Takřka 40 % studentů univerzit je závislých na "chytrých" telefonech

5. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Tým výzkumníků z King`s College v Londýně zjistil, že takřka 40 % studentů vykazuje symptomy závislosti na svém smartphonu. V článku publikovaném v časopise Frontiers in Psychiatry popisují studii a její zjištění.


Smartphony se rozšířily takřka ve všech rozvinutých společnostech po celém světě. A jak se stávají pokročilejšími, lidé je používají po delší časové úseky. Některé důkazy dokonce naznačují, že někteří lidé jsou na svých telefonech závislí. Zmíněný výzkum se zabýval vzorkem 1 043 studentů z King's College v Londýně.

Výzkum obsahoval otázky týkající se času, který studenti věnují telefonu, ale také zjišťující, zda se použití telefonu stalo závislostí. Objevily se standardní otázky zjišťující závislost, jako zda studentovi chybí jiné aktivity, protože nedokáže odložit telefon, zda někdy při použití telefonu ztratili pojem o čase, nebo zda zažili úzkost, když museli strávit delší čas bez telefonu. Výzkumníci se také ptali studentů na jejich spánkové návyky.

Výzkum zjistil, že 406 studentů splňuje kritéria závislosti na telefonu. Tito studenti uvedli, že mají pocit, jako by se jim používání telefonu vymklo z rukou, a že zažívají vážnou úzkost, pokud jsou od něj odděleni. Sdělili rovněž, že používání telefonu jim brání v jiných věcech, o nichž vědí, že je potřebují udělat.

Výzkum dále zjistil, že používání telefonu přispívalo ke vzniku spánkové deprivace - o studentů splňujících kritéria závislosti i u ostatních. Přibližně 69 % závislých uvedlo, že dostatečně nespí, zatímco 57 % ostatních také sdělilo, že mají kvůli používání telefonu problémy se spánkem.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10936

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021