Trump: "Jsem v prdeli!"

18. 4. 2019

čas čtení 3 minuty



Dosud neznámé podrobnosti z Muellerovy zprávy, jejíž zcenzurovaná verze byla ve Washingtonu ve čtvrtek zveřejněna:

Anglicky je ZDE

- V červnu 2017 nařídil Trump svému právníku v Bílém domě, aby zatelefonoval tehdejšímu prozatímnímu ministru spravedlnosti Rodu Rosensteinovi a nařídil mu, aby vyhodil Roberta Muellera. Don McGahn to odmítl udělat.

- Muellerova zpráva obsahuje jedenáct klíčových případů, kdy se Trump pokusil o bránění průchodu spravedlnosti:

1. Jak Trumpova kampaň reagovala na zprávy, že se Rusko snaží zasahovat do americké předvolební kampaně ve prospěch Trumpa, včetně její reakce na zveřejnění mailů Clintonové serverem WikiLeaks.

 

2. Jak se Trump choval ohledně vyšeřování svého prvního poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna

3. Trumpova reakce na zahájení vyšetřování FBI jeho potenciálních vazeb na Rusko,  včetně rozhovoru, v němž požádal tehdejšího ředitele FBI Jamese Comeyho, aby "odstranil mrak" hrozící jeho prezidentskému úřadu.

4. Vyhození Comeyho.

5. Trumpovy pokusy nechat vyhodit Muellera.

6. Trumpovy opakované pokusy omezit Muellerovo vyšetřování a jeho rozsah.

7. Trumpovy pokusy zabránit zveřejnění podrobností o notorický známém jednání v červnu 2016 mezi jeho synem Donem Juniorem, Jaredem Kushnerem a Paulem Manafortem a skupinou Rusů, kteří přinesli špínu na Hillary Clintonovou.

8. Trumpův pokus přimět Jeffa Sessionse, tehdejšího ministra spravedlnosti, aby zrušil své rozhodnutí vyloučit se  z vyšetřování ruského zasahování a převzít toto vyšetřování.

9. Nová informace: Jak Trump nejen nařídil tehdejšímu právníku Don McGahnovi v červnu 2017, aby vyhodil Muellera, ale pak i nařídil McGahnovi, aby veřejně popřel, že mu to Trump nařídil. (McGahn odmítl udělat obojí.)

10. Trumpovo chování vůči Flynnovi poté, co ten začal spolupracovat s vyšetřovateli, včetně požadavku, aby ho Flynn infromoval, kdyby se dověděl o nějakých informacích, které znamenají, že je Trump vinen.

11. Trumpovo chování vůči svému dlouholetému právníku Michaelu Cohenovi, zejména poté, co se Cohen "obrátil" a začal s Muellerem spolupracovat.

- Mueller zašel daleko dál než ministr spravedlnosti Bill Barr. Mueller ve zprávě poukazuje na vážné problémy s Trumpovým chováním, které by mohly být trestnými činy.

- Muellerovo vyšetřování zjistilo, že "v určitých případech byla Trumpova kampaň receptivní" vůči ruským nabídkám pomoci při prezidentské kampani. Avšak vyšetřování dospělo k závěru, že kampaň nekoordinovala své aktivity s ruskou vládou, ani se s ní nespikla.

- Trump vyjádřil názor: "Jsem v prdeli!", když se dozvěděl, že byl jmenován Robert Mueller, Trump "svalil se zpět do svého křesla a řekl: 'Panebože. To je strašné. To je konec mého prezidentství. Jsem v prdeli."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
12407

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019