Průběžné zpravodajství:

ČR se propadá do hrůzy. Denní rekord 16 642 nakažených, dalších 240 denních mrtvých, 1113 nově za den hospitalizovaných osob

3. 3. 2021

čas čtení 6 minut
V úterý 2.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších  16 642  nových denních nákaz.  Zemřelo 20 701 lidí, to je denní nárůst o 240 mrtvých.   V nemocnicích je 8162 lidí, to je nárůst od včerejška o  1113 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 269 058  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Jak epidemiologové varují, Česku hrozí exponenciální nárůst nákaz i úmrtí. Problémem je, že vláda odmítá uzavřít továrny a montovny, což jsou hlavní ohniska nákaz. Nedokáže komunikovat obyvatelstvu, že karanténní opatření nejsou pro vládu, ale pro záchranu životů. Sdělovací prostředky, šokujícím způsobem dávají neustále prostor i "opačnému, (tj životu nebezpečnému, iracionálnímu) názoru", že karanténa je zbytečná". Nedokáží vyvolat v zemi solidaritu. Vláda nepodniká žádné kroky proti lžím na internetu, které přesvědčily velkou část obyvatel, že neexistuje problém a koronavirus je hoax.

V úterý bylo v ČR očkováno 25 084 osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 2782 osob! (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 702 023  dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za cca dva dny.) 

- ČR a Slovensko dostanou každá 100 vakcín od EU. Česká republika a Slovensko, které v posledních týdnech tvrdě zápolí s koronavirem, dostanou každá od Evropskou unii 100 000 vakcín navíc. Slovensko zaznamenáívá v posledních dnech globálně nejvyšší úmrtnost, 112,39 mrtvých na milion, Česká republika je globálně druhá nejhorší, s 95,5 mrtvými na milion.

- Británie ve středu očkovala dalších 208 968 osob. Je to útlum, do minulého týdne Británie denně očkovala kolem půl milionu občanů. Tento týden je totiž v Británii nedostatek vakcín. Od příštího týdne se má však očkování znovu zrychlit a daleko přesáhnout počet půl milionu očkovaných denně. 



- Srbsko, Řecko a Estonsko zpřísňují karanténní opatření.

- Indická farmaceutická firma Bharat Biotech po testech třetí fáze  oznámila, že její vakcína brání šíření infekce z 81 procent.

- Rakousko dostane dalších 100 000 vakcín firmy Pfizer, jimiž budou očkováni všichni dospělí v okrese Schwaz v Tyrolsku, který se stal ohniskem pandemie jihoafrické varianty. Tyrolsko má jednu z nejhorších nákaz v Evropě a Tyrolané nemohou opustit svůj region, pokud nemají negativní test na koronavirus.

- Celosvětově mělo více než 168 milionů dětí po světě uzavřenou svou školu téměř rok, informuje UNICEF. Každé sedmé dítě - 214 milionů - přišlo o více než tři čtvrtiny výuky ve třídě za přítomnosti učitele. Dvě třetiny zemí, které zůstávají víceméně uzavřeny, jsou v karibské oblasti a v Latinské Americe. Postihuje to tam nejméně 98 milionů dětí. Ze čtrnácti zemí jsou nejdéle uzavřeny školy v Panamě, pak následuje El Salvador, Bangladéš a Bolívie. Nejzranitelnější děti jsou ohroženy rizikem, že se do školy nikdy nevárí, budou donuceny k nucenému sňatku nebo k nuceným pracím.

- Brazílie zaznamenala v úterý rekordní počet denních mrtvých, 1641. V Brazílii už na covid zemřelo více než 257 000 osob, Brazílie má po USA druhý největší počet mrtvých. Nakaženo bylo v Brazílii asi 10,6 milionu lidí. V úterý bylo zaregistrováno 59 925 nových nákaz. Guvernéři jednotlivých brazilských států se spojí a společně koupí vakcíny, protože je podle jejich názoru Bolsonarova federální vláda nefunkční.

- Rakousko a Dánsko budou spolupracovat s Izraelem na vlastní výrobě vakcín. Rakouský kancléř Sebastian Kurz uvedl, že Evropská unie je příliš pomalá. Zatím bylo očkováno jen 7,5 procent obyvatel EU, v Izraeli bylo očkováno 52 procent obyvatel a v Británii 31 procent. "Musíme se připravit na mutace a nemůžeme už spoléhat při výrobě modifikovaných vakcín v příštích letech jen na EU. Budeme je vyrábět společně s Dánskem ve spolupráci s Izraelem," řekl Kurz. ZDE  Proč se k tomu nepřipojuje Česko?

- Spojené státy budou mít dost vakcín pro všechny dospělé občany v Americe do konce května, je to o dva měsíce dříve, než se předpokládalo, oznámil Joe Biden. Prioritně budou všechny americké státy očkovat učitele.

- Ukrajina má rekordní počet hospitalizací. V úterý bylo hospitalizovno 3486 osob. Za posledních 24 hodin bylo na Ukrajině registrováno 7235 nových nákaz a 185 úmrtí. Ukrajina má 41 milionu obyvatel.  Celkem má dosud Ukrajina 1 364 707 nákaz a 26 397 úmrtí. Ukrajina teprve nyní začíná očkovat. 47 procent Ukrajinců vakcínu nechce.

- Počet registrovaných civilistů, kteří během roku 2020 zemřeli v explozích v rámci ozbrojených konfliktů, poklesl o 43 procent, na nejmenší úroveň za celé desetiletí, v důsledku méně efektivnějšího zpravodajství, příměří a uzavření zemí v důsledku koronavirové karantény.

- Itálie v úterý nařídila uzavření všech škol v oblastech nejpostiženějších covidem a zpřísnila omezení pro provoz podniků a pro pohtyb v nejpostiženějších oblastech až do doby po Velikonocích v důsledku obav z vysoce nakažlivé britské varianty.

- Turecko v úterý zaznamenalo nových 11 8737 nákaz, je to nejvíce od 7. ledna.

- Německá kancléřka Merkelová chce začít příští týden rozvolňovat. Doufá, že velký počet rychlých antigenních testů a očkování dovoli zemi zrušit karanténu.

- Venezuela dostala půl milionu čínských vakcín Sinopharm a ochranný materiál pro zdravotníky.

- Nigérie dostala v rámci systému Covax první vakcíny Oxford/AstraZeneca.

- 28. února se nechalo vakcínou AstraZeneca ve Francii očkovat jen 24 procent osob, cílem je očkovat 80 - 85 procent občabů.

- Španělsko zakoupí dalších 17 milionů dávek vakcíny Moderna. Je to součástí nové dohody vyjednané Evropskou unií.

- Americká farmaceutická firma Merck & Co Inc. bude pomáhat vyrábět vakcínu firmy Johnson & Johnson, která funguje na základě očkování jedinou dávkou, podle dohody, kterou oznámí Joe Biden.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8799

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021