Itálie bude pokutovat řidiče telefonující za jízdy částkou až 1 700 eur

17. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Přicházejí velké změny italských dopravních předpisů a zahrnují přísné nové tresty pro každého, kdo bude přistižen při užití mobilního telefonu za jízdy.


Pokuty pro řidiče přistižené při textování nebo telefonování se zečtyřnásobí na takřka 1 700 a řidiči mohou také čelit pozastavení platnosti průkazu na týden až dva měsíce.

Pravidlo se vztahuje na použití "smartphonů, laptopů, notebooků, tabletů a podobných zařízení, která byť dočasně vedou ke stažení řidičovy ruky z volantu."

Opakované přestupky mohou znamenat pokutu až 2 588 eur a tříměsíční pozastavení licence.

Nové dopravní předpisy ještě nevstoupily v platnost. Text byl zaslán italským ministrům tento týden a v květnu bude o změnách hlasovat parlament.

Řidiči již mohou nyní dostat za textování nebo telefonování pokutu 161 - 467 eur.

Avšak pokuty soudy často ruší kvůli nedostatku důkazů, což vedlo k nárůstu počtu vyšetřovatelů zabavujících elektronická zařízení po vážných nehodách, aby se zjistilo, zda byly způsobeny odváděním pozornosti.

I když počet smrtelných nehod na silnicích pomalu klesá, používání mobilních telefonů stále patří k nejčastějším příčinám mimořádných událostí.

Itálie měla v roce 2017 s 55 mrtvými na milion obyvatel jednu z největších úmrtností při dopravních nehodách v Západní Evropě. Byla na tom hůře než Španělsko s 39,3 a mnohem hůře než severoevropské země jako Norsko (20) a Británie (27,1).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8023

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019