Kyjev připravuje elitní zálohy pro válku v Donbasu

3. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Ukrajinský parlament v podmínkách nestabilní situace v Donbasu připravuje druhé čtení prezidentské předlohy č. 3553, který ustavuje nový systém elitních vojenských kádrů, napsal Vladimir Muchin.


V současnosti platný výjimečný stav souvisí v prvé řadě s konfliktem v Donbasu a statusem Krymu, který Kyjev považuje za anektovaný Ruskem. Ukrajina plánuje s podporou NATO dříve nebo později převzít kontrolu nad "vzbouřeneckými územími". Zatím na to Ukrajině chybějí síly, ale vláda to plánuje změnit, když modernizuje armádu podle norem NATO.

V předloze zákona č. 3553 se přímo hovoří o tom, že jeho přijetí je diktováno přáním Kyjeva dosáhnout souladu se standardy aliance. Po roce 2014 země věnuje na obranu 4 % HDP, což je víc, než většina zemí NATO.

Na Ukrajině v současnosti obranné výdaje představují takřka 40 % státního rozpočtu. Ale i tak se nedaří plně řešit obranné úkoly a Ukrajina je příjemcem vojenské pomoci. Pentagon 1. března oznámil, že vyčlenil pro Kyjev nový balík pomoci v hodnotě 125 milionů dolarů. Tyto prostředky budou využity k přestavbě ukrajinských jednotek podle standardů NATO. Není vyloučeno, že právě proto prezident Zelenskij urychlil projednávání návrhu č. 3553.

Celý text v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6810

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021