"Vy jste nejednali včas." Projev Grety Thunbergové v britské Dolní sněmovně

25. 4. 2019

čas čtení 11 minut



Jmenuju se Greta Thunberg. Je mi 16 let. Jsem ze Švédska. A mluvím jménem budoucích generací.

Vím, že mnozí z vás nám nechtějí naslouchat - říkáte, že jsme jenom děti. Avšak my jenom opakujeme, co vám říká sjednocená klimatologická věda.

Mnoho z vás je údajně znepokojeno, že plýtváme cenným školním časem, určeným k vyučování, ale já vás ujišťuji, že my se vrátíme zpět do škol, jakmile začnete brát vědu vážně a poskytnete nám budoucnost. Je to opravdu příliš mnoho, co po vás chceme?

Poslanci ČR znovu odmítli jednat o globálním oteplování

25. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta



V úterý 16. 4. Poslanecká sněmovna hlasovala o znovuzařazení změn klimatu na program jednání. Poslanci odmítli bod zařadit. Je to jasný signál, že politici nadále ignorují nás i naši budoucnost.

30383

A tihle Češi, ti mají vynikající dovednosti v boji proti vlastním zájmům...

Kdy doskáče poslední Čech?

25. 4. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


"A chápe pan premiér problém dezinformací a fake news?"

"Ale ano, on to chápe, vlastně se snaží držet pozici, chová se proevropsky..."

"A má to pro něj nějakou prioritu? Z toho, co vím, tak nemá..."

"Nemá. A vlastně neví, co s tím dělat."


Rozhovor Britských listů 215. Není možné, aby Babiš financoval Agrofert z veřejných peněz

18. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta



Ve svém politickém programu uvedl Andrej Babiš, že "vyčistí český Augiášův chlév od korupce". Je to prazvláštní, protože sám je za korupci trestně stíhán a možná Babišovy proklamace o boji proti korupci spíše cosi skrývají... Bohumil Kartous hovoří o "podnikatelských" aktivitách Andreje Babiše s Davidem Ondráčkou, ředitelem české pobočky Transparency International. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. dubna 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

V roce 2018 drastickou měrou pokračovalo ničení deštných pralesů

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty



V roce 2018 bylo zničeno mnoho milionů hektarů dosud nedotčených dešťových pralesů. Vyplývá to ze satelitní analýzy. Na jejich místě se chová dobytek, pěstuje čokoláda a palmový olej.


Dešťové pralesy ukládají obrovské množství uhlíku a jsou plny flóry a fauny. Ochrana dešťových pralesů je životně důležitá, má-li lidstvo zabránit nezastavitelnému globálnímu oteplování a šestému masovému vyhlazení flóry a fauny. Přesto likvidace dešťových pralesů pokračuje intenzivní měrou.

I když bylo v roce 2018 zlikvidováno o něco méně dešťových pralesů než v letech 2016 a 2017, kdy sucho vedlo k obrovským požárům, loňský rok byl při likvidaci dešťových požárů nejhorší od doby, kdy se to r. 2002 začalo zaznamenávat.

Greta Thunberg: Globální oteplování není názor. Je to fakt

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Greta Thunberg: Mnoho lidí si myslí, že globální oteplování je jen názor, ale on to není názor, je to fakt. Nemůžete říkat: "Nemyslím si, že srdce pumpuje krev." Je to fakt.

Greta Thunberg: Vědci často hovoří o bodech zvratu. To znamená, že jakmile mineme určitý bod zvratu, Zeměkoule se začne oteplovat.

Reportér Alex Thomson: A my to nemůžeme zastavit, dá se do pohybu něco, co nemůžeme zvládnout? Máme ještě čas?

Greta Thunberg:Ano, máme, ještě máme čas. Ale to nepotrvá dlouho, tak musíme začít jednat teď. Musíme jednat rychle a musíme to udělat drasticky.

Reportér Alex Thomson: Někteří lidé si zoufají. Říkají "co proti tomu můžu dělat, jsem jen jeden člověk, já sám nic nezvládnu." Pokrčí rameny, že na tom nezáleží. Co říkáte takovým lidem?

Greta Thunberg: Říkám, že nikdo není příliš malý, aby nedokázal udělat něco, co přispěje ke změně. Každý člověk může udělat něco. Jestliže každý člověk udělá něco, může dojít k obrovským změnám.

