rychlé a efektivní infrastruktury pro očkování. To je jediná záchrana. Podobně jako v Británii, kde státní zdravotnictví dokázalo rychle dát do provozu vysoce efektivní očkovací infrastrukturu. I tak bude trvat "zastavení covidu" dlouhé měsíce.

V pátek 5.3. představila své prohlášení iniciativa Zastavme Covid, společně a spravedlivě. Jejím hlavním posláním je donutit českou vládu ke změně strategie z promořování na potlačování pandemie. Bezprostředně iniciativa usiluje o zastavení veškeré zbytné průmyslové výroby. Své požadavky sepsala v prohlášení, které je možné podepsat na webových stránkách www.spolecneproticovidu.cz

 16637

Britské zdravotnictví bude zřejmě čelit po pandemii milionu pacientů s dlouhým covidem

5. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Zdravotnictví ve všech zemích světa si budou muset poradit s velkým počtem lidí s dlouhododobými ochromujícími zdravotními problémy


Čelní lékaři v Británii připravují tamější zdravotnictví na skutečnost, že po ukončení pandemie bude čelit tzv. dlouhému covidu až milion lidí. To obrovským způsobem zahltí už tak zahlcené zdravotnictví.

Dlouhý covid je závažný problém, který postihuje obrovské množství pacientů a zdravotnictví mu bude čelit po mnoho let, varoval jeden britský zdravotnický expert.

 16747

Čeští elfové jednali o dezinformacích, poškozujících Českou republiku

5. 3. 2021

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Ve čtvrtek  večer proběhla už druhá živá diskuze Českých elfů "Dezinformace zabíjí", které se účastnili hosté: místopredsedkyně Evropské komise Věra Jourová, CEO Semantic Visions František Vrabel a prof. Vít Procházka z FN Olomouc.
Během diskuze na "podium" vystoupili i někteří z posluchačů, jako např. novinář HN David Klimeš, prof. Jan Winter nebo marketér Marek Prchal, přihlížejicí Luboš Xaver Veselý na výzvu k vyjádření svého pohledu bohužel nereagoval.

Hlavní myšlenky, které zazněly:

Věra Jourová:

Přestaňme být teplouši! Skutečným virem je strach, prohlašuje Bolsonaro, zatímco Brazílie se stává globální hrozbou

5. 3. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

 

Jedno úmrtí každých 48 sekund. Dosud přes 260 tisíc mrtvých. Pouze 3% populace byla očkována. Tento čtvrtek oznámila Světová zdravotnická organizace, že Brazílie  v počtu nových denních infekcí předběhla USA. V Brazílii bylo infikováno 59 900 nově nakažených, ve srovnání s 57 800 nových denních nákaz mezi Američany. Taková je současná situace s covidem-19 v Brazílii. Odborníci se obávají, že skutečnost, že tato tropická země kontinentální velikosti naprosto ignoruje boj proti koronaviru, způsobí, že  Brazílie bude největším nebezpečím pro svět a stane se trvalým  ohniskem vývoje viru ve varianty, které budou odolné vůči vakcínám a smrtící pro lidi každého věku.

 16731

Evropská unie zahájí soudní řízení proti Británii

5. 3. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

 
Korupční a nekompetentní londýnská vláda učinila v posledních dnech několik šokujících kroků, přesto však se popularita Konzervativní strany Borise Johnsona mezi Angličany (Skotové ho nenávidí) výrazně zvýšila, zřejmě v důsledku úspěšné očkovací kampaně, kdy bylo proti covidu už první vakcínou v Británii očkováno více než 31 procent obyvatelstva, Angličané Johnsonovi zřejmě odpouštějí oněch 124 000 mrtvých... - Johnsonovi konzervativci mají navzdory svému absolutně nepřijatelnému chování nad opozičními labouristy nyní v žebříčku popularity náskok 13 procent!

