Expanze PPF na Balkáně obnáší spolupráci s okolím srbské vládnoucí strany

4. 3. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta


Srbský novinář a redaktor Nova.rs se na serveru Balkan Insight pozastavuje nad tím, jak je srbský prezident Aleksandar Vučić imunní vůči kauzám, které poukazují na vazby jeho okolí na organizovaný zločin.

Milenko Vasović v této souvislosti mimo jiné připomíná, že prostředky Telekomu Serbia, kde stát má většinový podíl a v jehož vedení jsou lidé delegovaní Vučićovou stranou SNS, slouží k podezřelým mediálním transakcím za účelem podmaňování si zpravodajského obsahu.


 

Vasović také poukazuje na spolupráci mezi Telekomem Serbia a Telenorem skupiny PPF. Ve spolupráci vidí snahu vytlačit z trhu média ze skupiny United Group, která se nebojí dávat prostor opozičním politikům a kritikům Vučićovi politiky. PPF tvrdí, že jde pouze o obchodní záležitost a kritika vůči Telenoru a PPF nemá žádné opodstatnění.

Na Britských listech jsme o „úplném odrovnání“ SBB (ze skupiny United Group), jak vedení Telekomu Srbija o výhodách spolupráce s Telenorem skupiny PPF hovoří, psali na začátku února. Není to jediný případ, kdy je skupina PPF v zemích bývalé Jugoslávie skloňována v souvislosti s kontroverzními politickými představiteli.

Nedlouho poté, co evropský regulátor nevyjádřil výhrady k nákupu mediální skupiny CME se majitel PPF Petr Kellner setkal s populistickým premiérem Slovinska Janezem Janšou na utajované schůzce, na kterou upozornil slovinský portál Necenzurirano.si



1
Vytisknout
7765

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021