Reportér: A jsou lidi, například americký prezident Donald Trump, stále existuje mnoho lidí, kteří tvrdí, buď že globální oteplování neexistuje, anebo že nemá nic společného s lidskou činností. Co říkáte takovým lidem?

Greta Thunberg: Takovým lidem neříkám nic. Obyčejně je ignoruju, protože jim nemám co říct. A oni nemají co říct mně. Kdyby s nějakým takovým člověkem mluvila, pořád bych jen citovala vědu a říkala, že mnoho lidí si myslí, že globální oteplování je názor, ale on to není názor, je to fakt.   Nemůžete říkat: "Nemyslím si, že srdce pumpuje krev, tak tomu není." Je to fakt.




30386

Umělci promítali na budovu Magistrátu hl. m. Prahy, požadují vyhlášení stavu klimatické nouze

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva


Ve středu 24. 4. večer byla na budovu Magistrátu hl. m. Prahy promítána hesla „STAV KLIMATICKÉ NOUZE“, „PRAHA BEZUHLÍKOVÁ“ nebo „UMĚNÍ PRO KLIMA“. Zástupci pražských uměleckých a kulturních institucí chtěli touto akcí, kterou připravilo Lunchmeat Studio, upozornit na to, že městské zastupitelstvo dosud nepřijalo konkrétní strategická opatření, jež by reagovala na změny klimatu. Ta by měla být projednávána na zasedání zastupitelstva ve čtvrtek 25. 4. Mezi požadavky široké iniciativy aktivistů z řad studentů, vědců a umělců patří mimo jiné vypracování plánu, podle kterého by měla Praha od roku 2030 hospodařit bez uhelné energetiky.

V Británii budou uživatelé internetu automaticky varováni před nedůvěryhodnými servery

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Všechny čelné britské zpravodajské servery byly zhodnoceny ohledně své transparentnosti a spolehlivosti zpravodajství. Hodnocení provedla soukromá firma NewsGuard, která ve středu v Británii zahájila činnost.

Firma NewsGuard usiluje o to etablovat se jako de facto autorita ohledně důvěryhodnosti zpravodajských serverů. Servery hodnotí podle devíti kritérii, týkajících se důvěryhodnosti a transparentnosti. Zjištuje, zda server zveřejňuje podrobnosti o tom, kdo jej vlastní, zda server publikuje falešné zpravodajství a zda dodržuje svou integritu.

29892

Není nutné žít představy někoho jiného

25. 4. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Picture: Jáchym Bohumil Kartous

Moravská, slezská, či slovenská identita není o nic více, či méně sociální konstrukcí než ta česká. Myšlenkou článku „Proč je češství sociální konstrukcí“ (ZDE) je, že identita Čechů, ani jiných národů, není nadčasová, ani jinak nekonečná a neměnná hodnota. Obdobně není nadčasová tedy ani identita Moravanů, a ani Slezanů.

Google a Apple provozují v Saúdské Arábii nelidskou aplikaci Absher pro zotročování žen

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Maha a  Wafa al-Subaie, dvě saúdské sestry, jimž se nedávno podařilo ze Saúdské Arábie uprchnout, požadují, aby firmy Apple a Google zlikvidovaly "nelidskou" aplikaci Absher, která umožňuje mužům v Saúdské Arábie sledovat a ovládat, kam chodí jejich ženské příbuzné na veřejnosti. Aplikace umožňuje věznění dívek v rodinách, kde jsou týrány.

Absher je k dispozici v saúdské verzi v onlinových obchodech Googlu a Apple. Tato aplikace umožňuje mužům aktualizovat či odebírat svolení k cestám do zahraničí pro jejich ženské příbuzné. Muži dostávají esemeskou varování, pokud ženy použijí svůj pas.

Ani Apple, ani Google se k této šokující situaci nevyjádřily. Generální ředitel firmy Apple Tom Cook řekl letos v únoru, že o aplikaci Absher neslyšel, ale "že se na to podívá".  

169 milionů dětí nedostalo v letech 2010-2017 ani první očkování proti spalničkám

25. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

V Británii to bylo více než půl  milionu dětí, ve Francii 600 000 dětí,  v USA více než 2,5 milionu dětí. V Nigérii nedostaly první vakcínu 4 miliony dětí.

Spalničky jsou vysoce nakažlivá virová choroba, která může vést k vážným zdravotním komplikacícm - včetně infekcí plic a mozku - a někdy se na ně umírá.

