Vitr roznáší mikroplasty všude

15. 4. 2019

čas čtení 3 minuty
 

Studie zjistila, že i dokonce panenský region v Pyrenejích je znečištěn, ale nikdo neví, jaké to má dopady na lidské zdraví


Mikroplasty padají z oblohy i na vzdálené hřebeny hor, zjistila nová studie. Vítr má schopnost roznášet toto znečištění všude.

Vědci byl ohromeni množstvím mikroplastů, které padají z oblohy i v údajně nedotčených místech, jako je francouzská část Pyrenejí. Vědci nyní nacházejí mikroplasty všude - v řekách, v nejhlubších oceánech i v půdě po celém světě.

 

Nedávné studie našly mikroplasty v zemědělské půdě nedaleko Šanghaje v Číně, na souostroví Galapágos, v řekách v České republice. Je známo, že lidé a další zvířata konzumují mikroplasty ve vodě a v potravinách, ale zdravotní dopady na lidi i na ekosystémy dosud nejsou známy.

Avšak všudypřítomnost tohoto znečištění znamená, že je ho nutno brát nesmírně vážně, řekl Steve Allen z výzkumného ústavu EcoLab nedaleko Tolouse, který stál v čele nové práce v Pyrenejích. "Jestliže to bude problém, bude to opravdu velký problém. Není na Zemi jediný organismus, který je před tím imunní."

Každoročně se vyrábí asi 335 milionů tun plastů. I když se rozkládají nesmírně pomalu, rozpadají se na stále menší kousky.

Nová studie, publikovaná v časopise Nature Communications, poprvé dokazuje, že mikroplasty padají z oblohy i v těch nejneobydlenějších oblastech a že je vítr dokáže roznášet na velké vzdálenosti. Vzorky, získané ve velkých výškách v Pyrenejích byly vzdáleny od nejbližší vesnice 6 kilometrů, nejbližšího města 25 km a nejbližšího velkého města 120 km.

V průměru vědci nalezli každý den na každém čtverečním metru 365 plastových částic, vláken či filmů. "Je to srovnatelné s tím, co bylo zjištěno v centru Paříže, kde se dá očekávat silná míra znečištění," řekl Deonie Allen, také z EcoLab.

Nejčastější mikroplasty byly polystyrén a polyetylén, které se používají při balení zboží a při výrobě tašek z umělé hmoty.

Bylo zjištěno, že mikroplasty poškozují mořské živočichy, kteří si je pletou s potravou a nedávná studie zjistila, že existuje ve všech mořských savcích. V roce 2017 bylo zjištěno, že mikroplasty jsou obsaženy v pitné vodě po celém světě.

Mnoho vědců je znepokojeno možnými zdravotními dopady mikroplastů, které dokáží lehce absorbovat toxické chemikálie a škodlivé bakterie. Lidé mikroplasty také vdechují.

"Když vám vznikají vdechované částice, my nevíme, co ty způsobují," říká Deonie Allen. "Je to opravdu velká neznámá a nechceme, aby to skončilo něco jako asbest." Plastová vlákna byla nalezena v lidské tkáni plic a vědci se domnívají, že mohou přispívat k zvyšování rizika rakoviny plic.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

1
Vytisknout
12794

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019