Johnsonova vláda se rozhodla jednostranně porušit dohodu s EU o Severním Irsku a odložit zavedení celních kontrol mezi hlavním britským ostrovem a Severním Irskem, které jsou nutné, protože Severní Irsko zůstává v jednotném evropském trhu a Anglie ne, od letošního dubna až na podzim. Udělala to, přestože o této věci s Bruselem jednala a ten souhlasil, jen požadoval od Británie určité záruky. Namísto, aby tyto záruky Johnsonova vláda poskytla, vyhlásila, že si bude dělat bez ohledu na dohodu s EU, co sama chce.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Budeme muset delší dobu žít se zvýšenou úmrtností

5. 3. 2021

čas čtení 5 minut

Ve čtvrtek 4.3  bylo v ČR zaznamenáno dalších  14 554 nových denních nákaz.  Zemřelo 21 325 lidí, to je denní nárůst o 197 mrtvých.   V nemocnicích je 8153 lidí.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 299 002 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Ve čtvrtek bylo v ČR očkováno 31 376 osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 3630 osob. (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 771 223 dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za cca dva dny.) Počet očkovaných denně v ČR je stále nesmírně nízký. Země musí očkovat půl milionu lidí týdně, upozorňuje matematik René Levínský.

- Kritik Petr Fischer zveřejnil důležitou úvahu ohledně toho, proč Češi v pandemické krizi tak zoufale selhávají.  Cituje historika Jana Tesaře, který poukázal na to, že Češi nemají schopnost vnímat realitu (přesně o tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů také psycholog David Unger) a neustále si hrají divadýlko, v němž se ubezpečují, jaké jsou jedničky (totéž říká i psycholog David Unger). K tomu přistupuje skutečnost, že nemají výdrž, vždycky se pro něco nadchnou na pět minut a okamžitě je to přejde. Pan Fischer se narodil v roce 1969, v tom roce jsem jako sedmnáctiletý teenager nedokázal pochopit, jak je možné, že po absolutním nadšení pro Pražské jaro se Češi okamžitě dokázali obrátit a nadšeně začít kolaborovat s okupanty. I Igor Lukeš nedávno na slavistické konferenci v Bostonu poukázal na to, že Češi se vždycky pro něco nadchnou a za pět minut to vzdají. Citoval mobilizaci v roce 1938 i rok 1968. A David Unger k tomu dodává, že si Češi také s nadšením šestkrát v moderní historii zlikvidovali svou schopnou elitu. Samotnému mi bylo nepochopitelné, s jakým nadšením Češi bránili v sedmdesátých a v osmdesátých letech schopným lidem, aby pracovali ku prospěchu společnosti. Ty způsobené ekonomické a sociální škody jim vůbec nevadily. Hovořil jsem o tom v Praze někdy v polovině sedmdesátých let se slavným moskevským cembalistou Alexejem Ljubimovem a ten byl naprosto šokován, když zjistil, že Češi si zlovolně zakázali 400 spisovatelů. Rusové to už tou dobou nedělali. - Vrátíme se k tomu s panem Fischerem v Rozhovoru Britských listů příští týden. (JČ)

- Lekce pro ČR. Měli jsme v Británii tak rekordní počet mrtvých, protože jsme přísný lockdown pořád odkládali, konstatuje britský epidemiolog infekčních chorob z Univesity College v Londýně profesor Andrew Hayward. Upozorňuje, že budeme po určitou dobu muset žít s výrazně zvýšenou úmrtností, avšak v důsledku efektivity vakcín se situace časem vrátí k normálu. Hayward si nemyslí, že by varianty koronaviru dokázaly vakcínám stoprocentně uniknout a doufám, že nakonec bude na koronavirus umírat jen tolik lidí, co každoročně umírá na chřipku. ZDE 

- V Británii bylo identifikováno 16 nákaz úplně nové britské varianty. Tato varianta VUI-202102/04 byla poprvé objevena 15. února prostřednictvím genomického horizontálního skenování. Všech šestnáct nakažených je v izolaci. Znamená to, že v Británii existují nyní čtyři varianty, které vědci zkoumají a čtyři varianty, které vědci považují za znepokojující.