Zdravotní odborníci upozorňují, že by děti měly být očkovány dvakrát na ochranu proti této nemoci.

UNICEF varuje, že v důsledku směsice blahosklonnosti, dezinformací, skeptického postoje vůči očkování a nemožnosti přístupu k očkování dramaticky globálně poklesl počet očkovaných dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

29710

Třídím smetí, né? Tak co eště?!

25. 4. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Picture: Jáchym Bohumil Kartous

Patřil jsem mezi průkopníky, kteří učili lidi po sametové revoluci přestat sypat všechno do popelnice a začít trochu třídit smetí. Když se dávaly ven první kontejnery na papír, tak rejpalové sejčkovali – tam to tak akorát bude někdo dávat - radši to prodají ve sběrně za prachy – magoři, akorát za to vyhodíte zbytečný peníze! A - dávají to tam. Skoro všichni. Jen pár blbů to dál rve do popelnic. Ale pár blbů bude vždycky, všude a ve všem a nikdo s nimi nehne. Já tu ale vlastně vůbec nechtěl mluvit o odpadech. To třeba jindy. Celé je to o tom, že jsme potřebovali 30 let intenzivní pozitivní veřejné propagandy, abychom se to jako společnost jakž takž naučili. Spíš – abychom se přesvědčili. Samozřejmě to nejde bez hardware, tedy dostatečného počtu separačních kontejnerů, sběrných dvorů, sběrných míst – docházková vzdálenost se tomu říká, svozové techniky a samozřejmě bez schopných lidí!

Hospodaření OSBL za březen 2019

18. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

V březnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 61 653.77 Kč, výdaje však byly 117 691.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Saúdská Arábie provedla masovou popravu 37 osob

25. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Carl Bildt: Včera bylo v Saúdské Arábii popraveno 37 osob, údajně za terorismus. Jedno tělo bez hlavy bylo potom na veřejnosti ukřižováno.

James Corbett: V den, kdy Saúdská Arábie popravila 27 osob, včetně jednoho dítěte, bylo oznámeno, že se tam bude hrát šest příštích španělských Superpohárů.
Vláda Saúdské Arábie provedla dne 23. dubna masovou popravu 37 osob, informuje organizace Human Rights Watch. Nejméně 33 z 37 popravených bylo z menšinové šiitské komunity a byli odsouzeni v neférových soudních procesech za různé takzvané trestné činy, včetně protestů, špionáže a terorismu. Tato masová poprava byla největší od ledna 2016, kdy Saúdská Arábie popravila za "terorismus" 47 mužů. V mnoha případech bylo doznání vynuceno mučením. U jednoho z popravených mužů byla po useknutí hlavy veřejně ukřižována jeho mrtvola.

Celkem v roce 2019 už Saúdská Arábie popravila 100 osob.

Saúdské soudy nerespektují férové soudní procedury a mnoho popravených osob bylo odsouzeno k smrti čistě na základě svých přiznání, která z nich byla vynucena mučením, konstatuje Michael Page z organizace Human Rights Watch: "Trest smrti není nikdy odpovědí na zločiny a popravování vězňů ve velkých počtech dokazuje, že současné vedení saúdského státu nemá zájem o zlepšení děsivého stavu lidských práv v Saúdské Arábii."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

"Zakážeme v Kladně žebrání"

25. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta


29863

Odzbrojující upřímnost

Vzdělávání budeme ohýbat podle aktuální poptávky na trhu práce

25. 4. 2019

čas čtení 1 minuta


Ta upřímnost je osvěžující. Život je o práci a smyslem vzdělání je "vytvarovat lidský zdroj pro trh práce", píše v reakci na rozhovor moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka v DVTV Jiří Karen.

Pozn. red.: K záměru některých krajů v ČR navýšit počet učňů, aby bylo možné uspokojit současnou poptávku trhu práce a důsledky tohoto záměru (jehož předkladatelé nemají žádnou podloženou představu o dopadu takového opatření (a mají-li, dobře to tají), více zde

O tom, že ministr školství odmítá, že by se tak mělo dít, více zde

O situaci, za které chtějí kraje regulovat počty žáků na různých střadních školách v různých oborech (ať už prostřednictvím přijímacích zkoušek, nebo určováním kapacit středních škol) více zde.

