Greta Thunbergová v Londýně podpořila generální stávku za akce proti globálnímu oteplování

23. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Šestnáctiletá švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová podpořila generální stávku proti globálnímu oteplování. Zdůraznila, že studentské hnutí, které inspirovala, potřebuje více podpory od starších generací, aby se zajistilo, že politikové realizují přísliby, které jsou součástí pařížské dohody o akcích proti globálnímu oteplování.

 

Thunbergová promluvila na akci v Londýně, která se konala v rámci tamějších protestních akcí pod heslem Vzbouření proti vyhlazení (Extinction Rebellion): "Lidé si pomalu začínají uvědomovat, že je globální oteplování problém, ale emise stále stoupají. Nemůžeme se zaměřovat na malé věci. V podstatě se nezměnilo nic."

Thunbergová několikrát zdůraznila, že je zapotřebí, aby se protesty rozšířily. "Není to jen o tom, že mladí lidé mají už plné zuby politiků. Je to existenciální krize. Je to něco, co ovlivní budoucnost naší civilizace. Není to jen hnutí. Je to krize a musíme proto podle toho jednat."

Tradiční odbory se dosud nebyly k protestům ochotny připojit. Obávají se možných dopadů na pracovní příležitosti. Avšak v Británii, v USA a v dalších zemích roste podpora s tím, že ekologický New Deal by zvýšil výdaje na obnovitelnou energii.

Policie zatkla v centru Londýna více než 1000 demonstrantů, avšak stovky demonstrantů dále táboří u Marble Arch, kde Thunbergová promluvila v neděli.

Minulý týden se Thunbergová setkala ve Vatikáně s papežem Františkem a hovořila v Evropském parlamentě. V úterý navštíví britskou Dolní sněmovnu a setká se s předsedou Dolní sněmovny Johnem Bercowem a bude se účastnit akce se všemi šéfy britských politických stran kromě Theresy Mayové.

Thunbergová sdělila svým posluchačům, že je velmi překvapena, jak rychle se rozšířilo hnutí, které začalo ani ne před rokem, když ona sama stávkovala před švédským parlamentem.

Pozorovatelé britského parlamentu uvádějí, že se jí podařilo v Británii výrazně zviditelnit problém globálního oteplování. Mohla by vzniknout nadstranická spolupráce ohledně akcí proti globálnímu oteplování. 

0
Vytisknout
8514

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2019