Íránský prezident Rúhání selhal

5. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta

Reformističtí lídři íránského Zeleného hnutí jsou široce připomínáni na sociálních médiích kvůli 11. výročí uvalení domácího vězení, upozorňuje Kúroš Ziabarí.

 16467

Amnesty nadále bojuje za propuštění Alexeje Navalného

5. 3. 2021

čas čtení 4 minuty

Na dotaz, jak je to s postojem Amnesty International k Alexeji Navalnému, nám poslal tiskový mluvčí Amnesty tento text:

 

Amnesty vysvětluje svůj postoj k politickému vězni Alexeji Navalnému


Amnesty definuje vězně svědomí jako osobu, která byla zbavena svobody pouze z důvodu svého přesvědčení nebo z diskriminačních důvodů týkajících se etnického původu, sexuality, pohlaví nebo jiné identity dané osoby a za předpokladu, že osoba nepoužívala nebo neobhajovala násilí nebo nenávist. Amnesty se postavila proti zatčení a uvěznění Alexeje Navalného v Moskvě v lednu 2021 a opakovaně jsme vyzývali k respektování práv demonstrantů i k nezávislému vyšetřování údajné otravy Alexeje Navalného a jeho okamžité propuštění. Amnesty použila výraz vězeň svědomí po jeho zatčení, aby zdůraznila nespravedlivou povahu jeho zadržení a náš nesouhlas s jeho neopodstatněným stíháním. Náš postoj k těmto represivním činům ruských úřadů se nezměnil a trvá.

 16415

K diskusi: přidáme se k izraelské alianci na výrobu vakcín?

5. 3. 2021 / Vít Klíma

čas čtení 2 minuty

Česká vláda schválila pokračování projektu vývoje vlastní vakcíny proti koronaviru. Náklady na její vývoj, klinické zhodnocení její bezpečnosti a účinnosti byly odhadnuty na řádově 250 milionů korun. Ministerstvo zdravotnictví navrhlo realizovat projekt vlastní vakcíny hlavně kvůli rozšíření mutací koronaviru, především britské a jihoafrické mutace v ČR, které jsou agresivnější a nebezpečnější, než předchozí kmeny. Zástupci České učené společnosti ČR předložený záměr ministerstva kritizují a jeho realizaci hluboce nedoporučují (ZDE).

 16515

Za tři týdny bude po trpělivosti

5. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Andrej Babiš, tento bojovník proti "nemehlům" v politice, "neví, co bude za tři týdny". - Přitom vůbec není těžké v hrubých rysech domyslet, co se stane po vypršení vládou vyhlášeného nedopečeného lockdownu, pokud se situace významně nezlepší. Velká část české společnosti vypotřebuje veškerou trpělivost, kterou až dosud měla s kašparem, který trpí spasitelským komplexem a v posledních několika letech si hraje na premiéra.

 16447

Jaká jsou publikovaná klinická data k údajné účinnosti ivermektinu proti covidu

4. 3. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut


Ze všech stran se na mne valí zprávy o účinnosti léku ivermektinu proti covidu. Tak jsem se rozhodl najít v největší medicínské databázi odborných článků, co je o tom už publikováno. Ta databáze se jmenuje „PubMed“ a je veřejně dostupná bez poplatků. Zadal jsem si kombinaci těchto slov: „ivermectin“, „trial“ a „covid“. A našel jsem dva malé klinické testy ve slabých časopisech.

K tomu jen poznámka na okraj: denně sleduji tři nejlepší lékařské časopisy na světě (New England Journal of Medicine, Journal of the American Medical Association a Lancet), takže očekávám, že pokud by někdo opravdu měl silná data, že ivermektin zachraňuje životy, vyšlo by to tam – a pomohlo by to desítkám tisíc lidí na celém světě. Když to někdo publikuje ve slabých časopisech, tak to spíše zapadne v hromadách balastu.

