Saúdská Arábie dodala americké zbraně jemenským extrémistům

6. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
USA prodaly zbraně a technologická tajemství Saúdům a Spojeným arabským emirátům, informují Nima Elbagirová, Salam Abdelazizová, Mohamed Abo El Gheit a Laura Smithová-Sparková. Nyní se část z toho nachází v rukou bojovníků spojených s al-Kájdou a Íránem.


Saúdská Arábie a její koaliční partneři předali americké zbraně bojovníkům spojeným s al-Kájdou, radikálním salafistickým milicím a dalším frakcím, které válčí v Jemenu. Porušili tím dohody s USA.

Některé zbraně se také dostaly do rukou Íránem podporovaným povstalcům, kteří s koalicí bojují, což vystavuje některá citlivá americká vojenská tajemství zájmu Teheránu a potenciálně ohrožuje životy amerických vojáků v jiných konfliktních zónách.

Saúdská Arábie a SAE používaly americké zbraně jako určitý druh měny, s níž nakupovaly loajalitu milic a kmenů, podporovaly vybrané ozbrojené aktéry a ovlivňovaly složité politické prostředí v Jemenu. Tvrdí to místní velitelé a analytici, s nimiž hovořila CNN.

Předáním tohoto vojenského vybavení třetí straně Saúdy vedená koalice porušuje podmínky dohody o prodeji zbraní s USA, tvrdí ministerstvo obrany. Jeden z představitelů Pentagonu potvrdil, že problém je právě předmětem probíhajícího vyšetřování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8038

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2019