Macron přislíbil, že nechá zničenou pařížskou katedrálu znovu vybudovat

16. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Hasičům se v časných úterních hodinách podařilo zvládnout požár, který zničil pařížskou katedrálu Notre Dame, i když činitelé varovali, že bude ještě nutné uhasit různé zbývající ohně.

Tisíce Pařížanů sledovaly v hrůze za policejními kordony, jak obrovský požár zničil v pondělí večer katedrálu Notre Dame, její věž a velkou část střechy.

Prokuratura zahájila vyšetřování, avšak policie uvedla, že požár vznikl náhodou a je zřejmě spojen se stavebními pracemi v katedrále.

 
 

Macron uvedl, že díky stovkám odvážných hasičů "nedošlo k nejhoršímu". Jeden hasič byl vážně zraněn.

"Notre Dame je naše historie, naše literatura, součást naší duše, místo všech našich velkých událostí, naše epidemie, naše války, naše osvobození, epicentrum našich životů. Tak říkám dnes večer slavnostně: Společně ji znovu vybudujeme."

Macron oznámil mezinárodní sbírku peněz na opravy. Francouzský miliardář François-Henri Pinault nabídl 100 milionů euro na znovuvýstavbu Notre Dame.

Tisíce Pařížanů - mnoho z nich plakalo a někteří se modlili - sledovaly po mnoho hodin obrovské oranžové plameny, které postupně zničily střechu.

Asi kolem 23. hodiny oznámil velitel hasičů Jean-Claude Galler, že dvě věže Notre Dame byly zachráněny.

Požár vznikl kolem 19. hodiny.

Dřevěný rámec na vrcholu této stavby ze 13. století byl vyroben z tolika dubových trámů, že se mu přezdívalo "les". Dřevo začalo rychle hořet a ohrožovalo hasiče.

Pařížská primátorka Anne Hidalgo, uvedla, že většina uměleckých děl byla z Notre Dame odstraněna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8588

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019