Je projevem politické neodpovědnosti, pokud se kraje snaží prosazovat vzdělávací politiku navzdory odbornému odporu a odporu instituce, která za vzdělávací politiku v ČR odpovídá. Vzdělávání v ČR garantuje stát, nikoliv kraje. Je to zajímavý příklad kvality vládnutí v ČR, která je i podle tohoto indikátoru vysoce ropolcená.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Facebooku hrozí v USA pokuta až 5 miliard dolarů za porušování soukromí uživatelů

24. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Federální obchodní komise USA (Federal Trade Commission) pravděpodobně udělí Facebooku pokutu v rozmezí od 3 do 5 miliard dolarů. Měl by tak být završen několikaměsíční spor s provozovatel globální sociální sítě nad možným porušování soukromí jeho uživatelů. Předpoklad pokuty se objevil ve čtvrtletních ekonomických výsledcích zveřejněných samotnou společností Facebook. Případ se vztahuje k roku 2011. Tehdy podle komise došlo k tomu, že Facebook nakládal s daty svých uživatelů v rozporu s platným ujednáním mezi provozovatelem služby a uživatelem (privacy consent decree). Facebook podle obvinění s daty neoprávněně obchodoval. Vloni, jak připomínají NY Times, byl Facebook tvrdě kritizován za způsob, jakým zpřístupnil data společnosti Cambridge Analytica, která následně prokazatelně pracovala ve prospěch kampaně Donalda Trumpa a s vysokou pravděpodobností také ve prospěch kampaně za brexit (ačkoliv se to snaží organizátoři kampaně zpětně popírat).

Na vrátnici za třináct tisíc hrubého

24. 4. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Otřesnou reportáž o svém vzdělaném a "překvalifikovaném" otci, který v padesáti devíti letech, protože je "přestárlý", dokáže získat jen zaměstnání vrátného ve skladu za strašlivých pracovních podmínek, publikovala Zuzana Válková:


Mezitím se v ČR řeší kojení v bance a další hlouposti.

Problémem, zdá se, je v ČR nefunkčnost zákonů a neschopnost zbídačených lidí dát se dohromady a vynutit si spravedlnost.

Samozřejmě, je známo, že Česká republika je brutálně primitivní, krutá a nespravedlivá země. Je to vidět na první pohled už v ulicích měst, s bezpočtem žebráků a bezdomovců, které obyvatelstvo ignoruje, neuvěřitelně, je jejich existence nevzrušuje.

Nevzrušuje jich ani, že deset procent národa je zotročeno kriminálními exekucemi, ale to na ulicích zatím vidět není.

Nikdo tohle politikům nepředkládá a nežádá řešení. Proč ne?

Věková diskriminace zkušených lidí kolem padesátky je samozřejmě nesmysl, už jen proto, že počet starších lidí bude v české společnosti v důsledku jejího zarytého odmítání příchozích ze zahraničí (což ČR nutně potřebuje) výrazně růst.

Diskriminace starších lidí je samozřejmě protizákonná. Nikdo si ale dodržování zákona nevynucuje, stejně jako nikdo netrestá kriminální vyvolávání nenávisti na sociálních sítích.

Diskriminaci starších lidí by se dalo zamezit pouze provokativními akcemi: kdy by aktivistická organizace systematicky organizovala žádání o zaměstnání mladého nekvalifikovaného a staršího vysoce kvalifikovaného člověka, odmítnutí staršího žadatele zdokumentovala a chodila s těmito případy k soudu. Teprve pokud by vyšlo ve všeobecnou známost, že diskriminace starších lidí při žádosti o zaměstnání se kriminálně trestá, by si podniky rozmyslely, zda ji mají praktikovat.

Totéž platí o otřesných pracovních podmínkách ve skladu, o němž píše Zuzana Válková. Nic se nezlepší, dokud se lidé nezorganizují a nevytvoří si odbory. Ovšem tento boj se už jednou odehrál, za obrovských obětí - v devatenáctém století.

Poslední poznámka: kouření. Nepochopitelně iracionální způsob, jak si zničit zdraví. Proč Češi ignorují veškerá varování, že předčasně a v bolestech umřou? V Praze jsem nucen vyhýbat se obloukem smradu, linoucímu se na ulicích od kuřáků. Mají v mozku něco vykradeno? Je jejich tupost při kouření zvláštní strategií přírody, která eliminuje z života blbce?

