Průběžné zpravodajství:

Vydělají farmaceutické společnosti na vakcínách proti covidu miliardy?

6. 3. 2021

čas čtení 9 minut

V sobotu 6.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších  9066 nových denních nákaz. (O víkendu se v ČR řádně netestuje ani neočkuje, zdravotníci jedou na chatu.)  Zemřelo 21 717 lidí, to je denní nárůst o 159 mrtvých.   V nemocnicích je 7899  lidí.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 321 331 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Karlův most v Praze byl přeplněn lidmi, stejně tak místa v Brně. Jen asi třetina lidí měla respirátory. Občané neberou pandemii vážně, mezi lidmi se šíří nesmysl, že "umírání je přirozené". Vyvraždění 22 000 lidí, kteří mohli žít ještě desítky let, však přirozené není. Nesou za to odpovědnost všichni. Problém, který si lidi neuvědomují, je, že v zemi, kde pandemie zuří tak široce a intenzivně jako v ČR, nutně vzniknou nové kmeny koronaviru, které se nejen mohou vyhnout vakcínám, ale mohou začít zabíjet i lidi každého věku. Už to začalo s britskou variantou.

Proč je v ČR pademická situace nejhorší, nebo téměř nejhorší na světě? Petr Kamberský v Lidových novinách v článku "Nejtemnější hodina" (27.2., placený přístup) poukázal na to, že je to zřejmě v důsledku souhry faktorů. Jedním z nejdůležitějších je neuzavření montoven, které v ČR zaměstnávají 38 procent obyvatelstva, což je rekord. Problém je také, že ČR je orientována na vývoz, a je proto obětí zahraničních zákazníků. Výrazným problémem je i to, že průmysl v ČR je založený na otrocké práci novodobých nevolníků, takzvaných "agenturních pracovníků", kteří nemají vůbec žádná zaměstnanecká práva a jsou pokutováni, když nepřijdou do práce. Takže chodí do práce, i když jsou nakažení, a montovny jsou děsivými ohnisky intenzivní nákazy. - Kromě neefektivnosti české vlády, která naprosto nebyla schopna dát lidem jasné a srozumitelné instrukce, zapůsobilo i to, že loni na jaře byla ČR v boji proti pandemii úspěšná, tak Češi rozhodli, že "vlastně o nic nejde". Naopak občané zemí, které loni na jaře zaznamenali množství mrtvých, to přijali jako vážnou lekci a chovají se od té doby odpovědně. - Třetím důležitým faktorem je skutečnost, že v ČR se stalo zvykem neinformovat o individuálních osudech mrtvých. Ti prostě ze života zmizí. V západních zemích jako je Británie média neustále informují o individuálních osudech těžce nemocných lidí či o lidech, kteří na covid zemřeli. V Itálii vycházejí v novinách mnohostránková oznámení o mrtvých, New York Times věnoval mnoho stránek seznamu jmen zemřelých, po dosažení 100 000 mrtvých četl rozhlas BBC jejich jména. V Česku nic. Kamberský: "K dnešnímu dni jako by zmizelo z mapy celé Blansko nebo Beroun, přesto příběhy lidí, kteří tu s námi mohli být ještě rok, pět nebo pětadvacet let, neznáme." Dalším problémem je, že "Češi každého ignorují. ČR je země, "Where No One Gives a Fuck. Česko, země, kde je všem všechno u prdele," napsala jedna západní novinářka. Chybí solidarita. Dalším problémem je dědictví normalizace, kdy v čele institucí a státu stáli z ideologických důvodů naprostí idioti, a Češi dodnes proto lidmi v čele institucí pohrdají a dělají si individuálně a sobecky, co jen oni sami uznají za vhodné. 


V sobotu bylo v ČR očkováno 10 924 osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 773 !! osob. (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 818,450 dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za  dva dny.) Počet očkovaných denně v ČR je stále nesmírně nízký. Země musí očkovat půl milionu lidí týdně, upozorňuje matematik René Levínský.

- Britští lékaři varují, že zdravotnictví bude zahlceno milionem lidí s dlouhým covidem. Média zveřejňují případy lidí, kteří byli před covidem "neuvěřitelně fit", jako je případ profesorky historie na Liverpool University, která stále rok po covidu nemůže denně ujít víc než 2000 kroků, nemůže pak dýchat. "No, neumřeli jsme, ale že by tohle byl život, tak nevím." ZDE

- Anglie vyzvala k očkování lidi ve věku 5ž-59 let. 80 procent lidí ve věku 60-69 se nechalo očkovat.

- Ve Vídni se v sobotu konala demonstrace proti lockdownu.

- Statisíce lidí v severní Francii bylu umístěny pod lockdown.

