Vztahy Trumpa a Putina diktované Kremlem

17. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
V prosinci 2017 ruský prezident Vladimir Putin hovořil telefonicky s prezidentem Donaldem Trumpem nejméně dvakrát, údajně kvůli otázkám ekonomiky a kontrašpionáže. Američané se o obou hovorech poprvé dozvěděli z Kremlu. Když se tehdejší ředitel CIA Mike Pompeo sešel s ruskými zpravodajskými představiteli podléhajícími sankcím v lednu 2018 v Langley, Američané to zjistili z ruské ambasády - prostřednictvím Twitteru, napsaly Natasha Bertrandová a Anna Němcovová.


O pár měsíců později, když Trump gratuloval Putinovi k volebnímu vítězství široce považovanému za podvod, Kreml zveřejnil konverzaci jako první. A v červenci a listopadu 2018, ve Finsku a pak v Argentině, se Trump a Putin údajně setkali bez přítomnosti amerických asistentů nebo tlumočníků. Uniklý ruský dokument tvrdí, že na soukromém setkání ve Finsku jednali o kontrole zbrojení, což přinutilo Bílý dům k reakci. "Neexistovaly žádné převzaté závazky k jakékoliv akci," prohlásil tehdy mluvčí.

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller dospěl k závěru, že kriminální spiknutí mezi Trumpovou kampaní a Ruskem v roce 2016 nedošlo, podle shrnutí napsaného ministrem spravedlnosti Williamem Barrem. Ale zásadní otázky trvají: Proč se tolik Trumpových stanovisek podivně podobá Putinovým, včetně odmítání amerických špionů, zlehčování NATO jakožto "zastaralého" a zpochybňování hodnoty Evropské unie? Co vysvětluje Trumpovu náklonnost k Putinovi a rozsáhlé utajování, které obklopuje jejich interakce od roku 2017? Proč Bílý dům Kremlu tak usnadnil formování narativu kolem setkání Trumpa s Putinem, často ve prospěch Moskvy?

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9483

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019