Studie: Roztání permafrostu v Arktidě připraví svět o hodnoty ve výši 70 bilionů dolarů

24. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Uvolnění metanu a CO2 z tajícího permafrostu zrychlí globální oteplování a přidá k světovému účtu za globální oteplování výdaje ve výši 70 bilionů dolarů, upozorňuje dosud nejpokročilejší studie zabývající se ekonomickými dopady tající Arktidy.

Pokud země nesplní své závazky plynoucí z pařížské dohody o klimatu, roztání Arktidy, spolu se ztrátou bílého povrchu, povede k 5 procentnímu zintenzivnění globálního oteplování a ke zvýšení s tím spojených nákladů.

V rámci nynější trajektorie, kdy dojde do konce století k oteplení nejméně o tři stupně Celsia, se očekává, že z tajícího permafrostu unikne až 280 gigatun CO2 a 3 gigatuny metanu, který způsobuje globální oteplování asi desetkrát až dvacetkrát intenzivněji než CO2.

Povede to také ke zvýšení globální nerovnosti, protože většinu ekonomického břemena - který se rovná skoro celému ročnímu globálnímu HDP - ponesou země v teplejších a chudších regionech, jako je Indie či Afrika.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Lidská spiritualita se od paleolitu zásadně nezměnila

24. 4. 2019 / Ivan Větvička

čas čtení 7 minut


Jana Čulíka šokoval průběh velikonoční vigilie v chrámu Panny Marie před Týnem. O svůj dojem se podělil v článku "Zase jsem se o Velikonocích vystavil katolickému divošství a pohanství" (BL 21. 4.). Mimo jiné ho zarazila anachroničnost křesťanského rituálu. Přestože jsou některé výhrady Jana Čulíka ke křesťanskému kultu opodstatněné, neměli bychom odsuzovat křesťany za to, že chovají v úctě i tradice, které jsou starší, než jejich víra. Naopak, toto je cesta, která by mohla vést k pokojnému soužití lidí různého vyznání.

Podlehnou západní voliči opět únikovým iluzím - tentokrát naposledy?

24. 4. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

"Vše, co teď bereme jako samozřejmost, bude minulostí," prohlásil v rozhovoru pro Respekt německý klimatolog Hans Joachim Schellnhuber - s odvoláním na důsledky lability klimatického systému ZDE. Mezitím však slyšíme z jiných stran "moudré rady", podle nichž nejlepší způsob, jak se zbavit Trumpa, údajně představuje podlehnutí iluzi, že okruh záruk, samozřejmostí a jistot lze na zničené planetě stále ještě pro všechny podstatným způsobem rozšiřovat ZDE.

O absurdní logice násilí při řešení občanských konfliktů

24. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

A zase se diskutuje o násilí, tentokrát o násilí, spáchaném na poslanci TOP09 Dominikovi Feri. Na debatách o násilí mne už dlouho fascinuje jedna věc, totiž představa mnoha lidí, že by násilí čelili násilím. Nejde mi tolik o nemorálnost takového principu, jde mi spíše o jeho čistě praktickou absurdnost. Abyste byli schopni čelit násilí násilím, musíte být silnější, mít lepší zbraně. Na tom je to založeno. Člověk, který se vytahuje, že bude něčemu čelit násilím, nemá prostě žádnou šanci, když jeho protivník bude jasně silnější.

Strategie a logika hybridní války v jediné knize

24. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Monografie Туман гибридной войны. Неопределенности и риски конфликтов XXI века (Mlha hybridní války. Nejistoty a rizika konfliktů 21. století) představuje jednu ze zatím nepočetných ruských prací průkopnického charakteru věnovaných zkoumání charakteru hybridních válek a hybridních hrozeb v podmínkách kvalitativní změny rovnováhy mezi silovými a nesilovými způsoby působení na protivníka, napsal Igor Bočarnikov v recenzi nové knihy Aleksandra Aleksandroviče Bartoše.

Ústavní travestie americké války v Jemenu

24. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

"Tato rezoluce je zbytečným, nebezpečným pokusem oslabit mé ústavní pravomoci, ohrožuje životy amerických občanů a statečných příslušníků ozbrojených sil, dnes a v budoucnosti." To oznámil pětačtyřicátý prezident Spojených států, když vetoval společnou kongresovou rezoluci ukončující americkou účast v probíhající válce, již Kongres především nikdy neschválil, upozorňuje Andrew J. Bacevich.