- Vydělají farmaceutické společnost na proticovidových vakcínách miliardy? Moderna a Pfizer účtují více než 30 dolarů za každou jednotlivou vakcínu. Firma Moderna byla založena před 11 lety a dosud nikdy nezaznamenala zisky. Má jen 830 zaměstnanců. Firma Pfizer byla založena r 1849, loni měla zisk 9,6 miliardy dolarů a zaměstnává 80 000 lidí. Jiní výrobci vakcín, AstraZeneca a americká firma Johnson & Johnson, přislíbily, že až do konce pandemie nebudou na poskytování vakcín vydělávat. Očekává se, že v roce 2021 prodá vakcíny za 15-30 miliard dolarů. O zisky se dělí půl na půl s německou firmou BioNTech. Její zakladatelé, manželská dvojice tureckých lékařů  Ugur Sahin a Özlem Türeci se stali loni multimilionáři. Hodnota akcií jejich firmy vzrostla o 156 procent. - Očekává se, že Moderna prodá r. 2021 vakcíny v hodnotě 18-20 miliard dolarů, hodnota jejích akcií za poslední rok stoupla o 372 procent. Firma Johnson & Johnson prodá vakcíny v hodnotě 10 miliard dolarů. AstraZeneca prodá vakcíny za 2-3 miliardy dolarů. ZDE  

-Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf Světové zdravotnické organizace, požaduje, aby byly zrušeny patenty na proticovidové vakcíny, "protože jsme ve válce". Profesorka Sarah Gilbert, tvůrkyně vakcíny z Oxfordské university vyrobené ve spolupráci s firmou AstraZeneca, však v pátek v britském rozhlase varovala, že se to "tak nedá dělat": "34.33 "To je příliš zjednodušené. Musíme zajistit, že když se vakcíny budou vyrábět, musí se při tom dodržovat standard. Musejí to být stejné vakcíny jako ty, které vyrobil původní výrobce. A to AstraZeneca dělá velmi úspěšně. Spolupracuje s množstvím výrobců po celém světě a poskytuje jim sublicence pro tu vakcínu. Nesdílí jen ten patent, sdílí materiál, sdílí techniku, sdílí knowhow a podporuje ty nejrůznější výrobce, aby ty vyráběné vakcíny měly požadovanou kvalitu. Pokud bychom jen sdíleli ta autorská práva a nechali lidi po celém světě, ať si to vyrábějí jakkoliv, sami, trvalo by jim to velmi dlouho, než by vyrobili vakcínu, která by se dala používat. A regulační orgány by to pak považovaly za jinou vakcínu. A musela by se znovu testovat úplně od začátku." ZDE (audio, od minuty 34.33, registrace) 

 
- Dalailama byl očkován na covid. Je mu pětaosmdesát let. Naléhá na všechny, aby se také nechali očkovat.

- Rusko registrovalo 11 022 nových nákaz, celkový počet nákaz v Rusku je 4 312 181. Za posledních 24 hodin podle ruské vlády zemřelo za posledních 24 hodin 441 osob, celkem prý v Rusku zemřelo 88 726 lidí. Jenže v pátek konstatoval ruský vládní statistický úřad Rosstat, že od začátku pandemie zemřelo více než 200 000 osob. ZDE 

- Maďarsko zaznamenalo 7269 nových nákaz, je to za posledních 24 hodin nárůst o 14 procent. Maďarsko zápolí s vysokou mírou infekcí a vláda zavedla nová přísná karanténní opatření.

- Evropská unie naléhá na Spojené státy, aby dovolily export milionů vakcín  AstraZeneca do Evropy. Brusel se snaží odstran it nedostatek vakcín. EU také chce, aby Washington povolil vývoz materiálu, kterého je zapotřebí pro výrobu vakcín.

- Francie v pátek zaznamenala 23 507 nových infekcí, ve srovnání s minulým pátkem je to pokles o 2200 nákaz, ale počet hospitalizovaných osob na JIPkách je dosd letos nejvyšší, uvedlo francouzské ministerstvo zdravotnictví.

- Příchod vakcín by neměl země vést k rušení lockdownů, varovala Světová zdravotnická organizace. Zejména vyjádřila znepokojení ohledně situace v Brazílii.

- Britská varianta koronaviru působí nyní v Polsku 25 procent nových nákaz.

- Itálie dále zpřísní ve třech ze svých dvaceti regionů karanténní opatření, protože se tam šíří nové varianty viru.

- Německo vyjádřilo znepokojení nad zákazem vývozu vakcín z EU. Austrálie požádala o přehodnocení zákazu vyvézt čtvrt milionu vakcín AstraZeneca do Austrálie.


- Paraguayský ministr veřejného zdraví Julio Mazzoleni v pátek odstoupil, země je postižena rekordním počtem nákaz a nemocnice jsou na hranici kolapsu.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE
 

0
Vytisknout
9971

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021