Švédská studie: Američtí Republikáni se nyní chovají jako diktátorské strany v Maďarsku a v Turecku

26. 10. 2020

čas čtení 3 minuty
 

Univerzita ve Švédsku zaznamenala "dramatickou změnu" v americké Republikánské straně za Trumpa. Strana už dnes nedodržuje demokratické normy a podporuje násilí.

Za posledních dvacet let se americká Republikánská strana stala daleko víc illiberální a nyní vypadá daleko více jako vládnoucí strany v diktátorských zemích, nikoliv už jako její bývalé středopravicové ekvivalenty v Evropě.

Od roku 2000 se Republikánská strana podstatně změnila a nyní démonizuje své oponenty a povzbuzuje k násilí proti nim. Přijala postoje a taktiku vládnoucích nacionalistických stran v Maďarsku, v Indii, v Polsku a v Turecku.

 

Tato změna vedla k nástupu Donalda Trumpa k moci a zároveň Trump tyto změny v Republikánské straně ještě prohloubil.

Naproti tomu Demokratická strana se ve svém vztahu k demokratickým normám skoro vůbec nezměnila a v tom ohledu zůstává podobná jako její středopravicové a středolevicové strany v Evropě. Odlišuje se především svým postojem vůči ekonomice.

Novou studii, největší svého druhu, provedl V-Dem Institut na univerzitě v Goteborgu ve Švédsku. Studie používá nové metody měření a kvantifikace zdraví světových demokracií v době, kdy všude roste autoritářství.

Anna Lührmann ze švédského institutu konstatuje, že změna Republikánské strany "bezpochyby je nejdramatičtější proměnou politické strany v zavedené demokracii".

Studie ukazuje, že americká Republikánská strana sledovala podobnou trajektorii jako maďarská strana Fidesz, která se pod vedením Viktora Orbána proměnila z liberálního mládežnického hnutí v autoritářskou stranu, jež proměnila Maďarsko v první nedemokratický stát, který je členskou zemí Evropské unie.

Indická strana Bharatiya Janata Party (BJP) prošla podobnou proměnou za vedení Narendry Modiho, stejně jako Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) v Turecku za vedení Recepa Tayyipa Erdogana a strana Právo a spravedlnost v Polsku. Trump a jeho vláda si pěstuje těsné vztahy s těmito zeměmi.

Republikánská strana si zachovala do určité míry pluralismus, ale opustila jiné demokratické normy. Daleko častěji nyní vyjadřuje pohrdání oponenty a povzbuzuje násilí proti  nim.

"Zaznamenali jsme podobný vývoj u stran v jiných zemích, kde v posledních letech zdegenerovala kvalita demokracie," konstatuje Lührmannová. "Toto tyto strany dělají, jakmile se dostanou k moci."

Démonizace oponentů a vyzývání k násilí vůči nim pochází především od vůdce strany.

V západní Evropě si středopravicové strany jako němečtí křesťanští demokraté a španělská Lidová strana uchovaly svou podporu pro demokratické normy. Britská Konzervativní strana se posunula do určité míry směrem k illiberalismu, ne však tak radikálně jako američtí republikáni.

Institut zjistil, že úpadek demokratických charakteristik se po světě zrychluje a že poprvé v tomto století mají autokratické režimy většinu - mají moc v 92 zemích světa, kde žije 54 procent světové populaci. Téměř 35 procent světového obyvatelstva, 2,6 miliardy lidí, žije ve státech, jejich autokratické rysy sílí.

Podrobnosti v angličtině ZDE   

0
Vytisknout
6968

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2020