Ukrajinské prezidentské volby vyhrál komik Zelenskij

21. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Z průzkumů u východu z volebních místností vyplývá, že Volodymyr Zelenskij (41) byl zvolen 73,2 procenty hlasů, zatímco dosavadní prezident Porošenko dostal 25,3 procenta hlasů. Zelenskij bude muset řešit celou řadu problémů, zejména kolabující ukrajinskou ekonomiku a válku proti proruským a Ruskem podporovaným separatistům na východě země, která si dosud vyžádala 13 000 životů. Zelenskij je dosud znám jen jako herec ve známém, dlouhodobém TV seriálu "Služebník lidu", v němž hraje učitele, který byl neočekávaně zvolen prezidentem poté, co jeho studenti zveřejnili na internetu rozhněvaný útok proti korupci.

 


Během předvolební kampaně neposkytl Zelenskij žádné informace o své politické strategii ani plánech, co bude jako prezident dělat. Spoléhal na virálně se šířící videa a na vtipy ze standupových komediálních výstupů. Došlo k zmatení jeho fiktivní televizní role a jeho skutečné osoby. Přislíbil, podobně jako jeho fiktivní role, že očistí Ukrajinu od korupce, neuvedl však, jak to učiní.

Zelenskij získal obrovský prospěch z občanské nespokojenosti s Porošenkem, který se dostal k moci před pěti lety během majdanské revoluce.

"Jaká země by dala do svého čela během války klauna?" ptala se jedna stoupenkyně Porošenka.

"Jako občan Ukrajiny mohu říci všem postsovětským zemím: Podívejte se na nás. Všechno je možné," vyjádřil se Zelenskij.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
8825

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019