Lynton Crosby vydal více než milion liber na podvodné kampaně za tvrdý brexit na Facebooku

23. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Zneužívání podvodných reklam na Facebooku je nesmírně nebezpečné: destabilizuje to celé demokracie

Firma Australana Lyntona Crosbyho CTF Parners tajně šířila na Facebooku inzeráty, jejichž cílem bylo ochromit britskou premiérku Theresu Mayovou a přivodit tvrdý brexit. Vydala na tvrdé fundamentalistické kampaně za brexit bez dohody více než milion liber.

V úterý bude britská komisařka pro informace odpovídat v parlamentě na otázky ohledně sítě reklamních kampaní na Facebooku, na které vydaly zdánlivě na sobě nezávislé různé probrexitové organizace až milion liber. Reklamy byly zkonstruovány tak, aby navozovaly dojem, že jde o vzbouření obyčejných občanů. Všechny však byly koordinovány zaměstnanci Crosbyho firmy. Cílem kampaní bylo ovlivnit poslance Dolní sněmovny při hlasování o brexitu.

 
Crosby je australský politický stratég a dlouhodobý přítel Borise Johnsona. Právě on Johnsona přesvědčil, aby začal podporovat brexit. V roce 2015 ho britští konzervativci povýšili do "šlechtického stavu" (dali mu státní vyznamenání), že jim pomohl v tom roce vyhrát volby. Jeho kampaň pro Theresu Mayovou ve volbách v roce 2017 však byla katastrofálně neúspěšná.

Podle dokumentů, které má k dispozici deník Guardian, šíří Crosbyho firma na Facebooku drahé inzeráty na podporu fundamentalistického brexitu bez dohody už od roku 2017. Mnohé tyto reklamy však nyní Crosbyho firma vymazala, když se na jeho manipulaci přišlo.

Zdá se, že Crosbyho reklamní kampaně na Facebooku odpovídají definici Facebooku ohledně "koordinovaného neautentického chování". Této definice Facebook používá pro odstraňování reklamních kampaní, které na Facebooku platí ruská a íránská vláda. Navzdory tomu Facebook odmítá poskytnout informace, zda odstraní i Crosbyho manipulativní reklamní kampaně.

(Facebook výslovně odmítá odstranit stránky Tomia Okamury a jeho strany SPD, navzdory jejich prokazatelně rasistickému, nenávistnému a lživému obsahu.)

Zaměstnanci Crosbyho firmy CTF Partners také poskytují poradenství klíčovým politickým figurám ve fundamentalistickém brexitérském seskupení ERG jak nejefektivněji destabilizovat britskou premiérku.

Je nejasné, kdo poskytl peníze na financování reklamních kampaní za tvrdý brexit. Crosbyho kampaně za brexit stály mnoho milionů liber.

Vyvstávají také otázky ohledně toho, jak Crosby outsourcuje své probrexitové kampaně mezinárodním firmám. Od roku 2016 pro něho pracují dva pravicoví novozélandští aktivisté Ben Guerin a Sean Topham. Jejich aktivity na sociálních sítích platí Crosbyho firma.

Podrobnosti v angličtině ZDE
  

0
Vytisknout
7847

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2019