Neuvěřitelně, ČR odmítá očkovat své nejohroženější občany

4. 3. 2021

čas čtení 4 minuty

Přibližně před měsícem jsme vysílali Rozhovor Britských listů s Petrem Harašímem z Orlové. Podrobil se trojnásobné transplantaci orgánů, po které má nefunkční imunitní systém, a je stojí tedy v první linii lidí, ohrožených koronavirovou pandemií na životě. Když jsme se v jeho věci několikrát obrátili na tiskovou mluvčí českého ministerstva zdravotnictví Barboru Peterovou,  kdy bude pan Haraším a lidé jako on očkováni, na opakované dotazy nereagovala.

Ani po měsíci se nepodařilo panu Harašímovi být očkován. Píše:

Kdyby se bývalo něco změnilo k lepšímu stran očkování prioritní skupiny transplantovaných, tak bych se byl býval ozval, ale jelikož se nestalo nic pozitivního, mlčel jsem.

Od prvního března byl spuštěn systém registrace a rezervace pro lid 70+ a k tomu se snad možná mělo pamatovat konečně i na chronické pacienty, kteří ovšem dle zdravého rozumu měli býti očkováni jako první.

Leč nestalo se tak.

Zkoušeli jsme, plni nadějí a dojetí nad moudrostí státu a náčelníka BergamoBabiše, registraci a rezervaci v systému rezervatic, ovšem jen do smutného okamžiku prozření (v mém případě proslyšení), než jsme narazili na otázku věku. Systém neústupně a nelítostně trval na tom, že věk musí být víc než 70+, a tudíž se chronický pacient opět může s ladným sardonickým úsměvem stáhnout do bažiny smutku a čekat na další počin rytířů z Blatníku.

 16742

Průběžné zpravodajství:

Smrt na covid řádí v zemích, kde jsou lidé obtloustlí. Včetně ČR.

4. 3. 2021

čas čtení 5 minut

Ve středu 3.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších  15 088  nových denních nákaz.  Zemřelo 21 128 lidí, to je denní nárůst o 187 mrtvých.   V nemocnicích je 8231 lidí, to je nárůst od včerejška o  69 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 284 288 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Vědecká analýza naléhá na vlády, aby prioritně očkovaly obézní osoby, protože jim hrozí smrt. Smrtí na covid jsou ohroženy především země s velkou mírou obezity, jako je Británie, ČR, Itálie a USA. Asi 2,2 miliony z celkového počtu 2,5 milionu úmrtí na covid jsou mrtví, kteří byli obézní. Země jako Británie, USA a Itálie, kde má více než 50 procent obyvatelstva nadváhu, jsou nejvíce postiženy úmrtím na covid. Problémem není jen obezita, ale i váha, o níž si mnoh lidí dnes myslí, že je normální. Počty úmrtí jsou desetkrát vyšší tam, kde má více než polovina dospělých BMI vyšší než 25 kg na m2. Mezi zeměmi, kde má více než 50 procent obyvatel nadváhu, zemřelo nejvíce lidí v Belgii, pak ve Slovinsku, v Británii a v ČR. Itálie a Portugalsko jsou pátá a šestá země, USA je osmá země.Naopak Vietnam má nejmenší počet mrtvých na covid na světě a druhý nejmenší počet lidí s nadváhou. ČR má 180.83 mrtvých na 100 000 obyvatel - je to celkově čtvrtý největší počet mrtvých. ČR má 62,3 procent obyvatel s nadváhou. ZDE 

Ve středu bylo v ČR očkováno 28 890 osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 3788 osob! (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 735,131 dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za cca dva dny.) 

- Regulační orgány rychle schválí vakcíny modifikované tak, aby chránily i proti variantám koronaviru. Nebude zapotřebí hloubkových klinických studií, informovala Británie, Austrálie, Kanada, Singapur a Švýcarsko. Výrobci budou muset poskytnout "robustní důkazy, že modifikovaná vakcína vyvolává imunitní reakci, avšak dlouhodobých klinických studií, které nepříspívají k porozumění bezpečnosti vakcíny, nebude zapotřebí."

- Maďarsko zaznamenalo 6278 nových nákaz, nejvyšší počet za poslední tří měsíce. Počet mrtvých také výrazně stoupl na 152.

