Konec hybris a nový věk americké uměřenosti

17. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Dnešní svět představuje zdánlivě nekonečný vějíř výzev: Silnější a asertivnější Čínu, nové hrozby z kyberprostoru, sílící proud uprchlíků, oživenou xenofobii, vytrvalé odnože násilného extrémismu, změnu klimatu a spoustu dalšího, napsal Stephen M. Walt.


Ale čím složitější je globální prostředí, tím víc Washington potřebuje jasné uvažování o vitálních zájmech a prioritách zahraniční politiky. Úspěšná americká velká strategie musí především identifikovat, kde by měly být Spojené státy připraveny vést válku a z jakých důvodů.

Při všech řečech o tom, jak americká zahraniční politika a místo země ve světě nebudou po Trumpovi už nikdy stejné, nejlepší strategický itinerář pro Spojené státy je dobře znám. Realismus - přístup k zahraniční politice, který provázel zemi po větší část 20. století a umožnil její vzestup - zůstává nejlepší volbou. Před čtvrt stoletím, po studené válce, zahraničněpolitické elity opustily realismus ve prospěch nerealistické velké strategie - liberální hegemonie - která zemi oslabila a způsobila významné škody doma i v zahraničí. Aby se Washington dostal zpět na správnou trajektorii, měl by se vrátit k realismu a k uměřenosti, jež mu v minulosti tak dobře posloužila.

Pokud Washington znova objeví realismus, Spojené státy se budou snažit uchovat bezpečnost a prosperitu amerického lidu a chránit klíčové hodnoty svobody ve Spojených státech. Politici uznají důležitost vojenské síly, ale také vezmou do úvahy příznivou geografickou pozici země a budou radit k uměřenosti při použití síly. Spojené státy ocení strategii "zahraničního vyvažování" a absenci křižáckých tažení s cílem předělat svět ke svému obrazu. Místo toho se soustředí na udržení rovnováhy moci v několika klíčových regionech. Kde to bude možné, Washington by podporoval cizí mocnosti, aby převzaly primární břemeno při vlastní obraně, a zavázal by se k obraně pouze těch oblastí, kde USA mají vitální zájmy a kde má jejich moc dosud zásadní význam. Diplomacie by se vrátila na své řádné místo a Američané by prosazovali své hodnoty primárně předváděním demokratických ctností doma.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9552

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019