Tragický požár vynesl na světlo to nejhorší z politických extrémů:

Nástup "hlasatelů pravdy" o Notre Dame

24. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

V antických nebo středověkých dobách by požár důležitého kostela či katedrály byl považován za znamení shůry, napsala Cathy Youngová. Přes všechnu naši moderní sofistikovanost je stále v naší povaze hledat v takových událostech význam - možná zejména v dobách kulturního otřesu.

Maďarsko hněvivě reaguje na obvinění od šéfa Evropské komise

24. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Evropa potřebuje lídry, kteří uznávají zájmy lidu a jsou schopni je chránit, prohlásil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Reagoval tak na rozhovor s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem publikovaný německým deníkem Berliner Morgenpost. Juncker v něm hovořil o potlačení falešných zpráv ohledně komise před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu.

Existuje obrana před šířením nenávistných lží na Facebooku?

23. 4. 2019

čas čtení 1 minuta



Píše Saša Uhlová ZDE:

Klára Samková nasdílela fejkový komentář Dominika Feriho. Napsala k tomu "To se tak stává, že zrádci národa dostávají přes ústa..." Fejkový znamená, že ten komentář nenapsal on (aby náhodou při sdílení nedošlo k nějaké mýlce), ale někdo, kdo si založil profil s jeho jménem. Tehdy v roce 2017 o tom vyšlo několik článků, svým specifickým způsobem se za šíření nepravdivé zprávy Ferimu omluvil i šéfredaktor Parlamentních listů.

Její příspěvek má 1600 sdílení, převážně nekritických. V diskuzi se našli lidé, kteří ji opakovaně upozornili na to, že šíří hoax, dávali jí tam i odkaz na článek, kde se to vysvětluje. Ona na to reagovala mimo jiné takto "Jinak bych prosila všechny, kdo tady tvrdí, že je něco "fejk". Jak prokážete, že označení něčeho - čehokoliv - za fejk není fejk? V době postinformační? Děkuji za poučení..." V komentářích pod fotkou se objevují výkřiky, že dostal málo, stejně tak to komentují lidé, kteří příspěvek sdílí. Pak jsou ti, kteří na argument, že to není pravda, klidně napíšou, že sice není, ale mohla by být, takže si to napadení zasloužil.

Existuje proti tomu nějaká obrana?

Jan Čulík: Ano. Hromadně si Facebooku stěžujte na šíření nenávisti a lží v tomto postu a zalarmujte mezinárodní novináře, pokud Facebook tyto materiály odmítne odstranit. V minulých dnech Facebook odmítl odstranit stránky Tomia Okamury a jeho SPD, přestože obsahují lživé, nenávistné rasistické nehoráznosti, které Facebook odstraňuje v angličtině. Je nutno vytvořit mezinárodní kampaň, která by donutila Facebook přiznat, že nenávist a lži na Facebooku jsou nebezpečné nejen v angličtině.

30375

Africké perspektivy 2. část

23. 4. 2019 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 15 minut

Pokračování rozhovoru s Yunusem Kommou, koordinátorem české neziskové organizace Kola pro Afriku. Kola působí v západoafrické Gambii a usnadňují tam místním školákům přístup ke vzdělání. V minulosti Yunus spolupracoval ve své zemi také na zdravotnických projektech, je občanským aktivistou a do budoucna plánuje i vydávání nezávislých novin. Prožil v Gambii celý svůj život s výjimkou krátkých cest do jiných zemí západní Afriky a tříměsíčního pobytu v Evropě, kdy se zde věnoval prezentaci rozvojových aktivit a rozšiřování povědomí o situaci v současné západní Africe. První část tohoto rozhovoru je ZDE

Můžeš ještě jednou představit Kola pro Afriku? Chystáte nové projekty?

Lidé v České republice darují kola a zakládají pro ně sběrná místa. Některá z nich je také potřeba před cestou do Gambie opravit. Kola se přepravují v kontejnerech lodí do gambijského Banjulu a odtud se dále distribuují do partnerských škol, kde usnadňují místním dětem cestu do školy. Školy jsou někdy až desítky kilometrů vzdálené od místa bydliště dětí a mnoho z nich raději školu vzdá než aby musely vážit dlouhou a v horkém počasí i hodně vyčerpávající cestu.