Pesticidy zůstávají ve vodě i v potravinách. Příčinou je nevhodné pěstování řepky a kukuřice

4. 3. 2021

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

čtvrtek 4. března 2021

Ze Zprávy o životním prostředí České republiky 2019 vyplývá, že užívání pesticidů se poslední roky pomalu snižuje. Přispěl tomu i tlak organizací jako Hnutí DUHA či evropských ekologických organizací. Pesticidy v nadlimitním množství nebo “koktejlech” však lze stále nalézt zejména ve vodě, ale i v jídle. Přispívá tomu také nevhodné pěstování řepky a kukuřice.

Dle nové Zprávy o životním prostředí České republiky 2019, vydané Ministerstvem životního prostředí, klesla spotřeba přípravků na ochranu rostlin o 4,5 % oproti roku 2018. [1] Klesá tedy již od roku 2013, je však na úrovni roku 2004. Zpráva uvádí, že k poklesu přispěl zejména evropský zákaz používání některých tzv. neonikotinoidů (spojovaných s negativními dopady na opylovače) a národní zákaz používání glyfosátu k urychlení dozrávání a vysušování obilovin a řepky.

Expanze PPF na Balkáně obnáší spolupráci s okolím srbské vládnoucí strany

4. 3. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta


Srbský novinář a redaktor Nova.rs se na serveru Balkan Insight pozastavuje nad tím, jak je srbský prezident Aleksandar Vučić imunní vůči kauzám, které poukazují na vazby jeho okolí na organizovaný zločin.

Milenko Vasović v této souvislosti mimo jiné připomíná, že prostředky Telekomu Serbia, kde stát má většinový podíl a v jehož vedení jsou lidé delegovaní Vučićovou stranou SNS, slouží k podezřelým mediálním transakcím za účelem podmaňování si zpravodajského obsahu.


6177

Zrušte veškeré uhelné projekty, abychom měli šanci v boji proti klimatické krizi, vyzývá šéf OSN

4. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Šéf OSN António Guterres v úterý zdůraznil, že stále existuje šance v boji proti klimatickým změnám, abychom mohli dosáhnout klíčového cíle pařížské klimatické dohody, podle kterého by oteplení nemělo překročit 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální éře. Šéf OSN urgoval jednotlivé vlády a soukromý sektor, aby zrušily veškeré plánované uhelné projekty; aby už nebyly financovány uhelné elektrárny a abychom místo toho podporovali spravedlivý přechod na čistou energii investicemi do obnovitelných zdrojů, píše na webu commondreams.org Kenny Stancil.

 16637

Piráti vyzývají českou vládu, aby podpořila dočasné pozastavení patentů k výrobě vakcín. Je to v zájmu celého světa, tvrdí

4. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

„Mutace koronaviru dokazují, že nikdo nebude úplně v bezpečí, dokud nebude proočkována většina světové populace. Dokud taková situace nenastane, budou dlouhodbě ohroženy i státy, kde očkování zafunguje. Tzv. duševní vlastnictví by nemělo klást dodatečné překážky v produkci a distribuci vakcín,“ vysvětluje europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa.

30657

Povinně testujeme

4. 3. 2021 / David Marenčák

čas čtení 4 minuty

Panstvo sice rozkázalo, testujte, ale není čím. Od rána do večera lžou o tom, jak jsou testy dostupné, kolik milionů kde leží ve skladech, ale když obvoláte firmy a distributory nejen ze schváleného seznamu, buď vás rovnou odmítnou, že nemají, nebo slíbí a zaplacenou objednávku za pár dní stornují, protože nic nemají a jsou velmi překvapeni, že sklady zejí prázdnotou.

Očekávatelně, oproti velkohubým prohlášením, jak ceny testů budou klesat, s akutním nedostatkem naopak rostou do nebes

 16448

Švejk je hrdina

4. 3. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Tento měsíc je to rovných sto let od vydání prvního svazku Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války. Chtěl bych k tomu učinit jen krátkou poznámku v souvislosti s mými články o Boženě Němcové, v nichž vyjadřuji skepsi nad kvalitou české literatury obecně.

