GlovEye: Maďarský vynález může usnadnit čtení nevidomým a slabozrakým

17. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Díky mladému maďarskému inženýrovi získají nevidomí a slabozrací schopnost číst tištěný text s použitím smartphonového doplňku, který text přepíše do Braillova písma, informuje Ábrahám Vass.


List Hungary Today hovořil s Ábelem Csathóem, projektovým manažerem týmu, který vyvinul aplikaci GlovEye, o vyhlídkách průlomového objevu.

Co přesně vynález inspirovalo?

Jeden z předchozích členů našeho týmu, inženýr, jel tramvají, když uviděl nevidomého muže v davu, jak bojuje s aplikací, která čte psaný text nahlas. Jedním z největších problémů s touto aplikací je, že zcela zaměstná nejdůležitější orgán uživatele, ucho. Poté on a další inženýr začali přemýšlet o řešení s použitím Braillova písma. To vedlo k pojetí, které stojí za GlovEye.

Kde jste vyvinuli GlovEye? Máte v této fázi nějakou finanční podporu?

Začali vyvíjet aplikaci doma. Pak před založením start-upu Imagine Cup nám poskytl kancelář start-upový inkubátor. Během vývoje vše - včetně testování - šlo z našich kapes.

Jaká byla největší obtíž, které jste během vývoje čelili?

Naneštěstí jsme nedospěli do slepé uličky. Nicméně protože všichni jsou mladí, ambiciózní a zaneprázdnění, lidé se často střídají. Naštěstí kromě toho jsme neměli žádné větší potíže. Měli jsme vždy štěstí při nahrazování těch, kdo odešli.

Jste s vývojem hotovi?

Vůbec ne. Chceme zařízení ještě zmenšit, tak aby nebylo větší než počítačová myš. Navíc bude používat baterii, což znamená ještě méně příslušenství. Nicméně to nebude vyžadovat příliš mnoho práce. Místo toho se soustředíme na hledání investora.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7387

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019