Šéfové ústředních bank v Británii a ve Francii varovali, že bankovní sektor nemůže ignorovat klimatické změny

17. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Globální finanční systém čelí existenciální hrozbě od globálního oteplování a musí se urgentně zreformovat, varovali guvernéři ústředních bank v Británii a ve Francii Mark Carney a Villeroy de Galhau. Regulační orgány, banky a pojišťovny musejí "zvýšit laťku", aby se vyhnuly katastrofě.

Oba konstatují: "Jako tvůrci finanční strategie nemůžeme ignorovat zjevná hmotná rizika před našima očima. Změna klimatu je globální problém, který vyžaduje globální řešení, v nichž musí hrát ústřední roli celý finanční sektor."



 

V Británii i ve světě vzrůstají protesty proti globálnímu oteplování v rámci tzv. Vzpoury proti vyhlazení (Extenction Rebellion).

Šéfové obou bank vyžadují, aby i ostatní finanční regulátoři provedli stresové zkoušky ohledně globálního oteplování a nalezli rizika v systému. Požadují také více mezinárodní spolupráce ohledně globálního oteplování. Varují, že je zapotřebí "masivní relokace kapitálu", aby se zajistilo, že globální teplota nestoupne nad 2 stupně Celsia.

"Pokud se některé firmy a některá průmyslová odvětí tomuto novému světu nepřizpůsobí, přestanou existovat," varují Carney a De Galhau.

Globální oteplování vyvolává podstatné riziko pro banky a pojišťovny v důsledku stále častějších katastrofálních extremů počasů, jako jsou sucha a záplavy.

Banky také zjišťují, že jejich investice do aktivit závislých na fosilních palivech se mohou proměnit vniveč. Anglická banka by tak mohla přijít až o 20 bilionů dolarů.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8525

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019