Haškovu knihu považuji, a to ve srovnání světové klasické literatury, za geniální. Připomenu, že mezi nejdůležitější díla světové klasické literatury rozhodně počítám Rabelaisovu knihu Gargantua a Pantagruel, Cervantesova Dona Quijota nebo Boccacciův Dekameron. Hašek se svou jadrností až vulgaritou a svým smíchem z této tradice nevymyká. Chápu, že někoho může Haškova kniha pohoršovat, Rabelaise by ale pak snášel ještě hůře (u Rabelaise navíc jde o pro mnohé těžko stravitelnou směs vulgarity a vysoké vzdělanosti, oproti tomu Hašek je takový prosťáček Boží).

 16637

A jak krásně by tenkrát s pandemií zatočili…

4. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Plivání.

"Vyhláška. C. j. 135.719-Xa. Dle výsledků vědeckého bádání jest tuberkulosa nakažlivou nemocí, která vyschlými chrchly se rozšiřuje. Aby zabráněno bylo vzniku a rozšiřování této nemoci, zakazuje se z důvodů zdravotních vzhledem к vynesení c. k. ministerstva vnitra ze dne 14. července 1902 č. 29.949 a poučení, které se zároveň dodává všem majitelům domů, aby v místnostech uzavřených, lidmi hojně navštěvovaných, jako např. v kostelích, divadlech, krámech kupeckých a s potravinami, hostincích, kavárnách, tanečních a zábavních místnostech, ve školách, tělocvičnách, továrních pracovnách, noclehárnách, stravovnách, věznicích, v čekárnách na stanicích, v místnostech pro cestující na parnících, elektrické a koňské dráhy atd., nebylo pliváno, leč do plivátek k tomu určených, zvláště však zapovídá se plivati na zem.

 16415

Více než stovka zemí volá po uvolnění patentů na vakcíny. USA to blokují

4. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Striktní opatření týkající se práv k duševnímu vlastnictví mohou zabraňovat tomu, aby byl svět zásoben vakcínami proti covidu-19. Více než 50 milionů Američanů už dostalo přinejmenším jednu dávku vakcíny, zatímco obyvatelé 130 zemí nikoliv, jak nedávno uvedla OSN. Kritikové této strategie hovoří o „očkovacím apartheidu“, informuje web Democracy Now!

30714

Je český stát reformovatelným organismem?

4. 3. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Souhlasím s tvrzením Jana Čulíka, že český stát přímo ohrožuje životy a zdraví svých obyvatel, a to z libovůle cynických lobbistů z Hospodářské komory, Svazu průmyslu a dopravy apod. Sdělovací prostředky v uplynulých dnech zveřejňovaly nářky průmyslníků a bohatých podnikatelů, kteří jeden za druhým vyjmenovávali absurdní důvody, proč stát nemůže fabriky a montovny zavřít ani na týden či dva. Plánované navýšení žalostně nízké nemocenské na sto procent narazilo na ještě absurdnější ryk ze strany těch, kdo drží pod krkem českou společnost. Tito od katastrofální reality odtržení jedinci volky nevolky odhalují sadistickou povahu státní moci právě v době, kdy už jednotlivé kraje nejsou schopny poskytovat adekvátní lékařskou péči.


30649

Průběžné zpravodajství:

ČR se propadá do hrůzy. Denní rekord 16 642 nakažených, dalších 240 denních mrtvých, 1113 nově za den hospitalizovaných osob

3. 3. 2021

čas čtení 6 minut

V úterý 2.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších  16 642  nových denních nákaz.  Zemřelo 20 701 lidí, to je denní nárůst o 240 mrtvých.   V nemocnicích je 8162 lidí, to je nárůst od včerejška o  1113 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 269 058  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Jak epidemiologové varují, Česku hrozí exponenciální nárůst nákaz i úmrtí. Problémem je, že vláda odmítá uzavřít továrny a montovny, což jsou hlavní ohniska nákaz. Nedokáže komunikovat obyvatelstvu, že karanténní opatření nejsou pro vládu, ale pro záchranu životů. Sdělovací prostředky, šokujícím způsobem dávají neustále prostor i "opačnému, (tj životu nebezpečnému, iracionálnímu) názoru", že karanténa je zbytečná". Nedokáží vyvolat v zemi solidaritu. Vláda nepodniká žádné kroky proti lžím na internetu, které přesvědčily velkou část obyvatel, že neexistuje problém a koronavirus je hoax.