Greta Thunbergová v Londýně podpořila generální stávku za akce proti globálnímu oteplování

23. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Šestnáctiletá švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová podpořila generální stávku proti globálnímu oteplování. Zdůraznila, že studentské hnutí, které inspirovala, potřebuje více podpory od starších generací, aby se zajistilo, že politikové realizují přísliby, které jsou součástí pařížské dohody o akcích proti globálnímu oteplování.

Extremisté na Srí Lance prý "naplánovali atentáty jako odvetu za Nový Zéland"

23. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Islámský stát si přisvojil odpovědnost za atentáty na Srí Lance. Neposkytl pro to žádné důkazy.

Atentáty na Srí Lance, při nichž zahynulo více než 320 lidí, byly prý odvetou za březnové vraždění muslimů v mešitách na Novém Zélandě, informoval srílanský ministr obrany Ruwan Wijewardene.

Výzvědné memorandum zaslané několika členům srílanské vlády několik týdnů před atentáty varovalo, že jeden člen extremistické organizace, který se na atentátech podílel, začal zveřejňovat na svých účtech na sociálních sítích po útocích na mešity na Novém Zélandě "extremistický materiál".

Avšak odborníci na terorismus poukazují na skutečnost, že sofistikovanost nedělních atentátů na Srí Lance by vyžadovala dlouhé měsíce příprav, včetně indoktrinace sebevražedných atentátníků a zkoušek výbušnin.

Wijewardene také uvedl v parlamentě, že počet mrtvých nyní stoupl na 321, a upozornil, že premiér ani ostatní vysocí činitelé srílanské vlády nebyli informováni o pravděpodobnosti blížícího se teroristického útoku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Spojené státy chtějí vetovat rezoluci OSN proti znásilňování jako válečné zbrani

23. 4. 2019

čas čtení 2 minuty


Spojené státy vyhrožují, že budou vetovat rezoluci OSN bojující proti užívání znásilňování žen jako válečné zbrani. Nelíbí se jim užité formulace týkající se porodů a sexuálního zdraví. Německá mise u OSN doufá, že bude rezoluce v úterý přijata na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN, které bude jednat o sexuálním násilí ve válkách.

Avšak z rezoluce už byl odstraněn jeden z jejích nejdůležitějších prvků, totiž vytvoření oficiálního mechanismu pro monitorování a zaznamenávání zvěrstev, protože USA, Rusko a Čína se postavily proti vytvoření nové monitorovací instituce.

Lynton Crosby vydal více než milion liber na podvodné kampaně za tvrdý brexit na Facebooku

23. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Zneužívání podvodných reklam na Facebooku je nesmírně nebezpečné: destabilizuje to celé demokracie

Firma Australana Lyntona Crosbyho CTF Parners tajně šířila na Facebooku inzeráty, jejichž cílem bylo ochromit britskou premiérku Theresu Mayovou a přivodit tvrdý brexit. Vydala na tvrdé fundamentalistické kampaně za brexit bez dohody více než milion liber.

V úterý bude britská komisařka pro informace odpovídat v parlamentě na otázky ohledně sítě reklamních kampaní na Facebooku, na které vydaly zdánlivě na sobě nezávislé různé probrexitové organizace až milion liber. Reklamy byly zkonstruovány tak, aby navozovaly dojem, že jde o vzbouření obyčejných občanů. Všechny však byly koordinovány zaměstnanci Crosbyho firmy. Cílem kampaní bylo ovlivnit poslance Dolní sněmovny při hlasování o brexitu.

Julian Assange je perfektním cílem kremelských operativců

22. 4. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut



Reakce na to, zda je Assange obětí zápasu o svobodu slova, anebo loutkou, díky které se podařilo pošpinit Trumpovu protikandidátku v prezidentské kampani z r. 2016, a ve Washingtonu tak budovat administrativu, která podkopává západní aliance (a v konečném důsledku tedy i Spojené státy americké), je mj. jedním z „odkazů“ Kremlem vedených snah o proměnu světa.


Samozřejmě, že je důležité, aby občané znali povahu toho, jak jejich vláda činí kroky, které jsou v rozporu nejenom s demokratickými hodnotami vyznávanými tou vládou, ale někdy dokonce i v rozporu se zákony dané země (podrobněji připomíná Daniel Veselý ZDE). V postavě Juliana Assange se tak Kremlu daří zacílit do jednoho z uzlů západních demokracií.


23454