Ruská duma schválila odříznutí internetu od světa

17. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Ruská Státní duma schválila zákon vytvářející domácí internet. Zákonodárci tvrdí, že cílem je chránit Rusko před kybernetickými hrozbami - ale zákon vyvolal protesty. Kritici se obávají, že umožní cenzuru.


Duma v úterý drtivou většinou hlasů podpořila návrh umožňující vytvořit Rusku autonomní internet. Zákon vytvoří nezávislou infrastrukturu pro "Runet", což v zásadě umožní Rusku v případě útoku vytáhnout padací mosty.

Pro zákon hlasovalo 307 poslanců a jen 68 bylo proti. V příštích dnech bude zřejmě schválen horní komorou parlamentu, Radou federace, a podepsán prezidentem. V platnost vstoupí 1. listopadu 2019.

Autor zákona, poslanec Rady federace Andrej Klišas, se netají tím, odkud by útok na Runet mohl přijít: "Nemáme pochyby, že Spojené státy jsou technicky schopny vypnout internet kdekoliv, kde to považují za nezbytné."

Návrh sám explicitně tvrdí, že jeho cílem je čelit "agresivnímu charakteru americké strategie národní kybernetické bezpečnosti" - což je dokument z roku 2018 označující Rusko za jednoho ze "strategických protivníků".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8794

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019