V úterý bylo v ČR očkováno 25 084 osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 2782 osob! (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 702 023  dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za cca dva dny.) 

- ČR a Slovensko dostanou každá 100 vakcín od EU. Česká republika a Slovensko, které v posledních týdnech tvrdě zápolí s koronavirem, dostanou každá od Evropskou unii 100 000 vakcín navíc. Slovensko zaznamenáívá v posledních dnech globálně nejvyšší úmrtnost, 112,39 mrtvých na milion, Česká republika je globálně druhá nejhorší, s 95,5 mrtvými na milion.

- Británie ve středu očkovala dalších 208 968 osob. Je to útlum, do minulého týdne Británie denně očkovala kolem půl milionu občanů. Tento týden je totiž v Británii nedostatek vakcín. Od příštího týdne se má však očkování znovu zrychlit a daleko přesáhnout počet půl milionu očkovaných denně. 

 16739

Třeba tolik lidí nemuselo zemřít …

3. 3. 2021 / Vít Klíma

čas čtení 3 minuty

Foto: Rezidence Korunní

Naši dědové vybudovali Ústav očkování a sér, abychom my, jejich vnuci nebyli závislí na dodávkách vakcín ze zahraničí, ale mohli si je doma vyrobit sami. Škoda, že Češi neprojevili vůči práci svých předkům ani špetku úcty, třeba by teď tolik lidí nemuselo zbytečně zemřít!

Nechali jsme vymřít celý „Beroun“ a nikdo za to nemůže?

 16738

Konzumace masa zvyšuje riziko srdečních chorob, cukrovky a zápalu plic

3. 3. 2021

čas čtení 2 minuty


Pravidelné pojídání masa zvyšuje riziko srdečních chorob, cukrovky, zápalu plic a dalších vážných nemocí, vyplývá z nového výzkumu.

Už dříve bylo zjištěno, že konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Nová zjištění však dokazují, že pojídání masa vyvolává  i 25 různých, nerakovinových nemocí, na něž většinou lidé končí v nemocnici.

 16735

Skotsko: Jsme v tom všichni. Záleží na každém z nás

3. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta

Vítězství nad nákazou závisí na jasných, stručných informacích, které zdůrazňují, že ochranné kroky neděláte pro vládu, ale pro sebe a pro komunitu.

Toto je reklama na autobusových zastávkách v Glasgow:

(Zdravější Skotsko. Skotská vláda. Státní zdravotnictví, Skotsko:)

- ROUŠKU NA OBLIČEJ
- VYHÝBEJ SE DAVU
- MYJ SI RUCE
- DVA METRY
- SEBEIZOLACE DOMA

Přihlaš se na test, máš-li příznaky

ZASTAVIT ŠÍŘENÍ, TO ZÁVISÍ NA NÁS VŠECH

#MyJsmeSkotsko
gov.scot/coronavirus




 16524

EU: Vstoupily v platnost nové sankce proti Rusku

3. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Sankce EU proti Rusku uvalené kvůli uvěznění opozičníka Alexeje Navalného vstoupily v platnost v úterý. Týkají se mj. šéfa ruského Vyšetřovacího výboru, generálního prokurátora, velitele Národní gardy a šéfa věznic.

5867

Proti apoštolům nenávisti

3. 3. 2021

čas čtení 3 minuty

Počátkem února byli Španělé v Madridu svědky něčeho, co se nedávno v Evropě stalo až příliš běžným. Ve stínu mnohem temnějších časů pochodovali ulicemi neonacisté, aby "uctili" Modrou divizi, španělské vojáky, kteří bojovali na straně nacistů. Chvíli se nad tím zamyslete. Koho ti pochodující uctili doopravdy?, ptá se Ronald S. Lauder.

