Ani Česká republika nemá čisté svědomí

Kde je pobouření nad tragédiemi nesoucími náš podpis?

18. 4. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je pozoruhodné, kolik emocí a sympatií vzbudí tragédie, jejichž průběh nedokážeme nikterak ovlivnit - a ani se na nich sami nepodílíme. Další a mnohdy daleko děsivější katastrofy, jejichž viníci jsou dobře známi, však zůstávají na periferii našeho zájmu. Hovořím o diametrálně odlišných reakcích na požár v Notre-Dame a tichou, leč intenzivní pohromu sužující nejchudší arabskou zemi. Západní společenství bývá extrémně citlivé na katastrofy, které se jej bytostně týkají, a naopak projevuje okázalou lhostejnost vůči hrůzám, na nichž se samo podílí. Americký prezident Donald Trump včera vetoval návrh zákona požadující ukončení americké vojenské podpory pro Saúdskou Arábií vedené tažení v Jemenu, zatímco nové důkazy dokumentují zabíjení Jemenců zbraněmi vyrobenými převážně v USA, Francii a Velké Británii.

Teprve až vražda prominentního novináře Džamála Khášukdžího přiměla americké legislativce radikálně přehodnotit bezvýhradnou vojenskou podporu USA pro Saúdskou Arábii. Donald Trump podle očekávání návrh Kongresu vetoval, přičemž na přehlasování prezidentova veta je zapotřebí získat dvoutřetinovou většinu v Kongresu. Jinými slovy: americké zásilky zbraní pro Rijád prozatím budou nerušeně pokračovat a konec největší humanitární krize dnešních dní je v nedohlednu. Koneckonců tato skutečnost by měla vévodit headlinům.

Tajná zpráva vypracovaná francouzskou vojenskou zpravodajskou službou, již publikovali francouzští investigativci, názorně demonstruje, že Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty jsou při svém katastrofálním jemenském tažení životně závislé na západních zbraních a vojenském vybavení. Arabská koalice bojující v této zemi proti vzbouřeným Húsijům, již mají jen limitovanou podporu Íránu, používá kupříkladu americké stíhací letouny F-15, bitevní helikoptéry Apache a Black Hawk, americké tanky Abrams, francouzské tanky, děla a minomety či britské stíhačky Typhoon. Saúdy vedená koalice udržuje v chodu nehumánní blokádu, a to za pomoci amerických, francouzských a německých bitevních lodí. Bílý dům také Rijád zásobuje municí, předává mu zpravodajské informace při zaměřování cílů a donedávna americké letectvo umožňovalo saúdským bombardérům tankovat během letu. Nesmíme zapomenout ani na české zbraně dodávané do pouštního království, třebaže české vojenské balíčky nehrají při decimaci Jemenu zásadní roli jako americké, britské a francouzské, "pouze" vojensky posilují hlavního viníka jemenského pekla, kde polovině populace hrozí hladomor a kde válečné útrapy připravily o život 85 tisíc dětí a usmrtily desítky tisíc dalších civilistů.

Zpráva, která pouze potvrzuje předchozí informace o klíčové západní roli v jemenské tragédii, může mít neblahé politické důsledky pro Macronovu vládu, jež nekompromisně hájila transfery zbraní do Saúdské Arábie, a to navzdory mezinárodnímu pobouření nad Chášukdžího vraždou. A zatímco prezident Macron nyní apeluje na city Francouzů a volá po finančních příspěvcích na obnovu Notre-Dame, Jemen leží v troskách i kvůli francouzské vojenské podpoře Saúdům. Paříž ještě letos v lednu ústy ministryně obrany Florence Parly tvrdila, že Saúdy vedená koalice francouzské zbraně v Jemenu nepoužívá. Přitom jen francouzská děla ohrožují životy statisíců Jemenců, jak stojí psáno v této zprávě. Z poznatků francouzské vojenské rozvědky jednoznačně vyplývá, že Rijádem vedená koalice by se bez západní vojenské asistence neobešla a že navzdory obrovským transferům zbraní není schopna porazit daleko hůře vyzbrojené Húsije.

Spojené státy, Francie a Velká Británie ratifikovaly dohodu OSN zakazující prodej zbraní do zemí, které porušují lidská práva a páchají válečné zločiny - a tedy samy porušují platné mezinárodní závazky, jimiž se musí řídit ostatní. Ba co je horší, tyto země hrají klíčovou roli při vytváření největší humanitární katastrofy současnosti, kterou prezident Trump cíleně prodlužuje. Je to skandální zločin odehrávající se za mdlé mediální pozornosti. Nabízí se proto otázka: Kde je mezinárodní pobouření nad jemenskou pohromou, již přední západní státy vědomě prohlubují? 

 

0
Vytisknout
10853

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019