 16596

Sputnik v Česku? Tunel na konci tunelu

3. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Zdroj: Wikimedia Commons. Licence: Attribution 4.0 International.

Hrad a komunisté nadále tlačí na dovoz řádně neotestované a v EU neschválené ruské vakcíny do České republiky. Zatímco v první fázi se proti takové možnosti postavil ministr zdravotnictví Blatný a pod vlivem jeho stanoviska i většinového postoje expertů premiér Babiš otočil, s avízovaným pádem Blatného a ministra zahraničí Petříčka nastává další kolo.

"Kráva nejsem..."

2. 3. 2021 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

Nechápu, proč pořád Češi někam v době pandemie létají a cestují, proč nejsou doma a tím nepomůžou zabránit šíření viru po celém světě, píše Milan Kohout.

Zde je můj komentář k článku z nějakých českých novin:

"Na ostrově koronavirus není, já jsem jim ho přivezla, ale kráva nejsem...”

Reportéři bez hranic žalují saúdského korunního prince za zločiny proti lidskosti spáchané pronásledováním novinářů

2. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Saúdský korunní princ Mohammed bin Salman a další vysocí činitelé saúdského režimu byli obviněni ze spáchání zločinů proti lidskosti. Žalobu proti nim podali v Německu Reportéři bez hranic. organizace bojující za svobodu tisku.

Pětisetstránková žaloba, podaná německé spolkové prokuratuře v městě Karlsruhe, se soustřeďuje na "rozšířené a systematické" pronásledování novinářů v Saúdské Arábii, včetně svévolného věznění 34 tamějších novinářů a vraždy Džamala Chašákdžího, komentátora listu Washington Post.

Rozhovor Britských listů 368. Povede děsivá nekompetence státu k ozdravění společnosti?

2. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Psycholog David Unger nachází v katastrofálně neefektivní reakci českých úřadů a české společnosti na koronavirovou pandemii některé typické problémy, které vidí u svých pacientů. V diskusi s Janem Čulíkem se pokouší o návrh konstruktivního řešení, jak by se nynější rozval českého státu dal napravit. David Unger vidí v nynější totální krizi optimisticky pobídku k radikální nápravě nefunkčnosti českých státních struktur v blízké budoucnosti. Má pravdu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3. března 2021.


 16637

Průběžné zpravodajství:

Vědci varují, že kolem 15 procent dětí trpí dlouhým covidem!

2. 3. 2021

čas čtení 7 minut

SITUACE SE ZHORŠUJE. ZŮSTAŇTE DOMA! BABIŠ MUSÍ UZAVŘÍT MONTOVNY


- Britští vědci varují, že je nutno vzít v potaz skutečnost, že z dat zveřejněných britským vládním statistickým úřadem  vyplývá, že až 13 procent dětí pod 11 let a asi 15 procent dětí ve věku 12-16 let trpělo pět týdnů  po potvrzené nákaze covidem nejméně jedním koronavirovým symptomem. Britský statistický úřad ovšem testuje domácnosti podle náhodného vzorku. Tyto informace jsou alarmující, pokud by se děti měly vrátit do školy, vzhledem k tomu, že vakcína pro děti neexistuje. ZDE  

- - Brazilská varianta koronaviru P1, která se rozšířila v tamějším městě Manaus a byla nyní identifikována u šesti lidí v Británii, dokázala znovu nakazit v městě Manaus 25 až 61 procent lidí, kteří už covid-19 měli. ZDE  


Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 252 242  osob. V pondělí 1.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších  12 150  nových denních nákaz.  Zemřelo 20 701 lidí, to je denní nárůst o 232 mrtvých.   V nemocnicích je 7049 lidí, to je nárůst od včerejška o  668 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V neděli bylo v ČR očkováno jen 18 852 osob! Ukončeno bylo očkováníjen  u 2941 osob! (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 674 040  dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za cca den a půl.) Pro srovnání: V Británii bylo naočkováno první dávkou více než 20 milionů lidí, tedy 30 procent obyvatelstva.


Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
21972